Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok ebben igazad van haxy de ki mondta hogy vegyél rutherboard lapot.Én momentán p3-as gépet használok azzal is tökéletes.mikrotiket meg találsz ..... oldalakon még a seriál is ott van.Egyébként meg jobban teszed ha átálsz 5G-re mert közelsem zavarja annyi rádio mint a 2,4g-t .Nekem sokkal masszivabb az 5G-s gerinc mint eleinte a 2,4G-volt.A körsugárzorol meg csak annyit hogy egy település nem messze tőlünk kb 12KM-re van 5G-n van össze kötve a településen belül 2,4G-t használunk az ado 12DB körsugárzó de még nállunk is látom yagival föl is tudok rá csatlakozni.Tehát függ a kártya teljesitményétöl az antenna minőségétől meg a kábel hosszától minél rövidebb legyen a kábel és jó minőségü.Momentán én H-1000-est használtam.Ugyhogy erröl ennyit:ÜDV saca
Énis P3 fogok használni a mikrotikre. Úgy döntöttem hogy lecserélem a gyerek gépét és azt használom fel. csak az a gondom hogy a P3 az nem látja a PCIs kártyákból egyik wifit sem, ezt még meg kell kérdeznem valakitől hogy hogy van akkor meg oldva.
Énis 5G re álok át a szolgáltató mer meg engedte csak ha mikrotik akkor én meg meg engedem nekik hogy ez én gépemen keresztül osszák tovább a nettet. Igy a mikrotik is hivatalosan adják ök.
Ne mondjunk már ilyeneket, hogy rálátás sem kell!
Ha neked 7 km-re rálátás nélkül sikerült a kapcsolat, akkor te szerencsésen belekerültél abba a kb. 0,5%-ba ahol ez lehet, de ez alapból nem igaz. Ha ezt 450, vagy 160 MHz-es frekvencián mondanád, én is azt mondanám, hogy nem kell rálátás. De 2,4 GHz-en (száznál több összeköttetés letelepítése után merem mondani) kell a rálátás. Van amikor még az sem elég, volt már olyan eset, hogy láttam az antennát, 1 km sem volt a távolság, a térerő -72..-73 dBm volt (a várható -60...-65 dBm helyett), mert belógott a Fresnel zónába egy háztető. (A többivel nagyjából egyetértek.)
Hát hogy ez szerencse vagy sem de én a régi lakhelyemen is ugyan igy voltam. 5m magasan volt az antennám és 25m magas nyárfasor volt elötün és akkor is ment a net akkoriban 1megás netem volt és más volt az irány mint most akkor is jó volt.
Viszont tudni kell hogy a 2,4Ghz az belát a hegy mögé is legalább is valahol ezt olvastam megvan hogy hogy kell megcélozni és mekkora teljesítménnyel a hegyet hogy mögöte lehessen fogni ehhez látam is valahol egy képletet. Na most ha a wifi antennát ugy szerelik fel ahogy sok helyen láttam, jó magasan és elöre megdöntve akkor elképzelhető hogy nem lehet fogni 1 - 2 km távban már. A régi szolgáltatóm is szivot így a gyári antennákall mert kiszerelték olyan emberkének ahol balogot egy fa és nyáron nem ment a net mikor zöldellt, én odamentem és megmutattam hogy megy ez simán. na persze lehet hogy megint csak szerencsém van de a gyári antennákkal én is szívtam már sokat. most én készítem őket nyáklapra maratom a már jól bevált antennákat. 2*1 és 2*2 circle antennákat. Egyébként vanak jó gyári antennák de az nem olcsó úgy 200 - 300 ezer forint körüli jó a többi meg jó ha jó valamire. legtömbször az olcsó antennának a méretezése nem stimmel, sajna. nyugaton le lehet méricskélni és utána számolni, mert ez tény.
"Viszont tudni kell hogy a 2,4Ghz az belát a hegy mögé is"
Ez nem igaz! Mielőtt ilyeneket írogatsz, nézz utána legalább, hogy nyilvánvaló marhaságokat ne írj! "Na most ha a wifi antennát ugy szerelik fel ahogy sok helyen láttam, jó magasan és elöre megdöntve akkor elképzelhető hogy nem lehet fogni 1 - 2 km távban már." No ebből látszik, hogy fogalmad sincs a rádióhullámokról, terjedésekről, antennákról.... Hidd el, tudom mi kell 1-2 km-es, 5-10 km-es és 70-80 km-es (!) 2,4 GHz-es összeköttetésekhez. 5-6 évvel ezelőtt a (WLAN hajnalán) 20 mW-os Avaya kártyákkal 70-80 km-ről kapta az internetet éveken keresztül 10-20 felhasználó. (Ma már közelebbről, 5 GHz-en keresztül sokszáz előfizető kapja.)
Keresgéltem egy kicsit és ajánlom az alábbi doksit mindenkinek, aki WIFI összeköttetést szeretne csinálni, nagyon sok hasznos dolog van benne:
Segédlet WLAN hálózat tervezéséhez
Az utána nézésen már rég tull vagyok a netten néztem utána még tavaly előtt és mint írtam még a leirást is megtaláltam hogy lehet a hegy mögé löni a jelet igaz veszteségell. De egyébként nekem mindegy hogy tudod vagy sem hogy mi kell nagy távra. az internet szolgáltatóm is ezt mondta aztán nem tudták megcsinálni. Én az antenna épitést még gyerekoromban kezdtem ugy 15 évessen már egész jól ment amatőr rádiózás nem csak 100Km re hanem messzebbre is.
De mindegy mindenki a tapasztalaira támaszkodik. Énis ahoz ragaszkodom amit megtanultam, müködöképessen látam, stb A képen egy 3Km re lévő adóvan és 3dBi antenával fogom. egyszer ki is probáltuk megy rendessen de nekem náluk nincs elöfizetésem igy arrol nem tok képet fel rakni. Ja és az antenám házon belül van egy 40cm es fal mögött. és erre jön rá a 3Km + ha inent nézök akkor még ugy 2m magas domb is van ezen a 3Km szakaszon.
Érdekes a képen az a Signal 20 dB... Jó lenne tudni, hogy mihez képest van 20 dB? A szokásos jelentésű szintek szerint akkor lenne 20 dB(m) jelszint, ha egy rövid kábellel össze lenne kötve az adó és a vevő. Mostanában viszont mindenféle viszonyításokat használnak a gyártók, a kedvencem amikor százalékosan adják meg a térerőt (semmihez sem viszonyítva).
Amit eddig mért jelszinteteket láttam, abból a legnagyobb -45 dBm volt, nyereséges körsugárzóval az adó oldalon, 15 dB nyereségű antennával a vevőoldalon, kábelek hossza mindkét oldalon összesen kb. 10 méter, az adó és a vevő között a távolság kb. 15-20 méter volt (utca egyik ill. másik oldala). (Az amatőr és profi rádiózást nem kell nekem bemutatni...)
Hát ez egy tplink router de énsem tudom hogy miért ekkora a térerőm rajta igaz aztsem tudom ezen mi ez a 20dB jelszint mihez mérik mit jelent. ha százalékban adják meg akkor egyszerübb mert a készülék érzékenységét megadják jobb gyártoknál ahhoz kell viszonyitani. nekem PL a edimax 35% jelszint van (természetesen nem a képen lévő adóval az 100% jelszinten vanha rá forditom.) a 35% jelszint ez -68dBm jelszintet jelent. Egyébként a talajban lévő anyagok is befojásolják a terjedést. ott PL aholez az adó van sok viz van a talajban és iszonyatossan televan vasal. Lehet ez az oka a jó jelszintnek.
sziasztok fiuk ne vitatkozzatok mert semmi értelme nincs oldjuk meg a dolgot normálisan tehát még egyszer az tényleg lehetetlen hogy a hegy mögé lát mert eleve elég ha egy fa belelog a jel utjába.A 20 DBm az elég gyenge én is wifivel csatlakozom fel és 1,2KM-re van az ado töllem és mégi 33DBm-mel látom a saját adómat pedi eggy egyszerü tp-link AP-t használok az adó alatt meg egy p4-es gép van szintén tp-link kártyával. A p3-asrol csak annyit hogy vigyázz ne 32bites kártyát tegyél bele mert nem minden alaplap kezeli elötte ki kell probálni.Az antenna döntésével kapcsolatba pedig eggyet értek a hozzá szólóval mert minél jobban meg van döntve az antenna annál kevésbé lát messzire.Nállam a másik hotspoton egy 23DBm-es orion szektor van nem volt annyira megdöntve és látta a töllünk 50KM-re levö másik szolgáltato adoját.De muszáj voltam megdönteni mert a város szélén lakonak a csillagos égbe kellett volna tenni az antennáját mert ugyan látta csak nagyon gyengén.ÜDV: saca
en tobbet is csinaltam, legegyszerubb a biquad, azzal kb 3..4 km loheto at,ha parabola fokuszaba rakod akkor akar 30km is. 1km-en belul meg ralatas sem kell.. fasoron siman atmegy.
A 100mW-os (+20dBm) limit a 2.4GHz-es sávon nem antennába táplált adóteljesítményt, hanem EIRP-t jelent. Tehát egy 24dBi-s grid v. paraboloid csupán 0.4mW-tal táplálható legálisan, ha az egyéb veszteségeket nem vesszük számításba.
quad =9dBi, dupla quad= 13dBi
circle=14,83dBi, dupla circle= 19,83dBi A circle kevésbé zajos.
Lenne egy olyan kérdésem hogy te milyen mini PCIos kártyát használsz a P3 ba???
Én ijet néztem ki de nem tudom hogy megy e benne. R52H Mini-PCI 802.11a/b/g Atheros AR5414 350mW.
Sziasztok.
Én egy 4-5 km-es távolságban szeretnék átlőni adatot 8-10 mbites kapcsolattal. Adott egy egyszerű wifi router, amiből talán tudok még több teljesítményt kihozni. Nincs optikai rálátás, sok a fa+háztető. Olcsó antennát szeretnék, parabola már túl drága. 5let?
Wifit felejtsd el!! Az optikai rálátás és az irányított antenna a min!
Ha nincs meg a rálátás, tényleg felejtős. Persze nem mindegy, mi takar ki, egy szál fenyőfa, vagy egy egész hegy. De ilyen távon már kritikus lehet. Teljesítmény nem a leglényegesebb szempont, a legjobb 'erősítő' egy jó antenna.
Ekkora távra nem elég sima kis antenna!Főleg nem a 2.4GHz-es wifin!(csak mellesleg ez a víz rezonanciája is) ebből következik miben víz van az leárnyékolja (,falevél,háztető ja abban vas is van: és a levegőnek is van ugye páratartalma!Nekem 500 méterre kéne de az is lehetetlen szinte optikai rálátás nélkül!
Rálátás kell a wifi-nek, de a pára és köd semmit nem befolyásol a terjedésen. Egyszer éppen telepítettem egy WLAN-t, és elkezdett úgy zuhogni az eső, hogy az ellátópont alig látszott, pedig kb. 300 m-re volt. Éppen mértem a térerőt. A hirtelen zápor megszűnte után ugyanakkora volt a térerő (az 1-2 dB-es mérési hibahatáron belül).
Az antennákra ráfagyó ónos eső, hó viszont 8-10 dB-es csillapítást is okozhat.
Nem okoskodni akarok, lehet, hogy már volt is, de ezt próbáltátok már?
http://www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html Nekem működik.
Szerintem nem km-es tartományban...
És ha lehet, akkor szeretnék a 2,4 Ghz-s tartományban maradni, mert azt tudja a router
(Ez egy nagyon gyakori, de teljesen alaptalan tévhit. A víznek egy deka rezonanciája sincsen 2,4GHz-en: Link, egyszerűen ott van egy ilyen alkalmazásra is megfelelő ISM-sáv, és azért működnek ott a mikrohullámú sütők.
Évekkel ezelőtt olvastam egy közelítő mérésről, amely a sűrű esőfüggöny pluszcsillapítását volt hivatott mérni a 2,4GHz-es sávban. Olyan kicsinyre, kb. 0,05dB/km-re adódott, hogy csak igen nagy távon lehetett kimutatni a hatását.)
Az ilyen antenna 2,4 GHz-en kb. 6 dB-es. Ennek a továbbfejlesztett változatából (esztergált alumínium ház, fedett bemenet) évek óta működik vagy 30-40 db, prímfókuszos parabolák fókuszpontjába szerelve.
(Amit most írtam, az is egy ilyen antennán keresztül ment be a fórumba.)
És tényleg, mi a víznek a rezonancia frekvenciája? Csak, mert nem szeretem az esőt.
És ha lehet, wifit ne befolyásolja ez a dolog. Tehát várom arra a tippeket, hogyan tudnám megúszni kevésből ezt a wifis dolgot. ~5km Nem több.
És azt meglehetne oldani valahogy, hogy a dd-wrt-s routerem legyen a kliens a wifi hálózatán?
Természetesen. A dd-wrt simán beállítható kliens, vagy épp kliens-híd módba (utóbbinál nincs címfordítás, tehát saját hálózatba ez kell).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |