Fórum témák
» Több friss téma |
Na helló mindenkinek! Végre elkészült az én erősítőm is, igaz még dobozolva. Nagyon szépen szól nem panaszkodom rá. Pár kép:
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
Szia!
Gratula erősítődhöz.Te melyik nyákrajz alapján csináltad? Vagy te tervezted hozzá a nyákot? [OFF]Amúgy nekem is pont ilyen hangládáim vannak
Japán chip-amp-audiofil oldalról, nagyon igényes kivitel:
TDA1554q vagy TDA1558q -hoz az én verzióm: ( a pedro-féléből módosítva és egyszerűsítve paint-ben ) A beültetés szerintem egyértelmű. Ja és tükrözem a vasaláshoz.
Sziasztok!
Megépítettem az TDA1554 erősítőt és kicsi gondom van vele. Nem biztos, de lehet hogy a jack dugós monyozásommal tettem tönkre az ic-t. jack aljzatot egy discmanből buheráltam ki, mert ez tutira stereo és mert ami volt itthon az nem annak tünk, hiába méregettem. Na szóval első üzemelésnél, minden drót nélkül jónak nézett ki. Aztán mikor rátettem a zenét, hangszórót akkor kicsi hang jött ki belőle, de kicsit zizegett és úgy viselkedett mintha fuldoklana.... sorry nem tudom jobban magyarázni. Aztán a próbák nagyon rövid sorozata és egyszer csak semmi nem jött ki belőle. Semmit nem vesz fel szinte. Az Ic meghalt nem? Még csak nem is volt meleg az IC. Azért itt a kép, de átnéztem és nekem jónak tűnik. köszi
Hali!
Esetleg egy link, hogy melyik rajz alapján csináltad? A MUTE/Stby láb hova van kötve? Ebből a képből nem látszik, azért is lenne jó a kapcsolási rajz.
Szia!
Ez alapján csináltam meg, annyi különbséggel, hogy a stand by funkciót kivettem belőle, így csak összekötötte 5, 13 és 14-es lábat. Még annyi, hogy a 15. lábat nem kötöttem sehova, mert elvileg nem is kell az adatlap alapján. http://bolthely.hu/mikroshop/id/00535_KIT__stereo_vegfok_2_x_25_W_T...4Q-val Annyi hibát vettem észre hogy nagyon kicsi zárlat volt a képen megjelölt helyen a bemenet és a 13-as láb között. Holnap kicserélem az IC-t és rendes kábelekkel kötöm össze és nem gyors monyákkal. üdv
multiméterel néztem megvolt neki.
Nem lehet h az a kicsi zárlat okozta? nem rég építettem egy szablyozható tápot, az bezzeg elsőre ment
Ha a zárlat a kondi után lett volna, akkor azt mondanám, hogy az a gond, de így nem biztos, hogy ártott az IC-nek.
A tápról kicsit bővebben is beszámolhatnál...
0-24V 5A max.
Holnap kötömbe a 2panelműszert és tegnap a multival néztem az áramot, nehogy meghaljon vmi esetleg. Volt olyan is h ugrált az áram.... Akkor szted jó lehet az IC? Nehéz tönkretenni?
Ha multiméteren keresztül kapta a tápot, akkor lehet, hogy az a gond. Milyen méréshatárban volt a műszer?
Simán felvehet az IC akár 4-5A-t is. Szerintem még ne dobd ki az IC-t. De azt azért nem mondanám, hogy nem lehet tönkretenni...
Automata a multiméter.
Mondjuk nagyon egyszerü kapcsolás, ezért nem tudom mi lehet a gond.... . Meghát ez az elsőerősítőm. Tudom, hogy 5A-t is felvehet, pont ezért néztem csak az áramot. Nehogy a táp túllegyen hajtva.
Ha teljesen biztos vagy benne, hogy minden jól van kötve, akkor szerintem tegyél egy próbát úgy, hogy nem iktatod közbe a multit.
Jut eszembe, ugye hűtőborda van az IC-n? Csak azért kérdem, mert találkoztam már olyannal, hogy úgy gondolta az illető, a próba idejére nem szükséges.
Jólvan, köszi az ötit.
Akkor holnap rendesen mindent összerakok és úgy próba. Igen volt rajta hütőborda, de nem volt meleg az IC. Láttam már ilyen leégett IC-t és hólyagos volt a háta. őőő.. ide milyen vezetékeket szoktak használni, árnyékóltat esetleg? Van itthon ilyenem. A fémszálas részét lehet használni a stereo jackdugó földelésének? Az összeszedhető zavarok végett kérdezem? Állítólag összetudja szedni.
Igen, árnyékoltat, és a külső "fémszálat" szokás használni földnek.
Mármint a bemenetre. A kimenet lehet sima hangszórókábel...vagy ami akad...
rendben, köszönöm
Majd jelentkezem, hogy mik az eredmények, ha nem lenne jó , akkor cserélek Ic-t. Tudnál küldeni valami jó kapcsolást ha van? üdv
Nemrég írtam egy cikket TDA1558Q-val, A lábkiosztásuk megegyezik, nézd meg azt.
Nagyon király az erőstő!
Titi! Csak a gyorsan monyozott vezetékeimmel voltak a gondok. Ma rendesen összeraktam ahogy kell és tökéletesen tiszta. köszi üdv!
Örülök, hogy örülsz!
Engedj meg egy kérdést, mit értesz "monyozott" alatt?
monyozott?
hmm... Hát hogy is mondjam . siettem és nem rendesen raktam össze a vezetékeket. pl: Discmanből vágtam ki fogóval az jackdugó dugaljt. Nem néztem meg rendesen h stereo-e a dugó amit találtam a fiókban. tovább nem is ragozom... ami a lényeg, h nem szabad sietni ha az ember valamit épít, hanem át kell gondolni rendesen, hogy mit is akar. üdv
Hali!
A ti erősítőtök mennyi áramot vesz fel? Elvileg 3A-t kellene felvenni-e nem, legalábbis mindenhol ezt írják rá. A labortápom ampermérője szerint 500mA környékén. Mondjuk a zeneerősségétől és a basszustól is függ ahogy észrevettem. Még nincs mély sugárzó, csak 2 magas. Nem lehet, hogy azért is ilyen kevés, mert beletettem 3*2200mikrót és így kevésbé terheli a tápot? Basszus nélküli zenénél 150mA . Ami valós lehet, mert nem is melegszik egyáltalán a kettő párhuzamos 2n3055. Ampermérőt, a multihoz kalibráltam. köszi üdv!
Sziasztok!
lenne egy kérdésem énis ezzel az IC-vel csináltam erősítőt (TDA1558Q) és annyi lenne a problémám h mikor beleteszem egy fém házba(kibelezett beltéri) és hozzááérek az egyik audio bemente vezetékéhez (ebben az esetbe RCA kivezetés) akkor elkezd veszettül zúgni.ha hozzáérek a testhez meg a bemenethez egyszerre akkor megszűnik a zúgás, sőt az alap zúgása is halkabb lesz. van esetleg vkinek vmi ötlete mi lehet a baj? jah meg az IC pillanatok alatt felmelegszik. ez gondot jelent?
Hali!
Ne érj hozzá a bemenethez. Egy erősítő általában így működik, ha megérinted a "meleg" pontot. A melegedés más tészta... De jó lenne tudni, milyen rajz alapján készült, ill. egy kép is sokat elárulna...
addig oké h normál esetbe az ujjamtól zúg. de lehet elfelejtettem az RCA kábeltől ugyanúgy zúg.
jah meg az IC-re van vmi ötlet? am itt a kapcs rajz meg leírásLink meg mellékeltem egy képet is a komplett házról |
Bejelentkezés
Hirdetés |