Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC vs. T6963C alapú grafikus LCD
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Tomee válasza Gory hozzászólására (») Okt 1, 2006 /

A ram cimzését legelösszőr i2c i/o bövitőn csináltam, de az lassú volt. (ezért modósítottam a hw-t és az sw-t és itt maradt abba)
Úgy kezdödőtt, hogy a ramba leirtam néhány vezérlő byte-t aztán a txt hosszát és végül a txt-t. Kiolvasásnál megattam a ram kezdő cimét és utána már a ramból olvasta, hogy mit hová és meddig.
Még nem volt teljesen kész.
(#) Kefeúr hozzászólása Dec 10, 2006 /

Sziasztok
Van 1 laptop kijelzőm , van arra lehetőség szerintetek hogy hasonlóképpen az is használható legyen ?
Lessz fénykép is nemsokára.

(#) MaSTeRFoXX válasza Kefeúr hozzászólására (») Dec 10, 2006 /

Ha van rajta típusszám akkor esetleg megéri durkálni a neten. Esetleg előkerül az adatlapja. és abból lehet esély arra hogy kiderüljön valami arról hogy hogy kell vezérelni.
Nekem egy 386-os laptop kijelzőm van, aminek meg is van az adatlapja, csak a vezérlése &:eek2: &:no: Az elv megvan de nem működik, ezért rövid kísérletezés után abbahagytam. Az a legnagyobb gond vele hogy másodpercenként jó sokszor frissíteni kell. Nem úgy működik mint egy hagyományos lcd kijelző, mivel nincs vezérlő IC-je általában, csak valami shift regiszter szerűség.
(#) Kefeúr válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Dec 10, 2006 /

Na igen ezen van bővebben ic meg mintha ram féleséget is látnék , de ez lehet hogy csak a fáradtságtól.
Minden esetre utána nézek majd megmutatom mire gondoltam : lcd szkóp
(#) Kefeúr válasza Kefeúr hozzászólására (») Dec 10, 2006 /

Csak nagyobb kijelzővel ?? !!
Ha lessz infóm közzé teszem rögtön.
(#) árpix válasza Kefeúr hozzászólására (») Dec 11, 2006 /

Helló !

Nekem van egy 160x160- as LCD-m ahhoz is jó ez a kapcsi ? vagy nem csinál vele semmit ?
(#) MaSTeRFoXX válasza Kefeúr hozzászólására (») Dec 11, 2006 /

Van digitális oszcilloszkópos topic itt: [link=http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_700.html]http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_700.html[/link]

Ha komolyan gondolod
(#) Kefeúr válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Dec 11, 2006 /

Igen tudom .
Itt most nem az a lényeg , hanem a lcd meghajtása , életrekeltése!
Egyébként köszike a figyelmeztetést.

Az én kijelzőm tipusa :Sharp LQ9D011.
Van doksi is .
Úgy tűnik mintha "sima" RGB vezérlést kívánna .
640x480 képpont , H és V szinkron stb.
Vagy nem is jól látom?
Igazítson ki valaki hozzá értő ha lehet.
(#) Kefeúr hozzászólása Dec 11, 2006 /

Ja a doksi lemaradt , íme:
(#) pbalazs válasza Kefeúr hozzászólására (») Dec 11, 2006 /

Hát, nem egyszerű a feladat.
Mi most csináltunk egy 320 x 240 RGB kijelzős projectet. Volt vele szívás.

Ennek nézz utána: S1D13806.
Ez egy Epson IC, direkt színes kijezők vezérléséhez.
Meg kell nézni ennek az IC-nek a kis- és nagytestvéreit is.
Néhány típus kapható az MSC-nél.

Nem biztos, hogy egy PIC ezt elbírja, mert nincs külső busza. Ezt az IC-t pedig külső memóriaként kell kezelni, hogy gyors legyen a kijelző frissítése. Na ez az, amit a PIC nem biztos, hogy tud.
Főleg, ha sokszínű, nagy felbontású képet akarsz.
Me ugye valahol tárolni is kell a képeket és gyorsan hozzáférni.

Ezeket alaposan át kell számolni, még mielőtt belevágsz!

Ismétlem, nem egyszerű a feladat, de megoldható.
(#) alex077 hozzászólása Szept 11, 2008 /

Sziasztok!
Van egy kis problémám. A HEStorban vettem egy 128x64 kijelzőt. ezt
A weblapon mellékelt adatlapban KS0108 vezérlő van. EZÉRT vettem meg. Nos, amit átvettem azon nem volt ilyen vezérlő, helyette Toshiba T6963CFG.
Nekem a KS0108 vezérlőhöz van programom(CCS),azt tudom használni, de ezen a kijelzőn nem az van.
A kérdésem: Vki meg tudja mondani, hogy használhatom-e hozzá a KS0108-as szoftvert vagy az úgy nem fog működni? Ha nem megy mit tegyek? Ekkor reklamálhatok, hogy nem azt adták, amit kértem, hisz nem ugyanaz volt a honlapon, mint amit adtak.
Természetesen felvettem a vevőszolgálattal a kapcsolatot és segítőkészek meg minden, csak épp lassúak.
Megnéztem mind2 vezérlő adatlapját, de az angolom nem a legjobb, viszont azt ki tudtam venni belőle, hogy (sztem) nem fog menni a KS0108 szoftvere a T6963-on.
Vki hozzáértő segítsen! Enyhén szólva nincs kedvem felprogramozni egy új vezérlőt.Nincs egy felesleges percem se.
Előre is köszi a segítséget!
(#) MaSTeRFoXX válasza alex077 hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Szia
A T6963C nem kompatibilis a KS0108-al. Keresned kell másik drivert hozzá
(#) alex077 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Köszi a gyors választ!
De ha a weblapon (ITT) azt az adatlapot rakják fel amiben KS vezérlő van, akkor kérhetem, h cseréljék ki olyan kijelzőre amin az van, mert én azt rendeltem!
Szted kicserélik?
(#) alex077 válasza alex077 hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

Időközben egy barátom segítségével sikerült megoldani a problémát. Most már tökéletesen működik.

DSC00034.JPG

(#) Tomee hozzászólása Aug 9, 2009 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném a következő problémában kérni.
Adott egy EDT 24D70NCW 240x128 B/W (T6963C)grafikus Lcd.
Sima mezei BMP képet írok rá. A kijelző jobb oldalán a vonalak ferdeségének a függvényében függőlegesen elcsúszik pár pixel....
A BMP-t a bal alsó sarokból kezdem soronként lentről fölfelé kiírni.
Igazából nem tudom a hibát mire vélni, mert ha sok vízszintes vonalat húzok egymás alá, akkor sem jelentkezik a hiba.
A képet EEPROM-ból töltőm be.
Már a betöltött byteokat leírtam egy papírra és Bin-ben végignéztem az adott sorhoz tartozó bit halmazt. De ott nem volt semmiféle hiba. (Mindig egy sor byte-t töltők be.) A Bitek megegyeztek a BMP file tartalmával. Sőt ez alapján a képet pixelenként végignéztem és nem találtam eltérést....

Segítségeteket köszönőm...

Az Lcd-t 2005 októberében vettem. Utána játszottam vele egy kicsit Txt módban. Azóta a doboz alján pihizik... Most jutott rá időm, hogy foglalkozzak vele....
(#) alex077 válasza Tomee hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

Szia!

Nem vagyok vmi nagy szakértő, de ha vízszintes vonalakat rajzoltatsz ki rá és helyesen jelenik meg, akkor valszeg nem a kijelzővel van a baj, hanem a te programoddal.
Ahhoz hogy tudjanak segíteni a hozzáértők csatold a programodat.
Egyébként PIC-kel hajtod meg?
(#) Tomee válasza Tomee hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

Megtaláltam a hibát!
Pedigm sokszor átnéztem a kodot, de ezen sose akadt meg a szemem...
(#) ToMikaa hozzászólása Szept 9, 2011 /

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy 128x128-as, T6963C kompatibilis vezérlőre épülő grafikus LCD, ami egy PIC18F4620-ra van kötve. Megírtam hozzá a szükséges vezérlő programot, ami a jelenleg formájában igy működik:

A rajzolások nem közvetlenül a kijelzőre történnek (setPixel, getPixel), hanem egy pufferbe (2048 bájt) kerülnek a pixelek állapotai. Minden rajzolási művelet után egy writeBuffer eljárással bájtonként a kijelzőre írom a puffer tartalmát. Ez rendkívül gyors, mert egy SET_ADDRESS_POINTER parancs után gyakorlatilag csak át kell pumpálni egyesével minden bájtot az LCD vezérlő memóriájába. Ezzel a módszerrel az a baj, hogy a PIC memóriájának több, mint felét lefoglalja, így nem marad hely a program többi részének.

Szeretném a segítségeteket kérni abba, hogy milyen módszerrel lehetne helyettesíteni a nagyméretű puffert. Jelenleg olyanokkal próbálkoztam, hogy nem az egész képernyőt pufferelem, hanem csak egy részét (pl. 512 B-os régiókat, vagyis a képernyő negyedét), de ezek a módszerek is lassúak, mert egy régió olvasása sok időbe telik, kis régiók esetén (pl. 8 bites blokkok) pedig amiatt lassul a rendszer, hogy nagyon sok vezérlő és olvasó utasítást kell végrehajtani.

Remélem érthető, amit leírtam.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem