Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
helló
tudna valaki segiteni abban hogy mekkora ládát épitsek egy sal sr2030-as mélynyomónak?
Lényegében arra lennék kíváncsi mi a tényleges érték ami mondjuk 5% torzításig használható?
Mert azért gondolom vannak tartalékai ...
Pedig a 160-180mm-es mélyközepek a jobbak, a 130-150-es nem valami kiemelkedő.
Attól függ, hogy van összerakva. Múlt héten csináltam hat darabot én, azok +-5-ig használhatók, mert 10-nél van a mechanikai korlát.
Ui: még az előzőkhöz: a 484 sztem olyan semmire sem jó mélyközép.
Ezek szerint akkor jól eltaláltam, amikor másfél éve rendeltem két 582-est
Igen, egy 2.1-et szeretnék építeni majdan. Mert kicsit unom a mostani hörgős fujtatós mélyeit, meg kicsit gyenge is. Eredetileg én is a 672-t éztem, csak az ugye 140w az erősítő meg csak 70w. Mondjuk halálraküldeni legalább nem tudnám. A hangszórónak egyébként nem lenne baj hogy nem függőlegesen volna hanem vízszintesen?
Az a 70W bőségesen elég hangerőt fog neked produkálni ezzel a hangszóróval. Milyen erősítő egyébként az a 70W-os?
Egyébként szétküldeni is szét tudod.. ha nagyon torzan adja ki azt a 70W-ot az erősítő..
Az erőlködő egy SAL SUB70 ami elméletileg 70 wattot tud. Ha torzít azt meghallom.
Volt már valahol téma ehhez a két erősítőhöz kísértetiesen hasonlító példány, mégpedig az MNC produktumai. Ha hihetünk annak az adatnak, hogy a hálózatból felvett teljesítménye a SUB70-nek 75W (amit általában teljes kivezérlésre szoktak megadni), akkor körülbelül 25-30W körüli max. kimenő teljesítménye lehet az erősítődnek. Szerintem mindenkinek furcsa lehet ez az adatlapon feltűntetett jó hatásfok: 75W bemenő és 70W kimenő teljesítmény.. Szerintem még kapcsolóüzemű táppal és D osztályú erősítővel sem könnyű ezt elérni, ráadásul úgy, hogy közben a THD 0,2% alatt marad.. Pl. az én jó öreg videotonom 2x30W-tal történő teljes kivezérlésnél 160W-ot kajál a hálózatból
Hasonló az erősítődhöz az MNC kisebb SUB erősítője, ami az egyik fórumozó szerint IC-s megoldású, míg a nagyobb (annak teljesítményfelvétele 200W körüli, és 80W kimenőteljesítményt képes leadni.. és ezt azt hiszem az MNC adatlapján is így tűntették fel) MOSFET-es. Ha lehet párhuzamot vonni a SAL és az MNC hasonló erősítői között (márpedig az adatok sokban hasonlítanak), akkor neked is egy IC-s, 25-30W-os végfokod van. Azonban amit már egyszer ki is vesáztünk egy másik topikban, hogy érdemesebb MNC-t venni, mivel a két kisebb erősítő között jelentős árkülönbség van (azt hiszem az MNC 7000, míg a SAL 10000 forint körül kapható), míg a tudásuk szinte azonos. De ha már megvan, akkor megvan. Egyébként mondhatnám, hogy bocsi az OFF-ért, de ugye a topikcím: Hangdoboz/Szubláda készítés.. és az aktív szub is szubláda És az aktív szubhoz meg erősítő is tartozik
Lassan végigérünk az összes H2000 hangszórón , és végülis azt fogják mondani többen is amire én gondolok.
484 semmire sem jó... 672 hez nem építhető korrekt hangdoboz , mert a lineáris kitérése határt szab, és még így is 30 Hz fölé van hangolva. A szubládák eleve 20-60 Hz ig kellene működniük. Ugye a dóm magasak használhatatlanok ,ezt még te mondtad csak nincs kedvem kikeresni ,hogy hol . Továbbá nincs 1 olyan hsz sem aiből 2 utas hangrendszert lehetne építeni , saját gyártmányokból. A háromutas hangdoboz meg eleve lehetetlen küldetés. Az esztétikáról a mélyközepeknél ne is ejtsünk túl sok szót , mivel a ragasztásokkal sokkal nagyobb baj van. Nekem felszakadt pillés 22 eseim voltak ,másnak a 672-engedte el a ragasztást . Itt voltak a képek is róla. A 17-634 ek sem olyan túl jók ezt több helyen lehet olvasni . Akkor mit vegyen a srác, ha 2.1 hangrenszert szeretne építeni?
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem. Van egy 150W szinusz/300W zenei 3 utas hangdobozom, és van benne 2 db 25cm-es mélynyomó, illetve egy közép, és egy magas hangszóró,márka nincs feltüntetve. Szóval, amikor megy a zene, sok a magas, és kevés a mélyhang. Szerintem a mélyhangszóró nincs kihasználva. Hogy tudom megoldani, hogy több mélyhang legyen? A másik kérdésem az hogy ha mondjuk, egy műszaki boltban kapható jack dugó elosztót (ami 1 jackból csinál 2 aljzatot, gondolom párhuzamosan köti a jelet) bekötök a gép hangkártyájába, és így 2 stereo erősítőt kötök, a hangkártya kimenetére, akkor mindkét erősítő megkapja maximálisan a jelet? És az utolsó kérdésem: Számít, a hangfalkábel vastagsága? És ha igen miért? Köszönöm előre is!
A kevés mély problémádra nem igazán tudok megoldást, én aktív rendszerrel dolgozok, tudom ajánlani. Talán a passzív hangváltónál kell a hiba okát keresni A hangkártyádnál szerintem meglesz a "max" kimeneti jeled. A kábel vastagsága iszonyú sokat számít, pláne a mély tartományban a kisebb soros ellenállás illetve a nagyobb energia miatt, de hogy ezért lenne kevesebb mélyed 150/300W-nál szerintem kizárt.
Idézet: „pláne a mély tartományban” Bizony, a T-S paramétereken is változtathat látszólag, ha elég hosszú a madzag. Idézet: „Talán a passzív hangváltónál kell a hiba okát keresni” Biztos, h. ott kell keresni, a váltó tervezetlensége miatt nincs meg az átvitel egyensúlya.
A 672 ragasztását megoldottam, legalábbis a megoldást leszállítottam, kerestem a gumiszélhez megfelelő ragasztót és technológiát. Megmutattam hogy működik. Szóval ezzel talán nem lesz baj. Egyébként eddig sem vált el a széle, ha nem feszegették.
A HA17-634-el évek óta nincs semmi probléma, mióta én ragasztom egybe a habszélt a membránnal. Gyakran 1% pontossággal hozza az adatlapon közölt értékeket, még annak a mérésein is, akinek a kínai hulldék hangszórók a kedvencei, szóval biztosan pártatlan. A szubok nem működnek 20 tól 60Hz-ig, már a normálisabb fajta. 30Hz alá nem nagyon merészkednek, és a HA25-672 a max méretű dobzoban, 28Hz-es hangolással bőven 30 alatti alsó határfrekvenciát tud. Nem tudom elképzelni, mi ezzel a probléma. A +-6mm kitérés 80W-ig elég 64 literben, ez egyáltalán nem rossz kompromisszum. 484-nél, mióta H2000-féle van, sosem volt igazán jó a T-S paraméterek aránya, de olcsó hsz, igazán 3000,- Ft alatti összegért nem lehet többet várni. Viszont a mélytartomány problémásságát leszámítva középtartományban durva rezoanciáktól mentes, így alkalmas kétutas rendszereklben való alkalmazásra, nem mellesleg amikor veszel egyet, azt kapod, amit ígér az adatlap, nem lő mellé 50%-al a gyár. Ilyen +-5%-os szórást manapság a drága hangszóróknál sem kaphatsz a pénzedért, se Fostex, se Visaton, se Beyma, se a Seas, a kínába költözött vifáról peerlessről meg ne is beszéljünk. Szóval ha végigérünk az összes H2000 hangszórón azt látjuk, hogy messze a legjobb kompromisszumok közé tartoznak, főleg ha érdekel az ár/használati érték arány is valamelyest. Mert szerencsére a mélyközepek többszörös árú hangszórókkal is felveszik a versenyt, olyannyira, hogy a saját gyártmányoknál jobb dóm magasakat érdemelnek. Vissza a kérdéshez. Kétutas rendszerhez jól használható hangszórók: a HA10-436, HA17-582, HA17-634 HA22-599. Ahogy már párszor leírtam. Leginkább ajánlott jelenleg a 634 4 vagy 8 ohmos változata, ez jelenleg talán a legjobb választás két útban, egy olcsóbb monacor DT-99, vagy DX25 magassal pl.
Elképzelhető az is hogy a mélyeknél van gond, nem feltétlen a váltó lehet a hibás csak nagyon valószínű azért írtam hogy talán, nem derül ki egyértelműen csak hogy kevés a mély. 1000+1 oka lehet. Ha a mély sokkal érzéketlenebb mint a közép ill magas szintén fennálhat a fent említett probléma. Láttam már olyat, hogy az egyik hangszóró polaritása meg volt fordítva és csodálkoztak hogy nem volt rendes mély.
wtc: egy kicsit bővebbet írj, mert ez érdekelne
Nah akkor bemutatnám a doboztervet , és egy gyengécske kép a félkész dobozról. Remélem most ez is jól le lessz minősítve.
Még annyit hozzátennék ,hogy kárpitot akarok ráragasztani , és védősarkokat és fogantyúkat is szándékozok be süllyeszteni.
Csak sok helyen a H2K hangszórókkal kapcsolatos írásaidból hiányoznak a pozitívumok, pl. a 484 durva rezonanciáktól mentes középtartományát megemlíthetted volna az előző, vele kapcsolatos írásodban (ahol azt rtad, h igazából semmire sem jó). Mert bár mondtad, hogy nem kielégítő a mélytartománya, és ugye az itthon kapható hasonló átmérőjű kínai mélykozepeknek sem kielégítő, de a durva rezonanciáktól mentes középtartomány szerintem nem túlságosan jellemző rájuk. Valamint én arra is mérget vennék, hogy mondjuk egy SA1320 vagy egy SBX1320, vagy egy MNC 30205 T-S paraméterei még annyira sincsenek egyensúlyban Szóval szerintem ha a srác mindenképpen 13-asat szeretne, akkor inkább a 484, mint egy SA1320 vagy egy SR.
A kínaiak eleve kiesnek, többünk mérései szerint az SBX13 79dB körüli érzéketlenséget teljesít. SA13 még ennélis rosszabb, nem nevezném hangszórónak. Nekem az máshol kezdődik. Amit hangszórónak hívok az már nem lehet olyan rossz.
Ui: 484 az a 20 centis olcsó kiscsapos, én arról írtam. A 13 centis HA13-478 épp a középtartomány gyengélkedése miatt nem jó annyira.
Bizony le. Najó csak poén volt. Vagyis nem, mert a hangolás nem jó, iszonyatosan mély, 50 literben 30Hz alá nem szabad menni, és a T-S mérés sem vagyok benne biztos h. pontos, nehezen lehet 78g a mozgó tömeg.
Ui. a merevítéseket nem látom jól.
Egy 16 literes zárt dobozban mértem , ha ez számít .Lsp-lab -al.
De már vagy 2-3 hónapja nem foglalkoztam vele.
helló
van egy pioneer ts-w252f 30cm-es mélyem 400watt kb és ehez szeretnék egy ládát csinálni itthonra a szobába tudna valaki segiteniabban hogy milyen láda kellene hozzá?
Akkor keverem a szezont a fazonnal.. már megint
A 252-es nem 30centis volt. Az F-es ráadásul nyitott felhasználásra tervezett, un. free air hanszóró. Nem alkalmas szobába tervezett ládába.
Sziasztok!
Nem valószínű hogy aktív hangváltó van benne, mert egy kicsi panelon van. Szóval rosszul tudtam, a hangdoboz, az 200/500W-os most nézem és 4 ohm-os. Hol tudok venni hozzá jóminőségű aktív hangváltót készen? Köszi!
Szinte biztos hogy passzív váltód van, nem akartalak összekeverni a passzív-aktív dologgal. A kettő teljesen más. Sajnos azt hogy hol tudsz jót venni nem tudom, viszont ha ismereteim jók, akkor a hangszóróhoz kell a váltót méretezni és nem olyan dolog hogy veszek hozzá valamilyen váltót, részben ezért is vagyok az aktív hangrendszer pártján. pl13 lehet hogy többet tudna erről mesélni.
Nos, ha egy háromutasban megfordítod bármelyik hangszóró fázisát, az nem érinti a mélytartományt egy kicsit sem (valószínűleg nem 50Hz-nél van a váltás), szóval ezt rosszul gondolod. Ha a mélyhsz kevsébé érzékeny, akkor meg az van, amit én írtam az előbb, vagyis hibás a váltó tervezése.
Ezen kívül más oka nem lehet, legfeljebb meghibásodás, de az már nem ide tartozik.
Idézet: „részben ezért is vagyok az aktív hangrendszer pártján.” Ott is ugyanazt kell tudnia a váltónak, és ugyanolyan gondokkal kell szembenézni tervezés közben.... csak a megoldások mások.
Kivéve, ha hátul nyitott dobozt csinálsz, és jól ki tudod találni az elhelyezést. Illetve elviseled a magas jósági tényezők, és a lengőrendszer hibái miatt a pontatlanságot.
Hát eléggé ki kéne önteni ahhoz h. 10g fölösleges ragasztó kerüljön a membránra. Nem tartom valószínűnek, a többi lágyrész tömege meg állandó.
"Nos, ha egy háromutasban megfordítod bármelyik hangszóró fázisát, az nem érinti a mélytartományt egy kicsit sem (valószínűleg nem 50Hz-nél van a váltás), szóval ezt rosszul gondolod."
De ha a két mélye egy váltóról üzemel párhuzamosan és az egyik fordítva van bekötve máris kioltás jön létre. "és ugyanolyan gondokkal kell szembenézni tervezés közben.... " Ha dolgoztál volna aktív rendszerrel nem írtál volna ilyet. Ne nekem magyarázd meg, wtc-nek segíts. |
Bejelentkezés
Hirdetés |