Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Jó, van belőle vagy 12db, teszek rá bőven ne kínlódjanak, én egy biztos 4 re gondoltam,
Üdv.
Ekkor nem, de ahogy mondtam, a panelmérő szerint a 12,500A túllépése után, már kivilágit LED.
Szia Attila86! Megépítettem a labortápod 1. verzióját. Nagyon jó lett, szépen működik. Viszont ha hosszabb ideig nem használom, és bekapcsolom, a kimenetén megjelenik a teljes tápfeszültség (35,6V) és az ampermérő 0.07A mutat, mindez teljesen letekert potiknál. A maximális kimenő feszültség 30V-ra van állítva. Ha lekapcsolom, és újra be, akkor a jelenség megszűnik. Nézegettem, mértem, de nem jöttem rá, mi lehet a hiba. Talán a komparátor IC hibás? Vagy valamelyik kondenzátor? Magát a tápot pontosan az általad ajánlott alkatrészekből építettem. A probléma nem annyira zavaró, mert elég 2x bekapcsolni és jó, de érdekelne, hogy mi okozhatja.
Köszönöm!
Üdv.!
Épp pár napja került szóba ez a dolog. A problémát a műveleti erősítő reteszelődése okozza. Ez ellen "reteszelődés-védett" OPA-val lehetne védekezni, de már eleve az van az áramkörben, mégsem tudja magát megvédeni. Ezért két szembe kapcsolt zenert kell az OPA megfelelő lába és a föld közé kötni. Hogy hova, azt pár oldallal korábban leírtuk és le is lett rajzolva. De egyébként az is megoldás, hogyha bekapcsolás után jelentkezik ez a hiba, akkor a feszültséget állító potit el kell tekerni a két végállásába és akkor magához tér.
Jdani, tudod hogy mi a különbség a feszültség-, és az áramgenerátoros üzemmódok között?
Röviden az, hogy feszültség-generátoros módban a tápegység igyekszik a kimeneti feszültséget a beállított értéken tartani, bármi is történik. Áramgenerátoros üzemmódban pedig a terhelés felé mindig ugyan akkora áramot igyekszik pumpálni minden áron. Ha például feszültség-generátoros üzemmódban működik épp a táp, akkor a tápegységnek a feladata tehát a kimeneti feszültség tartása a beállított értéken. Ebben az esetben a tápot nagyon nem érdekli hogy mekkora a kimenő áram, hisz' egyetlen feladata a kimeneti feszültség figyelése és tartása. Tehát ha a táp feszültség-generátoros üzemmódban megy, akkor teljesen mindegy hogy mekkora a kimenő áram és hogy változik-e vagy sem. Ez ugyanis a terheléstől függ. Amikor az áram mászik felfelé, és a táp feszültség-generátoros üzemben van, akkor mekkora a kimeneti feszültség és ez (a kimeneti fesz) mászik-e felfelé?
Azért, mert ez egy úgynevezett "lebegő földes" tápegység. A GND ebben a tápban a kimeneti pozitív pont.
Konkrétan a panelmérő INLO lábát azért kellett a GND-hez kötni (többek közt), mert a feszültség-, és az áram-mérés esetén is a GND a közös pont. Így a panelmérő átkapcsolásához elegendő egy egyáramkörös kapcsoló is.
Köszönöm a választ, rákeresek az említett hozzászólásra.
Igen, ez sok. A panelmérő ugyanis 200mV-os méréshatárú, a 300mV-tól tehát túlcsordul. Ellenőrizni kellene hogy az R28, R29, R24 ellenállások és az R23-as helitrimmer valóban megfelelő értékűek-e és ha igen, akkor az R23-at kellene eltekergetni.
Lehet, hogy hülyeséget beszélek, de nekem ez a jelenség, zárlatok van, és ha zárlatolom a tápot, akkor nem tudom lemérni a feszültséget.
De a múltkor még azt írtad, hogy valami izzóval terhelted a tápot!
jaj, igen! bocs. Nade ha izzóval terhelem, akkor a kimenő áramot jól mutatja, vagyis stabil értéket mutat. Csak akkor úszik fel a panelmérőn a kimenő áram ha zárlatolom, és az áramot állító potik a maxon vannak.
Akkor persze hogy felmegy a maximális értékig a táp kimenő árama, mivel elméletileg 0Ohm a kimeneti terhelés. Mondjuk az érdekes hogy nem azonnal a maximális áram folyik, hanem lassan nő a kimenő áram. De ezt akartam is kérdezni, hogy nagyjából milyen gyorsan nő?
Ellenőriztem az ellenállásokat és a potikat: mindegyik megfelelő méretű. Viszont észrevettem valamit: hiába tekergetem akármelyik potit, a 7107-re(30-31es láb) érkező feszültség soha nem változik(mindig 0,3V). Rámértem mindenre, nincs szakadás, és szerintem zárlat sem.
Már télleg nemtom, mihez kezdjek.
És a panelmérő feszültség-mérő állásban volt? Tényleg, ez a túlcsordulás (1-es szám kijelzése) a panelmérő mindkét állásában (feszültség-, és árammérés) jelentkezik?
Ha a panelmérő árammérő állásban van és a kimeneten nincs terhelés (nulla kimenő áram), akkor is 1-est ír ki a panelmérő?
Sziasztok!
Mitől forrósodhat egy trafó? Miközben minden szekunder feszültséget helyesen lead, totál forró lesz, a stab 9v-al táplált pm428 voltmérő müsziről meg egy smd ellenállás leforrasztotta magát. (ugyanerről a trafóról megy. Egyik szekunderről a müszi tápja, a másik szekunderről a szabályozott táp megy)
Hát most, azt pontosan nemtudom megmondani, de kb 9,800A-ral kezd, és kb 2,500 (12,500A) nél végez. Ez kb 3 percig tart mig 9-ről 12-re felmegy.
Igen, mindkét állásban jelentkezik, teljesen függetlenül attól, hogy mit tekergetek, mit kapcsolgatok, vagy éppen mit kötök a kimenetre.
Egyedüli "javulás" akkor van, amikor a panelmérő földelését tapizom, olyankor néha egy pillanat erejéig kiír más számokat is, nemcsak a túlcsordulást. Amúgy okozhatja ezt a jelenséget az a tény, hogy mindenféle egymástól nagyon különböző trafókról(15V, 9,5V, 9V, mindegyik AC) hajtom meg a tápot?
Hello!
Egy trafó, alapból két okból szokott melegedni. - túlterhelés (durva esetben zárlat) - primer menetszám alacsony, így telítésbe kerül a vas (de akkor üresjáratban is melegszik) A Te esetedben, ha valami kiforrasztotta magát, akkor a zárlati áram arrafelé ill. azon keresztül ment. Meg kell nézned, hogy a két szekunder tekercs, független-e egymástól. (kiforrasztod, és ohm-mérővel megméred) Lehet, hogy a kapcsolási rajz hibájából, a két tekercs "egymásnak ugrott", ezért melegszik. Valami értelmezhető rajz, nem ártott volna. üdv! proli007
Szia!
Köszönöm a választ! Kiemeltem a trafót az áramkörből, natúr 230V-ra kötve (szekunder oldal szabadon) szintén forrósodik. Gondolom, akkor a trafó felejtős... Ez akkor végérvényesen elküldte a voltmérőmet? Az önkiforrasztott smd ellenállás amúgy multiméterrel mérve a rá írt értéket mutatja, de a panelműszer nem működik más áramforrásról sem már... Amíg be nem dobozoltam működött rendesen az egész (igaz, másik trafóról), változtatást annyit eszközöltem, hogy közös hűtőbordára tettem a 7809 és a 7805-ös stabkockákat. Ezek hűtőzászlói valószínüleg fémesen érintkeznek, mert nem volt kéznél semmiféle szigetelt átvezetőgyűrűm. Okozhat ez valami gondot?
Hello!
A 78xx stabikknak a házára a negatív feszültségű pont van kötve(Tehát az 5V-nak és a 9V-nak a negatív pontja közös lett. Ha a trafó szekunderei közösek voltak, vagy a két áramkör más más feszültséhez volt kötve, akkor lehetett probléma. (De ha másik trafóval így is jól működött, akkor ott a válasz.) Ha a trafó, most már melegszik magától és előtte nem, akkor már menetzárlatos lett. Ha letekered, akkor látni fogod, melyik tekercsek ragadtak össze. üdv! proli007
Köszi!
Én is azt gondolom, hogy a stabkockák közös hűtőre pakolása nem okozhatott problémát, hisz a gnd láb is azonos negatívról megy, tehát elkönyvelhetem magamban, hogy a trafó a ludas. (Azonos szekunderről ment a két stab, a trafó másik szekunderére LM317 volt kötve, külön hűtőbordán). Csak még mindig furcsállom, hogy helyes fesz. értékeket adott ki mindkét szekunder oldalon és mégis elfüstöltette a panelműszert.
Hello!
Nem oly nagy csoda, a leégése, nem egyik pillanatról a másikra történik, van hőtehetetlenség is. És ha a zárlat (mert tuti az volt) nem drasztikusan terhelte túl a trafót, attól még minden működhetett. Minden esetre azt meg kell nézni miért volt zárlat és áramköri szinten hogyan keletkezett, mert vissza fog köszönni. De nem akarom elhinni, hogy a trafó miatt keletkezett. (persze, ha nem egy tákolt "cipőgyári" gagyi volt) Soha nem csak a hibát kell csak elhárítani, hanem tisztázni, hogyan keletkezett!! üdv! proli007
Jogos!
Azért tudom elképzelni a trafót, mert bontott volt, kb 30mpre. tettem rá a mérővezetéket, hogy mit ad ki szekunder oldalon. Megfelelő értéket adott és beépítettem. Ha hagytam volna tovább, észreveszem, hogy forrósodik. Mondjuk valmi ellenállásféle rá van építve a trafóra, ami nem tudom mit csinál(t), (a 230V egyik ága és a trafó más kivezetése között), azt valószínüleg elégettem a pákával, miközben zsugorcsöveztem a csatlakozások forrasztását. No mindegy, visszaépítem a kipróbált Puskás trafót, csak a panelműszert sajnálom, mert drága volt és abból nem hever a fiókban garmadával. Köszönöm szépen a hozzászólásodat!
Sziasztok!
Valaki megépítette már ezt a tápegységet? Működőképes ez? Valakinek nincsen hozzá valami "modernebb" nyákterve? Minitápnak szeretném megépíteni.. Üdv!
Ha elfogadod a hiányosságait, akkor nem sok baj lehet vele.
Miféle hiányosságait?
Nekem ez úgyis csak "minitápnak" kéne pl ha áramgenerátoros üzemmódban kondikat formázok akkut töltö9k stb.. Amikor 1A alatt kell az áram akkor nem szerném járatni egy 100vA feletti tápot Üdv!
Ez érdekes. Árammérő állásban ugyanis terheletlen kimenet esetén garantáltan 0V-nak kellene lennie a panelmérő bemenetén, tehát nem volna szabad túlcsordulnia.
Ha valóban az égvilágon mindentől függetlenül van 300mV az ICL7107 bemenetén, akkor szerintem ott valahol zárlat és/vagy szakadás van.
Őszintén szólva nem tudok erre mit mondani. Rövidzár esetén azonnal a maximális áramnak kellene folynia, ehelyett nálad 9,8A-ral kezd és mászik felfelé. Tekintve hogy mint már korábban is írtam; a táp 10A maximális áramra van méretezve, ez már nem teljesen tekinthető üzemi körülménynek. (Mármint a 10A feletti kimenő áram.) Nem bújok ki a probléma alól, de nincs sok ötletem a hiba okára. A felső 200mA-en jelentkezik a hiba és ez is csak rövidre zárt kimenet esetén.
Semmi gond. Fő, hogy megyen, és kiadja azt a 10A. Néha picit kevesebb (9,7-9,8) De az lényegtelen.
Sziasztok!
Még régebben még megépítettem, ezt a tápot, félre raktam, de mintha nem stimmelne valami benne. Lehet volt már ez a kérdés, de mivel a válasz csak egy szó, akkor feltenném még egyszer, mert lehet rossz potit raktam bele. Ebbe "A"-s poti kell igaz? |
Bejelentkezés
Hirdetés |