Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Egyébként meg átgondolva telyesen igazad van....
Szerintem telyesen félBővebben: Linkre értettem valamit..
Köszönöm!
Nos az az igazság, hogy idáig mindent magam próbáltam megoldani. Most már ez meghaladta az én tudásomat, ami semmi azokhoz az emberekéhez képest akik itt cserélnek tudást és ötleteket.... Végolvasgatva egy pár ilyen fórumos beszélgetést kértem én is segítséget, mind szakirodalomban és tárgyilagosan is... A saját helyzetemet tekintve, hogy menyire kezdő valaki, nálam abban merülki, hogy még azt sem tudom, hogy milyen könyvet, vagy folyóíratot vegyek a kezembe... Vagy, egyáltalán mit érdemes...... Persze nézelődtem a könyvtárban a régi sulimban még anno, de valahogy a leg fiatalabb iromány is kb. 1950-es kiadás vólt... Szerintem azóta lefolyt már pár liter víz a dunán... Ezért kérdeztem, hogy mit érdemes megvennem mint irodalmat... Amiböl talán könyebben és a namjaink technikáját tudnám elsajátítani. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a régebbi dolgok érdektelenek számomra (csöves erősítő aminek gyönyörű hangja van.... és ára is..). Még egyszer köszönöm a segítséget mindenkinek!
Egyébként, ha megnézed a táp oldalt akkor oda van irva secundary 24v 35A Link
Csak a kondi nem stimmel el....
ha már csak ezen az oldalon elolvasod a cikkeket kapcsolásokat, lexikont, fórumokat,azokat ahol a kezdő szóval rákeresel, a linkeket, már akkor sokat tanulsz
Igen ez így van....
Az oka pedig a lassu adat ármlás... Befejeztem. Sajnos rettenetesen türelmetlen vagyok.. Bocsánat! Rettenetesen dühit a hülyeségem... Még egy kérdésem van... Ha én 12V 350VA tápot adok neki akkor hány voltot fog leadni, ha a kapcsolás szerint 24v ról 12V ra redukálya... Előre is köszönöm! Na itt be is fejeztem.
Nem árt a diódahidat sem egy jókora hűtőfelületre szerelni.
üdv! nem akarok bele szolni csak annyit ezt a szakmát nem lehet az internetröl sem egy-két ora alatt megtanulni türelem rozsát terem el jön még az idö hogy te is hozzá tudsz szolni a témához,probl-ra.a 220-v nem játék szintelen,szagtalan de akkorát tud ütni hogy át mész az örök vadászmezökre.Evvel nem azt mondom hagy félbe a rádiotechnikával de vissza az agarakkal és megfontoltan.Egy kezdönek szerintentem nem is kell ekkora tápegység/talán majd késöbb/miért nem választasz egy 7812,3055-párost 4700 mikros szüréssel egy 100w-os trafoval ez a kezdök igényeit teljes mértékben kielégiti/1,5-töl30v-ig szabályozh. 3-5A tud.
Sziasztok!
Csak egy rövid kérdésem volna. A minap a palláson találtam egy hipersil vasmagos transzformátor építő készletet, ami még anno...., anno..., annoból való. És a kérdés: szerintetek képvisel-e a mai világban ez bármilyen értéket, vagy vigyem a MÉH-be?
Ki ne merd dobni! Ha el tudod hajítani ide ÉNY-Magyarországig, akkor szívesen fogadom, hegesztő fojtótekercs készülne belőle.
Hát ha el tudnám dobni odáig, nagyot puffanna az biztos, tekintve hogy több mint 3300gramm.
Természetesen a MÉH-el csak viccelődtem, nem dobnám ki, nem azért őrizgetem vagy 30éve... Viszont amiért őrizgettem, az nem jön össze tutira, én ebből már nem fogok építeni semmit az biztos. Szal akkor megjelenhetek én ezzel a cuccal valami adok-veszek portálon röhögés nélkül?
Valami bibi lehet vele, mert még a hegesztőtrafók sem szokták levágni a biztoítékot, pedig 2-3kVA teljesítményűek( lemezelt trafó)
Tegyél vele sorba valami 230V-os izzót, és akkor ha csak halványan ég az égő a terheletlen trafóval, akkor nincs bibi.
Persze, sokan adnak el mindenféle kacatot, nem reklámozom egyik ilyen oldalt sem, de nagy eséllyel meg fogsz tudni válni tőle jó pénzért.
Sziasztok!
Én ebben telyesen tisztában vagyok és igazad is van! A táp mérete meg sajnos muszály, hogy ekkora legyen , mert az elérni kívánt cél megköveteli.... Mégpedig egy 260w-os pertier elem meghajtása.... (15,5v 30A) Így keveredtem én ide és emiat kezdett érdkelni az elektro.... A taunulást meg én is könyvekből képzelem el, met nem mindig vagyok gép közelben... Pl. a munkám miatt. Csak nem tudom, hogy mit és melyiket lenne érdemes megvennem, hogy elsajátítsam az alapokat...
Igen emlékszem.
Nos a miértre a válasz az az, hogy ajánlotta nekem ezt a kapcsolást a jani, itt a forumon.. Valószínülegazért, hogy ne keljen másik trafót vennem 12590Ft ért... Mert így amit idáig költötem tápra az 3425Ft- vólt...(met van itthon egy 24v-os...) A másik ok, amiért ezt az utat választottam az az, hogy így a felmerülő problémákkal tanulok is.... Ez be is jött!
Tiszta vizet kellene önteni a virtuális pohárba! :pirul:
Le kellene írnod hogy most mekkora transzformátor áll a rendelkezésedre. ( Teljesítmény, Szekunder feszültség, szekunder áram.) Innen indulnak a problémáid. Akkor számoljunk csak egy kicsit! 24V A szekunder effektív váltófeszültsége... ( 24V AC Szek ) 24V Eff *1.141 = 33.9V Ucs (Ucs = Üresjárati csúcsfeszültség, veszteség nélküli értéke ) A graetz-híd becsült nyitófeszültsége KB 1V. Ezt a feszültséget ki kell vonni a számolt csúcsfeszültség értékéből. 33.9V Ucs - 1V = 32.9V Ucs a pufferkondenzátoron. Mivel nem illik a kondenzátor névleges feszültségét a várható feszültséghez centizni. Ezért biztonsági okokból legalább 20-50% -al nagyobb feszültségűt kell választani. Ez a jelen esetben 50V névleges feszültségű pufferkondenzátort jelent. S akkor számoljunk egy kicsit hogy valójában mekkora teljesítményt kell a tranzisztoroknak elfűteni... Ucs = 33V Uki = 12V Iki = 30A U = Ucs - Uki = 21V !!! P = U * I = 21V * 30A = _630W_!!! S mint látszik ez nem kevés... S akkor számoljuk ki a 12V AC-s transzformátor veszteségeit. 12V AC * 1.414 = 16.9V - 1V = 15.9V Ucs. a pufferen Ucs = 15.9V Uki = 12V Iki = 30A U = Ucs - Uki = 4.9V !!! ( Ez a 4.9Voltal nagyobb feszültség a szabályzó elektronikának elég lehetőséget ad a kívánt feszültség tartásához. S az sem gond a te esetedben, ha a kimeneti feszültség a MAX terhelésnél egy kicsit alá esik a névlegesnek...) P = U * I = 4.9V * 30A = _25W_ 24V AC-ról 630W-ot kell elfűtenie a tranzisztoroknak! Mígy 12V AC-ról "csak" 25W-ot!!! Szóval a számítási példából látszik, hogy melyik a gazdaságosabb... [off]A számításokban előforduló hibákért elnézést kérek. Célom a szemléltetés volt, s nem a pontos veszteségek meghatározás! Mert a pontos számításhoz a MAX terhelés búgófeszültségét is figyelembe kellene venni, és a pufferkondenzátor értékét is ez alapján lehetne pontosan meghatározni...
Ezen számítási példa alapján szinte bármilyen hagyományos 50Hz-es transzformátorral készült tápegységet meg tudsz határozni...
4,9*30 majdnem 150W, a különbség nagy, de nem ilyen arányú mint írtad.
Igen igazad van! Tényleg 150W! [off]( Most nem ellenőriztem vissza a számítást... )
Köszönöm!
Ez így teljesen korrekt! Csak akkor azt nem értem hogy a német oldalon mi a fenének írnak 24V szekundert?Link Nekem is jobban tetszik a 150W mint a 630W..... Gondolom akkor a magyar oldalon lévő azért írt TIP2905-öket a 2955-ök helyet... Na ezekért alakult ki nálam a képzavar.. Meg talán azért is, mert talán enyire korekten nem írta le senki... Amit viszont nem értek, hogy a 12V 350w vagy a 12V400W- os táp miért nem elegendő önmagában ennek a feszültség előálítására... Persze egyenirányítás és szürés után... Mert[quote]Így csak egy 300 W-os trafó,egy nagyáramú diódahíd,és egy szűrőkondi kell neked,és nem lesz gondod az elektronikával,hiszen nem kell..." Akkor miért van ez a kapcsolás ....... Szerintem megint képzavarban vagyok és a hiba az én készülékemben van.... Minden esetre mindent köszönök nektek Jani, köbzoli! És bocs mindenkitől, ha idegesítő és türelmetlen voltam és vagyok....
Lassan megteszünk egy kört! De nem probléma.
Idézet: „A meglévő elemek a következőek: -pertier modul 267w 62*62*4,8 Umax=15,5v Imax=30A” Mivel ezek MAXIMÁLIS értékek ezért ezeket nem ajánlott átlépni! Egyenirányítás és szűrés után az üresjárati feszültség a kondenzátoron az Umax értéket átlép! S ha csak nem a primer oldalról kapcsolod a pertier mogult a tápegységgel együtt, azt biztosan túl is fogja lépni. Mint írtam a terhelés az üresjárati feszültséget lecsökkenti. Ekkor a kondenzátoron egy búgófeszültség keletkezik. Minél nagyobb a kondenzátor értéke az annál kevésbé jelentkezik. Ez a búgófeszültség a szűrt egyenfeszültség hullámossága. Ezt 5% körül célszerű tartani. (Persze a kapcsolás jellegéhez mérten változhat a kondenzátor kapacitása...) Gondolom a pertier felvett árama erősen függ a kapcsain jelenlevő feszültségtől. S gyanítom hogy a működési karakterisztikája sem egészen lineáris. Igy nehéz lenne megmondani, hogy a terhelt egyenirányított és szűrt tápegységgel együtt hogyan viselkedne. S nem hiszen, hogy olcsó mulatság volt azt beszerezni. Ha ezek után nyugodt szívvel rá mered kötni a nyers 12V-os (16V Ucs) tápfeszültségre akkor legyen. Én biztosan nem tenném.
S egy pár gondolat a belinkelt kapcsolással és a 24V-os táplálásról. Jellemzően ezeket a tápegységeket ott alkalmazzák ahol CSAK 24V áll a rendelkezésre. S nagyteljesítményű 12V-os fogyasztó üzemeltetésére is szükség van. Mivel az egyenlőtlenül terhelt és töltött cellák az akkumulátor költésekor ( Generátoros töltés) tönkremennek, ezért nem célszerü a 24V os akkumulátor egységet 12V-nél megcsapolni... Szóval 24V-os rendszerű gépjárműveknél ez kényszer helyzet. Transzformátoros táplálásnál talán inkább a kényelem a fő szempont. Mert stabilan lehet a kimeneten a 12V 30A tartani egy 24V 30A-(vagy nagyobb áram)-ra tervezett transzformátornál...
( Gondolom én. ) [off] S most már kellőképpen be is OFF-oltuk a témát!
Köszönöm..
Valóban nem volt olcsó a modul 6800Ft.- A kondikrol meg nem igazán nyilatkozik az az ember aki instrukciókkal látott el... De egy pár képen nem kis kapacitású kondi van... Persze több ilyen hőszivattyú elemet kell táplánia.. Bővebben: Link Mindent köszönök!
Üdv!
Remélem jó helyen járok kérdésemmel. Toroid trafót tervezek készíteni, "olcsón és gyorsan". Mit szóltok egy olyan megoldáshoz, hogy nagy méretű csavar alátéteket rögzítek egymásra, olyan vastagságig mint amilyen széles maga az alátét. Majd erre tekercselek. Megfelelne az anyag és a teknika? Hozzáértők segítsetek legyetek szívesek! 2x12V/220V és olyan 4-500W-os lenne.
A trafóban nem közönséges vas van. Az alátétek meg közönséges vasból vannak. Sajnos túl vastagok is, és nem lennének egymástól elszigetelve. Nem realizálható az ötlet.
Eredeti ötlet. Félek tőle,hogy nem fog a megelégedésedre működni,piszok nagy lesz a vesztesége és melegedni fog. A toroid alapanyaga irányitott szemcseszerkezetű sziliciumot (is) tartalmazó lágyvas,vékonyra hengerelve. Ezzel szemben az alátét kifejezetten vastag, nem tudni milyen anyagminőségű,de tutira nem tartalmaz sziliciumot. Az örvényáramú vesztesége hatalmas lesz,úgyhogy inkább ne vágj bele....
Köszi mindenkinek!
Egy inverter elektronikája után kötöttem volna próbának, de ha azt mondjátok nem smakk, hiszek nektek. Az elszigetelést még megoldanám, de az anyag mennyire rossz? Nagyon nagy lenne a veszteség? .....kár..pedig úgy megörültem magamnak..
Majdnem annyi, mintha tömör lenne. Nem véletlenül lemezelik a trafót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |