Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   27 / 221
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
(#) lamalas válasza bgsf hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Idézet:
„úgy látom lamas az eredetit pakolta össze. na ezt akarom én is megépíteni (nem a 2000 vagy mit t'om én a hanyas verziót..)”

En nem az 1969-es eredetit epitettem meg veglegesre. Azzal kezdtem en is, de sokfele valtozatot kiprobaltam es maradtam az un. 2000-es valtozatnal. Ennek csak a bemenokore valtozott az eredetihez kepest. Szerintem lenyegesen jobb a brummelnyomasa mint az eredetinek es igy nem kell az erositobe marha nagy puffer, meg RC v. LC szures! A bemeno impedanciaja is nagyobb mint az eredetie. Nekem oldalankent mindossze 14700µF puffer van es fejhallgatoval is alig hallhato a brumm! Ha valaki JLH-t epit en a 2000-es verziot ajanlom utanepitesre!

Ajanlom elolvasni a cikket amit a JLH erositorol irtam itt a HE-n. Be is linkelem hatha nem talalod: JLH cikk. Ebben sokmindent leirtam, tobbek kozt a mukodest es az elesztest is
(#) fazksg hozzászólása Dec 27, 2008 /
 
Sziasztok!
Én is szemezgetek mostanában a JLH erősítővel. Eddig az Ágoston-könyvben található kapcsolás tűnt a legszimpatikusabbnak. Szeretném kikérni a véleményeteket: Megéri a pluszmunkát az a bonyolultabb kapcsolás (mindenképpen kell hozzá "rendes" nyák... sajnos)? Illetve valóban jobb hangja lesz attól a marék ellenállástól és kondenzátortól? Meg egy gyakorlati dolog: Ugye a könyvben közölt kapcsolási rajz nem tartalmaz hibát (mert az egyik nyák-rajz az ugye hibás )?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: FazksG
(#) run hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok!
Összeraktam próbapanelra a JLH-t, se szép se esztétikus nem lett a végtranyók és a legtöbb alkatrész a levegőben lifegett a pufferelés se volt a legjobb (4200mf) és még így is olyan jó hangja volt hogy hátast dobtam tőle.Ezt tuti megcsinálom nyákra is.
Csak ajánlani tudom mindenkinek
(#) Doncso válasza run hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Igen valóban nagyon szép hangja van, engem is meglepett, ha készítesz nyákot, ajánlom figyelmedbe az oldalon szereplő elrendezések nagyjábóli követését, ugyan is lamalas kolléga is úgy járt, hogy légszerelve jobb volt mint az első nyákos verzió a brumm miatt azt hiszem. Vannak fontos pillérek a JLH építésénél amiket illik betartani a brumm és egyéb zavarok elkerülésének érdekében, ilyen például a ki és bemeneti pontok egymástól a lehető leg távolabbra tétele. Ha ezekre odafigyelsz nem lesz gondod a brumm és egyéb zavarokkal. Sok sikert.
Üdv.
(#) littlejoe hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
Megcsináltam a plussz hűtést a bordákra + folytatom a dobozolást,jó lenne brumm mentesre huzalozni. Ha tökéletesen szól akkor utána készül bele egy varázsszemes kivezérlésjelző két em84 csővel (még szereznem kell egyet).
(#) CIROKL válasza littlejoe hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Szia: Látom még belül elég káosz uralkodik ? De így most ezzel a plussz fölhelyezett elemekkel tesztelted már ? Így kiváncsi lennénk rá hogy ez a hűtés vajon mit produkál? Mekkora a tápfeszed? mennyi a beállított nyugalmi?
(#) Doncso válasza littlejoe hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Nekem nagyon tetszik, de ha elfogadsz jótanácsot, akkor valahogy próbáld meg úgy elrendezni hogy a bemenet távol legyen a kimenettől, és a táp részektől is, jól árnyékold le a bemenetet, az a baj, szerintem hogy összevissza mennek a kanócok, ez zavarforrás lehet. én mondjuk az egyik sarokba tenném a trafót, mellé a puffert fölé a graezt-et, a panelt a másik oldalra, vagy középre a táp puffer graetz és minél távolabb a szélekre a paneleket. A trafó és a panelek közé tennék árnyékoló lemezeket is.
Egyébként nem rossz!!
(#) littlejoe válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Még nem próbáltam a plussz bordával csak anélkül.A tápfeszem 24V, a nyugalmi áramnak 1,2A állitottam be hogy ne melegedjen annyira.Igy használtam napokon keresztül csak doboz nélkül.Tényleg fűt rendesen.Szerintem nincs akkora borda ami ne forrosodna fel tőle.A lényeg hogy a végtranyók még bírják.Elvileg a 2n3055 200fokig birja! Ha a bordán nem forr fel egy csepp víz akkor szerintem már elég nagy a felülete.
(#) littlejoe válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Holnap fogom összekötögetni aztán majd még lehet alakitgatok az elrendezésen.
(#) littlejoe hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Elkészült az első verziós huzalozás.Lezárt bemenetnél full hangerőn minimális brumm hallható.A hűtőbordák elviselhetően melegednek, kézzel elég sokáig lehet őket fogni.Viszont a trafó nagyon melegszik!Pedig egy elvileg 2x100w-os hitachi erősítőé volt.Itt pedig csak fix 60w-ot kell leadnia.Jobban melegszik a vasa mint a hűtőbordák.Egy kérdés:az erősítőt kikapcsolva másnak is tovább szól egy ideig torzan?Hiába kötöm le a tápját akkor is csinálja,nem a pufferből szól tovább.Illetve nyitott bemenetnél másnak is zúg?Ha rá van kötve egy dvd lejátszó akkor nem zúg.

DSCN0475.JPG
    
(#) cornel válasza littlejoe hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Szia!
Igen,kikapcsolás után még szól egy darabig torzan!
Szerintem nem zavaró,úgy is a jelforrást kapcsolja ki előbb az ember,így a jelenség nem tapasztalható.
Nyitott bemenetnél nem zúghat,ha megfelelő a huzalozás,alkatrészek elhelyezése stb.
(#) Doncso válasza littlejoe hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Szia, nekem is torz hang hallható kikapcsolás után, ez szerintem is normális, de a nyitott bemenet zúgása és a kis brumm is, szerintem nem olyan jó dolog. Melyik kapcsolást is építetted meg, illetve melyik nyák terrvel?
A trafóról annyit, hogy ne felejtsük el, hogy az csak egy dolog mekkora erősítőből származik, az nem a trafó teljesítménye, én is jártam már úgy hogy egy 2*50w os pioneer végfokot házibuliba hajtottam, és a trafója égett le, ergo nem volt legalább 160w-os. A másik oldal az, hogy nem mindegy, hogy TDA100W , STK100W vagy D-osztály 100W vagy esetleg A-osztály 100W (csak vicc ) így a képeidet nézegetve nekem úgy tünik ez nincs 300w-os trafó, tudom a könyv szerint 160w-os elég neki, de láthatod hogy nem ha melegszik, a többiek is azt vallják ,hogy azért egy 250-300-as kell neki.
Tényleg, mekkora most a DC-feszültséged és a hozzá tartozó nyugalmi áram? Lehet hogy még vissza legetne venni egy kicsit, hogy ne melegedjen a trafó.
Egyébként szépen alakul a dolog.
(#) hapro válasza littlejoe hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
A trafód túlon túl lehet gerjesztve...azért ez a nagy melegedés, nomeg valószínűleg kicsi a teljesítménye ehhez a rendszerhez.
(#) CIROKL válasza littlejoe hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Szia: Alakul de még ha teheted akkor a végfokpaneleket telepítsd a tranzisztorokhoz közelebb !Szóval legyenek a vezetékek rövidebbek , meg még egy picikét finomíts az elrendezésen . Akkor valószinű az a picike brumm is elfog tűnni?A nyitott bemenetnél meg szintén a vezetékelés rosszasága miatt zúg , meg a jelkábel gyengesége és elhejezése is okozhat ilyen dolgot! A trafód meg hiába egy 2X 100 Wattos erősítőből származik : ez még lehetséges a 220 Voltos rendszerű!Mostmár ugyebár 230 Volt a hálózat , és így ezmár túlgerjesztett :Ezért a vas melegedése . Ez a trafó biztos csak terhelés nélkül is melegedik !Ezt könnyen kitudod próbálni , kösdle róla a szekunder oldalt és járasd egy-két órát csak magában . Ha akkor is melegedik akkor keresss erre a feledatra másikat!
(#) cornel hozzászólása Dec 31, 2008 /
 
Ne felejtsük el azt sem,hogy egy gyári 2*100Wattos végfok általába csak a felét tudja szinuszossan teljesíteni! Tehát csak 2*50Watt névleges teljesítményű,függetlenűl attól hogy márkás vagy sem. Ha többet mondanak rá jobban viszik! Ránézésre az a trafó 150Wattos lehet. Minimálisan szerintem 200-250Wattos kellene,így jocskán lenne tartalék amit a hangja meghálál és a túlzott melegedés is elkerűlhető.
(#) Doncso válasza cornel hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
erre gondoltam én is
(#) cornel hozzászólása Dec 31, 2008 /
 
B.U.É.K. minden JLH-s nak!!!
(#) littlejoe válasza cornel hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
B.U.É.K.!!!
(#) fazksg hozzászólása Jan 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Viszonylag sok szó esik arról, hogy érdemes-e monoblokk felépítésű erősítőt alkalmazni, vagy elég 1 trafó. Én most építem a JLH-mat, és van két darab, közel azonos vaskeresztmetszetű, de nem ugyanolyan trafóm (az egyik EI, a másik M magos). Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek érdemes-e ebből monoblokkokat készíteni (természetesen ugyanolyan feszültségű szekundereket tekercselnék rá)? Mert így nem is kellene trafót vennem, kérdés, hogy nem okozza-e a trafók különbözősége a térhatás leromlását?
Előre is köszönöm a válaszokat,
üdv: FazksG
u.i: Sikerekben és JLH-kban gazdag boldog Új Évet kívánok minden fórumozónak!
(#) lamalas válasza fazksg hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Idézet:
„Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek érdemes-e ebből monoblokkokat készíteni (természetesen ugyanolyan feszültségű szekundereket tekercselnék rá)? Mert így nem is kellene trafót vennem, kérdés, hogy nem okozza-e a trafók különbözősége a térhatás leromlását?”

Udv,

Emiatt ne aggodj, nyugodtan epitsd meg 2 trafoval. Persze kerdes, hogy mekkora teljesitmenyuek a trafok egyenkent, birjak-e a strapat?

BUEK
(#) fazksg válasza lamalas hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Szerintem bírni fogják, de a kérdés lényege az volt, hogy a trafók különböző mivolta okoz-e problémát (úgyértem hangzásban). Teljesítményt számolni tudok vasmagkeresztmetszetből .
Szóval köszönöm a segítséget!
Üdv: FazksG
(#) frecsko hozzászólása Jan 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Nekem is van egy JLH-m, az A30-as után építettem.
Szkóp híján csak fülre állítottam be de így is nagyon jó a hangzása.
Most belekezdtem a sztereós változatba.
Íme néhány kép a "kísérleti" erősítőről :
(#) CIROKL válasza fazksg hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Hangzásban nemfog semmi külömbség lenni a trafók nem egyformasága miatt !Ha teljesítményben közel azonosak azok a trafók akkor nyugottan használhatod őket !Esetleg a szemnek nemlessz tetszetős a nem egyforma kivitelű vas!
(#) cornel válasza frecsko hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Szia!
Semmiféleképpen nem ajánlom a két különféle magot!!!
Ahogy írtad,a tér hatást igencsak tönkretenné!
Én megépítettem már M-magossal és EI-magossal is.
Az EI-magos szerintem a legjobb választás.Tapasztalatom szerint A-osztálynál nincs akkora jelentősége hangban,hogy egy vagy két trafót alkalmazunk.M-magossal túlságosan lágyan szól.Ez lassú számoknál nagyon szép,de gyors nagy dinamikájú felfételeknél elfogy belőle az erő (ez is inkább A-osztályra jellemző).
(#) CIROKL válasza cornel hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Idézet:
„elfogy belőle az erő (ez is inkább A-osztályra jellemző).”
Figyelj ez a jelenség csak akkor lehetséges ha az alkalmazott trafód erre a feledatra a határértékre van méretezve ,vagy alul van nagyon méretezve .Az A-osztályú erősítők nem álandó árammal mennek szerinted? Akkor mitől fogy el az erő?És mivan a hiperszil trafókkal ,és a toroiddal? :eek2:
(#) cornel válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Igen,állandó árammal működik.Nem volt alulméretezve sem a trafó,sem a puffer.Hogy mitől fogy el az erő?Ez egy nagyon jó kérdés!Az M-magossal az erősítő lassú volt,olyan érzése volt az embernek hogy elfogy belőle az erő.Lehet hogy csak a lassúsága okozta ezt az érzést!Toroiddal nem tetszett a hangja (több tipussal is próbáltam),érdes volt a magas és nem volt tiszta a hangja,ugyanakkor hideg hangkarakterű volt!Előnye csak annyi volt,hogy nagyon gyors volt vele az erősítő.A hiperszil is egy jó megoldás,de nekem az EI jobban tetszett,zeneibb volt.
(#) cornel hozzászólása Jan 2, 2009 /
 
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni?
69-es JLH-m van. 31Volt/2Amperről megy csatornánként.
Ez mekkora teljesítmény leadására képes?
De amire leginkább kíváncsi lennék,hogy hány millivoltos jellel érem el ezt a teljesítményt?!
(#) cornel hozzászólása Jan 2, 2009 /
 
Ja és 8 Ohmon!
(#) fazksg válasza cornel hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Szia!
Ha ezzel az erősítővel foglalkozol, akkor mindenképpen ajánlom figyelmedbe Lamalas cikkét! ennek is leginkább az utolsó oldalát. Itt találod a méretezéshez szükséges képleteket (2. bekezdés), példákkal, úgy van leírva, hogy még én is megértettem!
Egyébként ajánlom az egész cikk cégigolvasását, én sokat tanultam belőle.
Üdv: FazksG
Következő: »»   27 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem