Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC-Neon, azaz CCFL inverter

Témaindító: Georgee, idő: Okt 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 6
(#) king1 válasza Georgee hozzászólására (») Okt 7, 2007 / 1

Hu ez egy jó leírás grat.
Ha ezt az invertert netán meg tudnám csinálni akkor erre is csak 2 db neont lehetne rákötni ?
Vagy ez már elbírna 4-et is ?
(#) king1 válasza Georgee hozzászólására (») Okt 7, 2007 /

Hu végigolvastam és én azt se tom hol vagy hogyan álljak ennek neki.
Egy ilyen megépítése mennyi pénzbe lenne ?
Ha nem túlsokba akkor megkérhetnélek hogy építesz nekem egyet én meg a szükséges pénzt elutalom ?
Azt meg lehet oldani hogy 4 db neont elbírjon?
Nagyon megköszönném ha tudnál segíteni.
Előre is kössz.
:worship:
(#) Georgee válasza king1 hozzászólására (») Okt 7, 2007 /

durván annyiba van mint egygyári... a méret az nem.... Az a baj hogy alkatrészekből most nem vagyok a csúcson meg időmsem sok van

Hát igazából én vennék gyárit is, de neonnal együtt nem akarok, külön meg nem találok.
Esetleg nem tudsz ajánlani valami oldalt ahol találok ?
(#) Georgee válasza king1 hozzászólására (») Okt 7, 2007 /

Nemnagyon tudok, meg nekem a gyári 2 napig birta a tempót utánna megpusztult... azért is csináltam sajátot

Hát igen nekem is csinálnom kéne de azt se tudom hogy és minek álljak neki szóval valakit keresnem kell a megcsinállja nekem.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Aug 22, 2008 /

Helló mindenkinek! Az helyzet, hogy egy LCD TFT monitrot bombáztam szét, a fénycsőinevrterét, és a fénycsöveket, szeretném, felhasználni, számítógépbe.
A inverter jó, is bekapcsoláskor 3s -ig világít is majd lekapcsol.
A lábakon, lévő feszt kimértem, amit a képen lehet is látni. Kérésem az az lenne, hogy hogyan lehetne azt feléleszteni?

inverter.JPG

(#) pipi válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Aug 23, 2008 /

attól még lehet trafó zárlatos, hogy felvillan, mert az elektronika leszabályozhatja (több laptopban és monitorban is találkoztam vele).
hány pólusú a csatija?
lehet még olyan vezérlőjel, hogy backlight on (inverter be), és bright (emeli/szabályozza a fényerőt),
én mindkettőt 5 V-ra kötöttem.
fénycső (terhelés) nélkül nem illik ezeket az invertereket bekapcsolni, mivel megugrik a nagyfesz, és átüt a trafón, könnyen menetzárlatos lehet
(#) _ampervadasz_ válasza pipi hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

Igen ezt tudom, hogy terhelés nélkül bekaopcsoli nem szabad, csak a fényképezés erejére szedtem ki! A csatija 5 pólusu, de ebből kettő őssze van kötve (5V -os rész).

(jobbról balra haladva)

5V
5V
bekapcsnál -360mV- kikapcsnál -4,900mV
GND
12V
(#) FlashFWD hozzászólása Dec 22, 2008 /

Sziasztok!

Én is neonnal szívok, remélem jó helyen kérdezek.
Vettem két CCFL csöves szettet, kicsit babráltam a számítógépházamon.
Maradt egy inverter (kicsi fekete doboz) és két fénycső. (elnyomják az UV fényét, ezért nem akarom a sz.gépházba tenni)
Hogy ne legyen kidobott pénz, arra gondoltam, hogy betenném a TV alá, az erősítőhöz, háttérfénynek.
Tekintettel arra, hogy nincs s.géptáp a TV mögött, valamilyen megoldás kell, ami a 200V-os hálózati feszültséget 12V-os egyenárammá alakítja át... s itt jön a problémám.
Van egy isten tudja milyen trafóm, valamihez adták, de már nem tudom, hogy mihez.
Amit viszont tudok az az, hogy 15V 900mA van ráírva, illetve 13,5VA a teljesítménye, de ez mondjuk kiderül az előző két értékből is.
A 15V-tal kapcsolatban nem vagyok biztos, hogy megoldás, ha ráengedem az inverterre... nem szeretném, ha elszállna.
Mikor megmértem a táp feszültségét kicsit beparáztam, mert 21V körüli értéket mértem.
Olvastam másik topikban, hogy létezik üresjárati feszültség... de nem tudom, hogy ez hogyan és miként is megy.
Tehát a konkrét kérdéseim:
- Ha a tápra 15V van írva, és üresben 21V-ot mérek, akkor mit tegyek az áramkörbe (sec) hogy 12V-ot kapjak?
- Megoldás-e ez egyáltalán? Ellenállással, leddel, bármilyen fogyasztóval csökkenteni a feszültséget, s ha igen, mely értéket vegyem alapul? A 21V-ot vagy a 15-öt?
- Mennyire érzékenyek a feszültségingadozásra ezek az inverterek, illetve maga a hidegkatódcső?

köszi

ui.
Biztos van valami frappáns IC-s, nyákos megoldás, de olyat nem tudok csinálni és igazából nem nagyon értek az elektronikához...
eddigi művem egy trafón két áramkörön 4-4 led, aminek a primer 220V-os áramkörét egy mozgásérzékelő szakítja... tudjátok, olyan éjszakai fény pisiléshez, hogy ne pereceljek a sötétben.
(#) Georgee válasza FlashFWD hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Hello egy trafó egy graetz és egy kondi ennyi az egész, viszont nekem az inverter 2 napig hajtotta a neont majd eltávozott. De elvileg működnie kell 15 voltról is kérdés hogy az inverterbe mi van belekókányolva.
(#) FlashFWD válasza Georgee hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Gondolom valami tömeggyártott kínai cucc... ha lefotózom, megmondod?
Revoltec

Ettől függetlenül nem két napja megy már... igaz nem hajtom éjjel-nappal (mármint azt, amelyik a sz.gépházban van)

Lehet, hogy megpróbálom, max. megsül... vagy az inverter, vagy a fénycső.
Csak aggaszt a 21V a 15 helyett...ezt nem vajazom.
(#) Norbert123 válasza FlashFWD hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Szia
Nekem is külön traforól van meghajtva a neon fényem..12voltos És kb 200mA val van meghajtva...
Minden nap este 9-körül bekapcsolom és reggel 10-11-ig megy már 4-5hónapja és semmi baja nincs még ugyanugy megy mint uj korában.
Nekem azért kellett így mert ami a számítógép házban van táp az már nembírja el..
szia
(#) FlashFWD válasza Norbert123 hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Ez oké, csak én nem tudom, hogy hogyan garantáljam részére a 12V-ot, illetve kell-e egyáltalán.
De megpróbálom... max. elhajítom.
2e Ft- volt...
(#) Georgee válasza FlashFWD hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

csináétam egyet házilag az tutti jó ha visszalapozol valahol ott virít a kapcsolása is
(#) Georgee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

klikk Tudom nem az igazi a kapcsolás mert a 0 hoz képest kapcsolom a 12 voltot de működik meg akkor csak BD250em volt szóval csak azt tudtam felhasználni
(#) peppejoe hozzászólása Dec 22, 2008 /

Helló! Nekem egy aksiról működtethető neon kellene van egy pár kép az ............ újságból.csak az a baj vele hogy ferrit-fazékmagos a trafója és nem tok a környékemen beszerezni ilyet! kellene valami ic-s nyákos csirkés cucc (hehe a régi szép idők)
amit tok hogy kettő fajta kéne! első quad aksiról(5 amperórás) kb 30 cm.(nem tom hirtelen hogy hányas ez a fajta)
2 borházba kellene meg szereléshez. 60cm autó/traktor aksiról. 45 és 150 amperórás

mellékelem a képet!

elnézést hogy egy 'rivális' újság képét mutatom be!
(#) FlashFWD válasza Georgee hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

No igen, köszi a rajzot.
Ha megmutatom Budapest Ferihegy radio facility index-ét... kb. úgy fogod magad érezni, mint én most.
Sajna nekem kínai a rajz, nem értek hozzá, de már eltöléltem magam, ráküldöm a 15V-ra az invertert, lesz, ami lesz.
Tűz talán nem lesz.
Mindenesetre köszönöm.
(#) pipi hozzászólása Dec 23, 2008 /

Hali! a hqvideo.hu -n kapható készen is inverter nem drágán
(#) Matt hozzászólása Jan 11, 2009 /

Üdv!

Egy laptopkijelzőben elhalálozott a háttérvilágítás, pontosabban az inverter. A kérdésem az lenne, hogy Topi fénycsőmeghajtója (Bővebben: Link) jó lenne-e hozzá?

Előre is köszi,

Matt
(#) bbalazs_ válasza Matt hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Mondjuk nem ertem, hogy ha jan11 az utolso hozzaszolas, akkor hogyan kerult a kiemelt temak koze, de mindegy.

Az elso mondatban benne van, hogy HAGYOMANYOS fenycsorol van szo. Tehat a valasz nem.
Es igazabol masfele laptop invertert sem hasznalhatsz, mert a vezerlese altalaban mas. De legalabb a fenycso hosszanak meg kell egyeznie, tehat ELVILEG a 14-esbol szarmazoval meghajthatsz masik 14-eset, ha kicsit barkacsolsz, meg persze a bemeno fesznek is meg kell egyeznie, de az manapsag altalaban 12V...
(#) pbalazs válasza Matt hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Én most javítottam meg egyet, nem lehetetlen. Kis szerencsével a tiéd is javítható. Vagy nézz egyet a Vaterán/eBay-en/bontóban.
(#) peppejoe válasza peppejoe hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /

HY. Már nem kell mert tesóm meglepett 4 db-al jól működnek.
(#) Raziel válasza phc hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

@phc
nekem is ilyen inverterem van és tönkre is ment ^^

a kapcsolási rajzod nem volt teljesen jó

névtelen.JPG

(#) ferzoo válasza Matt hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Tudok rajzot küldeni és építettem már 18-36Watt csőhöz is 3tranzisztoros kapcsolást,ez már 8Voltról megy.Astabil multivibrátor vezérel kapcsi tranzisztort és 1trafót,nem kell fazékvasmag bele.27khz en rezeg gyorsan gyújt és nem vibrál.Akit érd.írjon ide.
(#) muimui válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

érdekel
(#) ferzoo válasza muimui hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

A trafónak való vasmagot bontásra itélt pc.táp.ból esetleg Tv.táp.ból szedheted.ki.Ujra kell tekerni a menetszámok L1=22menet,2x0,42cu-z,biffilárisan tekerve.L2=400menet 0,18-0,20cu-z,Vasmag mérete 3,5x3cm.x1cm.egymás mellé tekerni ugy hogy ráférjen,alul primer felűl szekunder.Hűtés kb.5x5,5cm.2,5cm.magas bordás.
(#) ferzoo válasza muimui hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Tápfesz: 10-12 volt. Áramfelvétel: 2,2-3,4 amper, csőtípustól függően.
(#) zoly15 hozzászólása Máj 6, 2009 /

Sziasztok!
Szereztem 16Db 65cm hosszú CCFL csövet...
Ehhez kéne nekem meghajtó inverter de én nem egyszerre szeretném az egészet hajtani hanem csak 1 csövet..
Valaki tudna nekem segíteni?
Valami házilag elkészíthető jó, stabil inverter rajzot szeretnék kérni. (De CCFL csőhöz)
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) Georgee válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Hello!

Anno feltettem egy BD250es tranyós kapcsolást. Tudom, hogy a minusz megy a középső kivezetésre, és a +t kapcsolgatom, de működik igy is, anno ez a tranzisztorom volt és igy ezt építettem meg , Csak azóta az oldalam átalakult. Szóval a linken most 404 van, de felteszek egy kapcsit, az is jó lessz.
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem