Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Szia!
Nem próbáltad SMD ellenállásokkal? Azoknak általában kisebb az induktivitásuk.
Háát, őszintén szólva ez eszembe se jutott, de nem is biztos, hogy találnék 2k/5W.os SMD ellenállást..
5W-ost még és sem láttam, de 1W-os van. Ha 5db. 10Kohmosat egymásra forrasztasz megvan az 5W, ráadásul, ha van is valamennyi induktivitása az még így tovább csökken.
Ohh, köszi! Ez jó ötlet! Lehet mégsem adom fel a fémkeresősdit?
Huzalból tekert ellenállás is lehet induktivitás mentes.Bővebben: Link
Igen, ezt néztem, találtam is egy fickót, aki vállal ilyet csinálni, de azt mondta, hogy 2 hét múlva jöhetnék érte, így lemondtam az egészet, és az anyagi részét már meg se mertem kérdezni..
Helló !
Nagyon jó az SMD ötlet. Meg oldottad a problémánkat ! Köszönöm :nagy hoho
Sziasztok!
Szerintetek mennyire lenne működőképes a következő megoldás PI elvű fémkeresőre? A következő grafikonból kiindulva: Pulse induction response graph for different targets egy 20 Mhz-en ketyegő PIC komparátorával figyelném a feszültség pl 0,6V alá esését és Timer-rel mérném az addig eltelt időt. A grafikon alapján 1us különbség is lehet köztük amelyet már jól lehet mérni a PIC-kel.
Helló ! Én nem értek a PIC-hez de az elgondolás jónak tűnik. Forradalmasítanád a Pi keresőt lenne fém megkülönböztetés. Kíváncsian várom a fejleményeket.Addig nem fejezem be a jelenleg készülő keresőt !
Bedobozoltam a minipuls-3 at. De miután mindent begyömöszöltem mérésekkor vettem észre hogy csúnyán esik a mágnesező impulzus amplitúdója. 11V-ról kb 6v-ra, ha égőt kötök rá, tekercsel még többet. Ez így nem jó. Szét kell szedjem és ránézzek a fet vezérlésére.
Várjuk a fejleményeket. És mit szól t-boy felvetéséhez?
Nem tudom mennyire általános a grafikon, mennyire függ a keresőfejtől, és mennyire függ a föld tulajdonságitól. Egy próbát megérhet.
Fogjál neki és írd meg a tapasztalodat.
Az 5 ohmos Rds-on belső ellenállás a ludas. Csak a gyakorlatba nem tudom hogy lesz ez így jó. Szerintem egy Betonerős mágneses impulzust kéne adjon, de a fet belső ellenállása nagyon lekorlátozza az áramot.
A szkóp ábrán a kicsi tüske az a 10V ameddig illene felmenni a négyszög teljes tetejének.
Hello!
Nem tudom mekkora impulzus van a Fet-en, de ha megfelel, akkor használj IRFZ44-et vagy IRLR024-et. Nekem ezek vannak, de egy 12V/20W-os izzó 6V-ról történő kapcsolgatásánál, még a kettő között is "zongorázni tudnám a különbséget". (Az IRLR-nek kisebb a küszöbfeszültsége, és az is számít sokszor elég erősen.) üdv! proli007
De aranyos! Ezzel négylevelű lóherét is lehet keresni?
A probléma, hogy 500V-os P kanálisos mosfet. Ebben a kategóriában nagyon nem létezik más.
Végül arra jutottam, hogy hagyom így, ha a németnek ment, nekünk is kéne. Kivonultam vele a kertbe játszani az érzékenységgel. Első következtetés: rengeteg a potméter, az optimális beállítást nagyon nehéz megtalálni. Második: A tekercsben a kicsi csillag tekercs sokra nem jó, ahogy figyeltem inkább ront mint segít, amit elértem: 20 forintos érme határozott érzékelése kb 20 cm-ről levegőben, nagyobb vasdarab kb 40 cm, dróthálókerítés fél méter. Hétvégén még végzek pár kísérletet a régi keresőm tekercsével, annak kisebb az átmérője. Egyenlőre kicsit szomorkodok az eredmény miatt, de még remélem a legjobbakat.
Hi Huba!
Megkérdezhetem, hogy neked hogy működik a keresőd? A GAIN-t a TRESHOLD-dal lehet visszavenni? Úgyértem, hogy ha fel vannak tekerve, akkor neked is adja a hülye berregő hangot? A POWER és a RANGE potik neked állítanak valamit? Csak mert én nem igazán vettem észre semmi változást, akárhogy tekergettem őket. Neked az R1, akkor tuti induktivitásmentes ellenálás? (Nekem egyenlőre az "érzékenység": pénzérme 0-2cm(tekercsre rátéve), pénztárca tele fémpénzzel: 10cm, ásó: kb 70cm, de ami érdekes: százas szeg: kb 15-20cm!) Éppen ezért eddígi kincsem: csomó vas-drótdarab, kb 30db szeg, zárak, lakatok, rudak, és egy kiskanál (ez kb 20 centiről
Ahogy megfigyeltem a Gain potit fel kell tekerni háromnegyedig, majd a treshold-ot addig állítani amíg éppen kattog. Nagyjából itt a legérzékenyebb.
A Power és Range potméterek állására csak 5 másodpercenként néz rá a vezérlő, ezért kicsit késéssel áll be a változás. A Power potméterrel a mágnesező impulzus szélességét, vagyis időtartamát lehet állítani. Nem érdemes túl feltekerni, mert úgymond telítésbe megy a tekercs és elmegy minden érzékenysége. A Range potméterrel lehet állítani a mintavételezés helyét. Vagyis a lefutó él után mennyi idővel vegyen mintát a visszaütési jelszintből. Ennek az állását legjobban oszcilloszkóppal lehetne megtalálni, de ahol van a műszer ott nagyon sok a zavaró tényező. Ennek beállítását érdemes középállásból kezdeni. Az ellenállásom elvileg szénből van, szóval induktivitásmentesnek kellene lennie. Valahogy a rádiótechnikában publikált keresőnek sokkal tisztábban látszott a visszaütési ipulzus változása, amikor fémet közelítettem.
Oké, köszi! Ismét sokat tanultam!
Amúgy gratula a te keresődhöz is, és persze a Rendőr-villogóhoz!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
A Silverem szinte teljesen készen van, de az érzékenysége kb. csak 50-60%-os. R28-at és R48-at potméterrel helyettesítettem, de nem igazán hozott eredményt a 33 és 150 ohm érték megfelelőnek tűnik. Ilyen az adó oldal: Ilyen a vevő oldal: Ez így jó? (nem tudtam jobban kiegyenlíteni). Mit kellene még megnéznem? Hogyan lehet az érzékenységet növelni?
Helló! Csibi nemrég készült el az ő SilverStar-jával, szerintem vele vedd fel a kapcsolatot.
Én nem igazán értek a témához, (de azért erőltetem ), és amúgyis egy PI rendszerű keresőt csinálok, így sajnos nem tudok neked segíteni..
Más:
Nemrég elkészültem az SMD-s "induktivitásnemtes" 2K-s ellenálásommal. (Sajnos nem tudtam nagyobb teljesítményűt beszerezni, így 20db lett tömbbe-forrasztva) A végeredményben nem nagyon vettem észre különbséget az előző, -garantáltan induktív -ellenáláshoz képest, így valószínűleg a keresőm más részében keresendő a hiba. Huba leírása és tesóm kísérletei alapján kicsit finomítottam a keresőn, így egy 20-ast már 10 centiről érzékel... ami ugye még mindíg siralmas...
Helló ! Akkor nem foglalkozom SMD-vel ,Én két db induktív 4 kohm-t kötöttem párhuzamosan így valamelyest csökken az induktivitása. Akkor lenne jó ha minimum a húsz centit tudná.
Nemtudom, hogy a csatlakozóknak mekkora szerepük van, mert jelenleg sima RCA dugók vannak mindehol. (Igaz aranyozott verzió) A kábel egy jobb minőségű vékony árnyékolt kábel. Ahogy időm engedi kicserélek minden potihoz men kábelt is árnyékoltra, hátha...
Egyébként ma is adtam egy esélyt a kis tekercses keresésnek, de annyira elrontja az érzékenységet, hogy az hihetetlen. Nemértem, hogy a referencia Minipuls-hoz hogy sikerült a szerzőnek úgy behangolnia, hogy jobb lett tőle az érzékenység..
A kereső tekercs és a műszer közé RG 58-as koaxot javasolnak.Minél vékonyabb a kábel annál nagyobb a kapacitása, és ez is számít. A csatlakozó BNC bár nem hiszem, hogy az RCA rosszabb lenne. A kis tekercset akkor meg sem csinálom.Egyébként a tekercset litze huzalból javasolják,lehet,hogy ez befolyásolja az érzékenységet.
Lehetséges, hogy litze huzalnál jobb a helyzet, nemtudom..
Holnap nekiesek, szétdöntöm a keresőt, és minden kritikus alkatrészt kimérek. Oszciloszkóp hiányában sajnos mást egyenlőre nem tudok tenni..
Ahogy látom nem csak nekem vannak gondjaim a minipulsz-al. Ahogy néztem elég siralmas a helyzet. Először is szerintem a Gain és Treshold potikhoz menő vezetékeket érdemes árnyékolni, mivel egyenesen kapcsolódnak az erősítő részhez, és jelentős zajt szedhetnek össze. Az RG58-as koax és a bnc csatlakozó se hozta meg a várt csodát. Végig kéne követni az erősítőfokozatokat, oszcilloszkóppal csak az gondom, hogy idebent nagyon sok a fém és a zavaró tényező, a 17kg os nehézgépet meg nemszívesen mozgatom. A mérést kint kéne végezni, ha megérkezne a videópályázaton nyert oszcilloszkóp, akkor lehetne pontos hibajelentést felállítani, addig is amint időm engedi árnyékolom a vezetékeket és végigmérem, hol, mi történik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |