Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VGA jel erősítés

Témaindító: .mallory., idő: Jan 1, 2009
Lapozás: OK   1 / 2
(#) .mallory. hozzászólása Jan 1, 2009 /

Sziasztok!

Következő a problémám: egy olyan áramkörre lenne szükségem ami a vga kimenő 0,7v-os r-g-b jelét felerősíti 1,5-3 volt közötti tartományba...

tud valaki segíteni?

köszi

.mallory.
(#) damkodav válasza .mallory. hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Miért mit szeretnél vele csinálni?

Nagyobb távolságra vinni?

(#) .mallory. válasza damkodav hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Ledet akarok meghajtani vele
Csak hát a 0.7 volt kissé kevés hozzá...
(#) Action2K válasza .mallory. hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Idézet:
„Ledet akarok meghajtani vele”

Értsem suó szerint, hogy LED-et, azaz egy darabot, vagy LED-eket, azaz több LED-ből álló mátrixot, mint képernyőt?
Egyébként mind a két verzióra másik vezérlésben gondolkodj.
Képernyőhöz (VGA), 640*480-as felbontáshoz ugyebár 307200 darab kell. Ez már így is sok, hát még ha az árát nézzük!
Kisebb mátrixhoz meg tényleg más mód kell.
(#) damkodav válasza .mallory. hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Hát ez elég elvetemült ötlet!

Alkalmazd az eredeti céljára azt a vga jelet, a képcsőnél is a három színnek megfelelő tranzisztort vezérelsz vele vagy földet adsz neki vagy tápot és így lesznek a színek keverve.
Használj szinenként tranzisztort a ledek meghajtására és akkor már nem kell megemelni a feszt.
(#) Moderátor hozzászólása .mallory. hozzászólására (») Jan 2, 2009

Ha kiderül hogy 1 LED-et akarsz villogtatni videojellel, és ezért nyitottad a témát, akkor leszek
(#) gtk válasza .mallory. hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Mivel egyes szamban irtad "ledet", igy ledvillogtatasra gondolok. Ne tord a fejed rajta, ha meg is hajtod, ugy sem fogod latni a "led villogasat", ahhoz tul gyorsan valtozik a jel amplitudoja.
(#) .mallory. válasza gtk hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Konkrétan led-es projektort készítek épp, és ahhoz nem árt, ha a megfelelő khz-en villog az adott led...
És a kérdés az lenne, hogy milyen tranzisztort használjak, milyen feszültséggel táplálva. Meg egy kapcsolási rajz sem ártana.

Amúgy elöször egy ledet fogok meghajtani (monochrome), aztán majd kiderül, hogy szétszedem-e színekre 3 különböző leddel, vagy egy RGB ledet használok hozzá.

Ne LED-et használj (mármint simát), hanem laser-t.
Hogy hogy is gondolom? Bővebben: Link
És működés közben. Bővebben: Link
(#) Topi válasza .mallory. hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Uhh. Még azelőtt olvass utánna a VGA jelnek, mielőtt kinevetteted magad.
LED-es projektor VGA bemenettel, és Te akarod feldolgozni a VGA jelet. Mivel ilyennel már foglalkoztam, engedd meg, hogy bemutassam a VGA feldolgozásához szükséges dolgokat.
Bemeneti illesztő fokozat, ez az amit te most építeni akarsz.
A VSync és HSync jeleket értelmezni, kell, és ehhez a következő számítási teljesítmény kell.
800x600 képpont 60Hz-en:
60Hz-es képfrissítésnél a sorfrekvencia 60*600 = 36KHz. Ebből adódóan a pixelfrekvencia 36KHz*800 = 28,8MHz.

28,8MHz-enként jön új adat az R, G és B analóg vonalakon. Itt ez azon kívül hogy szép szám, a következőkkel fogod magad szembe találni:
- 28,8MHz, továbbiakban 30MHz az a tartomány, hogy a műveleti erősítők 90%-át ki is ejtetted, és a sima tranzisztorok 90%-át.
Hogy miért is? 30MHz, az 33nS. 33nS-onként van új adat az RGB csatornán.
Ez vetekszik egy sima CMOS kapu átlagos billenési illetve egy számláló számlálási idejével. Tehát holmi sima számláló a sor vagy oszlop léptetésre kilőve.

Valahogy azzal, hogy LED nyitófeszültségére akartál felerősíteni egy analóg RGB jelet, már látszik, hogy Te túlságosan egyszerűnek, túl játéknak fogtad fel a VGA képfeldolgozást.
Ha csak a sima multiplex idejét veszed, merthogy ez jár a fejedben, akkor is szólnom kell, hogy nS-os tartomány egy LED bekapcsolási ideje is. Tehát nagy bajban leszel, ha nem olvasol utánna a VGA-nak, mert azzal direktbe "LED projektort" hajtani vicces feladat lesz.
(#) .mallory. válasza Action2K hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Van vörös lézer is hozzá, ugyanis ez volt az alap elképzelés, de mielőtt beszerzem a k*va drága kék lézert, (ráadásul olyat ami nem égeti szana széjjel a szemem ha véletlenül beletükröződik) megcsinálom leddel, mert az alap ugyanaz, csak kell hozzá még egy fókusz optika.
Amúgy a lézerrel is pontosan ez a probléma mint a leddel, hogy 0.7 volttal nem lehet meghajtani.

Jó! A fénysugár eltérítését hogyan gondolod megoldani? Topi erre a problémára is nagyon jól rávilágított.
(#) Topi válasza Action2K hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Itt nagyon erősen kezdem érezni a gyermeki fantázia szagát ebben a témában. És ezt erősíti az is, hogy azért szeretné a témanyitó felerősíteni a 0,7V-ot mert az még nem kapcsol be egy LED-et.
(#) .mallory. válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Igen a számokkal tisztában vagyok, mert én is utána számoltam, azzal nem vagyok tisztában, hogy milyen áramkör képes ebben a tartományban dolgozni.

Te, aki már foglalkozott vga jel boncolgatással, hogyan oldanád meg a problémát?
(#) .mallory. válasza Action2K hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

A fénysugár eltérítését elektromágnesen mozgatott tükröző felülettel gondoltam megoldani.
(#) dpeti válasza .mallory. hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

és a lézer mitől lenne jobb?

a crt képcsöveknél az elektronsugarat el lehet mágneses mezővel téríteni, de a lézer fényét mivel téríted el?

az egy dolog, hogy ott a tükör, de annak is van mechanikai tehetetlensége

(jó persze létezik MEMS micromirror array is, de nem hiszem hogy ez itt most szóba jöhet :p )
(#) Action2K válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Az ötlete nagyon jó! Csak még nekünk is nehéz házilag ilyet. Pl.: 160*120 (tizenhatod VGA) felbontásút talán összelehetne hozni, csak a felbontás... Maximum látványosságnak, de nem házimozinak!

Lehet hogy elrémisztelek a dologtól, de nem baj ha tudod mivel állsz szembe.

A kijelzőt kis blokkokra kell bontani. Pl. 16x16-os blokkra.
Minden 16x16-os modul, saját magát frissíti 100-200Hz-el egy saját framebufferből. Így egy modul önállóan is megtartja a képet. Azt ami a framebufferben van.
Ilyen kisebb önállóan frissülő modulokból kell összerakni a 800x600-at is.
16x16-os modulon, RGB-nél a színkeverést nem lehet PWM-el megoldani, a multiplex miatt. Ezért 16x3 azaz 48 db egymástól teljes mértékig független programozható áramgenerátor. Ez csak egyetlen egy oszlop meghajtása RGB-vel. Ezután, erre jön rá az analóg kapcsolók és az oszlopfrissítést léptető áramkörök. Ahhoz, hogy 200Hz-el frissíts egy 16x16-os modult, ~3,5KHz-es oszlopfrissítési frekvencia kell. Ez nagyjából egy processzornak 40MHz-es órajelfrekvenciával fog menni, figyelembe véve, hogy közben kezeli a közös buszt, esetleg az optikai hálózatot modul-modul között.
Namost a forgalomban lévő uC-ek nagyjából megállnak a 20MHz-es órajelnél. XMega vagy AVR32 esetleg ARM7/ARM9 architektúrák képesek ezt megoldani.
Összehasonlítás képp, az én PDA-ban ARM7-es processzor van és vígan elfut rajta egy Windows Mobile.

Ez még semmi. Ahoz, hogy másodpercenként 60szor frissíts képet, a következők kellenek:
800x600, az 50x38 db 16x16-os modul. Tehát összesen 1900 db ilyen modul. (Egy ARM7 az 5-8E forint, tehát csak a vezérlő IC 10M Ft. De vegyük az egyszerűbb esetet, egy XMEGA processzort. Ez darabja 2E forint => 4 M Ft)

De erről ne is ejtsünk szót. Vegyük a busz sebességet. Egy frame az 800x600x3 szín x legalább 1 byte, tehát legalább 1,4MBájt/frame. Szorozva 60 frame/s-el, ez 87MBájt/s adatforgalom. Figyelmedbe ajánlom, hogy 100MBit/s-es hálózaton megy a PC-s hálózat, ami 12MBájt/s-et enged meg. Neked ennek nagyjából a nyolcszorosa kell.
Na most itt már a kábelezés is gond modul és modul között. Ugyanis már KHz-eken is rádióznak. 87MBájt/s az 957MHz-es soros órajel frekvencia. Ezt kerekítsük 1GHz-re. Na ezt már mindenféle összevissza kábelezéssel el nem vezeted.

Ok. És akkor vegyük a központi egységet.
A központi egység vezérlője legalább 1GHz-es órajelen kell működjön. Na itt megint ARM7 vagy FPGA jön csak szóba, akkor is, ha lefaragsz és mondjuk csak 20Frame-et engedsz másodpercenként.
Lényegében egy videóprocesszort kell FPGA-ban leprogramoznod.

Gyanítom, hogy Te gyerekjátékként fogtad fel ezt az egészet. Máskor olvass utánna mielőtt a publikum elé állsz, hogy Te VGA-ról akarsz ledkijelzőt működtetni.

Köszi, hogy leírtad, hogy hogyan oldanád meg a dolgot, de én lehetőség szerint nem dolgoznám fel digitálisan a jelet. Szerinted ésszerűen megoldható ez analóg módon?
(#) kobold válasza .mallory. hozzászólására (») Jan 2, 2009 / 4

Bocsánat, hogy beleszólok, de az egésznek a szinkronizálás az alapja, ami kőkeményen digitális jel; azt is ki akarod hagyni?
Nem nagyon értem, mit akarsz összehozni...

Szerk.: közben eszembe jutott, korábban egy másik témában volt már szó feszültségjel-tolásról. Ha lineáris változást akarsz, csak X V-al magasabban, akkor készíthetsz egy összeadót, ami X értékét hozzáadja a bemenő jelhez, külön-külön mindhárom színnél.
Csak találj olyan műveleti erősítőt, ami ezt leköveti...
Meg is találtam, esetleg nézd meg.

Idézet:
„Szerinted ésszerűen megoldható ez analóg módon?”

Abszolút nem érted akkor mit írtam. Az új szín adat nS-onként jön. Ennyi idő alatt a LED nem gyújt be. Mire begyújtana, már másik szín van. Meg mi tartja meg a szín infót míg végigér a sorszinkron? Semmi.

A VGA egy analóg jelre épülő, de alapjában véve digitális szinkronizálású rettenet nagyfrekvenciás jel.
(#) Action2K válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Ö nem video falat akar építeni, hanem olyan projectort, mint amit ebben a hsz-emben belinkeltem.

Igen, valószínüleg félreértjük egymást. Nem mátrixos led falat akarok építeni, hanem egy scanline elven működő projektort, ahol az eltérítést két fix sebességgel mozgó tükröző felület végzi. Csak nem elektronsugárral, hanem fénnyel.
(#) .mallory. válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Igen Kobold, pontosan erre gondoltam
Köszi a segítséget
(#) .mallory. válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Most már tényleg az a kérdés, hogy milyen műveleti erősítőt használjak hozzá
(#) .mallory. válasza dpeti hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

(#) kobold válasza .mallory. hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Nagyon-nagyon gyorsat
RGB-erősítő, de fix 2-es erősítéssel
És egy másik példa
Persze, hogy mit lehet beszerezni, az más kérdés.

Topi azt írta, hogy 800x600 képpont 60Hz-es képfrissítésnél a sorfrekvencia 60*600 = 36KHz.
Ebből kiindulva, ha ennek a motornak a tengelyére egy polírozott lapokkal rendelkező hatlapú anyát pörgetünk, akkor azt 3600-as fordulattal kell, persze szinkronban. Jól gondolkodom? Ez már a propeller clock esete. Nem de bár?

Nem jó szerintem, mert csak 1,8kHz a max mozgathatósága, nekünk meg 36kHz kell és még nem is néztük a visszautat. A motoros jobb szerintem :gumicsirke:
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem