Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése

Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 46
(#) scatman válasza damatic hozzászólására (») Júl 5, 2006 /

OFF

Eleget gondolkoztam idáig. Miért írtad le az előző sorokat?

ON
(#) damatic válasza scatman hozzászólására (») Júl 5, 2006 /

OFF

Azt bizonyítva saját példámon keresztül, hogy az egy dolog, hogy az embernek mi a szakmája - bár a szakma is minősít - az meg egy másik dolog, hogy milyen területen gyúrja tudását tovább.

A szakma minősít - mire gondolok?
Nagy általánosságokban egy szobafestőtől nem várható el az elektronika ismerete, viszont egy autószerelő ismeri az elektromosságot attól függetlenül, hogy arra ott az autóvillamossági, ugyanakkor egy ügyes autófényező kibelezi az autót, lefesti, és visszatelepíti a cuccokat, de egy hegesztő szakmunkástól ne várjuk el a színkeverési elmélet ismeretét, ugyanakkor tudjon bekötni egy hegesztődinamót, vagy egy tömlőt.

Persze nem ritka a sík hülye diplomás ember, ugyanakkor sok ügyes barkácsoló is van.

Szóval azért írtam az előbbieket, mert kicsit meglepett, hogy autószerelő létedre elektronikával foglalkozol, és egy kicsit meg akartalak lepni, hogy villanyász létemre értek a te szakmádhoz is (saját opelemen tanultam: ripityára szedtem, restauráltam, összeraktam).

Ennyit a hivalkodásról, és

ON
(#) JZoli válasza damatic hozzászólására (») Júl 5, 2006 /

"és egy kicsit meg akartalak lepni, hogy villanyász létemre értek a te szakmádhoz is (saját opelemen tanultam: ripityára szedtem, restauráltam, összeraktam)."
Ez nem hivalkodás?
(#) damatic válasza JZoli hozzászólására (») Júl 5, 2006 /

De, pontosan, és azért írtam, hogy ennyit róla. Sajnos te nem értetted, bár én sem írtam, hogy sajátomról beszélek.

Ezúton elnézést kérek mindenkitől, ha félreérthető voltam! Talán hiba volt nem privátban írni, bár scatman sem privátban kérdezte, de igaz, attól még írhattam volna személyes üzenetbe.
(#) scatman válasza damatic hozzászólására (») Júl 6, 2006 /

OFF

Semmi baj, csak nem értettem, hogy mi ne zavarjon

Az opel összeköt embereket

:worship:

Elnézést az offolásért a kedves topiktársaktól.
ON
(#) NBalage válasza Tomszy hozzászólására (») Aug 5, 2006 /

nos én megcsináltam a peltieres kísérletet..
ha vlakit érdekel akkor elküldöm neki az elemzést meg a kiértékeléseket.. vag akár ide is felrakhatom...
(#) deguss válasza NBalage hozzászólására (») Aug 5, 2006 /

Én kíváncsi lennék rá. Főleg a hatásfokára...
Mire jutottál? Mit mértél?
(#) NBalage válasza deguss hozzászólására (») Aug 5, 2006 /

Nos a hatásfok sem egyszerű
a hőmérséklettől függ elég szép mértékben...
szinte kivétel nélkül mindegyik grafikon (nem csak ahőmérsékletiek!!) az origóbóil indul és valamilyen értékhez tart... pl 30-50-60 fok meg hasonlók... nem tom hogy nevezik ezt a függvényt de a képlete ilyen: (1/Y)=(1/a)+(1/X) ahol Y függőleges X a vízszintes koordináta a pedig egy állandó... pl30fok
van egyszerűbb alakja is ami ha jól rendezed akkor úgy néz ki hogy a törtben egy szorzás van a számlálóban és összeadás a nevezőben... nos hatásfokilag csak röviden annyit (eggyelőre ) hogy a grafikonból úgy saccra az jött ki hogy amikor 10 wattot kap a peltier akkor az elején a 0 fokos különbségnél majd 35-40 vattal kezdi el hűteni a másik oldalt... ez természetesen egyre csökken és amikor a 0át éri el akkor lesz meg az az "a" állandó értéke ami elvileg végtelen X estében valósul meg....

És mégis véges "X" mintavételnél mekkora az "a" értéke? Mekkora nagyjából a hatásfoka a szerkezetnek?
(#) Tomi20 válasza deguss hozzászólására (») Aug 5, 2006 /

Heló

Engem is nagyon érdekelnének az eredményeid. Szerintem rakd fel ide, és mindenki láthatja.
(#) NBalage válasza deguss hozzászólására (») Aug 5, 2006 /

mondom.. ez eggyáltalán nem ilyen egyszerű...
csak ízelítőként akor megadok egy két adatot és száoljátok ki a végét...
nos a peltierrel elérhető abszolút maximális hőmérséklet lesz a kérdés....
ehez megadok 6-7 adatot és a feladat hogy egy függvényt illesszetek hozzá....
érdemes előtte koordináta rendszerben megjeleníteni az adatokat, ahol X tengelyre kerül a peltiere kötött telljesítmény értéke Wattban, Y tengelyre pedig az aktuális 'k' watthoz tartozó hőmérsékleti maximum mint d(delta)T...
nos akkor itt van néhány érték hozzá..
3watt...16.5fok
5W:25fok
10W:41fok
15W:51.7
25W:65.6
40W:77.3
ebből már elég pontosan ki fog jönni
egyébként közel sem líneáris de biztos látszani fog...
nos ha erre magatoktól fel tudjátok állítani a képletet akkor az szuper...de majd melékletben meglesz ha nem boldogultok... jah igen meg egy szorzót is kell használni egy helyen.. és természetesn a tényleges értéket is megadom hogy nagyjából menyinek kellene kijönie....

nah akor a hatásfokról meg annyit hogy néhány adott értékeknél kbra meg tudom mondani, hogy mennyi... nagy átlagban 0,8 és 1,5-2 körül van ha nem tehaljük le nagyon a cuccost...
nos a hatásfok helyett asszem inkább a jóságot fogom használni mert a hatásfok ugye nem lehet nagyobb 100% azaz 1nél és az az 1,5 kicsit érdekesen hangzana....
nos tehát ha asszondom hogy 30 Wattot akarok elvoni egy xy helyről akkor csak kb 5 wattos peltier teljesítményre van szükségem ha az a hely kb 5 fokkal magasabb hőmérsékleten van mint a peltier másik fele...(azaz a jósága 6os)
nos ha már egyenlő hőmérsékletre akarjuk hozni a kettőt akor durván 8-10 Wattot kel a peltiernek adni...(tehát jóság kb3as)
ha pedig olyan 5 fokkal hidegebbnek is akarjuk látni a 30 wattos helyet akor már 25-30wattot kell a peltiernek adni..(azaz olyan 1es jóság)
ezért kell körültekintően eljárni a jóságnál mert nagyon változik egy kicsi hőmérsékletkülönbségre is...
és majd jön a megoldás is meg a fálj, bár arra lehet napokat kell várni mert majd anyunak odaadom hogy amunkahelyén bemásolja

(#) NBalage válasza deguss hozzászólására (») Aug 7, 2006 /

számolgattam és akkor ittt van néhány adat...
10watt esetén ha a hideg oldal 19 a meleg pedig 24 fokos (dT=5) akkor 19.5wattot képes elszedni a hideg oldalról, és 29.7wattot ad a meleg oldalnak... ebből a jóság: 19.5/10...majd 2
ha ugyanúgy 10wattot kapcsolunk rá de a hideg oldal 14fok a meleg pedig 24 akkor 17.3watt a hűtőtelljesitménye továbbá 27.8 a fűtő... ami jóságra még mindig 1 fölött van (1.7).. ezért nem beszélek hatásfokról mert az 170% lenne
(#) NBalage hozzászólása Ápr 23, 2007 /

nos megvannak a mérések...
tulajdonképpen nem rózsás a helyzet de nem is rosz
sajna nem lettek olyan jók az értékek, mint amire gondoltam, de egy légkondit simán lepipálna az fix!!
Nos az egészet nem tenném közzé, ha nem baj mert nincs az az ember aki elolvassa és megérti is egyszerre
Szóval csak a végéről egy excel táblázatot mellékelnék...

amit a táblázatból le lehet (és kellolvasni) :
Az első lapon találhatóak a száraz adatok...
főleg mérés és számolás és egy jó adag állandó, amiből most este fele én sem sokat tudok kihámozni))
meg nem is ez a legérdekeseb!...
Nos ami már érdekes az műűű pontosított fülnél kezdődik...
A második lapon találhatók a MÉRT adatok alapján elkészített hatásfokok egyenesei.
Szóval mit is takar egy ilyen pl.:2wattos egyenes:
Az egyenesen egy tetszőleges pontot kiválasztva (természetesen az X,Y>0 tartományban!!) megadja, hogy az adott állandó P peltierre kapcsolt teljesítménnyel (példánkban 2watt) lehűtve az ideálisnak vélt 0hővezetésű belső teret, mekkora a hűtés során elért hatásfok...
pl 2wattos értéknél (a grafikonon: Y=>jósági érték, X=> peltier elem két oldala közötti különbségi hőmérséklet) Kiválasztva az X=5 fokot a jóság kb:3
Még mezeibben: ha a peltier elemet állandó p=2watt-ton tartjuk, akkor 5fokos hőmérséklet kölönbséget a belső térben átlagoosan, ismétlem ÁTLAGOSan 3as jósági tényezővel érünk el. Azaz az átlagos elvont teljesítmény Ph=2*3=6watt.... ebből már időt is lehet számolni)) de arra nem állítottam fel grafiokont, mert az már nem mennyire egyértemű és nem is egyenes...
Nos a mért adatokkal az egyenesek elég kesze-kuszák ha szabad így fogalmazni...
Ezeket számítógépesen feljavítottam átlagok és becsült értékek segítségével.
Az eredmény a "műűű pontosított (2)" grafikon.
Itt a feltüntetett eredeti MÉRT egyenesek mellett fel vannak tüntetve a becsült egyenesek...amik már csak az átlagos mérési hibát tartalmazzák... A mért a sima, a becsült pedig a szaggatott vonallal jelölt minden értéknél...
Továbbá helyet kapott még 1; 8ill. 14Wattos becsült egyenes is.
Itt a jósági tényezők meghatározásánál ugyanúgy lehet eljárni mint a mért értékek során.
A műűű pontosított (3) oldalon már csak a kalkulált egyenesek maradtak meg. Nos szerintem ez a függvénysereg a bír a legnagyobb értékkel az egész 30oldalas esszéből ugyanis az eredete 30 oldalas volt..Itt elég szembetűnően látszik hogy NEM feltétlen kell kihajtani a Peltier-elemet a végletekig 50 és 100 wattokra...
Az ok nagyon egyszerű!!
Vegyünk 3db X (különbségi értéket) a grafikonról....
1: x=5
2: X=20
3: X=35
A függvényekről leolvasott adatok meglepőek:
1:
1Watt: Y=3,5
2Watt: Y=3
8Watt: Y=2,3
14Watt: Y=1,5
Tehát a leggazdaságosabb: 1wattot kapcsolni a peltier-elemre mivel itt sokkal kevesebb energiával llehet lehűteni.... (3,5es jóság miatt)
2:
4Watt: Y=0,5
6Watt: Y=1
10Watt: Y=1,45
14Watt: Y=1,25
Nos itt pedig a 10Wattos esetben lehet a leggazdaságosabban lehűteni... természetesen nem a leggyorsabban, de így éri meg
3:
10Watt: y=0,2
12Watt: Y=0,4
14Watt: Y=0,5
Itt pedig már a legnagyobb teljesítmény éri meg a legjobban és egyben a leggyorsabb is!...
viszont a jósága már csak kb:0,5 azaz 50%....
Ebből kiderül hogy minden elérhető különbségi hőmérséklet értéknek van egy leggazdaságosabb Ppletier teljesítmény érték...
Ekkor jutunk el a "Diagram2" laphoz...
Itt pirossal fel van tüntetve az egyeneseket fentről érintő közelítő hiperbola függvénye.
Nos ezért minden különbségi hőmérséklethez a hiperbola érintőjéhez tartozó tejlesítmény szükséges a leggazdaságosabb működéshez....
pl 15fokos különbségi hőmérséklet eléréséhez 8Watt kell állandó teljesítményként...
Ezt már csak egy számítógépes programba be kell táblálni és mindjárt emghatározza nekünk a leggazdaságosabb értéket.....(ami természetesen nem a leggyorsabb)
Hát remélem érthető volt))
üdv mindenkinek: BALyyy
(#) Tomszy hozzászólása Ápr 24, 2007 /

hm, szép kis adatok ismét gondolkodom rajt, hogy megépítsem, szted megérné elkészíteni?
(#) Gettobike hozzászólása Ápr 24, 2007 /

Sziasztok. Lehet házilag klímát építeni. Akit érdekel: Link (saját oldal ) Remélem segít valamit
(#) NBalage válasza Tomszy hozzászólására (») Ápr 24, 2007 /

Hát...
Őszintén mondom hogy gőzöm nincs...
én nem kezdenék bele mert nekem nincs meg az eszközbeli hátterem hozzá...
Mert ha a vizesblokkot hőtőket keringtetőt elektronikát mind nekem kell venni akkor az most így sacc/kb-re 150-200EFt!!
aztán lehet hogy keveset is mondtam
Mert ugye a hőátadás nagyon fontos emrt ha nem tudod a hideget illetve a meleget hatékonyan elvezetni akkor nem ér semmit sem...
ebbe az összegbe természetesen beletartozna a peltier elemek összeg3e is amit ugye mindenképpen meg kell venni...:S
ha nagyüzemileg veszed akor talán 2000Ft darabja... ahhoz hogy hatékony legyen legalább 50db kell de lehet hogy több is mert az még inkább csak a szobádba lesz jó...
(#) cimopata hozzászólása Ápr 24, 2007 /

Én is gondolkozom már egy légkondiszerüségen építésén a tetőtérbe.
Ugy képzeltem el hogy mivel van egy kutunk ami 30 méter mélyről erőtörő 18 fokos tisztavizü üde forrás azt felhasználjuk.
Ugy képzeltem el hogy egy jól szigetelt csövön felvezetem a vizet a tetőtérbe mármint nem én hanem apám, ér ott belevezetjük egy traktorhűtőbe ami 50x50cm ezáltal az lehül. Közben pedig keresztülnyomatunk rajta nagy erejű szelet egy ventillátorral és így hűtjük a külső raktaret miáltal a beltő lakórész is lehűl.
(#) NBalage válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 24, 2007 /

jah hát akinek kútja van.....
onnan már kicsit egyszerűbb.... azt csak keringtetni kell aztán kész...18fok elég hideg..meg sztem még hidegebb is a kútvíz.
Aztán csak arra kell figyelni hogy alúról szívd fel a vizet és felűlre engedd vissza mert akkor a hideg és meleg nem keveredik...
(#) fester hozzászólása Jún 9, 2007 /

sziasztok
tavaly nyáron jött az ötlet mert iszonyuan szenvedtem a höségtöl.
A ventilátor kb anyit ért minha hajszáritoval akartam volna hüteni magam.
Ventillátor tuningnak indult,ha csak 1 fokkal is hüvösebb levegöt fuj az ember fejére mikor a számotogép elött ül és issza kávéját már megérte.
Elöször réz csöre forasztottam sárgaréz lemez darabokat majd bele az egész egy müanyag csöbe,és venti a csö végére,vizet bele és láss csodát hüvöset fujt de persze csak arra volt elég hogy az homlom hütse.
irány auto bonto és ajándékba hozámvágtak egy barkasz hütöt.
na erröl enyit irány az oldal ha érdekel valakit vizeshütés link
Tavaly nyár ota használom.nekem megteszi kánikula idején.
megjegyzem Klimával nem kell öszehasonlitani de lehet etöl a megoldástol is fázni..
én ugy állitotam be hogy 22C' fokos levgöt nyom a venti
üdv
(#) sirály12 válasza Gettobike hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Szia.

Az oldalad király.
(#) mokus válasza fester hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Ez aztán a környezettudatos megoldás!

Mi lenne ha egy U csövet tennél a kútba és mint hőszivattyút használva a levegőt hűtenéd (télen fűtenéd)? Úgy hogy keringeted a rendszerdszerben a meleg levegőt ami a kútban/pincében/hideg helyiségben lehül/felmelegszik.

Egyik barátom ilyen megoldással tervezi hűteni/fűteni a nyaralóját, csakhát nem olcsó egy 60-as kút fúrása. Mondjuk neki csak 12 méter mélyek, de lenn 16°C van.
(#) fester hozzászólása Jún 9, 2007 /

szia
persze közvetlen levegö hütést szerettem volna mert hogy ott a kut.
a bibi csak az hogy nem az én házam és a fater a gondolattol is szivrohamot kapott amikor soroltam az ötleteimet.
igy maradt a csere ablak,
egyébként a hordot a padlásra szántam a höcserélöt meg a szaekrény tetejére,akkor közvetlen a meleg levegöt hütené mint a rendes klimák.
csak sok melo volna és kéne pár csö a plafonba is,és az idös hallani sem akart ilyen megoldásokrol...

csövön keresztüli hütés meg ablakon nem megoldhato mert ott a redöny és az is az ablak tetején volna jo bevezetni..
(#) KTobi hozzászólása Jún 10, 2007 /

Ne tudd meg mi van a padláson!
Padlásszobában vagyok, nyáron elviselhetetlen, de már most is rossz.
Van központi fütés, a pincéből megoldva. Csak kellene két kutat furni.
Sajnos a szülöket nehéz rábeszélni.
(#) fester válasza KTobi hozzászólására (») Jún 10, 2007 /

szia
szerintem az rossz ötlet.
a pára kicsapodik a radiátoron és szépen el kezd egyszer csak csöpögni.penész és társai.(vagy az összes radiátor elé kell egy venti)
Olyanrol hallotam hogy akinek falfütése van az tényleg jo.már hideg vizet keringetni.

Javitsatok ki ha rosszul tudom a radiátoros dolgot...
(#) KTobi válasza fester hozzászólására (») Jún 10, 2007 /

Boccs!
De "falfütése", ilyenről még nem hallottam, pedig a szüleim építészek.
Padlófűtéssre gondoltál esetleg?
Egy tálkát a radjátor alá, és meg van oldva.
Nagy melegben nem hiszem, hogy lenne penész.
Bár a pince fala ne is mondjam milyen Nem tul sok jót tett a talajvíz.
(#) László zs hozzászólása Jún 10, 2007 /

Egy kérdés!

Gondolkodtatok a levegő-talaj hőcserélő alkalmazásán klíma helyett?

Én már régóta gondolkodok - télen szerintem kiváló (nem kell még a kondenzációval sem foglalkozni) - de nyáron is véleményem szerint jobb hatásfokkal dolgozik, mint egy klíma, illetve a levegő is cserélődik a lakásban, ami a klíma esetében nem mondható.

Nyáron nem kell hőcserélő az épületen belül , de a rendszert gyakrabban kell fertőtleníteni .

némi leírás

Ui.: már meglévő lakás esetén egy kicsit bontani szükséges.
(#) sirály12 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 10, 2007 /

Falfűtés van, én már többször nézegettem a neten leírásokat róla.

A lényege az ami a padlófűtésé, csak a falban vannak a csövek elhelyezve, általában padlófűtéssel együtt használják.
(#) fester hozzászólása Jún 10, 2007 /

Ha saját házam lenne lefektetnék 1.5 m mélyre anyi bádog csatorna csövet amenyit csak lehet azt had szoljon,hütsön / fütsön.
De sajna nics saját kecom
ugyhogy ez csak terv nálam és adig marad a vizes hütés.
Amugy meg nincs vele gond jol bevált,ma is kint 32 fok volt bent szobába pedig 23 fok,azért az jo kis hüvös kellemes volt netezni a hüvösböl
bocs még anyi hogy dél körül lett a renszer elinditva és 29 fok volt a szobába..jo kis magyar tégla fal..
(#) Tomszy válasza fester hozzászólására (») Jún 11, 2007 /

akkor mi a helyzet, ha nincs kutunk? lehet valamit úgy is okoskodni?? köcc
Következő: »»   4 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem