Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az uc microcontroller pl PIC,AVR.
A tápellátás - közös a signal - jával. Ezen a vezetéken érkeznek sorba az 1 esek és 0 ák
Oké, most jagyjából értem, tehát jönnek az 1 és a 0. És erre hogy reagál a kijelző? Már egyből a jeltől függően jelzi a számokat? Mekkora feszültség kell a kijelzőnek és a jelek gondolom az is áram csak nagyon pici azt mi küldni neki? Egy ic küldené a jeleket?
Le kéne lassítanom egy távirányítású autót.
A nyákhoz nem akarok nyúlni így csak a motor előtti vezetékekről van hozzáférésem. Előre hátra tud menni vagyis valami polaritás független dolog lenne jó. 3db ceruza elemmel megy. (az áram felvételét nem tudtam még megmérni, de szerintem terhelés alatt legalább 200mA-t vesz fel, ha nem többet). Gondoltam beiktatok egy ellenállást, csak akkor a teljesítménye (ereje) is csökken. Ha mégis akkor elég szerintetek a 0,6W-os, vagy inkább huzalból 2-3W-osat tegyek be?
Ha egy százforintos ic-t ki kéne termelni, akkor inkább megveszem. Arról nem beszélve, ahány számjegyre számolsz, 3x annyi eszköz
Most vagy a világvégén laksz,; több pénzednek kell lennie, mint amennyi nekem volt amikor megvettem az első könyvem az elektronikáról:1953ban, mert 2hétig feleannyit ebédeltem, hogy legyen rá pénzem. És a helyedben megtanulnám használni az itteni keresőt, majd a Google-t is, és rákeresnék egynehány fogalomra, IC-re, akkor tanulnál is valamit.
A kapcsolás amibe bele tudok nyúlni ahogy írtam két vezeték.
Ha előre megy akkor + - ha hátra akkor meg - + Sima 3000 Ft-os RX-el megcsinált játékról van szó. Esetleg Fesz osztó? (csak sík terepen megy a szobában viszont van szőnyeg amin azért kell valamennyi erő, hogy el tudjon menni)
Nem tudom, de akkor a sejtésem helytálló, hogy pwm-el kéne megcsinálni viszont az nehéz ügy a polaritás miatt...?
Sziasztok, az SMD elkónak hogy van a jelölése, a polaritásra gondolok konkrétan, van egy feketére festett kis sziget a tetején, az a negatív lenne? Az ezüst színű hengeres elkóra gondolok.
Üdv.
Inkább az előbbi, a világ végén nem nagyon van sok minden. A másik, hogy a legtöbb leírás angolúl van ami annyira nem megy még. De ha valaki tudna ajánlani valami készüléket amiből készen lehetne kiszedni egy alkalmas ic-t az nagy könnyebbség lenne. Vagy ilyen nincs semmibe?
Szétnéztem otthon van pár ic-m nem tudom vajon haszálható e valamelyik hozzá? Az ic-k: HA175555 HD14011BP MC14024BCP MC145158-2 BL05A 22M49 14066B és van még egy csomó nagyon sok lábú is. Azokból nem lehetne valamelyiket használni?
Hello!
Túl sok jó hírünk nincsen a bányászással kapcsolatban. A ma használt készülékekben már ritkán használnak általad használható IC-ket. Ha számlálni kell, akkor (és szinte mindenben) ott vannak a soklábú processzorok. (és egy vasalóban ma már legalább 2db. van) A felsorolásodból számodra (bütykölésre, nem kimondottan a feladathoz) használhatók a CMOS 40-es és 45-ös sorozatú elemek. - HA17555 precíziós időzítő. (NE555) ezt sok mindenre használhatod - HD14011-négy NAND kapu, - MC14024 7db. bináris számláló. Ez tudna számlálni, de a kimenetek a kettes számrendszerben vannak, tehát azt dekódolni kellene - MC145158 PLL Frequency Synthesizer. (ezt nem is részletezném számodra) - 14066 Analóg kapcsoló. Ez elég sok helyre használható. Szóval, mivel látható, hogy nem vagy jártas a digitális technikában, talán az egyszerű CMOS elemekkel történő megismerkedés lenne számodra a javallott. Ehhez a feladathoz, vagy egy tucat általános CMOS IC-re van szükséged, vagy speciálisra, ami erre a funkcióra készült, mint a fenn említett INTERSZIL, vagy egy viszonylag egyszerű, csak ritka 74C926, ami négy digtes számlálót és a hétszegmenses multiplex meghajtót is magába foglalja. Vannak egyszerű CMOS IC-s megoldások is, de azokkal a tömeggyártmányú készülékben már nem találkozol. Ha négy IC-nél többet kell alkalmazni, jogosan előveszik a processzorokat. üdv! proli007
Megnéztem sima tranyókkal (nem smd) van megcsinálva, de annyi van belőle, hogy ........
Az is lehet, hogy átnézem ezt az RX chippet és közvetlen a lábától vezetem ki majd egy saját H-Híddal oldom meg a vezérlést. (már megint ágyuval verébre.) Másik megoldásként: Egy AVR-nél meg lehet valahogy csinálni, hogy érzékelje a polaritást bemenetként? Gondolom csak pár dióda kérdése az egész.
Hello!
Idézet: „Egy AVR-nél meg lehet valahogy csinálni, hogy érzékelje a polaritást bemenetként?” Mindent lehet, csak van-e értelme? Galambra nem tudnál célozni? Mert nálunk abból van túltermelés. De a környéketeken veréb már nem igen lehet. Ha teljesítmény veszteség nélkül akarod megoldani, akkor készíthetsz egy új kütyüt. Ha nem esetleg megpróbálhatsz néhány antiparalel kötött diódát is sorba a motorral. üdv! proli007
Köszönöm a segítséget. Akkor az MC14024 ezzel lehetne számlálni ugye? Dekóder milyen kéne hozzá? Az a gond, hogy nem igazán ismerem az ic-ket. Nem tudom melyik dekóder. Van még 3 nagyobb ic: WB2600-4MP 3289 92156 322530 TMP80c48AP-6-0214.
Akkor ami jelenleg van pár ic az nem elegendő a számlálóhoz ugye?
Hello!
Ezt a számlálót dekódolni, nem igazán érdemes, mert Te decimálisan tudod értelmezni (szoktad meg) a számokat. tehát célszerűbb BCD azaz binárisan kódolt decimális számlálót használni. És ezt dekódolni a hétszegmenses kijelzőre. pld. CD4520 ebben két BCD számláló van, tehát sorba kötve már 0..99-ig számol. Dekódolni a kimenetét, pedig a CD4511-el lehet. Ebből annyi kell, ahány számjegy van. Van egy egyszerű IC-páros is amit itt a fórumon a légfegyveresek használtak a lövedék számlálásra. Ott az egyik IC számol, a másik dekódol és meghajtja a kijelzőket. Elég egyszerű, keresd elő. üdv! proli007
A diódás dolog jó lehet.
(Jelenleg -7 fok van a pajtában ahol forraszthatok így amennyire csak lehet kerülném, ezért nem akarok túl bonyolult dolgot csinálni. Diódákat össze tudom simán kötni aztán majd ha enyhül az idő megcsinálom szépre. Ezért sem akarom szétszedni a nyákot. ). Köszönöm a tippet.
Számítógéppel/laptoppal/kékhalállal kapcsolatos hozzászólások áthelyezve az OFF-topikba!
Akkor a kondi lényegében az aksi +, és - oldalára van kötve? mert az erősitő kap egy testet az autón bárhol, és a +, az aksiről...?
Kösz. Tényleg van hasznos dolog abban a témában is, szinte az ami nekem kell. Akkor először az ic-ket kell beszerezni addig semmit sem ér az egész. Megpróbálok szerezni és ha megvannak akkor visszatérek. Még egy kérdés akkor a célnak jó a 14511 a 14553-sal és a 14543 a 14553-sal? Van valami különbség a 14553 és a 14511 között? Vagy mindkettő szinte ugyan az?
Hali mindenkinek!!!
Lehet hülye kérdés de ezt nagyon nem tudom és sztem elég jó kérdés főleg kezdők részére. Mi a különbség egy pl. 2400mAh-s: AA AAA C akkuk között? (a méretén kívül xD) Mert ugyebár ha elv mind 2400mAh akkor ugyan azt a teljesítményt kell leadniuk. Vagy talán egyik hamarabb merül a másik később az egyik többet ad le mint a másik? vagy tényleg csak a méretükben vannak különbségek? Légyszi válaszoljatok
Akkor jól gondolom xD csak nagyon nem értem a méretkülönbséget xD 6 évet tanultam elektrot a suliban meg még mellette hobbi szinten de ezen megakadtam egyszerűűen xD mert nemtom akkor minek a méretkül ménem tudnak csak ceruza elemet pl midnenbe rakni xD
Hello
Erősítőbe szeretnék tenni 12V-os hűtőventillátort, amelyet 12VAC trafóról szeretnék hajtani. Na most egyenirányítás után szerintetek használhatok neki puffer-kondenzátort, vagy ez úgy már feszültségileg túl sok lenne neki? Idő előtt megadná magát? Üdv.
Pufferrel sok lesz. Használj 12V-os stabkockát,persze megfelelő hűtéssel (a stabot beteheted az áramló levegő útjába).
Akkor még csak annyit szeretnék tudni melyik ic-t szerezzem be akkor? Van sokféle párosítás. Lehetőleg ne legyen drága és akkor melyikből hány darab is kell pontosan? Megpróbálom a héten megszerezni vagy a jövőhéten.
Szia, ha 6 évig tanultad az elektrót akkor bizonyára halottál az áramforrások belsőellenállásáról.
A 2400mA/h az kapacitását jelöli az adott telepnek akumlátornak. A kivehető pillanatnyi teljesitmény erősen függ az előbb emlitett belsőellenállástól.
sziasztok!
Éppen egy órát építek, amihez 32'768-as kristályt használok. Úgy tudom ezek nagyjából pontosak, de nekem 86 másodperc alatt 1 másodpercet késik. Mit módosítsak a kapcsoláson, hogy pontosabb legyen?
A 39pF jelölésű trimmer kondenzátor helyére egy 4-40pF-os trimmer kondit rakjál, azzal lehet belőni.
ha növelem az értékét akkor lassul ugye?
Egy nagyon kezdő kérdés.
van itt ez az időzítő kapcsolás,azt honnan tudhatom meg hogy az IC lábai közt van e átkötés?
Átkötés akkor kell, ha az egyik vezetősáv útba van a másiknak, ilyenkor szokták alkalmazni, általában levágott alkatrészlábakkal! (remélem erre gondoltál )
Hát ez elég nyamvadt kapcsolás... Miért kellene átkötést keresni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |