Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autó-generátor nem tölt rendesen
Lapozás: OK   11 / 157
(#) jocyka válasza potyo hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Tudnál nekem segíteni akkor ezekben: 67, F, M, és akkor ami most már tiszta az a rajzon. Előre is köszi! Esetleg ha van kis időd más bosch számokat?
(#) jocyka válasza potyo hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Lehetséges hogy a 67 es is a Df hez tartozik? Ill a kettő ugyan az?
(#) pumpa hozzászólása Feb 5, 2009 /

SZiasztok!
Segitséget kérnék a fényképen látott generátor bekötéséhez.
Ha minden igaz ez egy Wartborg generátor,van egy 30-as pontja baloldalt és egy DF pontja jobb oldalt, szerintem ezekre kellene a + a házra a -.
Igy jó lenne?

(#) potyo válasza pumpa hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

A 30-as pontra, ahová a piros drót is megy, oda kell közvetlenül kötni az akku + kivezetését. Jobboldalt az nem D+ lesz inkább? Mert ha igen, akkor oda egy kapcsolón és egy égőn keresztül kell odakötni az akku plusz kivezetését. Az égőnek világítania kell, amikor a kapcsolót bekapcsolod és áll a generátor. Ha a generátor forog, és van töltés, akkor az égő elalszik. Az égő legyen olyan 2-3W körüli. A házra megy természetesen a minusz.
(#) pumpa válasza potyo hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

De igen az egy D+.
Tehát ha jól értelmezema 30-as pont az aksi pozitívja /itt jönne ki a töltés a generátorból?/, a D+ egy izzón keresztül itt kapja meg a gerjesztő feszültséget. A generátor ház a negativ.
(#) pumpa hozzászólása Feb 7, 2009 /

Sajnos ez nem jött össze. A D+-ra összekötöt izzó nem világít és nem is vesz fel semmi áramot.A + és a negatív a helyén van és érintkezik. A dódákat jónak találom miután kimértem.
Mit lehetne még tenni, hogy működjön?
(#) potyo válasza pumpa hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Vedd ki a szabályzót, és nézd meg a szénkeféket. A felső két csavar fogja a szabályzót és vele együtt jön ki a kefetartó is. Ha szétszedted, akkor ott eléred a gyűrűket is, azokra mérj rá ellenállásmérővel, nagyságrendileg 5ohmot kell mérned ott. Ha szakadást mutat, akkor a gerjesztőtekercs a hibás.
(#) pumpa válasza potyo hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

ok holnap megpróbálom
(#) pumpa válasza potyo hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Hát megnéztem, a 4 forgórész közül egyből kettö szakadt a másik kettő kb. 1,2 -1,4 ohmos . Ezek még jó értékek?
(#) pumpa válasza pumpa hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Kipróbáltam, a forgórészek 1.2 és 1.4 ohmos,de így legalább az izzó világított, az áramfelvétele 0.39 A.Megforgattam esztergán sajnos a töltés nem indult meg, az aksi feszültsége nem változott forgatás közbe.Lehet a forgórész menetzárlatos?Mi lehet itt még a probléma?
(#) akos70 válasza pumpa hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

A forgorész 2 kivezetésére 12V-ot kötve kb. 2 A áramerösséget kell mérni. Menetzárlat nem jellemzö, vagy szakadt, vagy nem. Viszont vigyázni kell, a régi Wartburg generátorokban, ami nem beépitett szabályzos, más forgorész van, de ugyanigy néz ki. Az 10A-t vesz fel, és nem helyettesithetö vele a másik.
Kell azért bizonyos fordulat hozzá, hogy elkezdjen tölteni- nem tudom, mennyivel pörgetted.
(#) akos70 válasza mex hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Csak most olvasgattam vissza...

Már csak azért sem kell az izzo, mert a generátornak-feszszabályzonak van olyan üzemállapota, amikor minden ellenállás nélkül, direktben kapja a gerjesztötekercs az akkufeszültséget - mégsem okoz menetzárlatot. Ha igazad lenne, már százszámra dobálhattam volna ki generátor-forgorészeket.
(#) gkari válasza akos70 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Az elektonikus szabályzós W. generatorban 3 előgerjesztő dióda van-kontrollámpa nélkül nem megy.Sajnos lehet a szabályzó is hibás-lehetséges megoldás:új szabályzó, vagy utánépités(régen csináltam ilyent, ált.a kapcs.tranya volt hulla)
Üdv:gkari
(#) akos70 válasza gkari hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Tudom, nem én kértem a segitséget.
Illetve annyit füznék hozzá, hogy kontrollámpa nélkül csak nagy fordulaton kezd el tölteni, utána már tölt alapjáraton is. Da a lényeg ugyanaz, kell a kontrollámpa.

(A hozzászolásom, amire válaszoltál, egy régebbi kérdésre vonatkozott)
(#) pumpa válasza akos70 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Akos70!
Igen erre felhívták a figyelmemet, hogy kétfajta forgórész van a Wartburg generátorokba.Megnéztem a generátorok tipusszámát:8042.401/2 1082 ezen a gerjesztés bemenetén D+ két saruhely van és segéd diódák vannak benne.
A másik generátornál 8042.32 27 a gerjesztésnél MP van írva de csak egy saruhely van.
A másik kettőnél az utolsó szám vátozik a 28- 878-ra illetve 577-re és a gerjesztésnél MP van írva de csak egy saruhely van.
Sajnos a gerjesztő áram végig 0.39A volt mikor rákötöttem akkor is és mikor megpörgettem akkor is.A fordulatot holnap lemérem de szerintem jó volt mivel csak 3 sebességes az esztergám és a legnagyobb fordulaton volt.
Még van ezekből beépített feszabályzós és külső fesz szabályzós, gondolom a segéd diódás lesz a beépített szabályzós mivel a gerjesztésnél két saruhely van.
Azt nem tudjátok melyik forgórész való a beépített szabályzósba.
gkari!
Megnéztem a beépített szabályzót kivettem a KT805AM kapcs.tranyót és jónak találtam.
Azt nem tudod megmondani véletlenül melyik forgórész melyikhez tartozik?
Szétszettem egyik forgórészt lehet, hogy megtekerem remélem vörösrézből van.Mit lehetne még tenni ,hogy jó legyen?

Igen, stimmel,amiket leirtál.
A forgorészröl ránézésre nem tudod megállapitani, melyikbe valo. Illetve ha nem elöször látsz ilyet, akkor a drot vastagságábol.
A gerjesztöáramot ne a visszajelzön keresztül mérd, hanem direktben a forgorész két kivezetésén. Tehát 12 volt a csuszogyürükre, közé egy ampermérö. A belevalon 2A körüli áram megy át, a régi tipuson kb. 10A.
Ezt nézd meg elöször.
A csuszogyürüket is vizsgáld meg, ejöfordul, hogy kockára kopik.
A feszszabályzot probaként kiiktathatod, a pozitiv kefekivezetést (amelyiken nincs testelü fül) összekötöd a DF-fel, igy kiszürheted annak a hibáját. Ilyenkor a fordulatszámmal a feszültség is emelkedik, akár 18V fölé.
(#) akos70 válasza akos70 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Ja, és ha a régi forgorészt tetted bele, akkor esélyes, hogy a szabályzo nem viselte el a nagy áramerösséget.

Na most én a gerjesztő áramot az izzón keresztül mértem mind a két forgórésznél és mindkettőnél 0.39A volt.
Amit szétszedtem annak a vastagsága kb0.70 volt.
Tehát a forgórészeket úgy tudom kimérni, hogy a kivezetésekre tegyek 12v-ot ampermérőn keresztül, a régi 10 A a beépített szabályzós 2A vesz fel,ugye.
A csúszógyürüket fel esztergálom.
A feszültség szabályzót ,hogyan tudom kimérni?

Azzal csak az izzo áramfelvételét mérted.
Igen, a csuszogyürükre közvetlenül 12V, közé ampermérö.
A feszszabályzot legegyszerübben a végén, probával, megforgatod, és 14+-0,4V legyen bármilyen emelt fordulaton. Ha nem tölt, összekötöd, ahogy leirtam, és ha ugy tölt, akkor rossz a szabályzo.

Hogyan kötöm össze?

"A feszszabályzot probaként kiiktathatod, a pozitiv kefekivezetést (amelyiken nincs testelü fül) összekötöd a DF-fel, igy kiszürheted annak a hibáját. Ilyenkor a fordulatszámmal a feszültség is emelkedik, akár 18V fölé."

Tehát kell egy kb.10 centis vezeték, végein 2 saru, egyiket a a DF-re, másikat a kefetartonak arra a kivezetésére, amelyik nem testre megy.

okés így már tiszta !
Köszönöm a felvilágosítást majd holnap délután tudom csinálni, ha lesz még kérdésem majd holnap felteszem.
Mégegyszer köszi!
Üdv.

(#) pumpa válasza akos70 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Na hát ma lepróbáltam 3 db generátort de eredmény nincs.
Az elektrónikus szabályzósal keztem ,de szabályzó nélkül.
Úgy csináltam ahogy montad a30-as pontra tettem egy direkt+ majd innen átvezettem a D+ra majd a forgórész + és előte a forgórész negativjára adtam egy -.Mikor a forgórész +hoz tettem az ampermérőt 7,6A vett fel és a feszültség csökent de nem gerjedt fel a generátor,mikor levetem a forgórészről a + az aksi regenerálodott, de áram nem jött be sem ki. ez volt a beépitett fesz szabályzós álórészel.
A külsős szabályzós álorész ugyan ezt produkálta csak itt már14-15A vett fel de így sem gerjedt fel a generátor.
Hát eddig jutottam de még nem tudom mi a baj.
Valami ötlet, hogyan tovább, mit kellene megnézni?
(#) akos70 válasza pumpa hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Ugy látom, semmit nem ugy csináltál, ahogy tanácsoltam.
Úgy csináltam ahogy montad a30-as pontra tettem egy direkt+ majd innen átvezettem a D+ra majd a forgórész + és előte a forgórész negativjára adtam egy -.
pl.ezt hol olvastad??
Mikor a forgórész +hoz tettem az ampermérőt 7,6A vett fel
Irtam azt is, hogy a belevalo forgorész 2A körül vesz fel. Ez a régié, nem lesz jo vele, és a feszszabályzot is tönkreteszi.
A külsős szabályzós álorész ugyan ezt produkálta
Állorészröl egy szot sem irtam, az egyforma, csak a régi tipuson van egy csillagponti kivezetés az MP kimenetre.
(#) pumpa válasza akos70 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Bocs de én így értelmeztem az írásodat.Nem tudjuk ezt megbeszélni Skype-n?
(#) akos70 válasza pumpa hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Nincs szkájpom, de ha van még kérdésed, szívesen segítek akár itt, akár mélben.
(#) csaplarzs hozzászólása Márc 18, 2009 /

peugeot 205 diesel, valeo generator toltes jo de halovanyan vilagit a tolteslampa hogy tudom kimerni hol a hiba?
(#) zolika60 válasza csaplarzs hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Próbálj ellenállást mérni az akkumulátor negatív pólusa és a generátor testje között. Közel 0-át kéne mérned.
(#) potyo válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

2-3V elég az izzónak, a generátorból meg ki tud menni 10A, akkor ott 0,2 ohmot kellene mérni, az meg elég problémás. Inkább feszültséget érdemes mérni a generátor háza és a jármű teste között.
Következő: »»   11 / 157
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem