Fórum témák
» Több friss téma |
Nem, most másik trafót keresek, vagy marad a panel későbbre...
Sziasztok!
Megépítettem az MPedro féle TDA7294-es erősítőt.Az egyik oldal tökéletesen működik de viszont a másik oldal bekapcsolás után néhány másodpercig tisztán szól, és utánna elkezd torzítani és halkabb lesz.Az egyik IC az melegszik a másik pedig hideg.Szerintetek mi lehet az oka?. Egyébként 43V-ról hajtom meg őket. Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv.:petya100
Szia!
Előfordulhat, hogy gerjed, vagy valamelyik elkó átvezet. Nézd meg, hogy nem fordítva raktad be az egyik elkót.
Sziasztok!
Úgy döntöttem építek egy mono érősítőt majd mélyládába TDA7294 segítségével, de ez még kicsit odébb van. A tápról lenne egy pár kérdésem. Van egy trafóm 160W és 29V AC, van két 6800µF/50V (ha lehet ezt szeretném mert most perpillanat erre már nem lenne pénzem ). A fő problémém az lenne, hogy a trafómon 4 kivezetés van, a 29V és a segédtáp, de a mellékelt rajzon van a test (GND) azt muszáj?vagy hogyan tudom megoldani, hogy legyen? Ezt szeretném megtudni! Köszi előre is! ROLAND!!!
A mellékelt rajzon középleágas trafóval csinált +/- táp van. Ha a trafód szimpla szekunderes, akkor inkább ilyesmivel próbálkozz.
Ebben van két dióda és két kondi.. se egyenirányitani nem kell se pufferelni? és ha ezt igy meg csinálom ugyan az lesz mint középleágazásos vagy lesz eltérés?
Szia!
Megnéztem a kondikat mindegyik jól van betéve,szerinted nem az IC halódik?
Ez így egyenirányítva és pufferelve is van. Nézd csak át jobban... egyszerű mint a faék
Nem lesz ugyanolyan mint a középleágas. Feleakkora frekvenciával fogja tölteni a puffereket, mint egy Graetz-híd, ezért kétszer akkora puffer kapacítással lesz kb olyan hatásos. Végfokhoz még nem használtam ilyet, de előerősítőhöz már többször is. Más használható megoldás sajnos nem nagyon van ebben az esetben.
Köszi szépen majd kipróbálom akkor! Még annyit, hogy az értékek jók? Mert a diódát néztem a Hqvideo-n és nem volt.
Egy ilyen tápegység, egyáltalán nem érzékeny az alkatrészek értékére. Az a lényeg hogy feszültségre és áramerősségre is legyen egy kicsit túlméretezve. A 6800µF-os kondik jók lesznek, diódának pedig bármelyik, legalább 5 A-es tipus megfelel.
Okés. Köszönöm Szépen!
Üdv!
Segítséget kérnék! Pár hónapja építettem egy tda7294es végfokot, most nemrég megépítettem az oldalon találató sub filtert. Összekötöttem őket, de vagy nem jól vagyx pedig rosszul építettem meg, mert a panelt kézzel rajzoltam. Nem szólalt meg, gondoltam akkor rossz a szűrő, kikötöttem. Összekötöttem a végfokot egy lejátszóval ahogy ezelőtt használtam és a potija a végfoknak nem hangosított vagy halkított, hanem mélyet szűrt. Ha teljesen letekerem 0-ra a potit akkor közepesen szól, nem halkít semmit és amint tekerem feljebb a potit ad rá egy kis hangot illetve erőteljes mélyet ad, tehát szűr. Kérdéesm, ha veszek egy új IC-t megoldódik a problémám, ha nem akkor mi a teendő.
Az is lehet, de nekem gyanús, hogy valami munkapont eltolódás van. Feszültségeket mértél az IC lábain?
Ha megtudnád mondani,hogy az IC melyik lábán kell feszültséget mérni. Azt megköszönném,mert még nem vágom annyira ezt a témát.
Szia!
Mindegyiken! Kezd el az egyesen, menjél sorba, írd fel mindegyik lábán mérhető feszültséget, tedd ide föl, hátha kitalálunk valamit.
Szia.
Elkezdtem mérni az IC lábait az 1-es láb:42,8V 2-es láb:42,8V 3-as:41,6V 4-es:42,8V 5-ös:58,8V 6-os:85,8V Idáig jutottam,mert mikor a 7-es lábát mértem akkor véletlenül hozzá ért a 6-oshoz és egy nagy füst lett az eredménye. És most már tényleg meghalt az IC.Sajna venni kell másikat,és majd ha kicserélem akkor beszámolok a fejleményekről.Egyébként nagyon necces kimérni az IC lábait,mert túl közel vannak egymáshoz és a multinak a mérőzsinór hegye elég vastag. Köszi eddig is a segítségedet.
Ne segítsünk abban, hogy felteszed a penelterv skiccet, a kész panelt (mindkét oldaláról kép) és a 7294 rajzot,ami neked van meg?
Mert valamit elkötöttél szerintem, nem a bemenetre csatlakoztattad pl. a bemenő jelet,hanem valamelyik másik lábára.
Hali!
Ha ilyen feszültségeket mértél az IC-n, akkor szerintem az az IC már a mérés előtt halott volt. Nem csináltál valahol zárlatot a nyákon? Ja, és ugye a GND-hez képest mértél?
Szia.
Az IC nem lehetett teljesen halott mert közben szólt mikor mértem,csak viszont én a Negatívhoz képest mértem a feszkót.
Ja, hogy nem a GND-hez mérted? Így már érthető. Majd legközelebb ahhoz mérd!
Sziasztok!
Elkészült a "kicsike".!! Egész szépen szól 2 dynacord hangfallal is teszteltem. A táp viszont (100VA) kicsi úgyhogy lesz bele egy 200VA toroid. A jelfölddel gerjedésileg meggyült a bajom, holnap majd tanulságként rakok fel képet hogy hogyan kötöttem be rosszul, iszonyatos búgások közepette. Most viszont már hallgat mint a sír ha nincs jel ráengedve. A ventillátor vezérlés és a kijelző öszzelövése várat még magára. Köszönöm a tápban nyújtott segítségeket.
Inkább 300VA-es legyen a toroid a két szimpla csatornához, pláne ha +/-40V -ról megy és 4 Ohm-mal is akarod terhelni.
Ez a kép hátha segít másoknak is.
Én az első verziót 2x átkábeleztem majdnem megőrültem, hogy mitől búg. Pedig elméletileg full csillagpont. Lehet hogy a védelem földje rángatta meg? Viszont aztán a második megoldást mintegy véletlenül kipróbálva teljes siker.
Hello! Itt vannak a képek a végfokról meg a szűrőről. A végfokom szépen szólt addig míg a szűrő nem volt, a szűrő paneltervét fotózással készítettem. Én a végfok out+ kötöttem a szűrő in ágába a, a szűrő out kimenetére kötöttem a hangszórót. Nem szólt semmi, a szűrőt kikötve kipróbáltam a végfokot és a végfok potija szűrte a mélyet valamennyire.
Hali !
Lehet rosszul tudom, de a szűrőre nem a zeneforrásról jövő jelet kell kötni ? majd aztán a szűrőből kijövőt a végfokra. Javítsatok ki ha tévednék. üdv.
Én is a végfok elé kötném, ha jól látom táp is megy a szűrőbe. Ez mindenképpen azt feltételezi hogy a még nem erősített jelet kell bekötni.
Vaki segítsen!
Azt szeretném kérdezni, hogy én megcsináltam a végfokot (bolthely.hu-ról tda7294-es ic-vel) de nem szól hanem folyamatosan csak zúg! A letölthető panelrajzot rajzoltam meg.Nem szól csak nagyon hamar felmelegszik és 5 perc után a hűtőborda is nagyon meleg. Ha kapcsolok rá lejátszót akkor is semmi más nincs csak a folyamatos elég hangos zúgás. Ha a muta részt összezárom dróttal akkor is ha elvágom és nincs összezárva akkor is ezt kapom. Annyiban különbözik az alkatrész hogy a két 1000mikros kondenzátor az nem 50V-os hanem 63 voltos. valamint a két 100nanos kondenzátor az pedig nem kerámia hanem a sima műanyag típus. Más eltérés nincs, +- 27V-ot adok neki szűrve 4700mikros 35V-os kondikkal, áganként 4 vagy 5 Amperral. Ezek szerint mi(k) lehet(nek) a problémák? Zárlatot nem találtam sehol. Valaki segítsen ha tud! köszönöm
Ha tudsz küldj képet a bekötésről. Nekem a nyákon szét van választva a jelföld és a tápföld. Amikor nem adtam a jelföldre a központi földet akkor nekem is ilyesmit produkált csak rögtön lekapcsolt a védelem miatt. Tehát próbáld meg a jelföldet is összekötni a csillagpontos központi földdel.. (GND)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |