Fórum témák
» Több friss téma |
Ugyan nem nekem címezted a kérdést, de elsiklottál a válasz felett a hozzászólásban:
Idézet: „Csak annyit tettem, hogy a PC-n leformatáltam az SD-t és rávettem a BMP képeket.” üdv
A kérdésnek van értelme. BMP-ben van több formátum, érdemes olyanban elmenteni, amit kezel az LCD-d. és csak ki kell szórni, nem kell konvertálni.
De holnap részletesebben is megbeszélhetjük.
Üdv!
Én is most a BMP képfeldolgozással foglalkozom, de nem túl sok sikerrel. Addig eljutottam, hogy az 54 bájtnyi header részt beolvasom, de a kép adatait nem találom a fájlban. Próbálkoztam úgy is, hogy az 54 bájt után egyből próbálom beolvasni az adatot, de ott hülyeséget olvas be. A következő próbálkozásom az volt, hogy a fájlban "ugrottam egyet", az (offset-54)-edik bájtra. (Ez kb az 1000. bájtra ugrik.) Wikipédia szerint ez az a pont, ahol kezdődik a kép adat. Itt el kezdtem olvasni a bájtokat, de csak a kép felét találtam itt. Szerinted mit ronthattam el?
Igaz, de addig is legyen valami pörgés!
![]() A bmp felett tényleg átsöpörtem, de a kérdés úgy az lett volna, hogy átméretezted-e az LCD-hez, ezek szerint igen. Mi van ha nem méretezed át? A PIC program tud vele kezdeni valamit?
Watt
Átméreteztem persze, ha már konvertáltam BMPbe. A PIC azt teszi amit mondasz neki, ha kicsinyíteni kell, akkor elosztod a tényleges méretet 128-al és tudod hányadik byte-okat kell kitenni, (a közötte lévőket meg beolvasod, de nem küldöd LCD-re) Pako A BMP alapból visszafele van letárolva. A file utolsó 2 byte-ja 00 elötte lévő byte az első pixelé. De kérdés a színkódolás. Alapból RGB-ben tárol 3 byte 1 pixel! Idézet: „A PIC azt teszi amit mondasz neki” És Te mit mondtál neki? ![]()
Hello!
Valaki tudna nekem segíteni? Van1 ilyen és egy régi Extensa 570CD notebook kijelzőm, Szeretném valamelyiket (amelyiket 1xűbb) másodlagos monitornak használni Tv-out-ra vagy DVI-re kötve. Ha megvalósítható minden segítséget szivesen fogadok és nagyon megköszönök.
Egyszeru modon nem valosithato meg. Kell egy bonyolult, koztes elektronika. DVI-rol meg eselytelenebb, hacsak nincs az rgb is kivezetve rajta.
A kis kijelzon viszont lattam SPI interface-t, azt ESETLEG mondjuk printer portrol lehetne toltogetni, de lassu es sajat progi kell hozza. A legegyszerubb volna - ha van KULON tv-out a gepeden (ami masodlagoskent mukodhet, fuggetlenul a fo kepernyotol) hogy veszel egy kis 7 collos LCD TV-t, annak van video in bemenete, vagy egy regebbi PSONE kijelzot.
Kösz a gyors választ, PSONE kijelzőt már láttam így felhasználva... ha betudom szerezni majd írok.
Próbáltam életrekelteni a 6101 LCD-t - eddig nem sok sikerrel...
A próbálgatásnál abból indultam ki, hogy ha csinálok egy általános inicializálást (értsd: hard reset, sleep mód ki, oszcillátor be, DC-DC(k) be, display on ), akkor egy "hangyás" képet kéne kapnom mert bekapcskor véletlenszerű értékek töltődnek a disp. data ram-ba. (Ez az elképzelés mennyire helyes?) Az inicializálást külön-külön eljátszottam Philips, Epson és Samsung kompatibilis parancsokkal is. Eredmény semmi, maradt a fehér képernyő. Pici: A vezérlő parancskészlete tényleg nem kompatibilis az említett gyártók ut.készletével, vagy csak én rontottam el a programomat valahol? A kontraszt alapbeállítása mennyire szokott jó lenni? Kell az utánállítással foglalkozni? (Philips utasításokkal próbáltam kb 6-féle kontrasztot belőni, Samsunggal a 2 szélső értéket, de semmi változást nem láttam.) A HW-es oldal (összeköttetések) 100%, h rendben van. A kód, amivel teszteltem ennek az átírásával készült. Ha vetnétek rá egy pillantást, azért hálás lennék. Lehet hogy ti kapásból kiszúrtok rajta vmi hibát, amit én máig nem vettem észre. Gondolkoztam még az init szekvencia "kilopásán" a telefonból. Először próbálkoztam a t68 kijelzőnél bevált firmware dump nézegetős megoldással, de nem jött be, mert úgy tűnik a nokiánál nem ascii-ben tárolják ezeket az infókat. Vagy "le is lehetne hallgatni" a telefon display-spi vonalát, csak éppen eszközöm nincs hozzá (log. analizátorom nincs), a PIC+softweres spi slave megoldás meg azért esélytelen, mert a service manual szerint a teló 6,5MHz-en beszélget a kijelzővel. A PIC hardweres SPI-a még talán bírná is az iramot, csak ott meg az a baj, hogy nem tudom, hogy reagálna a 9 bites bemenetre (3 lehetőség: vagy az első vag yaz utsó bitet vágja le, vagy az utsó bit hozzáfűződik a köv. 9bites szó elejéhez), mert nem tudom, h az spi periféria hogyan ellenőrzi, h mikor jött be egy teljes byte (PIC adatlapján sem találtam erről infót). Szóval most eléggé elakadtam... Ha van bármilyen ötletetek, ami hasznos lehet, ne fogjátok vissza magatokat ;) Ha sikerül valamire jutnom, az eredményeket term. megosztom veletek. Source2, pipi: köszi az eddigi tippeket ![]()
Sikerült működésre bírni az LCD-t.
![]()
A lényeg: a kijelző utasításkészlete Philips-kompatibilis.
Az fontosabb utasítások, és azok hexa kódjai 100%-ban megegyeznek a pcf8833 (6100)-éval. A paraméterekben persze lehet eltérés, mivel a 8833 más felbontást és színmélységet kezelt: pl a look-up table-t feltöltő parncsnál itt nem 20, hanem 128 paramétert kell megadnod. Defaultból a 18-bites színmélység aktív-> 1 pixel = 3 byte. Nem tudom, mennyire vagy jóban az angol nyelvvel. Ha nincs gondod vele, akkor már így is túl sokat mondtam, mert itt van két adatlap, amiben minden alaposan le van írva. 132*162*262k TFT philps komatibilis vezérlőkhöz készültek, én is ezek alapján dolgoztam. A service manual szerint a Nokia több beszállító kijelzőit használja a 6101-hez. Arról viszont nincs infóm, hogy a felhasznált lcd-k mindegyike philips alapú-e. Nem lehetetlen, hogy a 6100-hez hasonlóan itt is többféle, egymással inkompatibilis lcd-t is használnak u.annál a telefontípusnál. Ja, és hogy eddig miért nem ment nekem a kijelző: a sparkfun-ról leszedett forráskód send_command() és send_data() függvénye rossz volt, a kijelző az első (data/command) bitet duplán érzékelte, így az utolsó bitet figyelmen kívül hagyta, szóval az az egész szó "elcsúszott jobbra". Ezt kellett kijavítanom. Nagyjából ennyi, ez bőven elég kell hogy legyen ahhoz, hogy hozzá tudj kezdeni. A datasheetekben minden benne van, amire szükséged lehet! Segítségképpen mellékeltem a teszteléshez használt kódomat is. Sok sikert! ![]() Ha elakadtál/ kérdésed van kérdezz nyugodtan, de előtte nézd meg az adatlapokat, szinte biztos, hogy ott van a megoldás a problémádra, csak keresni kell!
Sziasztok
Van egy gps navigációm. A típusa: Typhoon. Sajnos már döglődik. Arra gondoltam, hogy a színes kijelzőjét felhasználnám, pl PIC-el vezérelném. Ez egy 8,5 cm átmérőjű LCD a kódja: LTV350QV-F0A-0AS A csatlakozója 60as, van is ilyen csatlakozóm Tudtok ebben segíteni?
Ja, azt elfelejtettem, hogy 320.rgb.240 es a felbontása és ha jól tudom frissitéses az lcdje
És érintős a képernyő.
Szia Elec
Nekem is van egy ilyen GPS-em. Szedtem már szét, de még működik, csak nem megy iGO8-al. Azóta vettem másikat. Ha ki lehet szedni az LCDt vagy rá lehet kötni PC-re, az engemet is érdekelne. Winamp vagy ilyesmi kivezérlésére. Tudsz olyan kábelfogót szerezni hozzá, amit be lehetne forrasztani. Bár nekem nem menne, nagyon sűrű. Ha nem lehet megcsinálni, akkor eladnám, ha valakinek kellene.
Hali
Az LTV350QV-ről itt találsz adatlapot Mivel nincs minimum frissítési ideje, meg lehet hajtani lasabb microcontrollerrel, akár PIC-el is. De villogni fog nagyon. AVR procival is optimalizált programot kell hogy írj (ASM), hogy gyors legyen és ne villogjon. Nézd meg az adatlapot. Van SYNC vagy DE mód. A gond, hogy kell neki digitális 3,3V analóg 5V és kell az LCD-nek 18V -10V. A másik gond az, hogy SPI-n fel kell éleszteni. Szóval nem az egyszerűbb LCD-k közül való. De megoldható, ha jól megtervezel mindent. Egy gyors RAM se hátrány.
Ez azt jelenti, hogy SPI buszon is lehet vezérelni, mint a mobiltelók képernyőjét?
Nem lassú ez? Ennek most van ramja vagy nincs nekije?
Ez az SPI nem arra van.
Itt ezzel csak az LCD paramétereit vezérled. Pl így kell feléleszteni az adatlap alapján. Van ramja, de nincs ![]() És ez kb 7Mhz dotclockkal lenne optimális!
Szevasztok,
Próbálkoztatok már digitális képkeretekben lévő LCDvel? Az elektronikai boltokban lévő LCDkhez képest jóval olcsóbban jönne ki ezekből építeni valamit és a felbontásuk is egész jó.
A felbontás az jó dolog, de meg is kell tölteni információval. Pl fényképekkel SD kártyáról... lehetne belőle képkeretet gyártani
![]() A bolti LCD-k se drágák mindenhol. És akkor Te választasz és van adatlap.
Pici mester, küldtem neked levelet a csigás weboldalon található email címre, de visszapattant. Szeretnék LCD-t vásározni tőled. Hol érhetlek el ?
Lassan de biztossan megoldódott a topic kezdő kérdésére a megoldás.
Működik a LCD-11059 (Blackberry8310) 320xRGBx240 LCD is. Nagyon gyors és a kontrasztaránya is kiváló. Egész könnyen kezelhető. Raktam fel képet az LCDről. Sikerült pár panel oldali csatlakozót bontanom. Esetleg tudna valaki ilyet szerezni? (BB8300/BB9000 LCD paneloldali csatlakozója)
sziasztok!
van egy nokia 7650 lcd-m(de csak az lcd panel) Azt tudom róla hogy: -TFT -176X208 pixel -12 bit -16 lába van -R.B.G. valaki tudna lábkiosztást küldeni? ![]() ![]() Előre is köszönöm!
Köszönöm!
Szerinted pc-re rá lehetne kötni? (nekem nincs meg az a fólia áramkör amin a gombok vannak) az smd led világítást megcsinálom rá jó lenne pc-re kötni. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |