Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
akkor két 3,5cm2 SU-t összerakva, nem felel meg egy 7cm2 es SM nek? Ebböl akarok kimenőt.
Üdv.
Dehogynem, meg kell mérni mekkora a közepes mágneses út a 7 cm2-es SM-hez képest és kb. azzal arányos teljesítményű lesz a trafó ugyanakkora magkeresztmetszetnél. (ha a két U részt szembefordítod, annak a középvonalában lévő hurok a közepes mágneses út).
Na, közben vettem Fletától 2db 12cm2-s hiperszilt. Erre mennyi menetet tekerjek, milyn osztásban, milyen átmérőjű drótokkal, hogy GU50SE-hez jó legyen kimenőnek? Anódfesz 400-450V, Ra az szerintem 3.5K-5K legyen. Szerintetek milyen illesztéssel van jobb hangja? Az osztások végét kivezetem, és akkor kiválaszthatom, hogy hány %-os UL-ban legyen, vagy pentódában.
Közben nekiálltam, kiméregettem őket. 200V-os anódfeszt tudtam csak hirtelen csinálni, -10V előfesszel méregettem, 10k-s anódellenállással(csak ez volt nagyobb teljesítményűben). Volt egy, aminek 13mA volt a katódárama, egynek 25mA, a többinek 15-21mA között. Volt egy-két olyan cső, aminek nem igazán akart beállni az árama, szép lassan kúszott felfelé. Ezekből az értékekből mi tekinthető jónak? A nagyobb katódáramú cső a jobb, vagy a kisebb?
Köszi.
Ecl86 pp-hez olyan 8kohmos illesztésről olvasgattam. Nekem 4ohmra kéne méretezni a szekundert. Kiszámolnád mekkora menetszámok kellenek és milyen kiosztásban?
Üdv ! Ma szereltem potit rá 22K találtam itthon,és RCA aljzatot . Megpróbáltam állitani az elöfokot, igy sikerült.
Rendben lehet ez ,hogy ennyire eltérnek az értékek a rajzon lévőktől ? A brumm jelentősen csökkent, de még van, valószinü a rossz testelések miatt,de ezt még megnézem majd . Ha az RCA szabadon van,a brumm minimálisan nö a hangerö növelésével,rákötve valamit,nem változik az erössége.
szia! én tekertem két kimenőt PCL86 PP-hez 7cm2-es EI vasra! Ennek az adatait mindjárt megkeresem
Hali!
SU48B-re tekerném...ha kifér állítólag 44,5W-os a vas bár csak 3,9cm2
..ezekre az su vasakra brutál teljesítményeket adnak meg...a vaskeresztmetszethez képest. Az su75b pl 297W-os a maga 9cm2-ével
Ez 7 cm2-es EI82 vas, kb 50 VA-es lehet hálózatinak. Számolva 45 Hz fa jött ki, de 40-nel számolva, 0,6 T indukcióval 2x 1800 menet a primer. Ja igen! 9,1 kOhmra számoltam (adatlap ennyit ír 300 V tápnál).
Sziasztok!
E81L csövet mivel lehetne helyettesíteni? Csöves hanggenerátort akarok csinálni és valami helyettesítő kellene, vagy ha valakinek van ilyen, az is jó lenne.
Szia ITT olcsó pénzé adnak eredetit , E81L
Pd=1W, elég jó füleserősítőt lehetne belőle építeni.
Ma vettem többek között 4 db PL36-ot a börzén. Lesz 20-25W-os egy jó kis PL36 PP remélem Vettem jó nagy PP kimenőket. Saccra 20-30W-ra elegendő vasmérettel. A menetszám arányokból az derül ki, (kapcsoltam rá egy kis váltót a méréshez) hogy ha mondjuk 8ohmos hangszórót kötök a végére akkor az primerben 4k lesz. Ez igy jó is lenne nekem ehhez a projekthez. Csak az a kérdéses mekkora gerjesztés alakul ki. A menetszámokat nem tudom.
Nem tudom, ki milyen magasról tojik az ilyesmire, de találtam sakkot kifejezetten elvetemülteknek
Gondoltam megmutatom érdekességképp… Ez lenne az.
Aha... és tessék mondani azbesztkesztyű jár hozzá?
[OFF]Az tudtommal MÉRGEZŐ!
Igen, betiltották már a használatát, pedig jó kis anyag volt… De most nem ez a lényeg
Action2K: "As some Dvice commenters noted, this is probably an impractical board, as the tubes would likely get too hot to handle unless you’re playing in the northern reaches of Russia."
Na itt vagyok, tegnap nagyon későn értem már haza.
Ha jól saccolom akkor az ablak méret csévénként 48 mm x 7 mm lehet. Biztosan ráfér a kívánt menetszám. Egy sorba brutto 0,25-ös huzalból 190 menetet lehet feltekerni (50/0,25=192). 8 sorban ez 1500 menet lesz, tehát a két csévén összesen 3000 menet a primer. Csévénként kettéosztod a primert, tehát 4 sor primerrel kezdesz (4 x 190 =760 menet), ezt leszigeteled (soronként elég, ha egy sor fehér szigetelőszalagot kissé nyújtottan ráfeszítesz 2 mm átfedéssel, a széleken kis felkunkorodással. Így a következő sort is szépen menet - menet mellé tudod tekerni) Ide teszel valami rendes szigetelést is (pl. zsírpapír). Arra ügyelj, hogy a csévéből kibujtatott drótra húzott szifetelőcső belógjon a csévébe is, nehogy a kivezetésnél zárlat legyen. Az áttételed 45:1 lesz, ebből a szekunder 66- 67 menet. Ez brutto 0,7-es dróttal pont jó nekünk 1 sorra (ez kicsit vékony, mert netto 0,65-ös csak a huzal, de mégis jó lesz mert megengedünk 2,5-3 A/ mm2 áramsűrűséget (másik csévére is lesz egy ilyen szekunder, ezeket fázishelyesen majd párhuzamosan kell kötni (ha aggaszt a huzal vékonysága, akkor tekerhetsz 33,5 menet 1,4-es huzalt is, ezesetben majd sorba kell kötni a két szekundert)). Ezután rendes szigetelés, aztán újra 760 menet primer. Ezt mindkét mindkét csévére feltekered és kész a trafó. A tápfeszre a két cséve primer sorbakötése kerül, amit a külső primerek külső végén csinálj.
Én is számoltam ... 8,2 kOhm-hoz 3 ezer, 9,1 kOhmhoz 4 ezer fölötti menetek jöttek ki, de csak 1,2 T-val számolta, viszont 40 Hz fa-val ... nagyon kicsi a vaskeresztmetszet, ami a nevezőtben nem valami jó a voltonkénti menetszám meghatározására. De ha nagyobb indukciót engedünk meg, akkor a 3000 körüli jön ki. De a Te kalkulációd jobb, mert így jó kerek számok lesznek. az áttétel 8 Ohmos hangszóróhoz csak 32, ill. 34 (9,1 k Raa esetnén ) bár 80 %-os trafó hatásfokkal 40, és 42
Nem erre gondoltam, a szűrőellenállásokat nem kellett volna megváltoztatni. A 220 nF csatolókondi utáni rész valószínűleg jó volt az első verzióban is, azzal eleve nem kellett volna foglalkozni, csak az SRPP fokozat áramának beállításával. Rakd vissza az eredeti ellenállásokat és csak az SRPP katódellenállásait csökkentsd 1,2 K-ra, az alsó cső rácsát a foglalaton, vagy ahhoz nagyon közel kösd testre egy 220 K-s ellenállással (ez maradjon is benn véglegesen).
Nem lehet a saját magkeresztmetszettel számolni az SU vasat, a teljesítményének megfelelő hagyományos vas magkeresztmetszetével lehet számolni (kb.7 cm2).
Azért 10 K anódellenállás már túl sok, gondold el a kimenőtrafó ohmos ellenállása csak 20-300 ohm között van. Amelyikek kúsznak, azok valószínűleg gázosak.
Én azt is átszámolom teljesítmény szerint hagyományosra (általában).
Köszönöm
Hello
Én úgy tudom, hogy a helyettesítői: EL861/IL861/18046/6686
Ezekről még annyit sem hallottam, mint az E81L-ről. Mindjárt előkotrom a rajzot és megmutatom, hogy miről is lenne szó. Szerintem nem is kellene ekkora teljesítményű cső. Ezután még úgyis katódkövetővel van kicsatolva a jel.
Na szóval a mellékletben lévő lenne a kiszemelt alany. Mit szóltok hozzá? Az ECC-k mennyire kritikus részek? Esetleg PCC84-el kiválthatóak? Olyanom van pont pár darab.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |