Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szia Krisz!
Még eddig nem szedtem ki a forgótrafó magját, de gondolom ki lehet valahogy, valamilyen oldószerrel beáztatva. Egy olyan estem viszont már volt, hogy túlcsvartam a mag fölötti menetben egy csavart, amitöl levált a ragasztása, és az állóval súrlódott. No, vettem is mindjárt pillanat-ragasztót, becsöppentettem, és addig feszítettem vissza a felületre, amig meg nem ragadt tökéletesen. - Az "új" távid kódjait olvad ki a Girderrel, (ha még nem tetted meg), és a Keys.asm-ben szépen módosítani tudod, ha nem tetszik a gombkiosztása... Szia.
Gondoltam, hogy valami oldószer kell, mert másként törés lesz a vége. Nem tudom nitrohígító feloldaná-e? Vagy esetleg benzin?
Most már bőség zavara van a távirányítók terén. Kaptam még egy Phillips-et. Igen, néztem Girderrel, de nem vagyok teljesen biztos a dolgomban. Ugye úgy kell, hogy a Girder kiírja a kódot, aminek csak az utolsó két számjegyét nézem, és ezt beírom a keys.asm-ben a nekem tetsző funkció gombneve mellé? Ha jól tudom, akkor csak a kódokat szabad változtatni, a gombneveket nem, mert akkor nem fog működni a progi.
Szia Krisz!
Igen jól tudod. Csak a két utolsó karaktert kell módosítani a programban. Próbáld majd ki, és szerintem egyre jobban fog tetszeni a dolog... Van valahol egy keys.asm (amiben beírtam minden kód mellé mit csinál), lehet hogy Neked is megvan már a topikról, az szerint járj el. - Szerinten a nitrohigitó az feloldja talán még a lakkot is, ha sokáig áztatod benne. Szia.
Van egy egyszerűbb megoldás is!
Ha tudod, akkor kapd le a nyákot az állórészről, majd dobd be a dobot a mikróba, vagy piríts oda neki hőlégfúvóval. Nyugodtan izzíthatod, a tekercselésen a lakk nem fog lejönni. Ha elég meleg, akkor óvatosan fogóval lehet feszegetni a magot és elengedi az a valamilyen ragasztó szerűség. Szerk.: Anno, amikor készítettem én is az órát, akkor volt egy csomó fej, amin a vezérlés külön panelről ment, és ezért nem is tudtam felhasználni, mert ugye csak a tekercselése volt meg az állórésznek... Ezután szétkaptam őket teljesen, hogy majd valamire jó lesz, de most is egy dobozban vannak ![]()
Igen, megvan az a keys.asm.
Már így is tetszik az óra, hogy a távirányítón össze-vissza vannak a funkciók. Most nagyobb gond a motor. Ritka silány minőségű ez a 12cm-es ventilátor annak ellenére, hogy csapágyazott. Szó szerint billeg a propeller (a csapágy lötyög a fészkében), ez okozza a rezonanciát. Holnap utánaérdeklődöm a videószervizben, hátha van felesleges motorjuk. Kipróbálom majd a nitrót, de akkor csak csínján.
Tényleg, ez a hőhatás sem lehet rossz megoldás, bár ki tudja. Persze ha Neked működött, akkor megreszkírozom én is. Csak nehogy megolvadjon az a fólia, ami a tekercseket köti össze a panellel...
Tényleg, arra nem is gondoltam. Próbáld meg, hátha.
Itt van pár kép az óráról. Nyáron készült. Az egyik sárga led picit halványabb, mert kisebb a nyitófesze, és a boltos meg összekeverte a pirosakkal, és amikor szétválogattam labortáppal, akkor a pirosnak éppenhogy elég volt a feszültség, de a sárga már majdnem izzott :idiota:
Látom Te is megépítetted a távirányítót. Neked rendesen veszi a jeleit a propeller? Fentebb írtam, hogy 5-10x le kellett nyomni egy gombot, hogy történjen valami. Phillips távirányítóval pedig azonnal reagál.
Valami gond van fordításkor. Jegyzettömbben átírtam a távirányító kódjait, majd amikor MPASM-mel fordítanám, azt írja, hogy
Idézet: . Ez mitől van? Mindhárom fájl ott van egymás mellett.„DOS Error: File not found” Már nem törlöm a hozzászólást, itt a megoldás: Hosszú volt a fájlnév. ![]() ![]()
Igen, ezért célszerű rögtön a gyökérbe tenni a projektet.
![]()
A gyökérben volt egy "clock" nevezetű mappában. Viszont Kaninjo által adott fájlnév volt hosszú: prop_csec1LED.asm
Egy moderátor szerkeszthette át az előző hozzászólásomat? Mert én nem húztam alá. De így jobb is, mert más is eshet ebbe a hibába, és így feltűnőbb.
Szia Krisz!
Mostmár áruld el, hogy amit átírtál kódokat, az működik-e rendesen?
Nekem működik rendesen, a Vicsys féle módosított base,prop, és rc5 fájlokkal, amik itt az oldalon a cikk végén
vannak. Csak a bázison lett állítva a kitöltési tényező és a frekvencia. Az eredetivel nem is reagál, hiába veszem ki a távi címzés figyelését. Egyedül annyi a gond, hogy amikor demo módba akarok kapcsolni, akkor kell nyomogatnom a megfelelő gombot többször, hogy átváltson demo modba. Azthittem, hogy kontakthibás a nyomógomb, mert egy régi ITT videóból lett kitermelve, de nem volt az, azután meg arra gondoltatam, hogy nem jó a vételi szög, de az sem, mert full rálátása volt az IR lednek az IR vevőre, és úgy is ezt produkálta. Nemtudom mitől van ![]()
Jaj bocsi, ez lemaradt. Tökéletesen működnek az átírt kódok. Köszi a segítséget!
Először én is Vicsys módosított fájljait használtam, és mégsem reagált megfelelően a prop. Na de mindegy, van már egy rakat működő távirányítóm. A legutolsó szerzeményen 22db gomb van, tehát mindent be tudok majd rajta állítani, semmilyen funkcióról sem kell lemondanom, és kihasználatlan gombok sem lesznek.
Nálam is azért megfigyelhető még, hogy nem mindegy, hogy hova irányítom a távirányítót. Lehet ám, hogy távolabbról majd jó lesz, de jelenleg egyik kézben távirányító, másikkal pedig az asztalhoz fogom a propellert, hogy ne ugráljon. Remélem hamarosan lesz videomotorom, aminek nem lóg a csapágyazása...
ha jól látom az ABU képein rosszul áll az infravevő, el kéne fektetni, ugye szemből kell távirányítani
Ja, a kép még azelőtt készült, mielőtt hátrahajtottam volna. Mert így, ahogy a képen van tényleg nem volt valami jó :idiota:
Az előző hsz már a hátrahajtottra vonatkozott. ![]()
...és mintha a középső led nem lenne középen...
![]()
Igen, mert nemtudtam megfelelően kicentírozni, ha középre esett a 2. LED, sőt most jut eszembe, hogy a nyákot sem tudtam volna úgy normálisan megfogatni arra a fejre. Köszi amúgy a nyákrajzot
![]() Tervbe van véve egy új propeller 5mm-es ledekkel, új fejjel, amin van vezérlő ic, az már normális lesz. Szerintem így is jó:idiota:
Nem tudom milyen ragaszót használtak a mag beragasztására, de nagyon kegyetlen. Sem a nitrohígító, sem a hőlégfúvó nem segített. A mikró pedig félmunkát végzett. A mag egyik fele kijött, a másik bent maradt (félbetört).
![]() ![]() ![]() De az is megeshet, hogy nem most tört el, hanem egyszer amikor olyan fura hangokat adott ki bekapcsoláskor, akkor repedt meg, bár akkor nem látszódott rajta semmi. Gondolom így most már tényleg nem jó semmire sem ez a motor. Vagy esetleg összeillesztve a magot, még elmegy? Ja és jól gondoltam, szemben voltak sorbakapcsolva a tekercsek. Van két olyan, aminek az eleje, meg olyan is, amiknek a végük van összekötve. Illetve van még egy szakadt tekercs is. Vagy van egy őrült ötletem (ezt már megszokhattátok tőlem ![]()
Szia Krisz!
Nem akar ez a forgótrafó sehogyan sem összejönni. A ferritmag lehet hogy régebben repedt el, amikor is "kattant" bekapcsoláskor. Ha jól össze tudnád a helyes tekercsvégeket kötözni, akkor visszaragasztva a helyére szorosan, lehet hogy működőképes lenne ezek ellenére is. Azt viszont nem nagyon tudnám elképzelni, hogy belülre egy légmagos trafót készíts, mert szerintem a nagy fémhenger, az bizony egy őrült nagy menetzárlatként viselkedne. A távolsággal persze lehet játszadozni, mert ha sikerülne legalább vagy 10mm-re a fémháztól az álló és forgórészt is elhelyezni, talán összejöhetne belőle valami. ( A ventiben is van a forgórészben egy fémgyűrű, ami nem zavarta eddig azok működését) Szia. Idézet: „visszaragasztva a helyére szorosan, lehet hogy működőképes lenne ezek ellenére is.” Sajnos nem. (tapasztalat) ![]()
Hali!
Hát akkor azt a fejet félreteszem, hátha egyszer legalább a motorja jó lesz valamihez... Janocsi! Sikerült szereznem kétfejes egységet. Sorbakötöttem az álló és a forgótekercseket is, de még 50% kitöltéssel is csak 5V-om van a propelleren terhelve. Hogyan tornázhatnám fel ezt?
Szia Krisz!
Van előtét sorbakötve, mert ha igen, akkor most azt kihagyhatod. Az a helyzet, hogy ennek már mindenképpen mennie kellene.... Mekkora a folyó áram? Biztos hogy a soros kötések rendben vannak, kimérted? A meghajtását mekkora tápfesszel végzed? (13-15V! is lehet). Itt már az is nagyon sokat számít. Szia.
Igen, van előtét, mégpedig 10 Ohm. Rendben, kihagyom. De akkor egyben ugye csökkentsem is a kitöltést? 50%-nál már 5-700mA-t mértem.
Jól kötöttem össze, mert így adja a legnagyobb feszt. Próbáltam máshogy is, de akkor vagy kevesebbet, vagy semennyit sem mértem. 13V-ról járatom. Mindjárt ki is próbálom azzal a "Base_új" állománnyal, amit múltkor küldtél, abban 32% a kitöltés.
Így már 7-8V-ot is mérek terhelve, de van valami furcsaság. Terheletlenül (nem kap infra jelet a prop, tehát a LED-eket sem működteti) készenléti üzemben és bekapcsolva is ugyanakkora a tápfesz a propon, viszont bekapcsolva 150-ről akár 7-800mA-re is megemelkedik az áramfelvétel.
Ja, és megint hallatszik egy finom pattanás be és kikapcsoláskor is a videófejből. ![]()
Olyan vagy mint egy rejtvény: fejtörő...
![]() ![]()
Ezzel ugye nem arra célzol, hogy ez a fej is "kuka"? Ugye nem? Mondd azt, hogy nem!
![]()
Persze, hogy nem!
Csak azért nézd át mégegyszer a kapcsolásod...-a biztonság kedvéért. ![]()
Szia Krisz!
Azért vagy 2 Ohm-ot tegyél vele sorba, annyit elvisel, mert a 10 Ohm az igen sok volt. Ha nem elég a fesz üzemben, akkor növeld a kitöltést 3-5%-os léptékkel. Az üzemi, az felmehet akár 16-18V-ra is! A készenléti legalább 11V! Szia. |
Bejelentkezés
Hirdetés |