Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   533 / 3961
(#) lapose hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Létezik még egyáltalán monó jelforrás? Hirtelen nem találtam.
(#) vgereben hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Meg egy kerdes: milyen programot ajanlotok, amivel tudok osszeepiteni digitalis aramkoroket es szimulalni, hogy mukodik-e? Nem kell nagyagyunak lennie... TTL IC-ket szeretnek hasznalni a 7400-as sorozatbol vagy CMOS megfeleloket...
(#) elektro777 válasza mex hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Köszi a válaszod!
Rájöttem, akkor ha a két különálló mono erősítőnek összekötöm a bemenetnél a 2 negatív tápfeszt, és egy sztereo jack dugó árnyékolására kötem, és a 2 pozitívat, a jack dugó 2 bemenetére akkor elvileg stereo lesz ugye?
(#) Hujikolp válasza elektro777 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Itt, igen


vgereben: Én ajánlom neked az EWB-t, digit IC-k is vannak benne, logikai hálózatot is létre lehet hozni, szimulálni, keresni hol a hiba, analizálni. Én az 5-ös verziót használom. Ha európai szimbólumokkal szeretnéd használni, akkor készíts egy parancsikont neki, és az elérési út végére kell ezt biggyeszteni: ...\WEWB32.EXE /din
(#) joska29 hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Sziasztok a kérdésem az lenne, hogy a telefonommal szeretnék egy másik áramkört bekapcsolni és erre a headset-et használnám. Bejövő hívásnál a headset nyákján 1.8V jelenik meg, és addíg tart amíg a hívás zajlik. Ez eddíg tökéletes, de hogyan tudnék ezzel egy másik áramkört bekapcsolni. A másik áramkör 12V-os és a negatív szálat kellene összekapcsolni. Relét nem találtam ami 1.8V-al működik, és nem is tartom túl jónak, mert gondolom elég hamar lemerülne a telefon aksi. Köszi a segítséget előre is!
(#) Frankye válasza joska29 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Például optocsatolóval meg tudod oldani. Ez egy LED és egy fototranziszto egy tokban. A fototranzisztorral tudod a relét kapcsolni, a LED pedig el tud működgetni ekkora tápfeszről.
(#) joska29 válasza Frankye hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Értem. még az lenne a kérdésem, hogy az optocsatló paramétereinél a "Reverse Input Voltage 6 V" az azt jelenti, hogy 6V legyen a bemeneti fesz, vagy max 6V? (Elnézést ha hülyeségeket kérdezek.)
(#) gg630504 válasza lapose hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Mono: rádió(amatőr) adó-vevő, HH, KH, RH műsorvevő, mikrofon, távbeszélő, ZX Spectrum.
(#) Dani494 hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Sziasztok!
Valaki el tudná részletesen(a legapróbb részletekig) mondani a kapcsolás működését?Tökéletesen működik,csak kíváncsi vagyok hogy hogyan állítja elő a rezgéseket a kapcsolás.

-A tranzisztoroknál ki vannak írva az értékek pl Ic=800ma.Ez azt jelenti hogy a C-on ekkora áram folyik ha Ueb=5V ?

-Ha a kondenzátor DC-n szakadásként funkcionál,akkor jól rajzoltam fel a 2-es képet ugye?Ha igen,akkor mégis miért teszik bele a kondenzátort,ha olyan mint ha ott se lenne (szerintem azért hogy ki tudjon nyitni a 238.

-Arra is kíváncsi lennék hogy a tervező hogyan jutott el a 47k-ra és a 22n-s értékre.

Schalt.JPG
    
(#) rabego hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
szia mindenki !

TŰZKAPCSOLÓ

nagy problémém van ! az airsoftfegyverem tűzkapcsolója állandóan szétég minden féle kóki-móki megoldás után sikerűlt megoldanom hogy birja a nagy áramot !
de most újabb gond adódott ! eltört az eggyeslövés szabályzó alkatrész (égen földön nem lehet kapni) ez az alkatrészt a gearboxban forgó fogaskeréken lévő bügyök megüti és a tört alkatrész pedig megüti a kapcsolókést és igy megszakad az áram ! = eggyeslövés !

Ezért gondoltam hogy ki kellene váltani a mechanikus kapcsolót !

ötlet ?

nem sok hely van kb 20mm x 10mm x 4mm

ja és képes legyen folyamatzos áramátadásra a soroztlövés miatt !

előrre köszönöm a segítségeteket
(#) moltam válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 20, 2009 / 1
 
Szerintem úgy működhet hogy a 22n os kondi a hangszórón és a 47k n keresztül feltöltődik és amikor
a kondi feszültsége eléri a bc238 nyitófeszültségét a bc 238 kinyit és kinyitja a bc308 PNP tranyót. Ezzel kisüti a 22n kondit és a hangszóró egyet "pattan" és kezdődik elölről.De ez egyáltalán nem biztos!
Ennek nem így kéne lennie?

osc.JPG
    
(#) xakk hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Hi! Olvastam itt a fórumokon az esőérzékelőről, és az a megoldás, hogy fél miliméterre rakom az érintkezőket egymástól, amit az esőcseppek zárnak, majd így a tranzisztor is zár, .. szóval ez lehet tartós megoldás? (évekig működő) Úgy értem például, hogy ha beszennyeződik. Vagy valahol hallottam azt is, hogy az áram folyásának irányába megtapadnak az ásványi sók, és mikor kiszáradt a víz, a só ugyanúgy vezeti az áramot. Vagy ez hülyeség? Illetve ha nem, akkor 3V-nál is van ilyen?
(#) Kicsa hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Sziasztok!
Lenne egy egyszerűnek tűnő kérdésem : adott 24V AC szekunder feszültségű trafó illetve egy 12V AC kismotor illetőleg egy 12V egyenfeszültséggel működő kis áramkör. Kérdésem hogy a csatolt kép szerinti vázlat helyes-e ez esetben?
Köszönöm szépen
Üdv Kicsa

aramkor.JPG
    
(#) moltam válasza Kicsa hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Szerintem a motort inkább párhuzamosan kösd a trafóra.
(#) vizor válasza joska29 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
A "Reverse input voltage" azt jelenti, hogy fordított polaritásnál max ennyit bír ki. Szóval ügyelj a helyes bekötésre. Ez a feszültségnagyság nem függ össze az üzemi feszültség értékével.
(#) Kicsa válasza moltam hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Szia!
Az a problémám hogy a motor 12 Voltos a trafóm pedig 24. Ezért gondoltam hogy sorbakötöm a diódahidat és a motort mert akkor mindkettőre 12 V jut. De akkor ez így nem működne?
(#) gtk válasza moltam hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Es 1/2pi*RC adja a frekvenciat.
(#) Dani494 válasza moltam hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
a-a
Úgy volt a kapcsolás ahogy én rajzoltam le,és az alapján lett megépítve.Tökéletesen működik.
(#) kopaszs hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Sziasztok elkészült a tda 2030 csoda a linkelt rajz alapján.Minden oké volt míg nem raktam rá a bemeneti jelet.Mihelyt rákötöttem a bemeneti jelet egyből kiéget a 2.2ohmos ellenállásom én szerintem azért mert kicsi watt számú volt.Na most arra lenék kíváncsi hogy lehetne módosítani ezt az alkatrészt valami másra mert sajnos nincs nekem másik belőle.Gondolom ha ez az érték változik akkor másik alkatrészt is módosítani kell ez ne gond.Ezt kéne megoldani valahogy.
(#) moltam válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Az elem negativját hova kötötted?
(#) Kicsa válasza kopaszs hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Szia!
Hát ha minden jó csak kis teljesítményű volt az ellenállás,akkor kell venni bele nagyobbat : amíg nem tudsz,lehet próbálkozni nagyobb értékű ellenállások párhuzamosan kapcsolásával. Pl két db 10 Ohmos 1/4Wos ellenállás párhuzamosan kapcsolva lesz 5 Ohm és 1/2W...csinálsz két darab ilyen 'ágat' majd ezeket párhuzamosan,akkor lesz 2.5 Ohm és 1W,szerintem ezzel már mennie kell ha minden jó.
Én szerintem így mennie kellene...Milyen értékű volt a szétégett ellenállás?
(#) Dani494 válasza moltam hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Pedig úgy ahogy Te mondtad elég logikusnak tűnik a működése.
A 4-ből 1 kérdésemre kaptam választ.Köszi.

Az a baj hogy a maradék 3-ra kevés az esély hogy válaszolnak,új témát nem nyithatok miatta,meg már megkérdeztem a ,,szakadsávizsgáló'' témában.Szóval várnom kell,hátha... :|
(#) moltam válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Az Ic az a collectoráram.
A második rajz nem megy az első se mert ha be lenne kötve a negativ alulra akkor is a kapcsolóval csak rövidrezárná az elemet de ha neked megy tuti nem igy van megépitveA harmadik kérdésedre gtk adott választ.
(#) Dani494 válasza moltam hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Valahova a kékkel jelzett vonalhoz.
(#) moltam válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Igen ide kell kötni de ez a rajzon nem volt jelölve!
(#) kopaszs válasza Kicsa hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Nem tudom szerintem a leggyengébb.szóval három 3darab 10ohmos elenálás kössek párhuzamosan?

(#) Dani494 válasza moltam hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Én is tudom hogy Ic a kollektoráram,nem is ezt kérdeztem.Hanem ezt: ,,Ez azt jelenti hogy a C-on ekkora áram folyik ha Ueb=5V ?''

A többit valóban megválaszoltátok,köszönöm.

Pedig hidd el,a rajz alapján csináltam és működik.
(#) Dani494 válasza moltam hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Azt írtad az adatlapodon hogy kezdő vagy.Filccel szoktál panelt rajzolni?Ha igen akarsz olcsón előállítani filcet ha kifogy? (az alap ötletet az egyik HE-s videobol vettem,azt fejlesztettem egy kicsit)
(#) moltam válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Lehet hogy működik de amennyiben a kapcsoló a mérendő vezetéket jelképezi ha nincs szakadás akkor a csipogó ugyan elhallgat de a vezetéken az elem rövidzárlati árama folyik és merül az elem.Én valahogy igy használnám.

osc2.jpg
    
(#) Dani494 válasza moltam hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Én pedig így használom.Lehet hogy a rövidzárlati árama folyik,de nem percekig használom,csak pár pillanatra.
Következő: »»   533 / 3961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem