Fórum témák
» Több friss téma |
Grafikai módszer a logikai függvények egyszerűsítésére. Alkalmazása max 4 független változóig egyszerű, 4 felett már nem célszerű alkalmazni.
FatMan-nek igaza van. én idén érettségizem de már tavaly tanultam róla úgy írják helyesen h Carnaugh (karnó) tábla (nem kötözködésből írom) segítségével kilehet kapuzni pl egy 4bitből hétszegmenses dekódert.
csatoltam egy carnaugh progit. remélem teccik [i]Átírtam a Téma címet! szabi83
Logikai függvényeket lehet vele egyszerűsíteni. Így nem kell a függvényt kapu-hegyekkel realizálni, hanem azokat a változókat melynek állapotától nem függ a kimenet el lehet hagyni. Valamint pl szinkron szekvenciális számlálókat lehet a segítségével tervezni. ( az ilyen számlálók tetszőleges sorrendben és irányban számolnak. pl. 1,3,5,9,1,3,5,9.........)
Zoli
lényeg a lényeg h sok okosság művelhető a segítségével egyszerűbben és gazdaságosabban
üdw
Ellenben az csak akkor hasznos dolog ha kevés a logikai változó...
Ha érdekel tovább is a téma akkor nézz utánna a Quine-McCluskey algoritmusnak: http://en.wikipedia.org/wiki/Quine-McCluskey_algorithm
Teljesen igazad van, de ma már nem kunszt tervezni, még egyszerűsíteni sem kell, csak kell egy programozható logika és kész.
Idézet: „ma már nem kunszt tervezni” Hajjajj...én ilyen nagy súlyú szavakkal marhára nem dobálóznék ily' lazán Ha tudnád, hogy a világon hányan nem tudnak (pedig szeretnének) tervezni... Nem így értettem: egyszerűbb a tervezés. Nem azokról beszéltem, akiknek nem mond a topic címe semmit. Azt azért szerintem ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ma egyetlen mikrokontrollerrel kiváltod a régi áramkörkupacot a panelen és még rugalmasabb is, mert módosíthatsz rajta programból, ha valamit elnéztél. Bizonyos területeken (szerintem!) ma már legózás egy áramkör összerakása.... Zoli PS.: Nem akartam vitát generálni
dejópofa.. ha már logikai progiknál tartunk, akkor itt van egy másik.
Helló!
Ebben a tananyagban is találsz infókat a grafikus egyszerűsítésről.
De jó, hogy felvetődőtt ez a kérdés, és hátha itt okosodom egy kicsit ebben a témakörben. Mert van egy kapcsolásom amit egyszerűsíteni kellene... Már azon gondolkoztam, hogy juperelkel oldom meg... Ge ez nem igazán tetszik, így nem mesteres. Jobb lenne egy vezérlőjellel váltani a fukciókat. Na itt akadtam el. Bizonyos részfeladatok már működnek (még csak elméleti síton), és ezeket kellene a legegyszerűbben összefésülni. Mindenféle segitség jólenne, amit előre megköszönnék. Köszönöm.
ezt a táblát nem Karnaugh-nak híjják rendesen? de ez persze csak részletkérdés.
Helló
De igy "Hijják" rendesen! ! ! ! Carnaugh igazságtáblázat ! ! ! Ja és egyébként ha szerinted nem igy hívják, akkor miért nem írtad le helyesen??? Hmmmmmmm????? PEACE!
JA igazad ven!
De az ilyen anyira ki tud borítai! Ha valaki vamai baromságot ír és tökre nem úgy van, de ezzel akar kitűni, hogy a többiek akik még úgyse értenek egy adott témát azt hidjék hogy menyire vágja azt a dolgot! MAgyarul : OKOSKODIK
Egy, kérdésként tettem fel, az, h a te hozzászólásodra mutat , fusztán formaság, eltekinthetünk, tehát nem személyed elleni támadás.
Kettő, kérdeztem, mert: Arató Péter szerint Karnaugh, az általad csatolt program szerint (!) Karnaugh, kukac_24 által csatolt dokomentum szerint Karnaugh, wikipedia szerint Karnaugh az a tábla. DE!! még ezek után is elbizonytalanított a topic cím, ezért kérdeztem. Előtte is megakadt a szemem rajta, de nem foglalkoztam vele (idő) egyből, de utánajártam. Három. Nem személyeskedem, légy szíves te se tedd. Az, pedig, hogy ki mennyit tud/ért, az magányügy. Szvsz nem írtam baromágot, és nem értem, hogy honnan veszed, hogy kitűnni szeretnék vele. Egy felvetődött kérdérse próbáltam mielőbb választ kapni. Ha ez téged kiborít, sajnálom. Idézet: ..„...az, h a te hozzászólásodra mutat , fusztán formaság, elteki...” bocsi, a hszem ezen része kicsit defektes, de a második része igaz.
Hát ha már ennyire belejöttetek, halkan jegyzem meg, hogy K-val írandó (minden nyelvben).
Bizonyítás képp írd be a gógliba C-vel, aztán K-val és számold össze, hogy a nagyvilágban melyikre hány értelmes találat jut. Persze ettől még lehet, hogy mindenki más tudja tévesen... zaik nem kell elbizonytalanodni abban abiben biztos vagy.
Az igaz, hogy tanulmányaim során még sosem láttam a vitatott szót C-vel leírva (pedig már pár könyv megfordult a kezemben), de megértettem így is, hogy mit akar az Úriember kérdezni...
Így van Slope!!!
Én is ezt eszeltem ki! Beírtam Google-ba a Carnaugh szót, találatok száma: 540 db!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Beírtam K-val írva, mint Karnaugh: találatok száma: 345 EZER db!!! Na, akkor föltesszük a kérdést Stakypot! Ki is okoskodik?
Maurice Karnaugh volt a grafikus módszer megalkotója.
Az 1950-es években alkotta. Zoli
[b]javítva!
Kérem a VITÁT befejezni és lezárni:felkialtas:, különben a témát ZÁROLOM!
Köszi a keresztnevét! Több helyen kerestem már, de nem találtam... szóval Maurice..
Nos, ezek után akár vissza is lehetne térni az alaptémához, azaz magához a táblázathoz!
hello
meg tudná mondani nekem valaki, hogy a függvények negáltját hogyan lehet beírni szövegszerkesztőbe? (a nagy betűk fölött felülvonás)
Tökmindegy hogy jelölöd, csak egyértelmű legyen...
pl: A'BC' vagy _AB_C vagy ~AB~C Nem éri meg szövegszerkesztőben tökölni ilyenekkel... --- De ha nagyon pöpec szeretnél mégis lenni, akkor (ha MS OFFicéd van) keresd meg az Egyenletszerkesztőt: X:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\EQUATION\EQNEDT32.EXE |
Bejelentkezés
Hirdetés |