Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszi szépen! Igen már megvannak a tranyók, az elsö erösitömböl valók aminek már elöregedett a panelja. 2000-ben csináltam, filcel rajzolva kezdöként, és nem volt lekezelve rendesen
Szia .
Végül is kaptam érdemi választ, mert jött egy srác és elvitte 20.000-ért. Gondolom ő ismeri a probléma megoldását. Még hálálkodott is az olcsóságért. (5000-ért volt nálam-így egy nap alatt kerestem 15.000-t) Üdv.
Szia.Megmertem a feszultseget 19.8 at mertem es a tapfesz pedif 20.6 most mit csinaljak ? a vegtranzistorok egyan talan nem melegednek.
Szia! Szerintem mérd meg R10 értékét. Most vagy 19,8 A folyik az áramkörben, amit kétlek, vagy pedig R10 nem 1 ohmos. Elképzelhető, hogy a 1 k ohmost vettél (vásárláskor előfordulhat ilyen félreértés), ezesetben csak 19,8mA folyik az áramkörben, ezért nem melegszenek a tranzisztorok.
Szia.Lehet hogy en tevedek de szerintem te felreertetted amit irtam. 19.8 V van a R10 ket laba kozott es a tapfeszultseg pedig 20.6V szoval 20.6-19.8=0.8V ennyit esik a feszultseg es par hozzaszollassal ezelott azt irtad hogy 0.5-1V-ot kell esnie ezen az ellenallason.
Szia
Ha azt kérik Tőled, hogy mérd meg mennyire van a szomszéd kapuja a Tiédtől, akkor azt nem úgy teszed meg, hogy megméred az utat Kecskemétig a Ti házatoktól, majd a szomszédtól is Kecskemétig, és a kettőt kivonod egymásból. A mérés elvileg jó, de a valóságban nem így kivitelezzük. Az előbbi példánál sem azt mondod, hogy Kecskemét 86342m, a szomszéd meg 86319m. Ebből kevesen jövünk rá, mit is akartál mondani.
Az ellenálláson eső feszültséget a sarkain EGYMÁSHOZ képesti feszt értjük, nem valami viszonyítási ponthoz.
Na már saját tápja is van a zen erősítőmnek, egy kb. 60 wattos 9V-os trafó, a puffer csak 10000 mikró, és semmi búgás. Ez is az előnye a fojtós megoldásnak hogy elnyeli a brummot. A bemenő kondit lecseréltem 6,8 µF MKT-re és kicsit nyíltabb és tisztább lett a hangja. Kicseréltem a potit is mert nem volt jó a szabályzás, 100k log. volt, 10k lin. lett, ezzel már jó.
Viszont ki kellett cserélnem a két fetet is mert egy véletlen szikrával a tápkondiból kinyiffantottam őket... na de semmi gond mert most jobb mint valaha... Talán még egy jobb graetz lesz benne, és kész...
Azt a fojtótekercset mivel lehet még helyettesíteni?
Ha saját magam tekernék egy légmagos tekercset az nem lenne jó? Ha jó lenne akkor hány mH-nak kellene lenni? Néhány éve láttam a házban egy 40wattos fojtót de most sehol se találom.
Egy rajzon 100mH-t láttam. Még nem építettem tekercses verziót, de szerintem jobb lenne egy trafómag megtekerve, légrésesre összerakva.
Engem is kíváncsivá tett a dolog,így valószínű hogy holnap próbaképp én is összedobok egyet,persze doboz nélkül.Azt kérdezném meg hogy a fojtó hány Ohm-os?
Ez a fojtó 4 ohmos. A korábbi 7 ohmos volt. Tehát kb. itt körül jó...
Lehet helyettesíteni megfelelő ízzóval pl. 12V/15w, vagy ellenállással pl. 4.7 ohm/ 25W. De tekerni nemigen érdemes, főleg nem légmagosat. Vasmagos kell, abból is jó nagy...
Elvileg minél kisebb a folytótekrcs ohmikus ellenállássa annál jobb. Gyakorlatilag a nyugalmi áram stabilitásához jó ha legalább 1-2 V esik a tekercsen. Ha sikerül szerezned jó nagy lemezelt vasmagot, szerintem tekerd meg a folytó tekercset legalább a tápfeszültséghez tartozó menetszám háromszorosával (trafóknál használatos képlettel számolhatsz). Van egy 6cm^2-es vasmagom, amit kísérlet képpen folytótekercsnek akarok megtekerni.
Szerintetek egy 20W vagy 40W-os neon cső fojtó trafója jó lehet erre a célra?
Mert mintha rémlene hogy valahol lapul egy...
Üdv!
Megint én! Ezt nem hiszem el, megépitettem a 10W-os JLH-t és leesett az állam :nevetes2: Simán leszolja az egységcsomagban vásárolt TDA2052-t ami állitólag 60 W Ráadásul jelenleg csak bord-on van összetákolva, egy labortáppal meghajtva, 28V 1A nyugalomban, többet nem merek neki adni mert nagyon melegszenek ezek a BD249C-k, az alkatrészek sem pontosan azok amik a rajzon vannak(elkokat csak nagyobbakat találtam, meg egy két ellenállat is picit más 10% -on bellül) Viszont tényleg nagyon meleg a borda pedig van vagy 40cm, lásd kép. Valaki kérte a nyáktervemet jpg-ben itt van, ilyet sikerült csinálni.
Szia!
Hány voltról megy hány ohm-os hangszóróval terheled? Betudnád linkelni a kapcs rajzot?
Még leirom, milyen alkatrészek mások, hátha valaki még ki szeretné probálni igy is .
A tranyokkal kezdeném, a vége Két darab BD249C, a Q3 2N2219A. A kondik C2, 5 330µF 100V, C1 100µF 50V, C3 10000µF 50V + párhuzamosan 680nF 100v stiroflex, a bemeneten 470nF 100V szintén stiro. Ellenállásbol R4 100ohm, R6-ot meg két párhuzamos ellenállásbol csináltam. Semmi zaj, torzitásmentes fülre , Pedig csak 28V 1A. A hangszoró egy 25cm MNC 8ohm 140 literes mélyládában(zárt)
Szia!
Megtaláltam a két neon fojtót, de igen magas a belső ellenállásuk (28ohm,36ohm) gondolom így ezek nem alkalmasak erre a célra mert kis teljesítményűek?
Nem, azok nem jók. Sokkal kisebb ellenállású kell, különben át sem megy rajta a szükséges áram, és csak pici teljesítményt adna le vele a kapcsolás.
Szia!
Megcsináltam a zen általad is megépített fet-es verziót. Próbaként egy erősítő trafó primer tekercsét kötöttem be fojtóként ami 8ohm körüli.Elsőnek egy 5w 4ohm pc hangszórón indítottam és ami elsőre megütötte a fülem az a kellemes már már csillogó magas hangok.Majd rákötöttem az oszlop hangfalra és kiderült hogy nem csak a magas hanem a mély hangok is szépen megvannak.Viszont valamiért nagyon torzít én DVD-ről hajtom és nagyobb hangnál már hallani hogy erőssen torzul a hang.Én irf 540-el építettem meg mert ebből még maradt 2db a multkori vf2 rendelésből. A nyugalmi árama 820mA és 12V pc tápról megy,de a fet D-S lábán 3,5V a trafó tekercsén meg 7,7V körül mozog.Lehetséges hogy túl sok feszültség jut a trafóra és kevés a fet-re ezért torzít ennyire?Mert hirtelen másra nem tudok gondolni.Neked egyébként mennyire tiszta a hangja nagyobb kivezérlésnél, illetve hány voltról üzemel most?Te mérted hogy hány volt esik a tekercsre és mennyi a fet-re?Egyébként a hangjával nagyon megvagyok elégedve, csak a torzítás okára kellene rájönni.
Ez természetes , kicsi a tápfesz , nincs nagy kivezérlési lehetőség .
Egyébként szerinted nem túl kicsi a 10K ellenállás a G-D lábán?Mivel hogy a fet-nek nell áram a nyitáshoz,meg az általad belinkelt oldalon is 140-180K használtak.Látom kicserélted a képet az adatlapon...
Hali urak, lenne egy kérdésem, tudna nekem e adni ehez a kapcsoláshoz egy tápfesz tervrajzot? az tda2003 massal van meghajtva ez a monoblokk, viszont úgy kellene hogy 2 blokkot hajtanék mert ugye úgy stereo . Az adatok ott vannak. már megépítettem működik csak nincs megfelelő tápom hozzá és elég kezdő vagyok erőlködő építésben és abetáp részét abszolút nem ismerem.
Hello!
Köszi, majd megvizslatom. Azon nem csodálkozok, hogy az AGC nem volt hatásos. A BF nem egy változó meredekségű cső... üdv! proli007
A zárt magos trafóval csak az a gond egyenáramtól telítődik, így ellenállásként működik. Tényleg kevés az a feszültség ami a FET-en esik. Próbáld meg valahogyan csökkenteni a S-G feszültséget legalább annyival, hogy D-S lábak kötözzi feszültség legalább 6V-ra emelkedjen. Ennek egyszerűbb módja, ha kiveszed a 10k ohm-os ellenállást, és beraksz a helyére egy trimmert, amelynek harmadik lábát a GND-re (-) kötöd.
Vagyis akkor az ilyen trafó nem igazán használható fojtóként?Mert van több is de akkor nem is próbálgatom.Gondolom így hogy a trafóra esik a több feszültség rosszabb a hatásfoka is?Én is gondoltam a trimmer-es megoldásra csak attól tartok hogy ha csökkentem a nyitó fesz mértékét, akkor még kevesebb lesz a nyugalmi és nem lesz tisztán A osztály,vagy ez butaság?
Ha legalább 24V-os a trafód, akkor szerintem érdemesebb lenne a szekunder oldallal próbálkozni. Ha elég nagy a vasmag, és nem küldessz át a tekercsen túl nagy áramot, akkor nem megy át telítésbe. Ha 8 ohmos a hangszóród, 1,5A nyugalmi áramot javaslok.
Most 12V pc tápról özemel és egész éjszaka szólt, és gyakorlatilag melegebb a trafó mint a hűtőborda.
Még az elején az volt a terv hogy a szekunder-t használom csak méregettem a belső ellenállásukat és igen kevésnek bizonyult.Ezért gondoltam megpróbálom a primert.Ez egy 100-150W erősítő trafó így a szekunder még az 1ohm-ot sem éri el,de vannak kisteljesítményű trafóim is aminek a szekundere 3ohm-ot is eléri viszont azok kis méretűek,ez nem probléma?
Éppen az a jó, ha kicsi az ellenállása. Nem kell a trafón 6V-nak esni, elég oda 1V is. A trimmert állítsd minimum helyzetbe, majd bekapcsolás után addig tekerd, amíg a nyugalmi áram el nem éri a 1,5A-t. Folytótekercses változatnál nem árt a FET S-G lábai közé egy 12V-os Zéner diódát rakni.
Ok köszi a tanácsot,megpróbálom amiket mondtál,majd írok a fejleményekről.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |