Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem ebben a 3/3 elrendezésben az volt a lényeg hogy se a V se a mA ne növekedjen nagyon.
ÉS akkor mi a megoldás merre keresgéljem? összes led sorba?de akkor mivel egy egységb 9 led kerül ezért akkor mivel ha csak 2 v vel számolunk ledenként azis 18v. Vagy akkor hogy kössem?
Tegyél az egyikbe 4-et, a másikba 5-öt és azoknak számolj ellenállást. De tehetsz 5-5-öt is, és akkor 10 LED lesz. De ez mindegy...
Tehát akkor azt mondod hogy ne 3.3.3 osztásba legyenek sorba kötve hanem mondjuk 5 led sorba meg megint 5 led sorba és ezt a két sort kössem párhuzamosra?
Valahogy igy gondoltad kötni ?
És igy nem fog csak az egyik sor világitani egységenként, vagy itt már nincs olyan hogy a nyitófeszek összeadódnak és ahol kissebb az 5-nek az értéke arra folyik az áram?
Ez meg akkor elvileg egy legegyszerűbb tesztkártya
A ledek után mikor közössé válik az +5v direkt van (csonk ) hagyva az áramkörön Idézet: „itt már nincs olyan hogy a nyitófeszek összeadódnak és ahol kissebb az 5-nek az értéke arra folyik az áram?” Hát ennyire durván semmiképp... De amelyik ágban kisebb a nyitófeszültségek összege, ott valamivel nagyobb áram fog folyni, amíg az áramkorlátozó ellenálláson eső nagyobb feszültség nem pótolja a különbséget. Pont ezért kell külön-külön áramkorlátozás az egyes ágakban, hogy legyen, ami kiegyenlíti a különbségeket. Az pedig feltehetőleg nem fog téged zavarni, ha az egyik ágban (mondjuk) 19 mA áram folyik, a másikban meg 21 mA. Ha mégis, akkor pedig "hangolni" kell az ellenállásokat. Házi feladat: "Ohm" és Kirchoff törvényei
Igen a gombok tervbe vannak véve. Ezt most tényleg egy teljesen alap kártyának szánom utánna jön a következő na az már ugy lessz megszerkesztve ahogy malyd a későbbi program végett kell amihez készítem a 11 egységből áló egységenként 9 ledes történetet
(juj de nagy szavakkal lett leirva amugy annyi a lényege hogy a következő kártyán minusz két led plussz két nyomogomb.paff a ledek helyére nyomogomb és ki előle az ellenállás). Amugy szerinted az elöttelévő áramkörön mit alakitsak hogy müködjön? Az építő jellegű kritikát bárkitől szivesen veszem ![]()
Jegyeztem a leckefüzetbe. És köszönöm szépen.
Már keresem a guglin akkor elvileg lehet hogy az áramkör beteljesítette önmagát? és következhet az önmegvalósítás?
Egyenlőre nem tudom hogy kell e nekem nagyobb proci amikor még azt se tudo hogy a program hogy épül fel. .
mert ok van 3 demo progim amibe már beletudok piszkálni annyira hogy hogy villogjon a led meg milyen gyorsan. . de ennyi, se azt hogy egy üj gombot berakni se azt hogy mondjuk a másik gomb megnyomására gyorsabban villogjon. de még azt se hogy ugyan annak a gombnak a lenyomásával váltsak a vilogási minták közül. de még igazán azt se találom hogy ezt hpnna tudnám tanulni megy hogy hogy épül fel a program. És tudom hogy ezek sokkial többre képesek mint ledek villogtatása de nekem most arra lenne nagy szükségem. Persze ha az már jól megy akkor tuti énis tovább lépek. . Ilyen progiba vagy leirásba tudsz segíteni?
Hali
Ha ram hallgatsz egyszeru 18 labas joszaggal kezdesz. A 16F627-628-asokhoz talalsz millio mintapeldat a neten. Ha veletlenul tonkremegy nem faj sokba. Amit a Bővebben: Link a #494014 szamu hozzaszolasban irtam megcsinalod, vagy megcsinaltatod, ezzel el leszel jo ideig. Ebbe a panelba bele tudsz tenni minden 18 labas PIC-et ( a 16-osakat), van rajta 8 led, 5 nyomogomb, 1 7-szegmenses display, valamint pinek szabadon felhasznalhatoan a ki es bemenetekhez. Meg kvarc es tap is. Ha ezzel eljatszadozol sokmindent meg fogsz ismerni a PIC-ek lelkivilagarol. El lehet kezdeni a nagyobbakkal is de mivel azok bonyolultabbak, egy kezdonek hamarabb kudarcot jelentenek. Eloszor 628 v. 819 (84-et lehetoleg ne), majd ha mar kezdesz belejonni el lehet letogatni a nagyobbakhoz is (16F886-887). Ezt vedd ugy mint tanacs, nem kotelezo megfogadni, de hidd el igy konnyebb lesz megindulni a rogos uton. Udv Vili
Ja meg valami
Latogass el a t-es-t oldalra. Ott magyarul erthetoen leirnak sokmindent a PIC-ekrol. Udv Vili
Az előző rajzodon még 12V volt a tápfesze a LED-eknek!
A "nagy" áramkörünkön mostis 12 volt a betáp Bővebben: Link és ahogy megbeszéltük a feszstab veszi le 5re az ic nek
Ezen a kis kártyán ami egy teszt kártya ezen 5 volt a betépja a lednek de ugy is van hozzá az ellenállás.Bővebben: Link de engem az érdekelne hogy a nagy áramkört jonak látod e illetve a ledek megoszlását igy gondoltad e? Előre is köszi
énis a melett döntöttem
amit a conrádba lehet kapni kártya PIC16F627 chip-el azt szereztem meg. A programozás. . hát tul sokat még nem tudok játszadozni mert elkezdeni se tudok egy progit. . mondom meglévőbe már belekontárkodok de ottis csak alapvető dolgokat tudok változtatni. AMugy épp egy 3-4 orája találtam rá az oldalra. Most kezdtem belemerülni. Remélem megértem és tudok malyd irni progit.
Minden IC-re kell még egy-egy 100n a táplábakhoz minél közelebb és az 5V regulátort is ki kellene rajzolnod, úgy, ahogy az adatlapjában van, kondikkal. Egyébként az áramkör jónak tűnik első ránézésre, habár az ellenállások értéke nincs még odaírva.
A PIC lábválasztásnál nézd meg az adatlapot, hogy az RA4 milyen kimenet(TABLE 5-1)! Gondolom majd 16F628A-t veszel! Azt is gondold át, hogy akarsz-e külső reset-et használni! (Kérlek, amikor írsz ne kapkodj, és olvasd el újra mielőtt elküldöd! Köszönöm!)
Azt is gondold át, hogy az ICSP lábakat valóban akarod-e használni! (Írtam korábban, hogy olvasd el az írást az oldalamon!) Ki kéne rajzolni, az ICSP portot is!
SZia, az ellenállásokat számolom de ha jól emlékszem igyis 100 ohm os kell hozzájuk de ezt most nem tudom pontosan. . a fesszabályzóhoz kapcsolási rajzot nég nem találtam hogy hogy kéne beilleszteni ugyhogy szerintem azt fogom csinálni hogy keresek hasonlórajzokaz és arról lelesem hogy hogy is néz ki meg mekkora kondik kellenek hozzá. (jolsejtem hogy jelen esetbe a kondik egy puffer szerepet játszanak hogy folyamatos lehessen a müködése?)
Külső reset gomb: elvileg ha jól olvasgattam eddig akkor ez az egyik lábon bevezetett 5v egy kapcsolóval megszakitva, ami kérdéses előttem hogy mire szolgál? arra hogy reset után ujra kezdi futtatni a programot? vagy hogy ezzel törli programot belőle (Bár szerintem az első mertannak nemlátom értelmét hogy kitörölje az ember a progit és utánna nem tud vele mit kezdenicsak akkor ha újra programozza) de ezzel már elis jutottam az ICSP hez. . Hát ezt nem tudom hogy kellen evagy hogy szeretnék e? amugy elolvastam a cikkedet (itt jegyezném meg tetszik ahogy összevannak szedve a dolgok sokat segít)ami kérdésem lenne ezzel kapcsolatba ha teszek icsp csatlakozást akkor azokat a pineket csak arra használhatom vagy megvalósítható hogy amikor nincs programozás alatt a pic tehát futa progi akkor azt a lábat ugyanugy ki illetve bemenetként használja mintha nem is lenne ICSP csati? Amugy a pic elé és után az a 100n mi akarlenni? Köszi
Az a baj, hogy ezek a kérdések már mind meg lettek válaszolva a PIC - Miértek, hogyanok című témában. Tehát tedd félre egyelőre azt, hogy áramkört akarsz építeni, és olvasd el azt a témát és a kapcsolódó oldalakat az elejétől a végéig. Szánj rá 1-2-3 hetet, majd azután visszatérhetsz az építésre. Egy idő után watt is megunja, hogy minden alapvető elektronikai kérdésre itt adjon választ. A 7805 bekötése például egyáltalán nem tartozik a PIC-es témába...
ELnézést a kérdésért. Most jutottam el a tanulmánybana resetig. Amugy hidd el ha lenne 3-4 hetem akkor simán nem fárasztanék senkit ilen kérdésekkel. .
Bár ezt se mondanám mert akár hogy olvas az ember tul sok anyag nincsen erről a témáról. Kezdőknek meg pláne szinte semmi. Eddig össz vissz egy oldalt találtam. NA mindegy most olvasgatok programozással kapcsolatba. Metr ugy néz ki hogy az áramkör a feszstabilizátor be"kötésével" kész. Annyit még megkérdezhetek hogy ezeket az alkatrészeket hol találom meg? mert eddig nem sok infóm van róla
Így is rá fog menni legalább 3-4 heted. Olvasnivaló van, csak olvasni kellene. Elektronikában kezdők számára természetesen nincs olyan, ami mindjárt PIC-el indít, mert egyszerűen nem lehet azzal indítani.
Amúgy miért nincs 3-4 heted? Ez valami fizetős munka, vagy mi?
Hidd el olvasnék én ha találnék anyagot (jobb dolgom ugysincs mert ágyhoz vagyok kötve most pár napra).
Fizetős munka ilyen tudással. . ugyanmár nekem is van ökritikám ![]() kb hasonló esélyel indulnék érte mint egy 3 éves gyerek ![]() Amugy saját célra helyesebben családi célra lenne kiállítása lessz édsanyámnak és egy pofás reklámelemnek szánom a cégtáblája mellé (na nem nyomtatott áramkört ![]() Nekem szimplán annyi kell hogy ugy tudjam a ledeket villogtatni ahogy én szeretném. Amugy jól tippelem hogy amire watt gondolt 100n az IC-re az kondi akar lenni?
Sziasztok kérdésem lenne ha a PIC közé és az uln2003 közé szeretnék berakni egy ledet visszajelzés céljából Vagy helyesebben kijelzés céljából akkor oda hogy számoljam ki az előtétellenállást? ugy mint ha a Uln nem is lenne ott? vagy mekkora értéket adjak neki?
Köszönöm
Sziasztok!
Nemrég vetttem magamnak egy Pickit2-t, amivel már el is hülyéskedtem egy darabig, a tesztpanelon már elég jól megy a dolog. Nade. Ha le szeretném választani a PICem a tesztpanelról, az összes webes dolog external clockokról hablatyol. De ugyebár a pic16f690 nek van internalja is, és ha jól értelmezem a tesztpanelon is csak arról működik. Tehát kérdés: ha beprogramozom a pickittel a PICet valamire(a mellékelt példaprogramokban használt configgal), leszedem róla, csinálok valami ilyesmi kapcsolást: http://www.microchip.com/forums/download.axd?file=1;629215 ez életre fog kelni? Ha igen, akkor mégis hogyan? Köszi ![]()
Szia!
Ha ehhez való a program, akkor persze, hogy működni fog, ugyanez van a tesztáramkörön is. Pontosan mit szeretnél meg tudni?
Egyszeruen tudsz egy demo panelt csinalni, es annak van egy kulso tapja. A PK2 nem fogja tappal ellatni, viszont tudod programozni. Utana lehuzod a programozot, es kulon probalod a mukodest. Termeszetesen ugyanigy csinaljuk a keszulekeket, projekteket. Megtervezzuk az aramkort, majd felepitve, beletesszuk a felprogramozott PIC-et. A masik forma, hogy az aramkorben kiepitjuk a ICSP csatlakozast (Ld demo panelek rajzai) es a kesz beultetett aramkorben tapfesz alatt programozzuk a PIC-et. A 20 labas demo panelben tudsz 8 labas 12Fxxx, vagy 14 es 20 labas 16Fxxx uC--t berakni, es probalni a programodat.
Nos, akkor eddig jól értettem a dolgot, ez megnyugtató
![]() A célom igazából egy ilyen megépítése lenne: http://www.imagesco.com/images/picstepper/fig04.gif Ezek szerint itt is elhagyható az oszcillátos rész? Tehát pl írok egy rövid progit, ami bizonyos késleltetéssel váltogatva ír ki 01h,02h,04h,08h számokat, megépítem a jobb oldali áramkört, és csak simán ráadok egy tápfeszt, akkor máris elkezd forogni a motor? Ez túl egyszerűnek hangzik ahhoz hogy így jó legyen :S Mindenesetre köszi a gyors reagálást, és bocs a butus kérdésekért, az igazság az hogy alapjában véve c++ ul beszélek, ahol nem igazán kell tudni, hogy mitől is működik, csak működik és kész. Itt egy pöppet komplikáltabb a helyzet ![]()
Az eredetiben 16F84 van. Termeszetesen ha atirod (vagy megirod ) 16F690-re elhagyhato a kulso oszcillator, mivel a 16F690 rendelkezik belso oszcival. Itt nem fontos a pontos orajel, tehat termeszetesen a belso is. A PIC-re van tobb C (nem C++) fordito, de itt erdemes (sot kotelezo) ismerni a belso felepitest, ha programot akarsz irni. Esetleg egy Bővebben: Link par konyv es mintapelda.
Igazság szerint már elkezdem barátkozni asmmel, aztán lehet hogy megunom egy idő után, és c lesz belőle..
![]() Egészen pontosan milyen szinten érted a belső megismerését? Amennyire én most látom, nem kell nagyon sok az ilyen regiszter meg bitpakolgatáson kívül ahhoz, hogy elindítsak egy stepper motort. Vagy rosszul látom?
Azert nem bitpakolgatasrol van itt szo. A PIC egy komplex aramkor, amiben beleintegraltak eleg sok HW elemet. Ezeknek a megismerese alapveto a programozashoz, szemben a magasabb szintu programozasi nyelvekkel, pl C++. Egy egyszeru pelda erre, hogy egy lab, vagy port digitalis kimenette allitasahoz le kell tiltani az analog periferiat, majd a TRISx regisztert be kell allitani. Ezt azert kell igy, mert a labak multifunkciosak, es indulaskor altalaban az analog funkciora van allitva es bemenetnek. Namost ezt sokan elfelejtik, es jon a kerdes, hogy miert nem villog a led a labon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |