Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   130 / 489
(#) patexati hozzászólása Nov 5, 2009 /
 
Sziasztok! A táp nélküli nyers ellenőrizetlen verzió elkészült kb 18 óra munkám van bent már alig látok Felteszem és mondjatok véleményt hiba,stb. A megvastagítások a legvégén lesznek azzal most ne foglalkozzatok! Milyen trafóval tervezzem Puskás féle jó lesz? Most megyek iszok egy sört A 12V/20VA-os biztonsági trafóm miről ment az óra most égett le Létezik,hogy nem bírja el Elég sokat ment régebbi tipusokkal.
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
A másolat a jó az első az szemét.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Szia!

Szép munkét végeztél, tetszik a nyák.
Az MPXA6115-nek egy 4 pólusú tüskesor lenne jobb (+5V, föld, vak, kimenet: a vak tüskével a hibás csatlakozást el lehet kerülni). Felületszerelt és elég drága. Ha így szereljük, akkor később egyszerűen kitermelhető.
A D7-en jelentős áraminpulzusok mennek, a táp és a föld vezetékének is vastagnak kellene lennie. Ha nem megy a huzalozás a nyákon, majd átkötjük vezetékkel. Esetleg a bázisát lehet hosszabban vinni és a tápnál elhelyezni a tranzisztorát.

Szia

MPXA6115A.pdf
    
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Szia Patexati!
Gyönyörű lett ez a nyákterved is gratulálok. Egyetlen dolog ami szemet szúrt, az a nagydarab 9 pólusú SERIAL csatlakozó ajzat. Ehelyett nem lehetne egy egyszerű 10 pólusú, (2*5), nyák-tüskesort beépíteni, (van abból is vízszintes síkban fekvő), azzal könnyebben lehetne összekötőkábelt is késziteni majd hozzá.
Szia.

kep1.jpg
    
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Én dobozolni fogom és van aljzat is hozzá ez szabványos így de ha gondolod lehet módosítani. Amúgy az usb rész ha megy nem is lesz rá szükség talán de azért tettem fel legyen kritika ne a véglegesnél szedjem szét újból!
(#) gtk válasza patexati hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Kepkent nem tudnad linkelni? (kivancsi vagyok)

Azon elmelkedtem, ki lehetne-e hasznalni 16-24 bit RGB-t propelleren? Szerintetek lenne-e ertelme?
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Szia!

Ha lehet, maradjon a DB9 soros vonali csatlakozónak.
Szerintem fogjuk még használni, legalábbis addig, amíg az USB-s verzió elkészül. Az USB-B csatlakozó jó, a minit nehezen lehet beszerezni.

Szia
(#) robing16 hozzászólása Nov 5, 2009 /
 
Sziasztok!

Hp41C ajánlotta a 16F88-as PIC-et, és még sok más fajtát! Természetesen meglestem őket, és a 88-asnak van a legtöbb RAM-ja!

Eddig a Propeller 16F84-el működött, ma vettem 16F88-at, és "ugyanazon" programmal csak 3 LED Működik!

A 16F88 televan mindenféle modul-al, Pl PWM modul, CCP illetve ADC-vel! Hogy lehetne az IC-nek az ÖSSZES lábát I/O Portként használni?!

Komolyan, a PortA-ra tettem az Index LED-et, és a programmal már nem is érzékeli, hogy VAN fény!

Köszi!
(#) Hp41C válasza robing16 hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Szia!

A PORTA kivezetései alaphelyzetben analógra vannak beállítva, programból kell digitálisra állítani. Ld. 16F88 adatlapja. Az ANSEL regisztert ki kell törölni, ha nem kell analóg funkció egyik kivezetésre sem. A többi eszköz reset után ki van kapcsolva...

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Sziasztok! A D7 led akkor át lesz tervezve ami most nem is olyan bonyolult mint mikor kérdeztem (ha a főtápon megy akkor remélem jó) A szenzorok csatlakoztatásairól már gondolkoztam de nem is néztem utána a méreteknek, kiviteleknek legtöbb alkatrészt nekem kellett rajzolni elég sok idő volt (méretezés) de a méretbeli és lábkiosztási problémákat el szeretném kerülni ha sikerül. A táp résszel várnák javaslatokat de üzembizos legyen és kell biztosítás is mit majd mérésekkel kiderítek,hogy milyen értékű és kioldású biztosítékok felelnek meg. Most égett le a trafóm jó bödödös volt de nem csapta le a primér oldali 250mA-os gyári biztit Gondolni kell a védelemre mert ezt sokan hanyagolják és ne miattam égjen ki senkinek az egyetlen vagyona és legyen hajléktalan ezt és az érintésvédelmi szabványok betartásét mindenek elé szeretném helyezni (erősáramú berendezés szerelőként tapasztaltam) mivel az ember hozza ki magából szakmailag mit lehet és ne legyen "kontár" ha tisztában van a dolgokkal! EZ NEM EGY KÍNAI CUCC!! Ezért várom a táphoz a tapasztalatokat,észrevételeket,leírásokat ami által megfelel a nyák az érintésvédelmi kettős szigetelésű szabványnak! A mini usb az smd verzióban lesz majd de az nem most lesz
(#) patexati válasza gtk hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Szerintem az rgb vezérlése nem egyszerű és én csak AVR verziókban láttam szigorúan dúrva smd panel tervekkel de hát semmi nem lehetetlen csak idő,pénz,türelem,szaktudás,műhelyfelszerelés kérdése! Kezdek mindenre nyitott lenni de mindennek van határa! Ha HP41C nem foglalkozott vele szerintem én sem állnék neki már csak a szoftver meg kapcsolások miatt sem persze egy mérnöknek ha érti a dolgát pár óra összedobni egy rajzot (a problémák mindig a gyakorlatban jelentkeznek valós körülmények és tesztek során a szimuláció nem hozza mindig ezeket az eredményeket! Annyiban büszke vagyok magamra,hogy egyetlen picet nyírtam ki életemben és csak az 2009 év elején álltam neki vele foglalkozni de körültekintő vagyok az élesztéseknél a projektek száma kb 15 miben pic van ,volt és rengeteg írás próbálgatás is volt szerintem ez nem rossz! Bocs az offért
(#) robing16 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Szia! Köszi, ez félig megoldotta a problémát, végre látok eredményt!

Csak most az a baj, hogy a FotoTranzisztor BP103 nem nagyon akar működni! Jelenleg egy NAGYON zavaró kék LED-et használtam, kérdés, hogy valójában milyen LED kell neki?! Vagy a TI Propeller órátokban hogy van az INDEX LED?

Köszi!
Sziasztok!
(#) gtk válasza patexati hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Az RGB vezerlese nem gond, nem veletlenul kertem velemenyt.
(#) Hp41C válasza robing16 hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia!

A propeller eredeti terve infra led-et használ, az enyémben egy résoptocsatoló dolgozik.

Szia
(#) robing16 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia!

Pont ezaz Ha sokáig nézik az enyémet, akkor lehet, megvakul az illető az Infra LED-től! Jó ötlet volt a RésOptocsatolós megoldás!

Hmm... Most találtam ki, hogy tegyük fel, ha a LED nem a forgó nyáklemez felé mutat, azaz Nem szúrja ki a szemünket, mi van akkor, ha 90fok-os törés által a tekercsre irányítjuk, akkor a forgó panelon rá lehetne építeni akár a RésOptocsatoló Vevő alkatrészét!!!

Lehet, ez jó megoldásnak tűnik!

Köszi Szia!
(#) patexati válasza robing16 hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szerintem meg a hall szenzor a legegyszerűbb megoldás!
(#) robing16 válasza patexati hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia!
Hmm, most olvastam el, a HALL Ic jelentését! Mondhatni azt is, hogy ez olyan, mint a REED cső "Relé"?
Gondolom, nem a motor mágnesére, vagy mágneses terére, illetve a tekercs mágneses terére gondoltál! Ahhoz, hogy egy nagyon rövid Helyzetjelző értéket kapjunk, nagyon kicsi mágnesre lenne szükség!

Szia!
(#) patexati válasza robing16 hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Rátapintottál a lényegre egy kis mágnes kell a forgórész alá oda hol a szenzor van a működése teljesen megegyezik a fototranzisztorral csak kell neki +5 V is az új 20 ledes panelra rá is van tervezve ugyanoda hajlítható be hol a fototranyó van.
(#) vicsys válasza robing16 hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Idézet:
„akkor lehet, megvakul az illető az Infra LED-től!”

Ezt ugye nem mondtad komolyan...?
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia! Válasszatok trafót és relét a HQ-nál és azt tervezem bele! A nyomás és pára szenzort átterveztem tüskésre (mostanában nem lesz bent szerintem anyagi okok miatt) ha bent a 230V-os trafó akkor a relé mehetne mellé és egy számítógép táp hálózati ki/bemenet foglalat illetve dugós megoldásra gondoltam az bírja a nagyobb fogyasztókat is 10A-ig jó szerintem csak a relének az árama fogja meghatározni a terhelhetőséget! Az órára menő négy szálat is valami dugósra kéne megcsinálni a dobozba helyezés után de azon még gondolkodom Ja a megvakulás hülyeség hacsak nem uv led van bent de az nem infra
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia!

Az órára menő csatlakozóról ne felejtsük le az infra led vezetékeit sem, valahogy a fordított csatlakoztatást is ki kellene zárni.
A relé mehet a trafó mellé, a primer körhöz a munkaérintkező, a szekunderhez a vezérlés. Ha elég hosszú a relé háza, akkor megvan a min. 7,5 mm szigetelési távolság (réz felület szélétől kell mérni, a lehető legrövidebb úton) is. 230V-os csatlakozásra a PC tápból kiszerelhető két csatlakozót gondoltam, nem feltétlenül a nyákba ültetve, lehet úgy is, ahogy a PC tápban van.
Az infra led egyébként megoldható úgy is, hogy a propeller forgó része mindig letakarja.

Szia
(#) Hp41C válasza robing16 hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia!

A szériában gyártott tv, videó, stb távirányítókban is infra ledeket alkalmaznak, sokkal nagyobb áramokkal, mint ebben az esetben. A propeller forgórészét kialakíthatod úgy is, hogy mindig letakarja a ledet..

A résoptó nem bizonyult igazán jó megoldásnak. Nagy fordulaton jelentős terhelés a motornak és a zaja is nagyobb, mit a fototranzisztoré vagy a hall érzékelőé.
(A kör alakú ventilátorházon egy rés adja az impulzust, de ez a fajta ventilátor elég ritka...)

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Igen nem a nyákba lenne csak forrszemek lennének ugyanígy lenne a forgórész csatija is így a legoptimálisabb az utánépítéskor szerintem. Ha a hall szenzor beválik nem kell az infra led! Vagy a másik infra mivel kommunikál a számítógéppel vagy a rotorral fog majd ezt még nem árultad el vagy én nem értettem pontosan
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia Patexati!
Csak megfontolásra írom...
A relés megoldásnál talán külön lehetne választani a hálózati és a gyengeáramú részt. Arra gondoltam, hogy egy nagyáramú 12V=/230V-os váltó hálózati kapcsoló relét, (mint a mikrókban), egy külön kis panelen helyezném el a hálózati ki/be csatlakozókkal együtt. Ha már úgyis dobozolva lesz majd a berendezés, és ha szükséges, egy kis beépített relét is közbeíktatnék a főpanelen, galvanikusan is teljesen leválasztva, de semiképpen nem tervezném a "nagyfeszt" erre a panelre.
Szia.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia!

A rotorral szeretnék kommunikálni vele...

Szia
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia!

Ha betartjuk / túlteljesítjük a szigetelési előírásokat, rátervezhetjuk a trafót és a relé is a panelra. A gyári tápokat és telefon töltőket is bizalommal használjuk, azokat is ezeknek az előírásoknak megfelelően tervezik. Ha kibontasz egyet láthatod a szigetelési sávot.
A probléma inkább az, hogy rengeteg fajta trafó és relé kapható, nem biztos, hogy mindenkinek beszerezhető az, amit rányomtatunk. Lehet, hogy mégis egy kis táppanel lenne a megfelelő, amit mindenki maga csinál meg...

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Akkor külön lesz a táp de az egyenirányítást,puffert rátervezem a panelra a 12V AC kell neki meg mehet DC-ről is így átalakítás nélkül! A trafóra meg a relére szerintem mindenki csinál magának olyat milyet akar azt nem igen kell tervezni! Akkor a rotoron is meg kéne valósítani az infra jel fogadását a panelen alul és úgy lenne valahogy mint a fototranyós megoldás! Kéne az átalakítás ha lehet a rotor panelen kialakítanám azt is így elkészülhetne egyben minden!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia!

A rotort nem kelle átalakítani, úgy működne a bázis, mint a kézi távirányító...
A puffer kondenzátor nagy és eltérő méretben lehet kapni, több lehetséges méretre kellene felkészülni.

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Ha egy SMD Hall szenzor lesz fetéve a rotorra, akkor kimaradhat az ÍR-LED 2 vezetéke is. Természetesen, ha úgy látjátok, akkor kell a 6 pólusú csatlakozó a propeller felé. Nem baj, ha a panelen megvan a lehetőség minderre. (Ez lehetne "erősebb" szalagkábeles megoldás is).
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia!

Szerintem hagyjuk meg a lehetőséget, így régebben készült propellerrel is lehet majd használhi...

Szia.
Következő: »»   130 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem