Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kültéri hangosítás (hangládatervek és erősítők)
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   25 / 74
(#) vallon7 válasza vallon7 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Még valami. Én nem ilyet csináltam, mert adott volt két láda. Csak az előlapját kellett újra csinálnom, de már bánom, illetve jó lesz, de csinálok a jövő héten én is az előbbi tölcsérből kettőt még a falaim alá. A felsőket én építettem, messzire lövik a hangot, jól.
A falaimról képek: Üdv minden jóravaló hangfalspekulánsnak!!
(#) sound.man válasza djgombi hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Én másabb fajtát hallottam (csatoltam) eredeti dynacordba. Fúú... Hát Dynacord minőség és hatalmas hangerő. Szóval jól szólt.
(#) djgombi válasza sound.man hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Egyik ismerősöm kint dolgozik németbe. Elment egy hang-tech kiállításra és ott ki volt rakva egy dinacord szett. Azt hiszem a Cobra nevezetű de mindegy.
Épp a hangfalakkal szemben állt mikor begerjesztették véletlen a cuccot. Azt mondta a szíve majd leszakadt akkorát szólt pedig még az sehol sincs a végétől.
(#) Doktor úr hozzászólása Júl 2, 2009 /

ugye azt mindenki tudja hogy egy hangfalgyártó cég hosszú ideig teszteli hogy a ládája jót szóljon, senki ne várja egy épített dynacord láda egy pl. porkoláb (v akár legyen a hangszóró is dynacord) hangszóróval olyat fog szólni mint a gyári...

Hányszor kell még szólni az írásmód miatt?! szamóca
(#) sound.man válasza Doktor úr hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

hmm... Igazad van, de nem mindenkinek milliomos anyukája apukája ezért nem biztos, hogy minden kezdőnek a legelső ládája gyári lesz.
(#) sound.man válasza sound.man hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Jah és még annyi, hogy egy házi láda ami normálisan meg van tervezve a hangszóróhoz, szólhat úgy mint egy gyári.
(#) xxxKiller hozzászólása Júl 7, 2009 /

hello.

már írtam korábban a egy tölcséres hagfallal kapcsolatban, most az lenne a kérdésem, hogy ebbe a ládába megfelelne egy SAL SBX 4060-as hangszóró? tudom hogy sal, meg minden, de elég jutányos áron hozzá tudnék jutni 2db ilyen hangszóróhoz. vagy tudnátok esetleg kb. 20 000,-HUF alatti hangszórót ajánlani ebben a dobozba? valami kis ütőset.

köszi.

terv.gif

(#) CIROKL válasza xxxKiller hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Ami azt illeti ebbe a dobozba valami nagy ütősre gondolj ! Anno megépítettem ezt a dobozt és mit ne mondjak igencsak szereti a komolyabb hangszórót ? Szerintem a Sal gyengusz lessz bele , de végülis az attól is függ hogy majd mire milyen célra akarod használni ?
(#) sound.man válasza xxxKiller hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Volt nekem is sal mnc és társai. Mindig mérges voltam, hogy mondták nekem h valami olyat vegyek ami érzékeny... Igazuk volt. Küldöd bele a wattokat és nem szólal meg. Volt négy láda kettőbe somogyi kettőbe érzékeny nyomó. Az a két láda úgy leszólta a a négy somogyit.... Jó érzés ha tolod fel a potit és hangosodik a cucc.
(#) mrex válasza sound.man hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Csatlakoznék sound man kollega véleményéhez. Most építettem 2 db topládát 2x2 db Eminence 8" os középsugárzóval 97dB es érzékenységűvel. Nos itt valahol valaki leírta egy okfejtésben hogy h 3 dB el növeljük az érzékenységet az kb duplájára emeli a hangerőt. Nekem eddig 88dB-es Sal-ok voltak a topok MT102 típúsúak. Utána lehet nézni a kivitelnek. Nem egészen 2x 60w on mentek az utcabulin tiszta érthető ének ész szövegértés mellett kb 600 méteres körben élvezhető minőséget produkáltak. xxxKillernek pedig ha 97dB vagy még ézékenyebb Hsz-t választasz a 15" os méretben akkor lehet a tölcsér sem kell
Üdv Mrex
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

a topláda mégg csak vázlat a végleges kivitel szintén mdf-lesz majd

Top.jpg

(#) szamóca hozzászólása Júl 9, 2009 /

Sziasztok!
Egy kis segítségre szorulnék. Egy kb 100x100m térséget kellene un. hangosbemondó rendszerrel felszerelni. Tehát nem kell széles frekitartományt tudnia a cuccnak. A kérdéseim:
-Valakinek van e tapasztalata ezzel kapcsolatosan, illetve milyen hangsugárzó eszközök beszerzése szükséges. És hány darab.
(Gondolom a nagy hatásfok miatt tölcséres sugárzók)
-Milyen teljesítmény szükségeltetik az erősítő részéről?
-Ki forgalmaz, illetve gyárt ilyen eszközöket hazánkban (akár használtan is érdekel)
(#) djgombi válasza szamóca hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

Szerintem beszédhangra mindenképpen jó a 100V-os rendszer. Olyat pedig pl.: az Ágota és a castone is gyárt.
Nálunk a lovaspálya is hasonló méretekkel van csak ott sajnos nem 100V-os rendszer van hanem a jel kábel van kihúzva a villanykarókra és ott vannak a hangfalak közelében az erősítők. igaz így nagyobb teljesítmény kell de nem én építettem ki a rendszert meg hát erre volt pénzük. Én csak a hangosítást kezelem
(#) szamóca válasza djgombi hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

Köszi!
Azt tudom hogy 100V-os hálózat kell, mert 250m-re kell vinni a teljesítményt. Megnétem a castone-t, és a reflex-et, de nem jött be a honlap, ill. nem gyárt, forgalmaz ilyet. Megnézem még az Ágotát.
(#) djgombi válasza szamóca hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

CASTONE 100V-os rendszerek

Ja és szerintem 6 hangsugárzó elég bár attól is függ mekkora a megkövetelt teljesítmény.
(#) szamóca válasza djgombi hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

Köszönöm!
A tölcséres 15W-os sugárzójuk 106 dB tud. Ebből 4db nem lenne elég?
Most nézem hogy bejött a honlap, nekem pedig szerver karbantartást írt ki idáig.
(#) dbase válasza szamóca hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

Hali!
Nagy távolság miatt, ajánlom inkább az egy pontból való sugárzást. Nálunk a cross pályán 2 pontból szolom be tölcsérekkel, egyik a depo, 2db tölcsér, és a másik a pálya közepe 8db tölcsér körben. Így is a 2 helyszín köztirészen olyan mintha sztereo lenne a cucc, éppen hogy fuj a szél ugy váltakozik melyik hangosabb. 100v-ra RH soundot aánlom, abbol is a MPA 900QF-et brutális erősítő és Bővebben: Link
76 ezeré más márkátol 1-200w okat kapsz. Ebbe 16-20 végtranyós erősítő van. Ha kell eltudom mondanni mit kell átkötni, hogy ne csak a mic 1 némitsa le a többi bementet, hogy lehet átkötni a többi mikrofon bemenetet, és így ha valaki elkezd beszélni 3 mikrofon közül az egyikbe lehuzza a zenét automatán.
Nekünk XHR 1625-(12eFt) van 10-11db, de ha most vennénk TC 30AH (8900Ft) -ost vennék. Szerintem neked oda elég 4darab.R ajzold le a térséget, mi a helyszín pontosan. Ja és nálunk a régi 2 eres telefonkábel öntartóssal van kiépítve. Egyik telefonos munkás bugázott egy dobbal.
Itt a pálya rajza:Bővebben: Link
(#) sound.man válasza dbase hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

Rh Sound nekem is mind a két végfokom. A végtranyókat tényleg nem sajnálják belőle, eredeti toshiba tranyókat használnak bennük. Hűtése is jó, buli alatt langyos sincs egyik végfokom se, és mellesleg tudja azt a teljesítményt amit ráírnak. Vannak akik fikázzák, de általába nem is láttak még ilyet... Az árát megéri bőven, csak ajánlani tudom.
(#) szamóca válasza dbase hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Szia!
Nem foglalkoztam még kültéri hangosítással, úgy hogy jól jön a tapasztalt segítség.
Megnéztem az ajánlott cuccokat, tényleg jó ár/érték arányban vannak.
Kérdésem az lenne hogy az erősítő teljesítmény nem túlzott-e a 4db 30W-os tölcsérhez? Valószínűsítem hogy nem hozzáértők is kezelni fogják, és ha odatekernek neki .
Másik dolog. A koncentrált hangsugárzást egy pontból, különböző szögben elhelyezett tölcsérekkel gondolod megoldani. A beszédérthetőség 100 méteren ez esetben megfelelő lessz-e?
Köszi a segítséget!
(#) djgombi válasza sound.man hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Nálunk a lovaspályán nem is lenne megoldható a középpont sugárzás. Tehát ebben az esetben jobb ha szét van szórva a hangtechnika.
Az RH erősítők tényleg nagyon jó használtunk egy qsa típusú végfokát! Hát brutálisan szólt az eminence-ekkel!
Ezt azért nem ajánlottam mert régebben leállt a honlap és jó darabig nem is volt. De az biztos, hogy jó áron vannak.
(#) kemenygolya hozzászólása Júl 28, 2009 /

Sziasztok
nem tudtok valahol Dynacord cobra4-es rendszer hangfalainak a terveit?
belső terv kéne, mert hangváltó illetve külső tervek vannak a gyártó weboldalán is: ITT
előre is köszönöm a segítségeteket
(#) kemenygolya válasza szamóca hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Szia!
Akkor ajánlok figyelmedbe egy limitert, vagy pedig egy DSP proci-t ami már tudja a limiter/kompresszor stb funkciót, illetve el is mentheted a beállításokat.
1 baj van vele, húzós árba van...
(#) szamóca válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

A pénz az fontos tényező pedig.
(#) kemenygolya válasza szamóca hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Hát akkor ajánlom figyelmedbe a www.bolthely.hu/djborze weboldalt, itt találsz rendszerprocit/ DSP procit olcsón.
(#) mrex hozzászólása Szept 12, 2009 /

Tisztelt Egybegyűltek!
Hadd osszam meg veletek egy számomra igen jól sikerült rendezvény tanulságait.
Márpedig igenis érdemes ládát készíteni és hangtechnikával foglalkozni. Ma lenyomtam a faluban egy szüreti rendezvényt. Egy saját rendszerrel némi biztonsági tartalékkal. Alapkonfiguráció
6dbv 100w-os quad405 a pidsbc kollega által publikált aktív hangváltóval egy saját keverőpulttal PT2399 el épített echoval a tér kb 30 x 50 m es udvar nyitott oldalakkal némi fa illetve sövény s pár épület hangládák 2 db 12"os rutse soundman közreműködésével saját kivitelezésben motor 450w-os Fane 97dB es közép 4db eminence beta 10" Mt 102-es ládában magas 2db 10 évvel ezelőtt gyártott aluházas ring(már nincs forgalomban bár a gyártót ismerem s ha a tölcséreket megesztergáltatom csinál nekem ) negyed fél hangerőn mentünk cd-t hoztak a fellépők az ének behringer dinamikus vezetékes mirofonról ment minen igényt kielégített a rendszer. A vésztartalék eredeti Castone 200w-os erősitő passzív mega ládákkal (2 utas 15" Tölcséres magassal) a Castone-t bizony le is lehetett kapcsolni minőségben nem vette fel a versenyt Quadokkal tehát megpróbálkozom a 200w os kivitellel és továbbra is az aktív rendszer elkötelezett híve maradok és továbbra is állítom nem kell kültérben sem több ezer watt teljesítmény a hangszórók hatásfokán múlik szinte minden.
Üdv Mrex
(#) karpi válasza mrex hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Az mar ugy van ,en is varom a 50% hatasfoku hangszorokat , milyen jo lessz mondjuk maximum 200W-al bombolni egy stadionon es egyetlen egy taxi csomagtartojaban kivinni a cuccot .
Multicore mar nem fog kelleni addigra mar meglesz a Bluetooth Firewire 48 vagy 96 csatorna 192KHz/24 bit-es virtualis kabel ,a mixer a telefonomban lessz .

(#) mrex válasza karpi hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Érdekes leírom a tényeket ,és azonnal jön valaki aki gúnyolódni. Jó neked hogy bazi cuccokat birtokolsz és kezelsz valszeg hivatésszerüen. S bár a honlap neve hobbi elektronika azért csak jönnek a profik is, ez nem baj persze de én semmit sem kapok készen. Az asztalos és elektronikai munkát is magam végzem.S bár fizettünk már "profi" hangosításért is,mármint falu szinten és a gyomorforgató dübörgésen kívül semmi sem jött ki a cuccból a fellépő haza is ment. De ha egy kicsit átolvasod a fórumot láthatod hogy sokan vannak itt olyanok akiknek csak SAL-ra telik. Én csak arra szerettem volna rávilágítani hogy egy kicsit több pénzért sokkal jobb hangszóróval a várt eredmény is bejön. Még a tetület méretét is leírtam senki nem beszélt stadionról.Én más területen fejlesztő mérnök vagyok tehát nekem senki se mondja hogy csak a gyári holmik jók.A gyárakban is olyan emberek dolgoznak mont a hobbisták csak a gyárakban egyetlen szempont létezik MINDENHOL: Minnél olcsóbbönköltségi áron kihozni a terméket. Ha egy hobbista belefektet a hobbijába energiát és tudást ,minőségi alapanyagot nagyon könnyen megszégyeníthet "komoly" gyári holmikat. És még egy idézet a bibliából
"Boldogok a lelki szegények mert övék a mennyek országa"
Mrex
(#) djgombi válasza mrex hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Én nem igazán értem, hogy mi a gúnyolódás a hozzászólásában :no:
De az tény, hogy most még csak pár %-os hatásfokúak a legjobb hangszórók is és karpi kolléga arra gondolt ha ez felmenne 50 %-ra akkor 200 wattal már stadiont lehetne hangosítani.
(#) mrex válasza djgombi hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Ha én értettem félre akkor elnézést kérek
Mrex
(#) pl13 válasza mrex hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Idézet:
„De ha egy kicsit átolvasod a fórumot láthatod hogy sokan vannak itt olyanok akiknek csak SAL-ra telik.”

Ez azért így nem igaz, mert a SAL-tól olcsóbban is lehet kapni jobb hangszórót, csak figyelem és kellő körültekintés kérdése.
Következő: »»   25 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem