Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   33 / 72
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Megnéztem a bc558 adatlapját. Ugyan az a lábkiosztása, mint a 559-nek, ha a rajz alapján ültetted be, annak jónak kell lennie.
Vedd ki azt az R11-et, meg a zenert, kíváncsi leszek.
Amikor épp sikerül beállítani a nyugalmi áramot, akkor VR2 értéke mennyi? (sajna helitrimmerrel nehéz lesz megállapítani, de esetleg lehetne valamire következtetni.) Nálam kb. 23-25kOhm.
Esetleg még ellenőrizd R6, R7 értékét, hogy biztos 2,7k.
A bd 139-ek mennyire melegek, írtad, hogy azok is eléggé melegednek. Azoknak annyira pedig nem szabadna, vagy csak akkor melegedtek, amikor nagyon felkúszott az áram?
Hirtelen nem jut eszembe más. Elég bosszantó lehet a dolog, de lehet, hogy csak valami hülye apróság, vagy elnézés.
R13 0,1Ohm-os ellenállás, elvileg könnyíti az áram beállítását, de nekünk az nélkül is beáll, és a szerző is fölöslegesnek tartja azt oda, csak a "rend" kedvéért tette bele, hogy ne tudjanak az okoskodók belekötni.
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
A tranyók lábkiosztását tudom, hogy egyforma, csak az egyikőjük magasabb feszt bír el, már nem tudom melyik, azért bátorkodtam azt beépíteni.
Első körben az ellenállásokat fogom egyesével lemérni, illetve színkód alapján átnézni, hogy biztos azt az értéket ültettem oda ahova, aztán a helitrimmereket fogom kicserélni, és valószínű a bc tranyót is mert valamiért furcsa nekem ez ami bent van. Rakok oda bc212-t vagy bc640-et. 2,7k -ról meg annyit tudok elmondani, hogy 10db-ot ültettem be belőle, erre emlékszem.
A BD bodra akkor meleg természetesen ha felkúszik az áram, egyébként abszolút fogható még kézzel. írtad, hogy 25cm2 alu lemez, nálam jóval nagyobb. Alapterülete kb ekkora, de alul-felül sűrűn be van bordázva minimum 50cm2.
Egyébként szerintem míg nem mérek és nem nyúlok bele, addig nincs is értelme A nyákot természetesen átnéztem én is, és jónak találtam. Azért ezt építettem meg, mert arról a külföldi fórumról én is leszedtem a nyák rajzot, csak még nem rajzoltam át, ezt meg elég precíz átrajzolatnak találtam, és inkább így megépítettem, minthogy majdhogynem ugyanezt megrajzoljam én is. Ezekről van szó
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Lábkiosztásokat néztem most reggel, mert a bc 558-at nem dugtam be a műszerbe, hogy a lábkiosztást leellenőrizzem, mert túl rövid lábakkal kaptam őket, és nem érnek le a csatlakozókig. Hagyatkoztam a katalogus adatokra.
Viszont most reggel találtam két különböző lábkiosztás, így megpróbálom megfordítani első körben, hátha ez szivat.

Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Most vettem észre, hogy a rajzodon feltüntetted a tranzisztorok lábkiosztását. Az MJL 4281 nél fordítva írtad, mert elölnézetben nem E-C-B hanem B-C-E. Nem annyira lényeges, mert a nyákon jól van jelölve. Csak észrevétel.
(#) MolnarG válasza hapro hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Az rendkívül bosszantó tud lenni, amikor ugyanazt a tranzisztort többféle lábkiosztással gyártják, te meg otthon döntsd el, hogy most melyik van a kezedbe. Mostanában éppen ezért szoktam mindet kimérni hFE tesztel.
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Sajnos a BC212-ből is van ilyen is, olyan is.
Köszi az észrevételt, lent valóban felcseréltem a lábkiosztást, szerencsére a nyákon jól van, majd kijavítom.
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Ha a tranzisztor C-E lábait felcseréljük,ez esetben nem fog vezetni a záróirányú előfeszítés miatt,jómagam legalábbis még nem láttam fordítva bekötött tranyót működni... A zenereken eső feszültséget pedig közvetlen meg tudod mérni a lábain.Mivel én még nem készítettem el ezt a végfokot,sajnos érdemi választ nem tudok.
(#) hapro válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Tehát ha fordítva lett volna benne, akkor nem is szólt volna. Viszont most úgy áll a dolog, hogy készítek egy új nyákot, saját tervek alapján ahol a két BD a hűtő felületen van, és ha azzal sem, akkor megy a süllyesztőbe, és teszek helyére egy másik végfokot. Doboz, táp, csatlakozók megvannak, csak a végfok paneleket kell másra kicserélnem és kész is.
(#) masterknave hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Üdv!

Megépitettem ezt is a JLH után, a következöket tapasztaltam:

1 -nem érzem sokkal erösebbnek a kapcsolást 10w-nyi külömbség nem hallaszik

2 -sokkal jobban melegszenek a végtranyók kb10-15 fokkal

3 -a zaj viszont semmi, még a JLH hoz képest is kevesebb ugyan alról a jelforrásról.

4 a hangja talán egy kicsit tompább

Szóval szerintem nem tud annyival többet a JLH-nál, de még tesztelgetem.
(#) hapro válasza masterknave hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Hali!

Milyen félvezetőkkel építetted?
(#) CIROKL válasza masterknave hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Szia . Nos ezek aztán érdekes dolgok amiket írsz ? Esetleg még 3. pontban leírtakkal eggyet értek de a többi az már megint furcsa ? Ez amiket elsoroltál azok nálam pont fordítva jöttek le ! A JLH a DoZ hoz képset sokkal zajosabb , igencsak gyenguszka , a hangja meg eggyáltalán nem is méltatandó ? A hűtőbordák melegedése meg aztán egy járulékos tényező , ezeket két különböző beállításnál nem igen lehet össze hasonlítani ! Nos nekem ez a "személyes " tapasztalatom , a JLH és a DoZ terén . Hát én csak azt tudnám erre mondani , hogy van akinek a trabi van akinek a merci ?
(#) masterknave válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Nah! Összeraktam a nap végére egy jó hangszóró párost, visszavonnám a minöségre tett véleményemet

Ilyen szép hangú erösitöt még nem hallottam

Csak ajánlani tudom mindenkinek

40V -ról használom, 1,74A-re áll be a nyugalmi áram.
Mekkora lehet igy a max kimenö teljesitmény? De tökmindegy mert nem kell ezt hangosan halgatni :eek2:
(#) vendelkiraly válasza masterknave hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Ha 8 Ohm-os a hangszóró, akkor a táblázatból:
8Ohm 40V 1.70A 68.00W 19.81W
Tehát alulról súrolja a 20W-ot.
Milyen hangszórópárossal szól olyan szépen a DoZ?
Örülök, hogy tetszik.
(#) masterknave válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Két darab SinusLive - sl135 (Autóhifibe szánják de nagyon tiszta magas hangja van), + Kevlár membrános, gumi peremes 8ohm-os nagy érzékenységü 25Cm-es MNC.

További fejlemények hamarosan
(#) ngyzoli válasza masterknave hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Ehhez az erősítőhöz MNC-hangszóró? És ráadásul nagyérzékenységű?? Na,ne már. Ez biztos vicc akart lenni...
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Csak ismételni tudom;nem láttam még olyan tranzisztort,ami fordított polaritással is funkcionálna.Azért sajnálnám,ha végső soron nem állna össze stabilra neked ez a végfok.Az jó ötletnek tűnik,h negatív termikus visszacsatolást kellene létrehozni,vmelyik meghajtó tranzisztor bevonásával,de ez a kapcsolás ebből a szempontból sem számít úgymond szokványosnak.
(#) masterknave válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Sajnos a pénztárcám nem engedi meg hogy ennél jobb hangszórót vegyek, azért talán az a 90dB-es érzékenység az árához képest jónak mondható.

És úgy is itt ülök mellette fél méterre.

Vicc nem vicc nekem ezen is bejön az erősítő hangja
(#) hapro válasza masterknave hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Nálam is MNC muzsikál a hangdobozomban.
A törénet úgy volt, hogy TL ládát építettem, a tetejére egy magas hangszórót, 13cm mélyközép került bele, a terv Visaton volt magasra és mélyre is a magasat vettem meg előbb, be is építettem, és volt itthon egy-egy 13cm-es MNC mágnesesen árnyékolt polipropilén membrános hangszóró. Ahhoz is bedobtam egy induktivitást meg akkor már a magasa hangváltóját is rendesen elkészítettem, és annyira jó hangja lett, hogy nem is vettem meg a Visaton mélyközepet hozzá. Érdemes lenne meghallgatni akárkinek aki vájtfülnek mondja magát, mert eddig csak dícséretet kapott bárki hallotta.
(#) ngyzoli válasza masterknave hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Egyáltalán nem célom,h bárkit is megbántsak,de egy ilyen végfokhoz illik egy kissé jobb minőségű dobozt társítani.Sajnos az MNC-knél,mintahogy a SAL-oknál is éppen a katalógusadat,amit ráírnak(90dB??),nos,ennek a fele sem igaz,(sőt,a többi paraméter is sántít),de ha egyszer nincs jobb...
Amúgy a H.2000-től lehet a távol-keleti másolatoktól jobb hangszórókat vásárolni,-olcsóbban! A különbség akár az MNC-ken is észlelhető lehet,persze...
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Egy jól eltalált TL-ben az olcsó hsz.is megtáltosodhat valamelyest,de azért a Visaton és az MNC nem ugyanaz a kategória,mondhatnánk:kicsit"rangon aluli"házasság.Sajnos az áruk is a többszöröse,de ez a hifiben ált.így van.Mindazonáltal egy minőségibb dobozra mindig érdemes spórolni,mivel ez képezi egy színvonalas hangrendszer ALAPJÁT. :yes:
(#) hapro válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 21, 2009 / 1
 
:yes:
Ez így alakult már jópár éve, most visszaemlékezve a magas pont tízszerese volt a mélyközepek árának.

hang.jpg
    
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Tízszerese.Hát igen... Azért én egyszer lecserélném azt az MNC-t,mondjuk egy H-2000-re.Bizton van olyan típusuk,ami alkalmas labirintba.Szebb is,jobb is,és nem is drágább.A kivitel azonban tényleg dicséretes.
(#) hapro hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Épül a következő, ha ez sem lesz jó, akkor jajj neki..
Alu L profil belsejébe lesz szerelve a nyák, majd a könnyebb érthetőség kedvéért aki nem értené jövő héten vagy amikor majd kész lesz teszek fel róla képeket.

P5241645.JPG
    
(#) masterknave hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Ti hogy szoktátok a to-3 as tranyókat bekötni?
Gondolok itt a vezetékek hosszára és vastagságára.
(#) hapro válasza masterknave hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Vagy vezeték nélkül a nyákra, vagy vezetékkel, és a lehető legrövidebbel. Olyan vastaggal, hogy a tranyón átfolyó áramot vígan elvezesse.
(#) masterknave válasza hapro hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Kösz!

Közben kicsit tesztelgettem! A bemeneten lévö tranyókat cserélgettem, nekem legjobban a 2SA720R el jön be a hangja, valamiért talán szebbek a magasak, vagy csak az én fülemnek . Megnéztem az adatlapját meg az árát, duplája a BC212-nek lehet benne valami?
(#) vendelkiraly válasza masterknave hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
No ezt se tesztelte még senki!
Tehát 2SA720R
(#) hapro hozzászólása Máj 28, 2009 /
 
Elkészítettem az új nyákon a DOZ-t, itt hőkapcsolatban vannak a BD139-ek a MJL4281a-val.
A helyzet változatlan. Egyszerűen nem tudom beállítani a nyugalmi áramot. Most másik fajta helitrimmereket tettem be, de ugyanúgy mint másik társánál nagyon kis tekerésnél is már sokat változik a nyugalmi áram.

Ha beállítom melegen a nyugalmit, és hagyom kihülni, akkor a kezdetben kis nyugalmi miatt nem tud felmelegedni és ezáltal beállni a megfelelő áramfelvétel. Ha hidegen állítom be a megfelelő nyugalmit, akkor ugye folyamatosan vissza kell vennem belőle, ahogy melegszik, ez beállítás szempontjából nem is probléma, ha amikor kihűl nem kezdené előről amit írtam.

Érdekel mindenki véleménye mi lehet a bibi nálam?
A borda nem meleg, még kézzel fogható, a tápfesz 51V. Minden alkatrész ugyanaz mint a gyári ajánlás. Illetve BC557 az 558 helyett. Trafóm két külön szekunderrel rendelkezik, két külön tápegységem van. Vagy szépen lassan felfelé, vagy szépen lassan lefelé kúszik a nyugalmi, de megállni nem áll meg sehol, vagy ha meg is áll akkor nagyon kis nyugalmin.

Amit Alkotó tervezett kapcsolást, és a tápegységbe egy áramkorlátot épített be ? az gyakorlatilag azt a célt szolgálja, hogy a végfokon bármekkora áramot állítok be 1,7A-nál nem enged többet neki?
Végesetben azt talán hozzá építem, ha nem jutok semmire így persze csak akkor ha azt csinálja amit írtam.

P5281657.JPG
    
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Az áram beállítása trimmerel valóban nehéz volt nálam is, ezért le is cseréltem 47kOhm-osra az értékét, persze így is nehéz volt beállítani, de aztán beállt, és maradt az 1,7-1,8A.
Az biztos, hogy nálam és CIROKL-nál is be van építve az áramkorlátos feszszabályszó, és nincs olyan problémánk, hogy mászkálna az áram, viszont az az áramkorlát, az ott mást jelent. Az kb. 3A-nál nagyobb áramot nem enged át, ha jól emlékszem, kvázi biztosítékként működik.
Nekem még két ötletem van:
-Ki kéne próbálni alacsonyabb tápfeszültséggel. A módosított rajzhoz 36V-os tápfeszt ír, lehet, hogy túl sok neki az 51V
-Más tranzisztorral meg kéne nézni, hogy mit produkál.



(#) bence192 hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
segítség emberek!

már megépítettem az erölködőt de felmerültek problámák

a két bd 139 tranyó melegszik mint a bűn!
és még az is nagy prblémám hogy miután beállítottam a féltápot az áramot nem tudom 1.5 A nél feljebb állítani és azt is majdnem végállásban kb 95 % állásban tudom kihúzni belőle...

mi lehet a probléma a végtranyók nekem párhuzamosan 3-3 mj15003 tarnyó 0.1ohm emitter ellenállással.

a tápfesz 45 volt

és 2 panelom is van és mind a kető azt csinálja igaz a bd tranyókat átraktam egyikből másikba teszttelni mert a 4 vásároltból csak 3 volt jó egy hibás volt és nem tudtam még beszerezni újat..

segítsetek mi lehet a hiba esetleg a meghajtó tarnyók?

előre is köszönöm a válaszokat
Következő: »»   33 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem