Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   34 / 107
(#) ferzoo válasza pucuka hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Én sem vitatkozom veled.Honnan veszed azt,hogy én 100mW adóval zavarom a légiirányítást navigációt?A legközelebbi reptér 120Km re van tölünk.A gyakorlati ismereteid igencsak hiányosak mert 1URH rádió áthangolás után sem lesz 300mikrovolt érzékenységű,csak 10-12m Talán a Sokol rádiók idejében élsz + RTV.műszerész?Javítgasd a 20éves Tv.ket az való neked.Mert adóépítést sok fiatalnak javasoltál már,de 1rajzot képet működö ák.t nem láttunk még eddig.
(#) Dani494 hozzászólása Jún 5, 2009 /
 
Sziasztok!
A véleményetekre vagyok kiváncsi ezzel a kapcsolással kapcsolatban: KAPCSOLÁS .FM vagy AM sávban sugároz?Valamint a kimenő frekvencia egyenlő a kvarc frekvenciájával?
(#) gg630504 válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
1. Az FM a frekvenciamoduláció rövidítése, az AM pedig az amplitúdómodulációé. A sáv egy vivőfrekvencia tartomány. Bármely sávban lehet műszakilag bármilyen modulációt használni, a kettő egymástól független.
1.1. Eléggé el nem ítélhető módon a középhullámú műsorszórást AM-mel, az ultrarövidhullámút FM-mel jelölik rádiókon. Angolszász hülyeség gyenge képességű vásárlóknak.
1.2. A mellékelt kapcsolás 3.579545 MHz-es ( a mértékegységet helytelenül írta a cikkíró ) frekvenciát említ. Ez nem műsorszóró, hanem rádióamatőr sáv. Az adó N0N modulációval sugároz, ami nem engedélyezett...
2. Igen, a sugárzott jel a kvarcéval azonos, valamint a felharmonikusok.
(#) Dani494 válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Köszönöm.Szóval ha megépítem a kapcsolást akkor tudom fogni FM sávban a kvarc jelét?
(#) pucuka válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Üdv!
Amit a gg630504 mondott az FM sáv elnevezés használatáról, figyelembevehetnéd. Akkor tudnád, hogy a 87.5 - 108 MHz sávról van szó. Számold ki melyik felharmonikus esik ebbe a sávba, (elég sok), és 3.5... MHz től kezdve rengeteg frekvencián, mivel a kvarcon kívül semmilyen szelektív kör nincs a kapcsolásban, és elég agresszív a visszacsatolása.
A viszonylag kis teljesítmény miatt, ha egész közel teszed a vevődhöz, valószínűleg fogod tudni venni. De minek, mi a célod vele? Ezzel is csak a környezetedet szennyezed! (a honlapodról látom, hogy bősz környezetvédő vagy) Akkor a frekvenciák között se csinálj felesleges szennyezést, ne növeld az elektroszmogot.
(#) joli válasza whisky hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Na és mi van a szórt spektrumú adásokkal?
Adót nagyon könnyű építeni (DS), vevőt már egy kicsit nehezebb, de nem lehetetlen!
Bemérni nem tudják, jóformán észre sem veszik.
Nagyon be vannak ***va a hatóságok tőle.
A Rádiótechnika című lapban is le van tiltva a téma, de a neten sok jó kapcsolás van! Az SSB -ről a MATÁV könyvtárában van egy jó könyv , majdnem 1000 oldal, ha jól emlékszem sakura az egyik írója, de angolul van.

Egyébként a Rádiótechnika hirdet komplett adó és vevő ic -t, csak néhány alkatrészt kell hozzá rakni.
AM és FM adásra is alkalmas. Úgy emlékszem, 200 Ft alatt volt az áruk.

A Fórumban a trágár szavak használata tilos.
Extra sortöréseket pedig fölösleges beszúrnod, tördeli az oldal rendesen a szöveget, nem kell pár szavanként ENTER-t ütni.
Javítottam, moderáltam.
-- kobold
(#) Dani494 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Azért kérdeztem mert teljesen laikus vagyok a témában.Nem tudom mi az a felharmonikus(ne fáradj hogy leírd,ha nagyon kiváncsi lennék rá utánajárnék).
A célom az lett volna hogy megépítem,és megnézem hogy működik e.Se több se kevesebb.Arról még nem hallottam hogy az elektroszmog frekvenciák terén is lenne.Ne aggódj,nem működik,nem ,,szennyezem'' a környezetemet vele.Amúgy meg szemétből kiszedett panelok alkatrészeit használom fel többnyire.
Örülök hogy legalább foglalkozol a környezeteddel.Minden jót!
°°)
(#) bringas2 válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Nos 1kvarcoszcillátorral felépített adó 3-4tranzisztorral nagyon sok felharmonikust termel,amit az egyes fokozatok közé kapcsolt hangolt sávszűrőkkel szoktak kiszűrni.Illetve kimeneti szűrőtagok pi szűrő létra szűrő.Lásd párhuzamos soros rezgőkör.Adót készíteni nem túl nehéz feladat valóban,a felharmonikusok kiszűrése csillapítása már jóval nehezebb feladat,kellö műszerezettség hiányában főként.
(#) bringas2 válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Egyébiránt ha sikerül adót építened,ill.ennek jelét Urh.sávon fognod,nem a kvarc jelét veszed,hanem a kvarc által berezgetett oszcillátor által előállitott,nagyfrekvenciás jelet amelyet az antenna sugároz ki, elektromágneses hullámok formájába.Csillapitott hullámok.Ez lehet 1drót vagy nyitott dipol is akár a hullámhossz negyedére,hatodára,vagy kézirádióknál pl.2M es sávra nyolcados antenna méretezve.Mobilűzemmód.
(#) Mzolee hozzászólása Jún 6, 2009 / 1
 
Nézegettem itt a félvezető kínálatot!
Egy pár információt szeretnék megosztani veletek, hogy milyen tranyók érhetőek el és milyen áron a HQ-nál.

Először legyen UHF:
EBBŐL a felhozatalból a 2SC3022-t tartom a legjobb ár/érték aranyúnak a maga 22W-ját 520MHz-es határfrekiig bírja.
Ha kijön az adóengedélyem, akkor szerintem megépítem 70cm-re (csak a nyáron majd)

VHF sávon más a helyzet:
Az ITT találhatóak közül sok a kifutott, DE a BLY 88, 89, 93, 94-es tranyók beszerezhetőek rádióamatőr találkozókon ill. puskás börzén is talán. Kulcsszavak: FM301, Titán
Remélem segítettem azért valakinek.
Üdv: Zoli
(#) Dani494 válasza bringas2 hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat.
(#) Dani494 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Nyugi,nyugi.Nem tudtam hogy az apokalipszist hozom el vele. Skori kapcsolásai már régóta megvannak,csak lusta voltam megépíteni.Látom hogy elég nagy galibát okoznék a megépítésükkel,ezért ez a project is várat magára.
Minden jót!
(#) bringas2 válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Skory kapcsolásai régóta ismertek működöképesek,2-3tranzisztoros adók poloska stb.Kezdöknek jó azonban hatótáv/minőség igencsak korlátozott.Amit írnak hogy 200mW,300mW,annak a tizede igaz csak,és kimeneti szűrőt sem láttam a kapcsi rajzon.Ezt ajánlom figyelembe venni.
(#) zotyo91 hozzászólása Jún 9, 2009 /
 
Építenék egy 3Wattos Fm adót de nem kapok hozzá egyfajta tranyót és egyfajta diódát.

tipusai:tranyó:2N3553
:dióda:BB521
tudna valaki nekem ajánlani olyan webáruházat ahol lehet kapni ezt a kétfajta alkatrészt.
A hestore-nál és a d-audiónál már néztem és nincs náluk.
előre is kössz
(#) Dempsey hozzászólása Jún 16, 2009 /
 
Sziasztok!

A minap olvasgattam a ki mit épített topikot és találtam benne egy FM adót. Meg is építettem de nem működik! A benne lévő tekercset nem 4mm-es rézből csináltam hanem 1mm-esből 10mm-eres átmérőre 7 menetet! A táplálást nem elemről csináltam hanem adapterről lehet-e ez gond? Az általam felhasznált tranzisztor BC 547-es! Antenna egy sima vezeték darab kb 35 cm-es! Remélem valaki tud segíteni hogy mi lehet a gond vele!
Előre is köszi mindenkinek!
Üdv Dempsey!

fmadó.jpg
    
(#) gg630504 válasza Dempsey hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Ha jól látom, és fent van a +, lent a -, akkor PNP tranzisztor kell bele.
A BC547 NPN.
Vagy a tranzisztort cseréled ki PNP-re, vagy a táp polaritását ( fent a -, lent a +; a mikrofon teste a '-' -ra ).
A tekercs lehet kisebb átmérőjű, pl. 4..5 mm. A huzal jó 1 mm átmérőjű. Hangolás a tekercs összenyomásával illetve széthúzásával.
(#) Dempsey válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Kösz a gyors választ! Megcsináltam amit mondtál, új tekercset is készítettem de hiába léptetem végig az FM sávot miközben kopogtatom a mikrofont az ujjammal nem hallani semmit! 4 mm-es átmérőre tekertem az 1mm-es rezet! A tápot megcseréltem a mikrofont is megfordítottam! Van még valami ötleted hol lehet a hiba?

Adóm.jpg
    
(#) gg630504 válasza Dempsey hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
A bázisnál lévő ellenállás, ami most 8 kiloohm, túl kicsinek tűnik. Ha csak egy ellenállás van, akkor 47 .. 100 kiloohm-mal próbálkoznék. Igazándiból bázisosztót szoktak alkalmazni, pl. 2 db 22 kiloohm sorba a + és - közé, a közepük a bázisra ( és 5 nanofaradra ).
(#) Dempsey válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Aha értem! Hát ma már nem tudom kicserélni, de holnap majd megnézem és megírom az eredményt! Kösz az eddigi segítségeket!
(#) Novak válasza Dempsey hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Szia,
nekem így elsőre a 7 menet egy kicsit soknak tűnik. Próbáld meg 4-5 menettel. Könnyen lehet, hogy működik az adó, csak nem jó helyen sugároz, ezért nem tudod fogni.
(#) Dempsey válasza Novak hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Szia!
Kösz az infót holnap meg is próbálom lecsökkenteni a tekercset. A képen gera adója látható, neki működik rendesen nekem meg nem, ez annyira tud bosszantani ! Ő rajzolta a kapcsolást is csak azt a 4mm-es réz vastagságot sokallottam egy kicsit, ezért az általa feltöltött kép alapján saccoltam 1mm-re!

adó.jpg
    
(#) 256kb hozzászólása Jún 17, 2009 /
 
hasznalj infras jeltovabbitot
Bővebben: Link
nem tudom hogy jo-e
(#) pucuka válasza 256kb hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Üdv!
Ez most hogy jön ide? Kinek címezted?
Elolvastad a topik címét?
(#) Dempsey válasza pucuka hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Nem tudom, hogy nekem küldte-e, de nekem az építés öröme a fontos! Mint sok mindenki másnak is szerintem!
(#) Dempsey válasza 256kb hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
De azért köszi!
(#) Dempsey válasza Novak hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Lecsökkentettem a menetszámot 5 re! De még mindig nem jó, már kezdek gyanakodni hogy a mikrofon nem megfelelő mert az bontott alkatrész ! Most 70mA-ert fogyaszt az adó nagyobb tekercsel (10mm -es átmérő) 20mA-ert fogyasztott!
(#) Dempsey válasza Novak hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Na a mikrofon működik!
(#) ferzoo válasza Dempsey hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Azért fogyaszt ilyen sokat 70mA mert túl van gerjesztve a tranyó. Lásd munkapont v.cs.kondi.Egyébként a Bc547, 548,nem oszcillátor tranzisztor soha nem is volt az.A Bc sorozat hangfrekvenciás tranzisztort jelöl.Erre a célra ott van a Bf és Bfr nagyfrekis típusok.
(#) Dempsey válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
És ha 2N2218-ra cserélem az már jó lesz? mert az van itthon és akkor ki is cserélném!
(#) Dempsey hozzászólása Jún 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Kicseréltem a tranzisztort 2N2218A típusúra! Megcsináltam a bázisosztót is két db 22kOhm-os ellenállásból! Most már csak 20mA-ert fogyaszt az adóm és 89MHz környékén ad is, de csak nagy zavart! Ez mitől lehet? Valaki tud segíteni mit tegyek?

Üdv: Dempsey!
Következő: »»   34 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem