Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   37 / 123
(#) Hehehe válasza ZPKing hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

King, te könnyen vagy, neked már eleve vannak otthon alkatrészeid, de nekem semmi sincs hozzá itthon. Az én lakásom nem lomtár vagy alkatrészbánya.
(#) ZPKing válasza Hehehe hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Enyém sem lomtár csak amit tudom hogy tudok hasznosítani azt nem dobom ki.
(#) Hehehe válasza ZPKing hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Nekem eleve nem voltak itthon olyan alkatrészeim, amit használhatnék az építéshez. Találtam helyben új JLT-t olcsóbban, hegyekkel, ónnal, összesen 10000 alatt.
(#) zoly15 válasza Hehehe hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Én is építettem magamnak már 2 állomást is....
Nekem az a véleményem hogy ha magamnak dolgozok az idő nem számít..... De ki hogy gondolja ezt...
Tovább lehet faragni a költségeket ha bontott alkatrészeket használunk ...
Vagy ha éppen nincsen nyitva bolt vagy nem lehet rendelni akkor is megteszik a bontott cuccok.. Van aki ezeket elveti van aki megbecsüli (mint én) de van akiket ezért lenéznek mert ilyeneket használnak....
A bolti pákákról halottam már olyat hogy nem is az amit árulnak! Egyik ismerős mondta hogy vett valamilyen solomon állomást ( páka 24V 48W elvileg!) ő megmérte a trafóját de az csak 12V-os és teljesítményben sem megfelelő a leírtakhoz... Ez nem a legjobb dolog hogy átverik az embereket, amit te építesz abban legalább tudod hogy mi van és nem érhet csalódás....

Üdv!
(#) kavkar válasza kavkar hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Na összedobtam a javítást, az optotriak beépítésre került, de nem jó. Azt csinálja hogy a fűtés led világít, melegíti is a pákát rendesen, mikor odaér h elérte a beállítottat akkor kialszik a fűtő led rendesen ahogy kell, de ennek ellenére a pákára továbbra is megy áram, és tovább fűti aztán tekerem feljebb a potit és egyre később kapcsol ki a fűtés led, szal nem áll le a páka fűtése. Mintha a bt139 külön életet élne.
Lehet az a baja hogy S gates a triak? Esetleg nagyobb ellenállás kéne ott a 390es környékén, hogy jó legyen?
(#) vzoole válasza kavkar hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Miután felfűtött a páka a kívánt hőre, nem kapcsol le teljesen, mert akkor kihülne hanem, kis kitöltéssel fűti tovább. Ezt a led villogása jelzi.
(#) kavkar válasza vzoole hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

ok, azt értem, de nekem nem villog hanem elalszik a led aztán többé nem is kapcsol vissza csak ha feljebb csavarom a potmétert, ebből gondoltam hogy a triak esetleg le se kapcsol.
ja és az idő haladtával után egyre feljebb kell csavarnom.

330 390 nincs felcserélve?
(#) kavkar válasza vzoole hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Megnéztem, nincs felcserélve..
De elnézve az S-es meg a sima adatlapját, az s-es gyakorlatilag fele áramokkal indul (begyújt vagy hogy mondják), ehhez még az is rájön hogy 26Vos a trafóm, nem lehet hogyha egy 510ohmosra kicserélném a 390est akkor javulna a helyzet?
(#) kavkar válasza kavkar hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Nah, kifogytam az ötletekből..
a 330-390et kicseréltem 510-910 re, ugyanaz.
kicseréltem az optotriakot, ugyanaz.
kicseréltem a rendes triakot ugyanaz.
Páka melegszik, fűtés led kikapcsol de a páka tovább melegszik. Valami ötlet?

Hát...
Mérj feszültséger a kimeneten, persze páka legyen rádugva.

-Vedd ki a rtiakor és így próbáld ki... ha netán így is kap feszt akkor panel, bekötés gond.
Ha így nem kap, akkor rakd vissza.

-Vedd ki az optotriakot ellenállásokkal együtt... ha így kap feszt a páka akkor szintén panel, bekötés hiba.
Ha nem kap akkor pedig itt keress hibát.

Ennyit tudok javasolni hírelen.
(#) Attila86 válasza (») Jan 14, 2009 /

Idézet:
„volt itt olyan is, aki az állomás pákájával rakta össze az állomás panelját.”

Én is!
Felfűtöttem a még nem tökéletesen működő (de fűteni képes) állomással jó forróra a pákát, aztán kikapcs és gyorsan nekiálltam forrasztgatni míg ki nem hűlt. Utána megint fölfűtöttem...
(#) szilva válasza (») Jan 14, 2009 /

Tudod, ez a hobbielektronika fóruma. Itt általában olyan emberek gyűlnek össze, akik ezt-azt építenek, mert ez a hobbijuk. Nem utolsósorban szeretnek olyan dolgokat építeni, aminek valami haszna is van. Ezért nem illene senkit szekálni azzal, hogy olcsóbban megveheted ugyanazt a boltban. Igen, lehet, hogy megveheted, mint ahogy vehetsz mindenféle kütyüt, ami csinál valamit, de hozzányúlni általában nem lehet, mert a világon nem létezik leírás sem hozzá meg szakember sem, aki ismerné. A saját építésű dolgoknak az a nagy előnye megvan, hogy tudod, miből készült és ha valamit módosítani akarsz rajta, akkor nem vagy ilyen téren meglőve.

Én pl. amikor összeraktam a PIC-kel vezérelt pákám első verzióját, akkor gyakorlatilag a pákát kellett megvennem, mert a vezérlés többi alkatrésze megtalálható volt az alkatrészeim között. A páka tápegységének egy 50Ft-ért vett hibás számítógéptápegységet javítottam meg (egy másik 50Ft-os táp alkatrészeivel) és alakítottam át. Igaz, ráment vagy 2 teljes estém, de ez azért nem zavar, mert közben a hobbimnak éltem. Mióta elindult ez a páka, azóta otthon csak ezt használom munkára, pedig van kattogós Wellerem is. Mégis könnyebb nyomni párat a gombokon a hőfokállításhoz, mint hegyet cserélni a Wellerben.

Később persze csiszolódott még a vezérlés, és egy olyan, teljesítményszabályozást is használó szabályozókört sikerült realizálnom, ami (a hőelem szintjén persze, de ezzel nincs mit tenni) pár tizedfokon belül tartja a hőmérsékletet. Ha jól tudom, ezt a kategóriát nem 10e körül szokták árulni boltban, de igazán nem is érdekel, mert egy hobbista igényeit bőven túlteljesíti.

Azt már szinte "nem is érdemes" megemlíteni, hogy a páka szoftverének elkészítése közben mennyit tanultam (pl. szabályozáselméletet is, a digitális szűrőkről korábban tanultakat is elő kellett vennem, meg még mi minden volt...), és mennyi tapasztalatot szereztem. Ez pénzben nem nagyon kifejezhető, de gondolj akár csak egy alapszintű PIC-tanfolyam áraira, és rájössz, hogy nem kis dolog ez sem.
(#) Attila86 válasza (») Jan 14, 2009 /

Én több készüléket is építettem (és terveztem) már, amit boltba olcsóbban meg tudtam volna venni. Legjobb példa erre a a labortápom, ami igazából immár másfél éve készül és még mindig nincs kész teljesen. Nagyon sok időt és pénzt beleöltem, ennyi pénzből már olyan labortápot vehettem volna boltban hogy ihaj...

De a tervezés, az építés és a hibák kijavítása során nagyon de nagyon sokat tanultam! Sok olyat is, amiről eddig fogalmam sem volt, vagy még csak eszembe sem jutott.
(#) Shoo válasza (») Jan 14, 2009 /

"Csak olyat építek, aminek van haszna."
Jéééé most ahogy körülnézek én is csupa felesleges dolgot látok itt az oldalon... Minden megépített "kütyünek" van vmi célja és haszna. Pl. a vezeték nélküli gyertya, amit saját makacsságom miatt 5x építettem meg kb. Most a páromnál van és szinte egész nap az megy és csillogó szemmel nézi. Nekem már volt haszna, hogy láthatom, hogy örül neki. És még milliónyi példát lehetne mondani.
"Azért is vettem JLT-02-t, mert annak tudom a felépítését, e topik alapján bármikor meg tudom javítani magam is. Nem akarok módosítani rajta. Mindig az a lényeg, hogy a lehető legkevesebb pénzből, melóval, szívással érjük el a célt."
Nem tudom, hogy ha mindenki ugy tett volna, mint te és megveszi az állomást akkor most mire hivatkoznál, hogy az alapján meg tudod javítani.
Szerintem nekem is 10 alatt meglesz az LCD-s állomás(szerencsére kaptam 1x16os LCD-t egy csoporttársamtól)
"Nekem nem kell pákahőkijelzés. Ha jól működik, úgy is tartja a hőfokot. Ha nem tartja, úgy is észreveszem, akár túl hideg, akár túl meleg."
Jahh miután elégett a hegy Én azután kezdtem el gondolkodni, hogy megépítem a pices verziót, miután vettem egy potis pákát -igaz rosszabb minőségűt- és 2 óra forrasztás után elégett a hegye. Ezután inkább azt mondtam magamnak inkább 10ért megépítek egy minimum 15öt érő pákát, minthogy azért a pénzért vegyek egy olyat, ami lehet, hogy ugyanugy tönkremegy. És arról nem is beszélve, hogy ha nem működik jól akkor lehet, hogy ugyanannyit rá fogsz költeni, mint amennyiért vetted.
"Értelek, a többieket is, de nekem nincs időm fokról fokra tanulgatni a dolgokat, nekem csak a mások által végigcsinált végeredmény megtanulására, végrehajtására van időm. Miért csináljam végig a sok szívás útját, ha már más megcsinálta helyettem, és leírta mi a jó, egyszerű megoldás?"
Csak pár szó és kép:
Megépítetett kapcsolás -saját tervezésű -saját pákával -megosztás -többiek reakciói
Nahh ezek után van igazi sikerélmény, a már meglévő utánépítése után is van valamicske, de az szinte semmi. Arról nem is beszélve, hogy van olyan, amit meg akarsz építeni és nincs meg sehol, de 3 helyről össze lehetne szedni az infókat és 1 hétvége alatt megcsinálni akkor inkább éveket vársz, hogy vki megcsinálja és utána te is meg tudod könnyen?
Amugy egy melóhelyen is neked kell megcsinálni a te feladatod, de ha tudsz olyat, ahol nem igy van akkor szólj, mert tuti lesz jelentkező.

Létezik olyan kapcsolás is, ami sokkal olcsóbb, mint bolti társa. Pl az LFC-mérő 2000ft-ből megvan és 10 fölött ban boltban. Szerintem igen hasznos, ha az ember SMD-t forraszt, vagy épp egy tekercs értékére kiváncsi.
Nekem nagyon ritka az, ha 3 boltból nemtom összeszedni, amit akarok. Egy itt van szinte mellettem, egybe ritkán kell menni, mert onnan csak a pic kell és egy van, ami kicsit kitérő, de ennyit megér.

Így végezetül annyit írnék, hogy én nem csodálkoznék, ha ilyen szövegek után nem szivesen segítene bárki is innen, és nem csak az állomásra gondolok, mert aki ide ír az sok helyen megfordul. Talán célszerűbb lett volna az az indítás, hogy te inkább megveszed és kb ennyi is. Bár ezért meg kár írni. Én sajnos több lényeget nem láttam ki belőle, azon kívül, hogy leszóltad a többieket, hogy miért fáradoznak. (Lehet, hogy nem az akart lenni, de ugy veszem észre, hogy a 90%-nak ez a véleménye. És vannak olyan fórumok, ahol még ennyit se foglalkoznak az emberrel hasonló szitukban.)

U.i. a többieknek: Ha tudtok olyan helyet, ahol lehet venni hasonló dobozt, mint az eredeti akkor légyszi írjátok meg. A tégladoboz valahogy nem jön be. A lomexbe találtam már egyet, de abba lehet nem fér bele a trafó. Előre is köszi!
(#) mex válasza (») Jan 14, 2009 /

[OFF]Kár ordibálnod... Nyugi,itt nem akarnak bántani,de véleményt nyilvánitanak természetesen. Nem vagyunk egyformák (még szerencse),de az a pár hsz. ami igy feldühitett inkább jószándékú volt,mint bántó. Részemről befejeztem,ha esetleg tudok segiteni megteszem.

Üdv[OFF]
(#) Shoo válasza (») Jan 14, 2009 /

Talán nézd meg, hogy hogy indítottál. Leírtad azt, amit mindenki jól tud, hogy miket csinált, hogy meglegyen a pákája. Majd megkérdezted, hogy megéri-e. Valószínüleg azért csinálták meg, mert nekik megéri és ha nekik kell akkor... Aztán mondtad, hogy te megveszed, mert stb. stb. . Ha jól láttam volt olyan hsz., ami mondta is, hogy vedd meg, de aztán elkezdtél erősködni, hogy de ez miért jó és, hogy te ennyiért meg annyiért veszed.
Szerintem senki se mondta neked, hogy de azért is építsd meg.
Szerintem a legtöbb dolgot érdemes megépíteni, mert olcsóbban kijön, mint a boltban. Vicces lenne, ha azért építenénk meg, mert igy többe kerül és milyen jó az. Ami általában többe kerül az ilyen nagyobb projectek, mint pl egy labortáp. Erre csak azt tudom mondani, ha van rá pénze és csinálja, akkor csinálja;
1, nem az én pénzem 2, nem az én időm.
Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki azt mondja, ha meg tudom építeni olcsóbban akkor megépítem, ha nem akkor megveszem a kész terméket.
(#) vzoole válasza Shoo hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Én ismerősömnek nyáklapból csináltam a gyárihoz hasonló, döntött előlapos dobozt. Nagyon jó lett, de sajnos nincs kép róla.
(#) kavkar válasza vzoole hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

nah, úgy tűnik sikerült megcsinálni, átszerkesztettem a meghajást olyanra mint ami Attila86 kapcsolásában van azzal a kivétellel hogy 390 helyett 510 ohm-ot raktam be az S gate miatt. Most már tényleg jó, 24v kimegy a pákára meg le is kapcsol.
Köszönöm a segítséget, üdv.
(#) Shoo válasza vzoole hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Köszi a tippet. Találtam idő közben egyet , ami majdnem jó. Sajna csak ezt a trafót találtam jónak és ez csak a nagyobbik dobozba fér el, ami szerintem már kicsit széles a 21,6 centijével meg az ára is elég sok. Miskolci webáruházban találtam hasonlót, de szerintem egy vagyon lenne felhozatni.
Vagy nem lenne nagyon széles?

Amugy nem értem, hogy miért lenne sok a 24x1,87A-es trafó a kapcsolásba.?
(#) Shoo hozzászólása Jan 15, 2009 /

Erről mi a véleményetek?
(#) Attila86 hozzászólása Jan 18, 2009 /

Arra gondoltam, hogy össze kellene hozni házilag egy hőlégfúvós forrasztóállomást!

Boltban egy ilyen kb 23000Ft: Bővebben: Link
Szerintem hogyha 10k-ból, vagy maximum a bolti ár feléből össze lehet rakni, akkor az már nagyon jó.

Szerencsére a "pákát" külön lehet hozzá kapni: Bővebben: Link
Ehhez kellene építeni egy állomást. Azonban nem tudom, hogy ebben a hőlégfúvós pákában hogyan van megoldva a fűtés (kétlem, hogy a 250W-os fűtőtestet is 24V-ról hajtanák...). Továbbá az sem világos, hogy mi fújja a levegőt. Itt két megoldást tudok elképzelni, az egyik hogy az akváriumi levegőztetőkhöz hasonló membrános pumpa van az állomásban, vagy pedig egy egyszerű ventilátor. A hőlégfúvó állomás maximális légszállítása 24liter/perc (link). Ez kb 0,847 CFM-nek felel meg, ezt pedig bármelyik számítógépes kis venti bőven tudja produkálni.
Illetve nem tudom, hogy hogyan/mivel/hol történik a távozó levegő hőmérsékletének mérése.

Aki már látott ilyen vagy hasonló állomást belülről, elmondhatná hogy hogyan működik a cucc.
Utána már egy hőfok-szabályozós és légszállítás-állítós állomást (elektronikát) már összedobnék...

Üdv.!
(#) zoz11 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Hello
Én is itt ragadtam le!
Annyit tudok hogy 230V-ról megy a fűtője, és platina hőérzékélő van benne!
Gondolom a hőérzékélő valahol a fűtőbetét közepébe helyezkedik el, ahol van még légmozgás!
A levegőt valami membrános szivattyú tolja neki. azt még meg is tudnám oldani mert van ilyen egyen áramú kis membrános kompresszor szerűségem, itthon!

Én is szívesen fogadnák róla minden infót, mert egy ilyenek a megépítésén töröm a fejemet!

Üdv: Zoltán
(#) Attila86 válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Én is úgy tippeltem hogy 230V-ról megy a fűtőszála. Itt van róla egy kép:
Bővebben: Link
A bal végében van egy kis 'bütyök', lehet hogy ez lenne a hőérzékelő!?
Miből gondolod, hogy platina hőérzékelője van? Az milyen? A normál forrasztópákákban hőelem van, ami 450 fokig vígan mérni tud, szerintem ebben is ez van.
(#) zoz11 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Amit én egyet láttam szétszedve abba platina volt, mondjuk az nem iylen fajta volt!
Attól függetlenül lehet hogy ezekbe is sima hő elem van mint a forrasztópákákba. Viszont ahhoz nem nehéz egy szabályzót összerakni. Mivel akkor akár valamelyik forrasztó állomásnak a panelja is megteszi, egy opto-triac-al, ami szépen kapcsolgatna, pl. egy BTA12-öt.
Csak jó lenne tudni hogy végül is pontosan mi is van benne!
Az a kis „bütyök” lehet hogy csak valami túlmelegedés elleni védelem, (csak a kivezetéséből ítélkezem!)
(#) Topi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Attila iderendelt.

Szóval: A páka felé menő csőben kitapintható egy levegőt szállító cső, és valamiféle vezeték. Ez gondolom a légszivattyú csöve + a fűtőszál táp és ez az egész van behúzva egy másik csőbe.

Az Aoyue 850A++ ami nekem van, az 500W-os. Szóval teljesen kilőve az, hogy 24V-ról hajtják. Ezt erősíti az is, hogy visszajelzésnek mindenhol glimm lámpa van benne, szóval eléggé gyanítható a 230V jelenléte.

Akvárium levegőztetőhöz hasonló membrános pumpa van venne, mert van a tetején is egy szép kis matrica, hogy első üzembehelyezés előtt, távolítsd el a készülék alján, pirossal jelölt csavart. Ha pedig szállítani akarod, akkor tedd vissza. -> Rögzíted a membránt.
A pumpát állandó frekvenciával, de változtatható erősséggel szabályozzák. Akár még lehet PWM is.

Csavarok lefestve alul, szóval nem néznék bele még egy ideig, amíg tart a garancia.
De maga a doboz nem valami rettentő nehéz.

A szabályzás, biztos hogy kisfeszültségű:
Bővebben: Link

Az én állomásom max 550°C-ot tud előállítani, tehát a platinta az biztos. A hőmérséklet mérés, biztos hogy magában a fejben közel a végéhez van, ugyanis beállítom mondjuk az 5-ös fokozatot, felfűt. Fűtés kikapcsol. Lejjebb veszem a légáramot, továbbra sem fűt... Ha feljebb veszem, azonnal bekapcsol.
Tehát érzékeli, hogy a nagyobb légáram lehűtötte a fűtőszálat.
Ventillátort felejtsétek el szerintem. 3mm-es átmérőjű szűkítőn nem tudja átnyomni a levegőt már, mert akkora ellenállásba fog ütközni, hogy egyszerűbb a légáramnak a ventillátor lapátjai között, az ellenkező irányba távozni.
Szóval ventillátor 100% hogy felejtős.
(#) Attila86 válasza Topi hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Köszönöm hogy benéztél ide!

Sejtettem hogy inkább olyan membrános pumpa van benne mint az akváriumokhoz.

A "páka" vezetéke végén lévő csatlakozó hogyan néz ki? Hány eres, és milyen az állomás előlapján lévő párja? Mert azt a csatit házilag kellene valahogyan összehozni.

Illetve az a "platina" hőérzékelő az milyen jószág? Olyan mint a hőelem? A legjobb lenne ha tudnánk pár hőfokhoz tartozó feszültség-értéket. Már ha egyáltalán ez a hőérzékelő a hőelemekhez hasonlóan feszültséget ad.
(#) MolnarG válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Szerintem a "platina" hőérzékelő egy PT100 -ast takar .
(#) Topi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

100%-ig össze van nőve. Nem lehet a pákát kihúzni az állomásból, így a csatiról nem sokat tudok mondani.
(#) Attila86 válasza Topi hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Ez érdekes.
És maga a "páka" része szétszedhető? Amúgy találtam egy képet a belsejéről, nem tűnik túl bonyolultnak:
Bővebben: KÉP
Következő: »»   37 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem