Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Fel kell bontani az adott feszültséget, jelen esetben a 10 V-ot két összetevőre.
Ezek: a valós és a képzetes összetevők. Ha a 10 V-ot koordináta-rendszerben fel akarod rajzolni, akkor 30 fokos szöget kell tartani a valós tengelytől mérve. Csatolva kép... Felrajzolás legegyszerűbb módja: 10 V-nyi egységet körzőzöl a koord-rendszered középpontjából, aztán felmérsz 30 fokos szöget a valós tengelytől + j irányba, és ennyi. Ahol a 30 fokos szögű félegyenes (origóból húzva) elmetszi a 10 egységnyi kört, leolvasod a valós és képzetes tengely értékét, amely a metszésponthoz tartozik.
Üdv! Tudna nekem valaki segíteni abban,hogy hogy tudnám kiváltani ezt az IC-t egy nyugalmi áram beállító áramkörre.Az IC állítólag a nyugalmi áramot állítja be.Más poti nincs az erőlködőben ami ezt a célt szolgálná. Az erősítő típusa Pioneer A-445.A segítséget előre is köszi.
Akkor egyenlőre halott az ügy. Sajnos az IC ára 3500ft.Nekem elég lenne 1db is,de annyit nem akarok rákölteni,mert szinte az egész végfokot fel kell
újjítani.Egyenlőre marad a sarokban porosodni,amíg nem találon valahol bontottan. Valaki nem tud bontott IC lelőhelyet Budapesten?
Szia!
Köszi a válszodat! még egy kérdés: hogyha ezt az erősítőt :Egyszerű 14 W-os erősítő TDA2030-al 12 V dc-re kapcsolom, akkor elvileg 4 ohm-os hangfalon 18W a teljesítmény és 8 ohm-os 11W na most erre milyen hangszórót köthetek(mélyközép,közép,magas)? és melyik a legjobb? autóhangszórót ugye nem köthetek rá, ami 4 ohm-os és 15Wos? előre is köszi a válaszod!
Hali!
Megépítettem a BSS honlapján található 12V/8A-es kapcsolást és átalakítottam úgy, hogy a stab IC és a BD246 egy oldalra kerüljön. Vettem egy nagyobb hűtőbordát és fel akarnám szerelni. A problémám az, hogy szigetelni kellene a két IC-t egymástól, hogy a borda miatt ne legyen baj. Kértem olyan kis vékony szilikon alátéteket az IC-k és a borda közé, de ez önmagában még nem elég, mert fém csavarjaim vannak és azok miatt még mindig érintkeznek egymással. Hogyan kell ezt szépen megoldani? Köszi
Lehet kapni olyan alátétet, aminek van egy pici része, ami a furatba is benyúlik, ha azzal szereled, nem lesz baj. A legtöbb boltban fillérekért kapható.
Nem tudtam hova feltenni ezt a kérdést, de hátha van itt aki tud segíteni! Nem tudok apróhírdetést feladni, már 4-szer kidobott! Mit kell, és hol van leírás, hogy mik a feltételei az apróhírdetésnek, mert én nem találom a leírást a használatáról!
A hiba benned van, minden rubrikát ki kell tölteni, illetve van amit pöttyözni, csak az árat nem kell kitölteni. Egy általános iskolás megcsinálja! Fussál neki még , sikerülni fog
Sziasztok!
Építeni akarok egy Wien hidas oszcillátort amplitúdó szabályozással. Csatoltam egy képet a kapcsolási rajzról. Valaki tudja hogyan kell kiszámolni az R4 R6 R8 ellenállást és a C6 kondit? A frekvencia kb 20Hz től legfeljebb 1MHz-ig lesz változtatható. a Poti és a többi kondi értékét kiszámolom csak az amplitúdó szabályozást nem tudom méretezni. A tápfesz +-5V lesz.
Üdv!
Még új vagyok az elektronika világában, de egy kérdésre nem találom a választ, remélem kapok segítséget, nem baj, ha amatőrnek gondoltok mert az is vagyok Az elektrotechnikában a háromfázisú kábelekre a régen elfogadott jelölés az R,S,T,N volt. Ebből az N a neutrális szóra utal, vagyis nulla (föld vagy test). A manapság használatos jelölés az L1, L2, L3. Itt az L = line = vonal. A feladat az, hogy ki kell deríteni, hogy R,S,T jelölés minek a rövidítése.
L = Live
Live wire: áram/feszültség alatt lévő vezeték/huzal...
Sőtt a háromfázisú motoroknak ott van az U, V, W jelölés.
Szerintem semmi jelentése nincs szimpla sorozat az ABC-ből: R, S, T, U, V, W.
Sziasztok
Volna egy elég sürgős kérdésem... itt áll a cucc előttem az asztalon, rumlival stb. Van egy trafóm amit szeretnék felhasználni de nem tudom hol adjak 220-at és hol ad magából feszt. Ez a trafó 2 féle feszt ad ki, egyszer 1x9V 700mA-val és 2x10V-ot 750mA-val. Két sárga, két piros, és egy kék-fekete-kék vezeték jön ki belőle. Egyértelmű hogy a kék-fekete-kék az a 2x10V. De hol adjak neki 220-at. A piros vezetéken 132,7Ohm-ot a sárgán 1,5Ohm-ot mértem. Így a kérdés hova adjak neki 220-at. Köszi szépen
Piros! Szerintem. :gumicsirke:
De ha tutira biztosra akarsz menni, adj az egyik 10V-os tekercsre egy másik trafóról 8-10V váltót, s mért meg melyiken jön ki a közel 230V.
Előfordulhat hogy a piros a 220 mert a matrica is arrafelé írja, csak egy oldalon van a sárga és a piros is...
Köszi szépen Ezt amúgy majd kipróbálom hogy váltót adok egy trafónak és 220 jön ki a másik oldalon, erre kíváncsi leszek bár ez nem ma lesz.
Nem, a 230-at kösd rá.
Igen, 230... köznyelv, tudod
A leirtak alapjan szerintem:
2 piros -> 230V 2 sarga -> 9V kek-fekete-kek -> 2*10V A 230 V-ot eloszor izzon keresztul kosd ra (pl. 230V/60W, nem szabad neki nagyon vilagitani). Altalaban a legnagyobb feszultsegu tekercs szokott a legnagyobb ellenallasu lenni (ehhez hasonlo esetekben kulonosen)...
Köszi szépen, rendesek vagytok ennyien válaszoltatok, de most más bibim akadt...
Ráadom a trafóra a 230-at, megvan a sárgán a kb. 9-10V váltó, de valamiért az 5V-os stabkocka után is kijön ugyanez, igaz terheletlenül. Megpróbáljam leterhelni? Ha igen, kérnék ötletet mivel terheljem le, mert cuccot nem nagyon kötnék rá... Sorban: trafó, graetz, 1000uF, 7805, 100nF, kimenet. A nyák rendben van, azt már átnéztem, szakadás nincs, az elkó új. Előfordulhat hogy rossz a stabkocka és azért adja át a 10V-ot? Bocsi, tudom hogy kicserélhetném, de jobb szeretnék biztosra menni és több véleményt meghallgatni mert elég nagy meló lenne most szétkapni a cuccot, de ha a stabkocka a hibás akkor muszály lesz... Köszi szépen
Hellosztok!
TDA8444 Ic t szeretnék vezérelni párhuzamos portról. Milyen biteket kell kiküldeni az IC-nek I2C-n hogy tudjam állitgatni a DAC ok kimenetein a feszt? A datasheetjében van egy táblázat de nem sokat értettem belőle Van egy grafkon is ami az adott értékekhez tartozó feszültségeket mutatja.De egyáltalán hogy kell kiválasztani, hogy melyik DAC ot akarom vezérelni?
Hát, megcsináltam. 10µF-el, 390Ohm-al, plusz a LED ami szépen világít, viszont 8,3V-ot mérek.
Akkor stabkocka csere.
Hát stabkocka csere után is 8,33V-ot mérek rajta...
Ötlet?
Műszer a kimeneten, tuti
Csatoltam a rajzot. Ja, igen, V mérés, 20V-os határon, de megnézem másikkal is.
8,34V két multiméterrel.
Szia!
Nincs véletlenül megszakadva a stab. IC középső lábához menő vezeték?
Szakadás sehol sincs, megnéztem mégegyszer a stabkocka cserénél. De most megcsipogtattam meggin a graetz - lábát és a stabkocka középső lábát és sípot kaptam.
Biztos hogy jól kötötted be a stab kockát? Lábkiosztás?
Na most én kérem hogy kövezzetek meg.
Hát fordítva van... most nézem a lábkiosztást. Ugye a 7805-ös lábkiszotása, felém felirat: IN GND OUT De a nyákon fordítva van... na megnézem mégegyszer... kövezzetek meg. Én b@rom, pedig elvagyok a cuccal már majdnem dél óta. Én b@rom...
Elkapott a MINDJÁRTKÉSZVAN láz!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |