Fórum témák
» Több friss téma |
Átnéztem a nyákod szakadásmérővel, de jónak tűnik. Nyugalmi áram 13mA
A potenciómétert azért mindenképpen tedd be !
Esetleg ellenőrizd még a kondik polariáshelyes bekötését.
Aha, az kevés (gondolom mindkét oldalt mérted: úgy még inkább). Diódák jól vannak bekötve? Bár akkor nagy lenne az áram... A kondikat is ellenőrizd, mint mondták előttem. A TDA nagyon érzékeny... Akármitől elszállhat.
Telefon nélkül (uresen hagyva az ic bemenetét) amugy mit produkál, esetleg bugás vagy brumm nem halatszik ?
Ha nincs semmi a bemeneten akkor van egy kis búgás. De ha hozzáérek a kezemmel a bemenet + ágához akkor erősen zúg. Ekkor 120mA-t vesz fel kb. Az nem lehet probléma, hogy a 100nF-os kondi helyett 220nF-osat használok?
Na ez a kis bugás abból származik hogy nincs potencióméter a bemeneten. Másrészt az jó hogy zúg mikor megérinted, ez ugyanis bizonyitja azt hogy az ic még jó s erősít. A 220 nanós kondi elvileg nem lehet gond, de azért nem ártana oda egy 100 150 nanós! (a gyakorlat altalában mást mutat).
Megpróbálok gyorsan keríteni egy potit hátha tényleg az a gondja.
Egy 10 és 50 kiloohm közötti értékü jó lessz.
ha a bemenet hozzáérésekor zúg-búg az erősítő, akkor ott hiba nincs. Próbálj más jelforrást használni a teló helyett, lehet rossz a GND-je vagy hasonlók.
Megpróbáltam a potival, de ugyanaz a helyzet . Telo helyett rátettem egy mp3 lejátszót azzal is ugyanezt csinálja.........
Valami szerintem az IC körül lesz mert nincs meg a féltápfesz a 4-es lábon, de egyszerűen nem jövök rá, hogy miért.
Szia!
Meg kell keresni a panelon azt a két ellenállást, ami előállítja az IC számára a féltápfeszültséget. Ez két azonos értékű ellenállás, a mellékelt rajzon az R3-R2 ellenállás. A közös pontjukon kell fél tápfeszültséget mérni. Addig kár is továbbmenni amíg itt a szükséges feszültség nincs meg. A hiba lehet a 2 ellenállás hibája, rossz értéke, illetve a C2 kondenzátor zárlata, vagy, ha fordítva van az áramkörben.
Új ellenálásokat használtál vagy bontottakat ?
A csatolt képeken nekem gyanusak azok a 10k-sok. Ha netalán bontásbol valóak akkor mindenképpen mérd ki őket. (nekem, kinézetere nagyon hasonlitanak valami féle induktivitásra) Ahogy előttem is irták ezek a100k-sok felelősek a munkapontért, ezeket feltétlenul ellenőrizd, valamint az R4-R5 párost is !
Ezt jól el irtam .
Azok a ellenálások nem 10k ohmoosak hanam 100k ohmosak. Bocsánat.
Az összes ellenállás és kondi új a C3 kivételével. Beszerelés előtt kimértem az ellenállásokat és jók voltak. Megpróbáltam megfordítani a C2 kondit így 17V került a 4-es lábra meg a kimenetre is (szerencsére nem volt rajt hangszóró).
Az még mindig nem jó , fél tápfesz kellene hogy legyen.! Multiméterrel ellenőrizd zárlatra a c3 kondit ha nem új.
Megnéztem de jónak tűnik. Kisütöm utána ránézek szakadásmérővel csippan egyet és utána elhallgat.
Hát igen az ugy jónak tünik.
Látom 2 Tda van külön külön a panelen, mindkettő ugyan azt ajelenséget produkálja ??
Sajnos igen. Lehet hogy a panellel rontottam el valamit. Az egyiken már stabilan ott a fesz a kimeneten szóval ott valószínű, hogy meghalt az IC is
Szia!
Minek méregeted azt a kondit? Pár hozzászólással ezelőtt leírtam honnan indulj ki. Ameddig az R3-R2 közös pontján nincs meg a fél tápfeszültség, addig kár a többi alkatrészt méregetni. Ha az R3-R2-őn megvan a féltápfesz, akkor mérni kell az IC 1-es lábán a feszültséget, itt szintén féltápfeszt kell mérni.
Ezt szeretném elérni én is, csak egyszerűen nem megy és nem tudom megérteni, hogy miért........
Mekkora feszültséget mértél az R3-R2 közös pontján?
Közös ponton 3V, 4-es láb 1,8V tápfesz 18V
Forraszd ki a C2-őt és akkor mérj feszültséget.
Üdv!
A tda2003 hogy jön ide a tda 2030 topikba?
Miért kéne kivennem azt az ellenállást??
Hááát szerintem amit te adtál az egy TDA 2003 (azaz kétezer-három) kapcsolási rajza én pedig egy TDA 2030(azaz kétezer-harminc) típusú IC-vel kínlódok.........
A két IC nem ugyanaz !
Gyári ajálás mindkettő de azért vannak különbségek, a két iC egymással felcserélve hát nemigen muködne a két kapcsolás.
Olyan előfordulhat, hogy a gyári új elkókon rosszul tüntetik fel a polaritást?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |