Fórum témák
» Több friss téma |
A nulla esetleg nem azért kell a termosztátba,mert annak kell a táp? Lehet hogy van benne 230-as tápegység? Érdekes, az enyémhez 2 db ceruza elem kell,az nem 230-as tápról megyen. Computherm a típusa,de közelebbi típusszám nincs rajta.(programozható digitális ez is)
Sziasztok!
Van egy Junkers Cerastar ZR 18-3 KE típusú kombi cirkónk (ami igazából csak a fűtésért felel, (a másik kör ki sincs építve hozzá) Eddig egy egyszerű Junkers TR21-es termosztáttal volt vezérelve ... de mostanában vettem észre, hogy néha egymás után többször is ki-be-ki-be kapcsol a kazán (1-2mp-enként)... és gondolom, hogy annyira nem változhat a szoba hőmérséklete, hogy másodpercenként kelljen kapcsolni a fűtést. Szóval gondoltam, hogy ha már rosszalkodik a termosztát, akkor kicserélem egy digitálisra amivel lehet napi több hőmérsékletet is állítani, akár heti programmal. A mostani TR21-es termosztátra (3 vezetékes bekötésű) azt írják a gyártónál, hogy "folyamatos teljesítmény szabályozású" kazánokhoz való, 24V DC vezérlőjellel, termikus visszacsatolással. A neten én is a már itt is említett Computherm Q7-est néztem ki, ami ugye csak két vezetéket kapcsolgat ki-be. A kérdésem, hogy ez a kazán is használható a Q7-essel ... a megfelelő két ér bekötésével... vagy itt tényleg csak a saját gyártmányú (és egyébként méregdrága) vezérlő fog rendesen működni?
Lehet hogy hülye kérdés, de egy ilyet : Link adapterről is használhatok ugye?
Tulajdonképpen csak azért kérdem, mert unalmamban építettem hozzá egy ilyen "tákolmányt" (lásd csatolás), ami azt csinálja, hogy amíg jelen van a 230V, addig arról üzemel, ha nincs, átkapcsol elemre. (az elem csak azért kell hogy ne legyen memóriavesztés)
Tulajdonképpen nem értem miért ez az egész? Az elem magától is tönkre megy....Szerintem két elem egy év alatt bőven ellátja a dolgot. Ha meg nincs használva akkor is gallyra megy! Ezért felesleges ilyen dolgokkal görcsölni, ráadásul ha az elem szétfolyik még nagyobb a baj!
Szia. Mint írtam unaloműzésképp lett ez megépítve.
Egy elem önmagában azért elég sokáig eláll, szóval a szétfolyás azért időbe telne. Amúgy sok értelme nincs, ez tény, hacsak nem annyi, hogy ilyen "szépség" senki másnak nincs {aminek biztos oka van }
Nálam kb. évente 1x kell cserélni hétköznapi olcsó típussal. Nyáron is benne vannak az elemek,hadd mutassa hány fok van.
Akkor tegyél bele alkálikat.
Válasz: #546495-koka78:
Így van! A vevő semmi mást nem csinál, mint zárja az 1 és 2 kapcsot, ha fűtéskérelem érkezik.
Neki RF verzió van, annál az adóba 2 AA-s elem kell, a vevő pedig 230V-ról működik.
A Q7 csak "fűt-nem fűt" módot tud, semmiféle visszacsatolással nem rendelkezik. (Mintha egy sima kapcsoló lenne két vezeték végén.)
Memóriavesztés esete nem áll fent nála, elem nélkül is megőrzi a nagy semmit, mert nem programozható.
Valakinek esetleg ötlete a Junkers kazánnal kapcsolatban ?
Junkers Cerastar ZR 18-3 KE? Fogalmam se nincsen. Nincs rajta sima kétvezetékes üzemmód?
Szervusztok!
Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni. A meglévő Vaillant VUW 240-3 kazánhoz vásároltam egy Computherm Q7 RF termosztátot. A problémám az, hogy a jelenlegi (kisfeszültségű) Vaillant VRT 40 termo három vezetékkel csatlakozik a kazánhoz, míg a CT Q7 RF csak két vezetéket használ. 1. kérdés: A kisfeszültségű vagy a 230 V-os vezérlőrészt kell használni? 2. Mely csatkekozási pontokat kell igénybe venni? Ha a bekötéshez tudnátok elvi segítséget nyújtani, azt nagyon megköszönném.
Szia. A hőfokbeállítást viszont igen. Nem mintha túl nehéz lenne beállítani.
(#546495) koka78 Válasz • Nov 3, 200
Itt található az a verzió , amely segíthet neked. Így kell bekötni. Ez tuti, mert nekem azóta is tökéletesen működik!!
Sziasztok!
A problémám a következő, van egy előző lakó által fenthagyott termosztát(Siemens REV 23). amit összekötöttem egy általam beépített vadiúj Junkers Euroline ZW 23-1 kazánnal, ami működik is, de a fűtést nem a termosztát szabályozza, hiába kapcsol be... A segítséget előre is köszönöm!
Hali!
Még egy kérdés, mert nem vagyok szakmabeli. A kazánra csatlakoztatható normál és rádiófrekvenciás termosztát is, nekem nem RF van. Gyárilag át van hidalva az 1-4 hely a csatlakozásnál (ez két 1-4 áthidalást jelent az RF csatlakozás miatt). Na most nekem az RF-hez tartó áthidalást is ki kell vennem, vagy csak azt, amelyik feltétlenül szükséges? A kertingető alapállapotban van, a kazán fűtésszabályozója szintén, de van vagy 24 fok a lakásban..., szóval jó lenne az a termosztát.... Köszönöm a segítséget előre is!
Helló!
A kazán melyik pontjaira kötötted be? Ls/Lr pontokat kínálja fel idegen termosztátokhoz "két pont" szabályozáshoz. A 230V-s becsatlakozás mellett van egy átkötés amit ebben az esetben ki kell venni, ilyen esetben ide lehet kötni (Ls/Lr), a mostanit. Így nincs folyamatos szabályozás. Üdv.:VIM
Szia VIM!
Igy van, azokra kötöttem rá, a 163/1 jelű a képen, ahova a bekötést kéri. Nekem most bent van a másik áthidalás, ami elvileg csak az RF termosztáthoz kell. A 230-as becsatlakozásnál megnézem, hogy, van-e áthidalás! Köszönöm a gyors infót!
1. Bármelyik jó, ha tud 2 sorkapocs zár/nyit állásával fűt/nem fűt módokat (lásd a kazán leírását).
2. Lásd az 1-es pontot.
Kazán leírása, 15. oldal, 3.13-as ábra:
"A.A gyári rövidzár eltávolítása után a 3 és a 4 jelű kapcsokra normál (230 V) szobatermosztát köthető be. Ez esetben a 7-8-9 jelű kapcsok szabadon maradnak." Ide kell kötni a Q7RF sorkapocs 1. és 2. pontjait. A 3. szabadon marad.
Ma megtörtént a kazán és a Ct Q7 RF házasítása.
Igazán egyszerű volt, a fentiek szerint tökéletesen működik. Mindenkinek köszönöm szépen a segítséget. batka mano
Semmiség volt. Köszönd a használati utasításoknak
Hát szétszedtem egy ilyen Vailant VRT-A termosztátot és a következőket találtam benne.: Egy NTC jelű alkatrész tűnik a hőérzékelő elemnek. Van még egy 741-es IC. Három pontot kell bekötni: Táp + és -, valamint egy jelöletlen harmadik (7,8,9 jelűek) A tápra 17-24V-ot ir a felirat a dobozban. Megpróbáltam 20V táppal (az van itthon, laptop tápja) és a következő furcsaságot találtam: 23 fok alatt 2,3V-ot mérek a jel kimeneten, afölött pedig 3,3V-ot. A kérdésem az lenne, hogy ilyen kicsi ugrás jelezné a kazánnak a hőmérséklet elérését? Hogyan lehet erről bármit vezérelni. Én ugyanis ezt a régi termosztátot egy kamerafűtéshez akartam felhasználni. Üdv, atrue
Ezt a típust nem ismerem,de van olyan szobatermosztát amelyik áram jelet küld a kazán felé.
Az áramjelből a kazán elektronikája azt is tudja,hogy milyen "távolságra" van a kívánt hőfok a ténylegestől és így a fűtési teljesítményét és változtatja. A teljes kapcsolási rajz ismeretében könnyebben el lehetne dönteni,hogy milyen elvek szerint működik az adott termosztát.
Vailant nem csak kontaktusos termosztátokat használ.
Oka az hogy a hőmérsékletet feldolgozást a központi panel végzi. Így a szabályzás és a lágmoduláció a teljes tartományban felügyelet alatt van és az estlegesen beépített külső érzékelő is meghatározza a fűtési jelgörbét.
Béláim!
Nem pontosan ide tartozik a kérdés, de hátha... Miért van az, hogy ha melegszik a radiátor a lakásban, akkor úgy pattognak mint a hétszentség?? Persze csak a lemez radiátorok! Eddig ez nekem nem tűnt fel, kb. egy hónapja figyeltem fel, hogy amikor este vagy hajnalba melegszik, akkor felébredekrá úgy pattog. Jó-jó! Tudom, hogy tágul meg minden, de ez annál több. Ennyire nem szabadna pattognia... Help me!!!?? :help:
Nálam is,mert a m..a aki szerelte rászorította a falra.
Azért van a radiátor tartó szerelvény,hogy azzal kell rögzíteni. A másik eltolás (nálam),hogy a falon történő átvezetéseknél nem alkalmazott védőcsövet. Nos pl. ilyen okai is lehetnek a pattogásnak! A rendesen felszerelt radiátorom csöndben van.
Hát... nem is tudom. Ez még a régi típusú krémszinű lemez radiátor. Ahhoz meg olyan tartó szerkezet van amit be kellet fúrni vagy falazni és a kiálló rúdra ráhúzni a radiátort. Itt van védőcső a falba. Át is lehet hallani sokmindent a másik szobából, mert annyival nagyobb a védőcső és nagy a rés a kettő között...
Másvalaki?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |