Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék hangszórót építeni PC-hez. 2-utast (egy hangfalban egy magas és egy mély), de nem akarok túl nagyot. Vettem 2-db 20W-os magasat, holnap veszem meg a mélyet. Az is 20W-os lesz. Az lenne a kérdésem, ennek mekkora "doboz" kellene? És hogy ez az erősítő jó lesz-e? TDA2005-re gondoltam...találtam hozzá egy furcsa kapcsolási rajzot. Szerintetek ez jó lesz hozzá? Persze káttőször építem meg
Sztem jó lesz.
A dobozt meg 2 dolog határozza meg: 1., a hangszórók mérete 2., a hely ahova majd rakod a dobozokat 3., (ráadás) a kivitelezés (technológia)-ami persze arányos a költségeiddel... A tápegységet beleszereled vagy külön lesz?
burkus...nem ártana elmenned egy magyartanárhoz és átismételni pár szót és szabályt
méj=nem helyes, ellipszilonnal írják, így: mély lessz=egy darab sz-szel írandó, így: lesz valamint nem ártana az írásjelek használata sem... Kösz a megértést!
milyen tápod van? hány ohmos a hangszóród?
Hát nemépp... A doboz méretét a mélyközép hangszórók T/s paramétereiből program által kiszámolt dobozméret határozza meg (legalábbis ha azt akarod hogy mélyhangokat is kiadjon).
ehehehehe
szerinted milyen lesz amit 20W-os méllyel meg 20W-os magassal készít? a típusát már nem merem kérdezni... egyébként igazad van! Tessék rendesen kiszámolni!(aztahétmeganyócát!) tied a pálya....
Van egy programom hozzá de nagyon nem tudom használni
nem tom milyen hangszórókat veszel, de én a lomex hangszóróit vettem volna../vennék..(750Ft mély/közép + magas) [/link]
erősítőnek meg: TDA7297 2x15W 8ohm ~690ft ez így jobb lenne, mint a tda2005 -s.. mellesleg: tda2005: sztereoba: PO = 10 + 10 W@2ohm, thd = 10% monoba (HID kapcs) PO = 20W@4ohm , thd = 1%. vagyis 4*20W szeretnél az ~1300ft a 4 db ic bocsi, hogy beleszóltam, csak hangossan gondolkodtam! :yes: üdv
Nem kell ám lelkedre venni semmit! Módosítani akartam, amit írtam, csakhát számomra értelmetlen módon a bizonyos ideig lehet csak...
(Nem értem hogy miért nem jó az ami más fórumokon van, hogy addig lehet módosítani amíg utánnad nem szól hozzá valaki.)
No problemo, szaktárs!
Csakhát én úgy gondolom, hogy jelen szituban kár bármilyen progival bonyolítani kedves burkus barátunk életét. Próbálom mindíg a legkézenfekvőbb megoldást forszírozni, mert csak gubanc lesz a vége.....sajnos nincs időm arra, hogy egyesével elmondjam mindenkinek: "....és akkor most katt a jobb alsó sarokban, hogy ok aztán file menü....." De amivel lehet támogatom a fórumozókat! Sajnos sok olyan levelet kapok hogy mi az a stab ic? Tudom, tudom...én is így kezdtem...CSAK, szépen fogtam magam aztán bementem az első könyvtárba és végignéztem az összes mikroelektronikai könyvet. (bár legtöbbet a 80-as évek Rádiótechnika újságjaiból tanultam!!!) Tehát: a cél-legyen sikerélmény! Ha már van akkor nem múlik a lelkesedés és egyre jobb és szebb berendezések készülnek el! Burkus! Hajrá! (a végeredményről kérek fotókat, a ki mit épített topicba!)
Sziasztok!
Én sem akarom elkeseríteni Burkust, de szerintem 20W-os mélyhez ne stimmel egy 20W-os magas. Ezzel nem lenne dinamikus a hangfal. (És nem hangszórót építünk. Az egy picit bonyibb folyamat. ) Na szóval: Ahhoz, hogy egy hangfal dinamikusan szóljon a következőkre kell figyelni: - Egy hangfalban a dinamikát a mély hangok adják elsősorban. Ez viszi a teljesítmény nagy részét. Alapban a mély hangoknak nagyobb az energiájuk. -Ahhoz, hogy egy ládának szép, dinamikus, telt hangja legyen jól megkell választani a mélyhez passzoló közepet illetve magasat. -Figyelni kell a keresztezési frekvenciákra. Itt egy példa: mély (amennyire 20 cm lehet az)35Hz-3500Hz, közép 1500Hz-10000Hz, és a magas 3500Hz-20-22000Hz Szóval legyen jó nagy az átfedés. -Ha ahogy te mondtad 2 UTAS ládákat akarsz akkor nem mély és magas hangszórókra van szükséged, hanem SZÉLESSÁVÚ sugárzóra. 20W-os szélessávúhoz kell kb egy 10W-os magas és a frekik a következők: szélessávú 35-40Hz-7500Hz és a magas 3500-20000 Hz. Ez kb stimmelni fog. -Ha hangfalat építessz akkor véleményem szerint 20cm alatti mély vagy szélessávú hangsugárzóval ne is foglalkozz. Ahhoz passzol egy 10-12cm-es közép és egy 6 cm körüli magas. -Fontos, hogy a hangláda méretét és a hangszórók elhelyezkedését jól számold ki. (adok ehhez egy progit) Vagy, ha nem megy akkor válassz egy már régebbi, jólbevál hangfalméretet, ami a te paramétereidhez aránylag nagy %-ban passzol. -A méret kiszámítása nagyon fontos, mert ha rossz a méret, akkor a hangjelek félbetörhetnek a láda hátlapján és ez blokkolhatja, interferálhatja a kész hangfalat. Arra nagyon ügyelj, hogy a sinusjel ne törjön félbe. A hangdoboz hátlapjáról mindíg a jel 2 periódus közötti része verődjön vissza. (remélem érthetően mondtam ) -Fontos még, hogy a láda belsejét igényesen béleld ki legalább egy 3cm vastag kőgyapottal és NEM szivaccsal! És az egész felületét a láda belsejének! A Palmatex jól megfogja. -A hangszóró karimája és a doboz közé helyezz gumicsíkot, hogy ha beindul a láda, akkor ne rezonáljon neked a fém perem a fán. -A hangváltót is jól nézd meg, hogy milyen frekvenciánál vág és, hogy hány Ohm-os. Ez fontos. Ja és NEM kondenzátorral csináljuk meg a hangváltót mert az s@jt!!! -Hangszóróügyben felhívnám a figyelmedet arra, hogy Székesfehérvárott megint elindult a Videoton hangszórók gyártása. Sokkal jobb a teljesítményük, frekvenciaátvitelük, és legfőképp minőségük, mint a kóreai és kínai társaiknak. Gondolok itt: SAL: aminél nem nehezebb jobbat venni és az MNC Ha nagyon igényes vagy és profit szeretnél akkor vegyél Jamot. A HI-FI-ben ő a király. -A hangfaladhoz SOSE használj vékony keresztmetszetű kábelt, még akkor sem, ha kisteljesítményű a hangláda. A vékony kábel az ellenállása miatt levág a magas hangok tartományából jelentősen. Én azt mondom min egy 2*0,75mm2-es kábelt vegyél hozzá. Ja és az erősítőről annyit hogy szerintem erre a célra a TDA200x-es verziók nem az igaziak. A 2003-as az ami még zajszintben és hangminőségben a jobbik belőlük de azzal ahhoz képest, hogy mit tud (10W) sok a munka. 1szerűbb ha építessz egy TDA 1554Q-t. Az szépen szól 2*22W. Igaz teljes kivezérlésen ennek is nagy a THD-je, de ilyen hangfalakkal és GÉPHEZ nem fogod csutkán hajtani. Amúgy kristálytiszta, dinamikus hangja van. És géptrafód is kibírja szóval a gépba be is lehet építeni. Nekem úgy volt és van is 3. éve. Na ez kicsit hoszúra nyúlt, de ezeket fontosnak éreztem elmondani. Remélem tudtam segíteni Oneill
Szerintetek a tda1558q jó ?
Azt nem tudom pontosan a mély hány vattos még nem vettem meg de az eladó azt mondta hogy az jó lesz a magas hangszóróhoz amit vettem.
Tudnál valamit írni a hangszórókról? (márka tipus)
A hangszórórol annyit tudok hogy 20w-s meg az van ráírva hogy somogyi.
Akkor van azon tipusszám is. Biztosan!
Találtam róla infót itt
Már megvan milyen méj kell kozzá és mekkora dobaoz A cstolt fájl 17. oldalán
A magas : DTF20 A méj : SBX1010 Szerintetek jó hozzá ez a fetes erősítő ?
Jó hozzá az erőssítő, de majd később máshoz is jó lesz...
De az biztos hogy azzal szét tuddnád szaggatni a hangszórókat, meg a házat is ( egy másik hangfallal) Ja az a terv jó lesz hozzá, persze ne várj tölle tul sokat, de biztos tetszeni fog ha te csinálod. De szerintem jobb lett volna ha 13 Centis mélyett veszel hozzá...
És a rajzon azt a b667 - et mivel lehet hejettesíteni ?
nem kell helyettesíteni azokat..
elé kell irni a "2s", lásd: 2SD667 és 2Sb647.. hqvideoba van ~80Ft/db üdv
Így már ok köszi a segítséget
Még 1kérdés : Ezeknek a feteknek mekkora hűtés kell ?
Most kezdtem el megvenni az alkatrészeket és azt nem tudom mi a rajzon az a 10+L mert a jel alapján az egy tekercs és alatta egy ellenálás a tekercs hány menet és milyen átmérőre tekerjem ? Az ellenálás pedig hány óhmos ?
Ja és még valami ennek hány volt kell ? 35v egyenáram vagy +-35v vagyis 70v egyenáram ?
Idézet: „vagy +-35v vagyis 70v egyenáram” NEM.... +-35V egyen áram és nincsen vagyis!!!!! szimetrikus trafó/táp kell neki! üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |