Fórum témák
» Több friss téma |
A Km/h vagy fordulatmérő müszerekben, nem hinném.
Újabb BMW-kben például pici motorok vannak. A régiekben meg a fordulatot azt hiszem egy orsós bowden hajtotta. A bowden tömlőben forgott egy hajlékony tengely és az ígyekezett kitekergetni a mutatót a spirálrugó ellenébben. Ha van képed ezekről azért szívesen várjuk!
Ma találtam egy cikket, hogy megvakult két táncos egy fesztiválon valószínűleg lézertől.
Érdekelne azok véleménye akik foglalkoztak(nak) lézerrel. (gyermekes apaként főleg!). Állítólag az előírásokat betartották és táncolás közben különben sem lehet folyamatosan közelről nézni a lézert. Ha egy emberről lenne szó akkor talán, de ketten vakultak meg egyszerre! Ha túl off kérem a moderátorokat intézkedjenek, de úgy érzem a lézershow építéséhez ez nagyon szorosan hozzá tartozik!
Még nem kampec neki, csak sokkal rövidebb lesz így az élete.
wg_kezdo: csak ha a lézernyaláb megáll egy helyben (vagy nagyon egy helyben mozog) és belenéz az ember, akkor vakul meg.
ha egy akár nagy teljesítményű lézernyaláb mozgásban van vagy egyszerkétszer meg is áll pont a szemnél ami ritka de megesik akkorsem okoz komolyabb szemkárosodást mivel a pupilla meg az agy védekezik és valószínűleg a személy gyorsan be fogja csukni a szemét.
De ha viszont valamilyen kábítószer hatása alá kerülnek ami igencsak megesik egy techno partyn de manapság bárhol pupillák kitágulnak és nem is fognak bezáródni és az agy sem fog annyira komunikálni a szemmel máskülönben becsukná a szemét. nameg táncolás közben főleg kevesebb az esély arra hogy hosszabb ideig belenézzen. Semmi drog és talán megússzák .
De ilyen erős lézernél már nem tudja az agy elég gyorsan "becsukatni" a szemet, nem?
HE találkozón kitaláltuk a lézersugár elhajlítását, nem kell semmi tükör, se galvo se motor. A megoldás pofonegyszerű: mini feketelyukakat kell létrehozni és irányítani amik meggörbítik a teret, ezáltal a lézersugár irányát
Amúgy próbáld ki, hogy simán világíts egyenesen a lézerrel, semmi tükrös módszer, semmi ilyen, csak natúran és világíts rá egy kb 30-40 cm átmérőjű buborékra, valahogy szappanos vízből csinálsz akkorát... Már láttam ilyet... Ha minden igaz akkor a lézer kitér és amit én láttam (ilyen tudományos kisérletezős műsorban) a hab buborékot nem egynesen hagyja el, hanem eltéríti, és miután kilép buborékból, utána sem egyenesen haladt hanem ívben... Egy jópár éve láttam, amikor még nem is érdekeltek a lézerek, nem tudom mennyire igaz és hogy sikerülne-e kivitelezni (nem hiszem) Mert ugye a fény egyenesen terjed....
Szerintem pedig simán elképzelhető, hogy a buborék megtöri a lézer sugarát. Nagyjából el tudom képzelni milyen lehet. Én olyat csináltam, hogy alufóliára világítottam rá lézerrel, és a visszavert kép is ilyen összevisszaság lett.
Azért ,mert nem volt sík az alu.....
Ha egy marék tükörre világítottál volna ,az is ezt eredményezi.....
Csak nyisd meg a csapot, és világíts bele a vízbe. Ha van füst még szebb. Régen a munkahelyemen szórakozásból ásványvizes flakonnal jácottuk ugyan ezt.
Ez milyen ötletes és szépen kivitelezett "laser show" bár nem annyira látványos szerintem, de nagyon tetszik.
Bővebben: Link Tetszik mert teljesen egyedi.
Valaki próbált már mambával TTL vezérlésű modult hajtani ?
Lehetséges e ? Mert a mambában van olyan pipálós rész ahol az van írva hogy analog blanking Vagy csinálnom kell egy analóg TTL átalakítót ? És ha igen van e valakinek ilyen kapcsolásirajza ? Előre is köszi
Szerintem beállitod RANGEnek 0-255 ig a COLOR SETTINGSNÉL.
A képek szerkesztésénél meg vagy 0-t vagy 255-ös szint adsz meg és akkor ki/ bekapcsolja. Vagy nem erre gondoltál ?
Ennél a modulnál a TTL bemeneten mérek 5 voltos feszt és ha rövidrezárom akkor kialszik a lézer de ha adok neki 5 voltot semmit sem csinál tovább világít.
Ezért nem értettem hogy is van ez TTL jeleknél működne a dolog ? Az LPT porton TTL jelek jönnek ki ? Kérdeztem közben egy ismerős elektromérnököt is de az aztmondta hogy van átalakító analógról TTL re fillérekből meg lehet csinálni de van vagy 12 fajta ami különböző módon alakít át. Ugyebár tudjuk hogy a DAC -ból szabájzott feszültségszint jön ki ezt kellene valamilyen módon egy áramkörrel átalakítani úgy hogy a modulációt az éppen aktuális feszültségszint mértékében TTL inpulzusok hosszát is szabályozza gondolom ezzel nem csak a szaggatás hanem a fényerő változás is elérhető.
Sziasztok!
Elkészült a lézer show-m 99%-ban. A ki mit épített topicban megnézhetitek: Bővebben: Link
Magyarul egy PWM kitöltés szabályzást szeretnél amit 0-5V-al lehetne vezérelni ?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy honnan tudom megállapítani, hogy a szészedett dvd íróban lévő tükrök, üvegek, dichro-k közül melyik az infra szűrő? Egy sima mezei infra szűrűre lenne szükségem, csak nem tudom, hogy melyik lehet az, hogyan tudom letesztelni? Szerk.: Közben TV távirányítóval és telefon kamerájával vizsgálgattam az optikákat és a következőre jutottam: Találtam egy IR szűrőt, ami körülbelül 90%-ban szűri meg az infrát és van itthon nekem egy dicrom is ami kék lézerhez való, ez mondjuk 98%-ban dolgozik. Viszont ha a találtat beteszem a laser show-ba akkor a piros lézer látható fényét sokadjára lecsökkenti, jóval gyengébb lesz mint egy piacos laser pointer, a zöld fényét nem bántja. Viszont ha a kék lézerhez valo dicr-ot teszem a nyalábok elé, akkor látszólag nem csinál velük semmit. Ha ezt használom, akkor az működőképes? Valóban szűri az infrát? Mert az lenne a célom, hogy biztonságosabbá tegyem a lézerem. Üdv!
Miért lenne infraszűrő a lejátszókban? Vagy az infra megy, vagy a vörös. Ha van, azt kamerával és egy infradiódával meg tudod nézni.
Nem tudom, hogy akkor, hogy miből bothattam k9i, de kb 20 ilyen kis optikai mütyűr közül egyet találtam csak ami szűrte az infrát és igen, pont úgy csináltam, ahogy mondtad
Szerk.: Csatoltam egy videót a szűrőről és a dicro-ról. Amit először próbálok, az a talált szűrő (kisebb) és a nagyobb, az a discro ami a kék lézerhez való.
Sziasztok!
én már nagyjábol elkészültem a galvoimmal n45 ös 10mm er hosszu és 4mm átmérőjü tömör mágnest használok lehet későb cserélem lukasra de még nemtudom melyik lenne jobb,majd kikisérletezem ha elkészült a végfok és a dac.. 0.22 es huzallal tekercseltem meg,oldalanként 100 menet ment rá. 5mm / 2mm es EZO csapágyakat használok a külső váz lágyvas két kibelezett hangszóróból már probáltam 4,5 v rol és elég jol megfogta a tengelyt ha pedig megforditom a polaritást akkor 180 fokban elfordul a tengely. az volna a kérdésem hogy milyen tükröt tudnék használni ami elég vékony és jo minőségü?? gondoltam arra is hogy széttörök valamilyen karácsonyfadiszt aminek van egyenes része,de nem találtam ithon
Üdv!
Keress tükörnek inkább régebbi vonalkódleolvasókban van olyan abban van akkora tábla amiből elegendő 3 galvóra akár még 4-re is az 0,5 mm-es felületgözölt tükör van. Ha belenézel az ablakán és megmozgatod a kezedbe a tükör mindjárt remegésbe jön. na az a fajta kell és kész a könnyű tükör csak szét kell darabolni.
Üdv!
Igen több mint valószínű hogy olyasmire van itt szükség de előbb ki kellene valamilyen TTL jelforrással próbálni akkor mit csinál.
köszi megprobálok keresni a vaterán,remélem találok valahol.érdeklődtem foncsorozóknál de senki nem válaszolt
Egy azonnal is elvihetőBővebben: Link
Az infra szűrők közt is van különbség, van amelyik csak adott (808 és 1064nm) hullámhosszt szűrnek, van ami szélesebb spektrumot levág.. nézd meg kamerával sötétben, mennyire csökkenti a fényét.
Rendben, megnézem és utána írom is az eredményt.
Mindkettő ugyanannyira szűri meg szerintem.
Egyszerü fix ábrák előállítására, motorok feszültség kapcsolgatására való kapcsolást találtam számotokra:Bővebben: Link
Hello!
Ez de jó Amikor még nem volt szó PIC-es megoldásra a lézer show-mnál, akkor úgy akartam megcsinálni, hogy építek egy 555-ös astabilt, ami mondjuk 20 másodpercenként ad egy impulzust és ehhez építek egy előre számlálót, ami impulzusonként lépeget. Minden egyes lépéshez tartozott volna egy potméter, amivel beállíthatom a motor sebességét => így az alakzatot is. Ha jól látom, akkor ez pont ugyan így működik. Jó, hogy vlaki csinált ilyet, mert én ebbe a "project-be" belebuktam.
Találtam egy elég ötletes scannert elég egyszerü elven müködik ugy gondolom,és mé pozicio detektor sem kell hozzá Bővebben link
mi a vélemény? |
Bejelentkezés
Hirdetés |