Fórum témák
» Több friss téma |
Üdvözletem!
Idő hiányában férretettem az SD-kártyás project fejlesztését, helyette összedobtam egy vezérlést ideiglenesen a PC-hez. Egész frankó kis szerkezet lett. A léptetőmotorok szinte mindig lépést vesztettek, így megcsináltam DC motorokkal. Egy lexmark nyomtatóból bontottam encodereket. Az X tengelyen 110 lépést tud milliméterenként, 2700 mm/min sebességgel, az Y tengelyen pedig 40 step/mm, 500 mm/min a sebesség. Egyedül a Z tengelyen maradt meg a stepper. Az X és Y tengelyhez tartozó DC motorokat külön PIC vezérli PD szabályzással. Az integrál tag mindig "túl lőtt a célon". Készítettem egy videót plexi marása közben, ezt csatoltam. Várom a véleményeteket.
pontosan nem tudom de valamilyen cz fórumon. És milyen a véleményed erről?
próbáltam,de mikor resetel úgy is marad mert a 4ik lépésnél resetel de utána a négyes neg lessz és resetben tert mindent
Fogalmazz érthetően, mert érdemi tartalma nincs a hozzászólásodnak. A szmájlik helyett a helyesírásra figyelj!
Lényeg, hogy a negyedik kimenet adja a reset impulzust amire a számláló a nullás állapotot veszi fel (az elsőt). erre a negyedik kimenet inaktív, tehát nem tartja resetben. Ellenőrizd, hogy H vagy L szintre resetel-e.
már átnéztem mindent.tina 5 és 7 ben is sőt élőben is.érdekes az 5ös tina más állapotot mutat a kimeneteken,míg a 7es a valós állapotot
Nagyon tetszik, nincs méregdrága profi mechanika, van helyette, ötletesség.. Egy pár közeli képet a mechanikai megoldásokról kérhetnék? Na meg a vezérlőről...
Kösz az elismerést!
Csináltam pár képet, összegyűjtöttem egy zip-be. A vezérlő nem nagy eresztés, próbanyákon van összehuzalozva. 4 PIC teszi a dolgát: X, Y, Z tengelyhez 1-1 18F452 (32 MHz-en), és egy 16F873a, ami a maró motornak állítja elő a 833Hz-es 3 fázist. A jobb oldali nyákon van egy 2x3.5 centis induktivitás, saját tekerésű, sodrott érpárral, ez a motoroknak csinál 35V-ot. (a meghajtásához 4 db ~50A/120A-es FET-et kellett párhuzamba kapcsolnom, így is melegednek hűtőbordán, ventivel). DC motorok típusa: RS-445PA-14233 A tápja egy 14.4V-os 7A-es kapcsoló üzemű táp, de éppen hogy csak elég neki, ezért tervben van egy 20A-es megépítése. Gondolom észrevetted, hogy a Z tengely motorján van pár heggesztés. Még régebben megfeszült összeszerelés közben, és a vékony gyári ponthegesztések elengedték a felső lemezt. De most ismét működik, minden pöccintés után bedobtam egy olajjal teli edénybe, hogy lehűtse. Nagy vonalakban ennyi, ha van kérdésed, ne kímélj!
Valami nem stimmel a ZIP-pel: letöltve sérültnek írja ki.
Szeretnék megkérni egy modit, hogy törölje. Csatolom ismét, RAR-ben, remélem ez már jó lesz.
Rettenet kreatív vagy .
Meg tudnád saccolni az áttételed nagyságát? Illetve az enkódereket neked hogy sikerült működésre bírnod? Van egy pár HP nyomtatóból bontott agilent márkájú 4 kivezetéses enkóderem, de eddig nem sikerült őket működésre bírnom. A tiéd is 4 kivezetéses?
Üdv!
Az áttétel saccra 20:1 körüli lehet. Nekem is 4 kivezetéses enkódereim vannak (+2 az infra LED). Két szélső a táp (fordított polaritást nem szereti!), gyárilag 3V-ról ment, de 5V sem okoz neki gondot, erre nem érzékeny. Másik 2 a kimenet, ez "Open Collector"-os, földre húz. A feldolgozását PortB4..7 állapotváltozás interruptal oldottam meg. Amikor nem rakom a 2 kapu közé az optikai tárcsát, vagy a szalagot, akkor az egyik kimenet nálam L, a másik pedig magas impedanciás. Ha eddig el jutsz, az jó jel. Amivel sokat szívtam, az az IR LED fényerejének beállítása. Túl halvány, és túl erős fény is meghülyíti. Egyszer pont határértékre állítottam, azt hittem minden jó, kinyitottam az ajtót, rásütött a nap, és teljse nyomatékkal nekicsapta a fejet az oszlopnak. Jah és még a kimeneti állapotok: 0 - 0 1 - 0 1 - 1 0 - 1 Jah még valami, majdnem elfelejtettem. Az encoderen a táplábakra kell 100nF hidegítő, különben néha "lefagy"
Legközelebb inkább nem saccolgatok, borzasztó nagy hülyeséget írtam.
Nem 20:1 az áttétel, hanem 7.5:1.
Tisztelet mindenkinek!
Grat a probálkozóknak, akik cnc-t csinálnak, mi már megcsináltuk a miénket és most készül a forgófejes 3D-s cnc is 2000x3000x500-as munkatérfogattal, saját készítésű mechanikával és elektronikával és persze szervohajtással, ide a léptető moci már kevés. Nem ide vág, de több fórumon is szó esett a távolságmérésről, olvastam az ultrahangost, a lézerest és szükségem lenne egy kb 0.01mm-es felbontású leolvasóra, távolságméréssel akarom meghatározni a cnc-be befogott test alakját melyet később feldolgozva tovább munkálhatok. Várom a különböző elvi öleteket!
Ekkora méreteknél ne álmodj 1/100-os optikai mérőről. Ultrahangos szenzort kapni 150-600mm-es távval, elérhető pontosság 1cm. Lézeres mérők különböző hatótávolságúak, ha a munkadarabnak valamennyire reflexiós a felülete, akár 2-5mm pontossággal is tudsz mérni 2 méteren.
Ha meg kell mérni a munkadarabot, miért nem végzi el ezt egy gépkezelő, vagy ha ezt is mindenképpen automatizálni akarod, akkor meg egy tapintófej a szerszám helyére, azt készen van...
A hozzászólásod számomra - finoman is, - visszataszító.
Idézet: „Grat a próbálkozóknak, akik cnc-t csinálnak, mi már megcsináltuk a miénket” Nem azt mondod, hogy közzé teszem a tapasztalataimat (NEKTEK), és kérek segítséget (TŐLETEK)... Magyarul: Le vagytok ...., csak próbálkozzatok! És tovább: Idézet: ...„várom a különböző elvi ötleteket” ...és majd válogatsz, - sőt! - még kritizálod is? Szerintem a segítségkérésnek is vannak írott, és íratlan szabályai. Én valahogy így kezdtem volna: Tudnátok segíteni...?
Igazad van, fogalmazásom bőven kimerítette a bunkó fogalmát, amúgy meg szívesen segítenék, de nem tehetem. Nem fogok bemásolni kapcsolási rajzokat és mechanikai megvalósítsokat, mivel egy későbbi pályázat, szabvány, szakdolgozat része lesz. Elvi dolgokban segítek, de ne kérjetek részletes dolgokat és még egyszer elnézést a bunkó fogalmazásért!
Idézet: „Nem ide vág, de több fórumon is szó esett a távolságmérésről, olvastam az ultrahangost, a lézerest és szükségem lenne egy kb 0.01mm-es felbontású leolvasóra, távolságméréssel akarom meghatározni a cnc-be befogott test alakját melyet később feldolgozva tovább munkálhatok. Várom a különböző elvi öleteket! . . amúgy meg szívesen segítenék, de nem tehetem. Nem fogok bemásolni kapcsolási rajzokat és mechanikai megvalósítsokat, mivel egy későbbi pályázat, szabvány, szakdolgozat része lesz. Elvi dolgokban segítek, de ne kérjetek részletes dolgokat . .” Nem kérek sem mechanikát, sem kapcsolási rajzokat, töröltem is amit épp most írtam a technikáról. Nekem is van sok dolgom, még jó, hogy időben elolvastam az új postod. Azért bizonyára szedtél össze ismereteket a cuccaidhoz a netről bőven. Ha azok is mind megtartották volna az utolsó sorig és képig, akkor vakaródzhattál volna. Ha meg teljesen egyoldalú kapcsolatra gondoltál, ezt úgy hívják, kihasználás. Elviszem ami nekem kell, aztán jól tollasodok belőle. A legnagyobb felháborodások is ilyenből vannak, szerintem joggal. Vannak egyéni érdekek, ez tény, de fenntarhatod mindendenre a jogodat üzleti megvalósítás szempontjából. Tehát ez nem zárja ki a publikációt. Ezen kívül vissza is tarthatsz részletes infokat kényes dolgokról. Veled viszont az együttműködés rémálom lenne a számomra. Sosem szerettem a magukba zárkózókat, én csapatban szeretek játszani. És minden hol a világon ez is visz igazán előre !
Valami ilyenben vagy benne, vagy konkrétan ezek egyikéhez kell ! Sorry !
Szakdolgozat feladat Téma címe: Léptetőmotorral meghajtott XY pozícionáló asztal számítógépes vezérlésének megvalósítása Téma címe: Térbeli letapogató berendezés kamera mozgató mechanizmusának tervezése. Téma címe: Video-kamerára alapozott térbeli letapogató berendezés
Üdvözletem!
Nem tud valaki ajánlani olyan céget, forgalmazót itt belföldön, ahol lehet kapni 0.1 - 0.3-as marófejet, ~3-as befogóval? Csak külföldön találtam, 10es készletben, átszámítva 60e Ft lenne.
0.1-es marófej? Biztos hogy ilyen kell? Ennek a meghajtásához kell félmilliós percenkénti fordulat és igen-igen profi csapágyazás. Ha megelégszel nagyobb átmérőkkel is, itt néha van eladó.
Nyák maráshoz kellene ekkora fej. Ezt találtam csak egyenlőre, a gyártója 62e RPM-es gépekben használja (Ebben a gépben)
Valami hasonló kellene nekem is, az én maróm 50e-et forog, de gondolom kisebb előtolással bírná. Tanácsodra, gyakran fogom olvasgatni a linkelt fórumot. Köszi!
Nem tudok mondani semmit, de nem venni kéne, hanem csinálni. A nyákmaró egy kúpos végü szerszám. A kúp hosszában félbe van köszörülve a hegyéig (csak a vége, ugye). Ezzel ha precízen elkészíted, 0,1mm-es hornyot is marhatsz a nyákból.
Az elkészítése: 3mm gyorsacél (vagy keményebb ) fúrószár befog, kúpot ráköszörül, oldalról leköszörül félbe. Ehhez azért a cnc-t kéne használni ! Na a lényeget nem említettem, minden szerszámnak van aláköszörülése, vagy is hogy az éle érjen először az anyaghoz, mert csak így fog forgácsolni. Ezt úgy lehet megadni neki, hogy excentrikusan fogod be a kúp köszörüléséhez. Az excentrikus befogás: aláteszel valami vékonyat az egyik oldalon, ezzel állítod be az excentritást, és az aláköszörülés mértékét. Hogy mekkora legyen a kúp ? Fogalmam sincs, még nem csináltam nyákmarót, de amit láttam olyan 30 és 60 fok között volt. Természetesen csak a hegyét engedjük a nyákba. Finomabb, 0,1mm-es maráshoz próbálkozz 30 fokkal. Éppen csak hogy átengedd a fólia vastagságán. Az aláköszörülés megértéséhez rajzolj egy kört, majd a középpontot kicsit arrébb helyezve egy másikat ugyan azzal az átmérővel (az excentritás mértéke a kúp köszörülésekor). Ezt húzd keresztül (a kört) egy átlóval, vagy húrral (ez lesz a kúp félbeköszörülése). Rajzold be a szerszám forgás irányát. Látni fogod, milyen szögben kell félbeköszörülni, hogy a keletkező vágóéltől fordulva a szerszám távolodjon az anyagtól (az aláköszörülés). Most nincs időm rajzolni, mennem kell, de ha gondolod este lerajzolom. Olcsó, gyors, és nem függsz senkitől, megtanultad elkészíteni magadnak. Küldj egy privátot, ha kell, nehogy elfelejtsem. Láttam már leírást is a neten, de nem tudom hol. Egyébként meg van egy gépész szakmám is, nekem elhiheted.
Annyira szemléletesen írtad le, hogy felesleges már lerajzolni is!
Aki pedig ebből nem értette, az ne is foglalkozzon CNC készítéssel! (Remélem, nem bántottam senkit!)
Én is csapat játékos vagyok, ketten dolgoztunk éjjel nappal a projekten, és fogunk is a jövőben. Voltak netről szedett dolgok, volt milliónyi egy saját házikészítésű CNC, Siemens turbinagyárának CNC sora és annak karbantartói, Esztergomi Suzuki gyár robotgépei. A szakdolgozatom témája CNC - Computer Numerical Control.
amúgy FREDDI-t kiegészítve egy 0.1mm-es nyákmarót lehet már kapni 2e-t jobb minőségűt és elég neki percenkénti 30e fordulat, egy sima nyákfúróba befogod a fúrómaró fejet és mehet a menet.
Holnap megpróbálok kreálni egyet, hátha összejön valami.
Llaci56-nak igaza van, elég részletes a leírásod, köszi! NyegleoF4 Te hol láttál 2e-ért 0.1-es marót? Esetleg egy linket, vagy bolt nevet tudnál adni?
Csináltam egy meróhegyet, egész jó eredménnyel. Nagyjából 0.3-as vonalat tudtam marni vele nyákba, kicsit még finomítgatok rajta és jó lesz.
Lerajzoltam, hogy hogyan munkáltam meg a fúróhegyet. Amúgy érdemes ilyenkor megedzeni az anyagot, vagy hagyhatom ahogy van?
A sima szénacél fúrők szára nem szokott edzett lenni, csak a spirális rész, úgy hogy azt lehetne edzeni (gáz és utána olajba azonnal, az olaj az jó kérdés, hogy milyen). A gyorsacél fürókat nem kell edzeni, arra vigyázz, hogy ne melegedjen fel túlságosan köszörüléskor. Ez vagy lassúbb köszörülés, vagy hűtés közben, vagy szakaszos köszörülés. Vigyázat, a hegye melegszik a legkönnyebben, innen a legrosszabb a hőelvezetés. Ha bekékül az már gáz. Röviden talán ennyi. Esetleg keményfém hegyet is lehetne használni fúrószárra forrasztva (sárgarézzel, keményforrasszal). Nagyon kemény és éltartó, de rideg és törékeny, valamint csak kemény szemcsés koronggal vagy gyámánttal köszörülhető. Nem tudom, hogy bírná, pld. nem szereti a csúcsos végződést (könnyen letörik, hiába kemény).
Készítettem egy rajzot az aláköszörülésről. Nem mérvadó, és nem is mérethelyes, csak tájékoztató. Az eltolás túlzott, hogy jobban lehessen érzékelni, miről is beszéltem. A félbeköszörülés szögével is lehet variálni, hol legyen az él (elforgatás). Ha hátrébb fordítjuk, meredekebben emelkedik az éltől az aláköszörülés. Ki is lehet köszörülni a kilépőnél kúposan lelapolva. A rajz mellékelve. Más. kis méretü befogófejre, maró/fúró motorra várok tippeket, ha tud valaki. Tokmány: 3-5 mm, kis méret, lehetőleg ne gagyi, és ne is méregdrága. Motor: csak golyóscsapágyas motor jöhet szóba, és szintén valami olcsóbb, ami minőségi. A világról bárhonnan lehet, a magyar beszerzésről már réges-régen lemondtam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |