Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Tényleg, hiszen ez már a második, néztem a megtekertet, szépen tudsz tekerni. Nekem is van egy ilyen kellemetlen problémám EL84 PP-vel (paralell PP 2*25W-os, Plachtovics féle quad kapcsolás elfajítása). Megsütöttem az egyik oldali kimenőt (M 102 B 16 cm2 körüli) mikor a CD-t menet közben véletlenül rádugtam a phono bemenetre, előtte lemezt hallgattam falmozgató hangerővel. Persze, ha több gondot fordítottam volna a kimenőtrafó elkészítésére, valószínűleg túlélte volna, már több mint 5 éve használtam amúgy. Pár hónapja szétszedtem a rossz kimenőt, és felírtam egy papírfecnire milyen menetszámokat és tekercselrendezést használtam, hogy ugyanolyanra újratekerhessem. Mondanom sem kell, hogy a fecnit már jóideje nem találom, úgyhogy a másikat is szét kell szednem és két újat kell tekernem.
Üdv.
Tud valaki ECC83/12AX7-ből alacsony feszültséggel üzemelő (9-12V) előfok kapcsolást? Nem erősít, nem torzít, csak egyszerűen keresztül ereszti a hangot a csövön. Nem lehet bonyolult. Egy ehez hasonló: video Valami ötlet?
Köszönöm, igyekszem menet menet mellé, ahol kell.
nekem van egy füzetem, amibe minden project összes adata bekerül, trafók, kapcsolási rajz, sasszi tervek a nyákok tervei kinyomtatva, beletűzve az adott laphoz, így csak vissza kell lapoznom, Én 2008 dec. 19-én tekertem ezt a trafót, de csak most jutottam el odáig, hogy elkezdjem újratekerni, de nagyon nem halad.. legjobban a szigetelés szél cakkozását utálom, kisollóval... valószínűleg készíteni fogok egy Mayky-féle cérnametélt készítőből átalakított célszerszámot Börzén láttam gyárit, de nem volt olcsó ... Most kell készítenem majd egy ECC82 PSE-hez kimenőt M42-es légréses magra fogom elkövetni. 0,1-es vagy 0,08-as huzalból, nem tudom melyik van itthon azt biztos nem fogom menet-menet mellé. nem kell semmi osztás, csak egy primer, egy szekunder, 0,7 T, 200Hz-kb 4kHz, és egy rugós zengetőtankot fog hajtani (10Ohm)
Ilyen kis feszültségen biztos, hogy torzítani fog !
Ha ez váltóáram, akkor simán feltuningolható 90-12V-ra, s az már elég, nem? Ja és nem a trafós invertálásra gondoltam, bár úgy lenne a legegyszerűbb.
ECC83 alkalmatlan erre a feladatra , de ECC86 , simán teljesíti ekkora feszültségen is az elvárásaidat .
Nem. Legalábbis üzem közben nem.
Üdv
Tegnap összedobtam egy katódkövetőt a PCL85 triódájával, beállítottam a munkapontot annyi esik a csövön és a munkaellenálláson amennyi kell. De egyvalamit nem értek, ha 65V esik a munkaellenálláson akkor az nem teszi tönkre a TDA2003-at? Vagy csak annyit kell tennem hogy teszek oda egy kondit és akkor csak a jel megy át?
Pedig az aztán kéklik rendesen! akartam Neked guglizni képet, de nem találtam, illetve nem tudom , hogy keressek rá a sötétben fényképezett működő 6L6GC-re ...
Hát a kondi az alap! Erősítők közötti csatolás ! Jelen esetben kondenzátoros ! Minimum 100 nanoarád, de egy két mikroig elmehetsz, csak ne elkóval! A kondenzátor üzemi feszültsége a tápfesz fölött legyen (vagy azzal megegyező)
6L6GC PP
A kép nem igazán sikerült , de nem kéklik , megy vagy 2 éve .
Köszi!
de sajnos csak ECC83 van itthon. Egyébként annyira nem fontos hogy ezért külön vegyek egy csövet. Csak volt itthon ez feleslegben, és akartam belőle valamit építeni. Mert most építek egy 1W körüli IC-s mini erősítőt unalmamban, az elé akartam mint egyfajta csöves előfok (ami nem erősít persze, szóval nyugodtan be tehetem elé).
hát igen ezt gondoltam én is, mivel a csöves pedálok is épp ezért mennek 9V-ról. De gondoltam hátha van valami ötlet
Szörfözés közben tévedtem erre az oldalra, ahol sok minden látható, található.
Ezt találtam, nem éppen ECC83 -as csö kell hozzá hanem EF86 -os.
Ilyen nincs! Hogy a fenébe lehet egy varázsszemet ilyen aszimmetrikusra gyártani, de én vagyok a lusta, hogy nem nézem meg. Most készíthetek új panelokat.
Felhasználó kérésére a melléklet javítva. Frankye Idézet: Ezt írtad egy -két lappal ezelőtt . Csak szólok hogy az erősítő panel és az általad tervezett kijelző panel az már most több mint 380 mm . De gondolom még ez nem késő mert még csak a tervezés stádiumában vagy ! De miért nem tükör szimetrikusra tervezted a kijelző panelt akkor megspólolhattál volna egy pár centimétert. Vagy a panelt elforgatva 180 fokkal a téglalap irányát akkor is más lenne a helyzet ! De így is jó természetesen csak akkor a dobozolásnál ezeket a méreteket figyelembe kell venni . „A mérete 380x250x70”
A panel úgy van tervezve, hogy hogy a keskenyebbik oldala van elöl. A 9-es lábánál van kb. a cső eleje. Így belefér az erősítőpanel és a két varázsszem 360mm-be.
Viszont a dobozt 400mm szélesre kell terveznem, mer a fa keret 20mm-es lesz.
Akkor szuper ! Közben jobban megnéztem a paneltervet és rájöttem hogy a keskenyebb fele van elől . Viszont vigyázz mert nem középen van a cső ezért még szintén lehet méret problémád , ezt is vedd figyelembe !
Most néztem a GU-t és azért látszik a kékes szín benne, hogy így már sötétedik. És a legjobb, hogy ritmusra változik a fényereje. nagyobb basszusoknál kevésbé látszik. Kivezérlésjelzőként működik. Majd ha teljesen sötét lesz, akkor jobban fog látszani.
Én még nem láttam ilyen kékes fényt csak képen. Az én csöveim (6P3S) nem csinálják. Mitől csinálják? Valahol azt olvastam, hogy a rossz vákuum miatt vagy vannak valami gázok a csőben.
Azt mondják, hogy addig van a kékes fény, amikor új a cső.
Lehet, hogy azért van a fény, mert az egyes csövekből ne tudják teljesen kiszívni a levegőt, egy minimális bennt marad, és azt amíg el nem égeti a fűtőszál, addig van ez? De attól miért lenne ez a fény? Na mindegy, ez a gyártók dolga. Majd az EL84-et megnézem alávilágítás nélkül, hátha van fény.
Csináltam képet róla, de így nem igazán látszik.
Hát az én monitorom annyira sötét, hogy az első képen a két narancssárga pöttyöt látom. [off] A fényerő maxon, lehet, hogy meg kéne nézni a tranyókat, vagy nem megy már sokat a képcső?
A képcsövek Pentóda jellegűek, a segédrács feszültség emelésével nő a fényerejük. Persze defókuszáltság lehet a következmény.
Hát én látom. Középtől egy picit jobbra és egy picit lentebb van két kékes hosszúkás csík.Ennél jobb képet nem lehet róla csinálni, mert nem nagyon látszik. A második képen pedig még rá is van zooomolva, mert amúgy még ennyi sem látszana. Majd holnap berakom a másik csövet is és megnézem az hogy "világít".
|
Bejelentkezés
Hirdetés |