Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Vagy arra gondolsz, hogy a csatlakozó helyén két borda ki van marva? Ezen a képen látszik.
Milyen hőfigyelő szenzort használsz ?
Ez teljesen szakosnak látszik.
Hogy hol a legcélszerűbb mérni a hőt, azt már sokan, sokszor próbálták megfejteni, több-kevesebb sikerrel. Az biztos, hogy a tranyótok, egyike a lehetséges helyeknek. (én ha ehhez hasonló megoldást alkalmazok, simán egy fél csepp pillanatragasztóval szoktam a tokhoz ragasztani a figyelő elemet. Ez TO92-es toknál, a kis lapolás miatt egészen egyszerű.)
Tovább halad a tápegység project.
Elkezdtem összedrótozni. Már csak a mérőrész, és a hálózati rész van hátra. Ugyan a képeken nem látszik, de tiszta gáz, hogy az egyik piros csatlakozóm nyakban elszakadt (pedig értek a csavarokhoz, nem húztam meg jobban mint kéne). Nem az a 100Ft a gond, hanem hogy menni kell érte.
Nekem eddig kb 2 szakadt el így, meg meg is kell fúrni mert csak a nagyon kopott banándugó megy bele. Totál kisipari selejtek ezek a csatlakozók, nem is érdekelt hogy eltört én tettem régi orosz műszerről bontottat a középleágazáskoz... Többet ilyet nem veszek az biztos, pedig nem 100 ft volt. A hőfokvezérlőhöz köszönöm a tippet.
Nem tudom mint a képen láttad már be van építve de holnap kiveszem és felírom a típusát. A kapott doksiban nincs benne a típus. Én kit formában vettem.
Nagyon brutál szerkezet lesz ! A hűtés hogy lesz megoldva ? Gondolom lesz egy venti ami fújja a bordára a levegőt, de lyukas lesz a doboz alja/teteje ? Mert valahová távoznia is kell a levegőnek.
Jól látod, valóban lesz ventillátor. Méghozzá kettő is, mert ezek már elég jól átszellőztetik a bordát (korábbi képen láthatod).
A doboz alja teteje, természetesen lyukas lesz, sőt még olyan terelőt is gondoltam bele, ami úgy irányítja a meleget, hogy az kimenjen a dobozból, ne pedig bent keringjen (ha egyáltalán lesz neki valaha alja és teteje, mert miután már működik egy szerkezet, hajlamos vagyok elmulasztani a végleges befejezést.) Idézet: „ha egyáltalán lesz neki valaha alja és teteje, mert miután már működik egy szerkezet, hajlamos vagyok elmulasztani a végleges befejezést” Akár Pisti amatőrtárs, mondjuk a shottky diódás védelem tesztelését én is a tápról csináltam. Brutális a táp, nagyon tud. Szerencsém volt ezzel a bordával nagyon meg vagyok vele elégedve de még csak a felét raktam össze 4 et . Mit kezdjek a germánium tranzisztorokkal? A tiéd viszont gyári, nem göndörfalazok látom hogy nem ma kezdted.
Szia!
Off- Küld el nekem, úgyis most kezdek el javítani egy EMG-1852-őt.Postát fizetem!
Helló! Alkotó egy helyen azt mondta, hogy már a második tápot építi és gond nélkül indulnak. Nem úgy az enyém. A kimenetén van 47.5 volt és ez mindössze 0,6 voltot változik a potméter hatására. Az IC 2 bemenetein 2 lábon 0- mínusz 10,2 volt között, a 3-as lábon 0,3-10,8 volt között változik. Az IC kimenetén mínusz 11 volt van ami nem változik a potméter hatására. Természetesen erről Alkotó nem tehet! De nem találom a hiba okát. Az összes alkatrész kimérve, nyák többször ellenőrizve,IC-k cserélve. Van valami tippetek ?
Köszönettel: nagy hoho
Hello!
Szerintem a D4-et fordítva raktad be, vagy szakadás van az IC2 6. lába és az R9 közötti szakaszon. (dióda persze közben van) üdv! proli007
Helló!
Meg van a hiba oka az egyik 3055 kollektor- emitter zárlatos volt. Emiatt a nyers egyenfesz volt mérhető a táp kimenetén. Csak én meg voltam győződve, hogy vezérlésben van a hiba. Köszönöm a segítségedet! nagy hoho
Hello!
Hát ez pld. eszembe sem jutott, pedig logikus.. Csak azt láttam, hogy a vezérlés zárná a tranyókat, csak nem tudja. üdv! proli007
Helló! Az a baj , hogy nekem sem jutott eszembe mert beépítés előtt meg mértem minden tranzisztort dióda vizsgálóval, nem ártott volna ohm mérővel is. Hótig tanulok. Csak az okos ember más kárán!
nagy hoho
Nekem eszembe jutott, mint azt írtam is...., de ez nem számít. A lényeg: végül akkor jó lett? Működik rendesen?
Működik! 24 volton 4 amper terhelés mellett 0,6 voltot esett a feszültség. Úgy állítottam be, hogy feltekertem maxra a potmétert 46.5 volt volt a kimeneten, terheltem 5 amperrel leesett a feszültség 39.4 voltra. Majd a potival soros ellenállással 38 voltra állítottam be a max kimenő feszt. nekem ennyi elég. és az áramot csak 4 amperig. Ezt majd a kijelző panel programjában beállítom és 4 amper felett a DC off kapcsolóval letudom tiltani.
Örülök, hogy megy, (de tudtuk, hogy nincs más választása).
Kicsit bizonytalanul fogalmazol, vagy csak én vagyok kicsit lelassulva, de nem egészen világos hol is méred a 24V-on 4A hatására eső 0,6V-ot? A kimeneten nem eshet sem ennyit, sem szinte semmit. Én próbálgattam ezt elég szélsőséges határok között, és éppen a stabilitás az egyik legfontosabb jellemzők egyike ennél a kapcsolásnál. A feszültség és áramhatár valóban elég tág határok között mozoghat. Gondolom "kényszerből" mentél 50V alá, mert a trafófeszültséged kicsit alacsonyabb az ajánlástól.
Újabb apró lépés a tápegységemmel. Most már a "trafópanel" is kész, és a műszereket is bekötöttem. Sőt jobban hangzik, ha azt mondom, hogy a kapcsolókon kívül, már csak a hőfigyelés van hátra, de az is kész, csak be kell csavarozni, és drótozni.
Néhány kép a "gubanc"-ról.
Hát ez nem gubanc. Lemásolom ezt én is , azért ennek a tetejét le lehet csukni még a drótoktól. Nagyon igényes.
Üdv mindenkinek! Mivel már majdcsak egy éve tanulok elektronikát, gondolom építek egy labortápegységet. Lesz mivel dolgoznom. Úgy gondoltam, hogy megépítem ezt a kapcsolást. Annyi kérdésem lenne hozzá, hogy honnan szerezzek neki megfelelő trafót? Milyen teljesítményű legyen? A szekunder rész felől mekkora biztosítékot tegyek?
Hello , 90-100VA trafó elegendő lesz,(30V 3A) ilyet kapsz az elektronikai boltokban, HQVIDEO, kontha, lomex, stb, körül kell nézni, esetleg vatera, teszvesz, vagy tekertetni kell, millió egy lehetőség van, vagy egy kis ügyeskedéssel, átalakítasz egy PC AT tápot, máris kinyerhetsz belőle 40V-ot, ami nagyjából megfelel a 30V trafó egyenirányítot és pufferelt feszültségének, a 3A-t meg röhögve tudja. De azért nem akarlak elkeseríteni, de ez nagyon messze áll a labortáptól, ez egy sima szabályzott táp, áramkorlátja nincs, viszont kisebb dolgokra, tanulni, kisérletezgetni elmegy. Sok sikert.
Köszönöm a választ! Nekem ez is megfelel, nem kell nekem mindenféle felspécizett dolgok, szimpla kísérletezgetésnek nekem megfelel.
Először ezt gondoljuk, de aztán bizony hamar kiderül, milyen jó is lett volna az áramkorlát..., meg egy műszer..., meg még egy műszer..., meg kicsivel több áram..., meg kicsivel több feszültség..., stb. és ennek sosincs vége.
Én is ezen vagyok! De hát ha lú köll akkó legyen lú
OFF! Köszönöm SALáta a tranyók megérkeztek! Küld a képet!
Esztergályos munkákban, ha gondolod tudok segíteni.
Gyakorlatilag a tápegység funkciók szempontjából teljesen kész a tápegységem. Mind a feszültségelőállítás, mind a mérések tökéletesen működnek.
Összefoglaltam nagyjából ami eszembe jutott, mellékelve néhány fotóval. A műszerek még a vártnál is precízebbek, igazából nem vártam ennyire pontos mérést. Teljesen szinkronban mér a multiméteremmel.
Gratulálok! Tetőt csinálj rá, én újra huzalozom a tápot (vagy nem). Hátra van a be nem tervezett hővédelem is. A proli007 féle kettős diódával. Az tetszik a hővédelemben hogy ha eléri a hőfokot a dióda a venntit szép lassan indítja el. Elég Rádiótechnikás lett a nyák de elfér.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |