Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Megint táptrafó, megint én.
Van egy mikróból való trafóm. az elég nagy teljesítmény. annak a vasmagja úgy van összeheggesztve. A heggesztést flexel szét lehet kapni, aztán ujra összeheggeszteni. Azt ha áttekerem, azt már lehetne használni táphoz, ugye? Más trafót nem tudok szétszedni úgy hogy össze is tudjam majd rakni...Újat venni meg most nincs keret..
200 ért adta a 3-at, 500-at kért volna az összesért, de anyám mondta, hogy sokat ne vegyek , de szerintem jövő héten megint átválogatom őket
A mikró trafó nem jó.
túlgerjesztett, és csak szakaszos üzemre jó. Röviden, kicsi a vasmag. Arról nem is beszélve, hogy "jót" tesz a vágókorong a lemezeknek.
Nem jó. Ha fexel szétkapod, ott még oké. Visszahegeszteni nem kell, hanem úgy kell lemezelni, mint a hálózati trafókat szokták. Az a mag túl nagy teljesítményű is. Dehogynem tudsz úgy szétszedni. Én 1-2 trafót szedtem szét, bár nem sokat, de eddig mindet össze tudtam rakni. Amúgy 3000Ft alatt szerintem lehet kapni olyan EI, vagy hiperszil (jobb lenne) magot, ami Neked jó lenne. Nyitott szemmel járj a neten, keress vaterán, ebay-en, stb.. Vagy tegyél fel hirdetést az apróba. Huzalod biztos van, ha ennyire tekerni akarsz.
Sziasztok!
Lehet,hogy nem teljesen vág ide a kérdés,de egy Marshall Jmc 800-as csöves erősítőm van amiben master potit kéne cserélnem. A kérdések a következők lennének: 1. Ami benne van az egy 1Mohmos A jelű poti.Lehet-e helyettesíteni B jelűvel? 2. Lehetséges-e az ,hogy a poti egyik szélső lába a középsővel egy helyre van forrasztva? Nekem furcsa,bár nemrég még működött úgy. Előre is köszi a választ.
Itt a JCM 800 rajza. A MESTER poti középső és szélső lába nincs összekötve. Hangerőre A jelű potit szoktak használni, de tehetsz ideiglenesen B-t is bel.
Köszi, akkor ez is megy a polcra.
MrMarcee: Próbálj meg valahonnét szerezni egy régi videót, abból kiveheted a trafót, annak a vasa szerintem jó lesz táptrafónak.
Az "A" jel nem biztos, hogy lineáris potit jelöl, hanem az "A"udio-ra utal és logaritmikus.
ALPS poti
Talán egy mono xCL86 végfokot elbírhat egy ilyen trafó, első végfoknak megteszi.
Logaritmikus legyen, 600 körül már lehet kapni az etronik spart-ban Alphát.
Igen, ez már volt itt téma, hogy angolszász és japán berkekben az "A" = Audio aza logaritmikus, a "B" meg lineáris, de pl, magyar REMIX? VT, vagy egyébb (pl Piher, Radiohm, Ruwido, Tesla, RFT ..stb ) termékeknél az "A" lineáris, a "B" logaritmikus, a "C" meg antilogartimikus, vagy fordított logaritmikus ( mondták már exponenciálisnak, de az nem helyes szerintem )
Egyre jobban kedvelem ennek a PCL 86 PP-nek a hangját, pedig ezek az ERO MKT-k nem teljesítenek valami jól, majd szerintem kcicserélem REMIX olapjpépörre
Wow, köszi! Most már legalább tudom, honnan lehet ALPS potikat venni !
Lehetséges, hogy a 2A3 megfelelője a 6C4C? Összehasonlítottam a két cső adatlapját és csak a foglalatban van eltérés.
Jól látod a helyzetet, csak az eltérő fűtőfeszültség amire még figyelni kell...
Mondjuk ismertem olyan kollégát, aki egy pár újhullámos gyártású 2A3 triódáját nagy örömmel cserélte el 2 db 78-as évjáratú 6C4C-re...
Megkérdezhetem milyen hangdobozt kívánsz 6c4c (2A3) SE erősítővel hajtani ?
2A3-nak mennyi a fűtőfesze és az árama, találtam egy üresjárásban 2*2,8 V (független) sok amperes, nagyfeszültségre szigetelt fűtőtrafót, a primer bevezetés a mások oldalon van.
Egy kis 2 utas monitort. Szerintem elég lesz az érzékenysége, de ha tévedtem akkor a következő projekt egy szélessávú hangfal lesz.
Azzal talán nem lesz gond, de szerintem egy bonyolult 3 utassal, aminek a hangváltója tele van tekercsekkel, kondikkal, ellenállásokkal szóval azt lehet, hogy nem szerette volna. (szvsz)
Az a baj, hogy a mai hangdobozok inkább tranzisztoros erősítőkhöz készülnek. Ugye egy tranyós minden sz@rt, bikából átnyom a hangváltón, de csövesnek ez nehezebb feladat.
Második nekifutásra csak elkészült a 6c33c hálótrafóm. Elsőre nem lett jó, túlságosan meg volt gerjesztve, és zúgott kicsit, ha rátettem egy lemezdarabot a tetejére, az is berezgett (szétszedés előtt is ilyen volt, nem is tudom miért gondoltam, hogy ugyanazzal a primerrel majd jó lesz). Leszedtem újra az egészet és hozzátekertem a primerhez is 20 %-ot és átszámoltam a szekundereket megint. Most már precízen tekertem meg, mert másképpen nem fértek volna rá a tervezett drótok. "Lóerő" problémám biztos nem lesz vele, izmos huzalokat használtam, a magkeresztmetszet 30 cm2.
Neked a 6C33C tápszűrése hogy néz ki, van benn fojtó is ?
Köszi, akkor ez valószínűleg kiváló lenne egy 2A3 projekthez fűtőtrafónak, lehet hogy eredetileg is az volt (mindenesetre nem mostanában lesz felhasználva).
Ha jobban meggondolom ez inkább két fokozatú magnetron fűtőtrafó lehetett, 5,4 V kezdeti fűtéshez, amit bemelegedés után az automatika félfűtésre kapcsolt.
Igen, van benne fojtó (CHZ mester javaslatára).
A tápegység jelenleg a mellékelt rajz szerinti. A fojtó tényleges induktivitása nem ismert, amit tudok róla, hogy egy kimenőnek készült vasra készült (hála érte Fletának) a következő méretekkel: EI66/30 0,2-es légréssel, 1850 menet 0,35 kétszerszigetelt rézhuzal.
Jó annak, aki a trafót elejétől a végéig maga tudja elkészíteni, így utólag sem okozhat gondot hogy alulméretezted.
Közben én is megpróbáltam összehozni a 6C33C meghajtását. Ezzel a módosított kimenőtrafóval kb. 125,5Veff primerfeszültségnél értem el 8 ohm terhelésnél a 11Veff kimenő jelet. Ehhez a végcsőnél kb. 69Veff vezérlő feszültségre volt szükségem. Bárhogy is próbáltam a 6C33C csak 180-195mA/260V üresjárási és 230-240mA/250V csúcsvezérlés közeli értékeknél hozza az elvárt jelalakot. Triódánál ehhez kb. 2,5Veff bemenőjel, tetródánál kb. 0,5Veff szükséges. Triódás kötésnél már elég jó jelalakot kapok, de tetródánál nem találok olyan munkapontot, ahol az erősítő kimenetén eltünne az a torzítás amiről már a múltkor is írtam.
És néhány jobban sikerült jelalak a triódás meghajtással.
-Akkor én is meghagyom a fojtókat, nekem oldalanként van 1-1 db 7,5 cm2-es vason kb.0,2-0,3 mm légréssel, 0,32-es huzallal tekerve, multiméterrel mérve 7,5 Hy az induktivitásuk és 150 ohm az Rdc-jük (gyáriak). A tápot 2*115 V, 2*500 mA-es tekercsek adják, kétutas egyenirányítással 800 µF pufferre, majd egy-egy fojtótekercs egy-egy 470 µF-os kondival. A trafómon még van 2*110 V 100 mA (ha a rácselőfeszt mégis innem csinálom, bár a 2*215 V-ról is megoldhatom, mivel greatz híddal egyenirányítok, lehet, hogy innen lesz), és 2*6,7 V 7 A van még rajta. A primer 230 V 1,95 A (az áramok 2,5 A/mm2-es áramsűrűséggel vannak számolva). A próbaüzemnél teljesen brummentes volt a kimenet (még 1 mV/osztás állásban sem látszott brumm a szkópon). A meghajtás teljesen független trafóról lesz megoldva, lehet, hogy oda is beteszek egy vagy kettő kisebb fojtót is (befér alulra).
-Hát ennek szerintem nagyon jó hangja kell hogy legyen főleg, ha nvcs. nélkül van ez a 10 kHz-es négyszög. Fürge gép SE létére (jó a kimenő). Tetródában megmarad a torzítás, ha egyre gondolunk (gömbölyödő csúcsok), de érdemes meghallgatni azért.
Ez is oldalanként értendő, mert hogy monoblokk lesz.
A brumm nálam is nulla, a tápban a fojtó úgy tűnik tényleg jól funkcionál. Ahogy én látom, minnél nagyobb áramról jár egy végfok, annál jobban dolgozik a szűrés. A G807SE is jóval zajtalanabb, mint az EL 84SE, pedig azon is éppen csak hallani egy érzékenyebb hangszórón.
Nincs benne egyenlőre nvcs. és ha nem feltétlen szükséges, el is hagynám. A 20Hz-es jel 11Veff-nél már kicsit horpadt, de hallgatva eddig ennek a legjobbak a mélyei. Csak hát az érzékenysége lehetne jobb, 2Veff környéki.
Tetródában a torzítás nálam kicsit másként jelentkezik, a szinusz felső félhullámának oldalai hasasodnak, a háromszög jelnél ez éles törésként látszik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |