Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   41 / 316
(#) csoka69 válasza karpi hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Igen, már írtál erről.
Újraépítettem és még mindig búg, szóval mostmár 100% hogy Bassmesternek igaza volt a feszültség stabilizátorral kapcsolatban.
Lerajzoltam Paint-ben hogy miként kötöttem...rajz szerint így van.

Bocs az értetlenkedésért.. de nem tudom hogy van...
(#) bourbonstreet válasza csoka69 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Egy jó kis földhurkot azért sikerült összehoznod. A jack aljzatok hidegpontjai le vannak kötve a panelra és még külön össze is kötötted őket? Minek? Ráadásul -gondolom- fémdobozba is fogod építeni, akkor meg a dobozon keresztül is össze lesznek zárva, hacsak nem izolált aljzatot használsz.
Egyébként meg hagyd azt a zeneres tápot a fenébe, vegyél egy 7815-7915 párost és megoldódik a gondjaid nagy része.
(#) bourbonstreet válasza csoka69 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Ja, a kimeneti jack aljzat remélem csak rajzolva van fordítva és nem így kötötted be...
(#) csoka69 válasza bourbonstreet hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Igen a kimenet véletlen fordítva lett rajzolva.

Mit tegyek akkor, hogy ne legyen földhurok?
(#) hapro válasza csoka69 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

A nyákodra egy pontba kössed csak a GND-t, jelölj ki egy pontot amit kinevezel csillagpontnak, és abból a pontból vidd a GND-ket mindenhova ahova kell.
(#) csoka69 válasza hapro hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

De akkor is ugyan ez lesz, csak egy ponton leforrasztom a nyákon... nem?

Azt olvastam pár hozzászólással följebb, hogy a nyákon is össze van kötve a GND. Eleve nem a nyákoön szokás kijelölni a csillagpontot, hanem valahol a "vezetékágban", én mondjuk a graetz-ed alatti pontban jelölném ki a csillagpontot. Másik, gdolog, hogy ha a nyákon is összevan kötve a GND, akkor ezzel adtál a sz.rnak egy pofont, mert nem csináltál semmit, ugyanis a nyákon is összekötött GND-t ismét összekötötted egy másik pontban. A bemenet és kimenet GND-je a "csillagpontodban" összekötve, plusz még a nyákon is összekötve. A potikról nem tudom, hogy van bekötve, mert csak most kapcsolódtam be az előző hozzászólásommal, de nem tartom kizártnak, hogy ott is van probléma, mert azok GND-jét is kell valahova kötni...
És az a diódás rész sem tiszta így egy paint-es képről, megmutatnád ennek hol látom a kapcsolási rajzát, esetleg nyákrajzát?

szerk.: bocs a kapcsolási rajzot már megtaláltam, de jó lenne egy nyákrajz is, a biztosabb hibakereséshez.
(#) Rober_4 válasza csoka69 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Szia! Kitartás, talán tudok segíteni...

1.Nekem a stabkockák sosem segítettek, teljesen. Ha nagyon kis jelet kellett erősítenem, én a mai napig a csatolt képen látható egyszerű kapcsolást használom. Persze így duplán nem tudom, hogy próbáltam-e már. A műveleti erősítőkhöz egy párt, és a tranzisztoros részhez is egy párat tennék, és az ellenállás változtatásával belövöd azt a maximális áramot, ahol még nincs jelentős búgás, de a fokozat, vígan jól dolgozik. A negativ ágban ugyanez lehet, csak pnp-tranyóval. Viszont páronként az ellenállások ugyanolyanok legyenek. A kimenetre még tehetsz egy 100mikros kondit de ne sokkal nagyobbat, mert kinyomja a tranyót...
Ne zárd rövidre, és ne terheld túl, sokkal jobb mint az elenállásosztó, de egy pár tranyót mindig ellőttem amig beállítottam. Én a két 680 ohmos helyére ügyeskedném be.

2.Viszont egy haverom járt úgy, hogy mellédugta az ic-t és csak a búgás, csak a búgás, aztán mondom neki, ez az ic mintha ott se lenne, ami hang van az a visszacsatoló ellenálláson megy át. Nézzük meg a bekötést, hát nem jól számolta át a 14-lábút 8-ra.

3.Egy szó mint száz nézd meg a három fokozatot, melyik a búgós, ennek függvényében állítgathatod R7-et ill R12-őt. Kisebbre illetve nagyobbra. Bár 68k-ónál nem szabadna búgnia, egy ilyen stabilizátor után úgy 200Kilós visszacsatolásnál kéne búgásnak megjelenni.

Most nézem a puffereid, csak 220mikrosak? Mért nem 2200?
(#) kocos válasza magitor hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Megy már a TD? Ha még mindig nem feldobhatnál egy egy makrós képet a forrasztási és beültetési rajzról ! több szem többet lát. Én is most építek át egy MV-3-at, aztán huszonötször átnéztem, de most látom , hoyg a fűtést 4-5 láb helyett 3-4 re kötöttem még jó hoyg észrevettem , mielőtt bekapcsoltam
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Már fáradt vagyok a csatolás lemaradt :zavart2:

Mellékeltem előrébb, hogy érthető legyen.

Itt van, Bekarikáztam a paintes rajzon szereplő részeket

előfok..JPG

Ehhez már csak egy nyákrajz kellene, meg azt kideríteni, hogy biztos földhurkod van-e.
Te tervezted a nyákot, vagy egy már működő példányról lested le vagy azt készítetted el?
Szól is, vagy csak búgást hallasz?
Mert ha szól is, és mellette búg, akkor van rá esély, hogy csak földhurok van, és csak az a probléma okozója.

szerk.: Az én véleményem, hogy ez a táp elégnek elég...de én sem szar.kodnék, és építenék egy sima 7812-7912 IC-vel felépített tápot hozzá.
Amit pár oldallal előrébb felraktam albert kreutzer hangszín abban pont van nyákrajz egy ilyen IC párossal felépített tápnak.
(#) csoka69 válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

az R11 helyére raktam egy 10K-s trimmerpotit, ha leviszem akkor elkezd eszeveszetten sípolni, föltekerem, akkor már elhalkul.

Az IC rendesen van benne... a búgás a gitárhang alatt hallatszik, működik, tudok rajta játszani, csak nagyon nagy ez a "Brummhang"

A puffer az már a rajz..
Előtte van 2db 10 000µF os puffer is... a stabilizálás előtt.

A brummhang a gitárhang alatt hallatszik... vagyis szol...
Innen szereztem a rajzot, és forrszemes próbanyákra építettem meg(eddig mindig ilyenre)
A stabilizáló rajza már megvan.

+-15V.JPG

Akkor nekem megállt a tudomány ha forrszemes nyákra dolgoztál, mert az vagy jó vagy nem, és számomra lekövethetetlen egy ilyen hibakeresésnél, ugyanis hiába raksz fel fotót róla, nem valószínű, hogy le tudnám követni.

De. Még mielőtt bármit it tennél azt javaslom, hogy tedd csillagpontos földelésűre az áramkörödet. És azzal legalább a földhuroktól biztosan megszabadíthatod magad.
A 4k7 helyére miért tettél potit?

Itt azt ajánlották... és a szövegben is benne van, meg bejelölték egy csillaggal.
A torzítást állítanám vele...

Ez pl csillagpontos GND.
szerk, és az előtte lévő tápodat ahol az a 10.000µF-os puffer van annak a GND-jét is ebbe a pontba kössed.

Már 1x meg volt építve, csak aztán újraépítettem mert azt hittem hogy forrasztási hiba van benne a brummhangal kapcsolatban.(pisztolypákám van is ki nem állom!!! )
most újraépítve megintcsak az a hang jelentkezett...Már ezerszer és ezerszer átnéztem a kapcsolást, a tanárom is átnézte már 1x de hibát nem találtunk.

Ezt a csillagpontos nullázást nem igazán értem..valami rajzal el tudnád magyarázni?

Szuppper
Köszönöm!

És ha ez így jó is, akkor még nembiztos, hogy jó lesz ha mondjuk bedobozolod. Ott is még kell figyelni dolgokra ahogy írták már előttem, is, pl szigetelt csatlakozó aljazatok, hogy azokon keresztül se legyen rövidzár.

Ennek a szűrésnek elégnek kéne lenni, csak halkan búghatna...
A két 100mikros helyére óvatosan tehetnél egy 470mikrosat, hogy változik-e valami? De ki ne üsd a stabkockát, ne legyen feltöltve...

Ha földhurok, akkor fogsz egy jó vastag jó minőségű réz vezetéket, és elkezded összekötögetni, az egymástól távol lévő testpontokat. Ha néha csökken is, nem csak nő, akkor a többiek által javasolt áthuzalozási eljárások sikerhez vezethetnek.

Mégvalami, nem olvastam mindent vissza, ha lehalkítod vr5-öt akkor is búg?

a VR4 és VR5 ugyan úgy a hangerőt állítja....
A mellékelt képen van az előfoknak a rajza ahogyan én raktam össze, az úgy nem jó?

Arra gyanakszok még, hogy a potik nekem nem árnyékolt vezetékböl van összekötözgetve, hanem egyeres(nem sodrott) szigetelt rézhuzallal.

Szerintem próbálj nyákot tervezni hozzá. Pár nap alatt max megvagy vele, még akkor is ha ez lenne az első nyákod. Egyébként ez elég kicsi nyákot igényel ne olyan kb 5X5cm+táp.

Nincs semmi vegyszerem hozzá, és építsem újra még1x? a kapcsolással nincs baj, a GND, és a táp a hibás..milliószor átnéztük és nem volt benne hiba....
Most 2,5X9cm es lapon van rajta, és nem foglalja el az egészet.

Idézet:
„potik nekem nem árnyékolt vezetékböl van összekötözgetve”

Attól, nem búg max sistereg!
Lehet, hogy láma vagyok, de szerintem gyönyörűen meg lehetne álapítani, hol a búgás helye. Ha lehallkítod a Vr5-öt, és nem búg akkor az utolsó trnyós fokozatot nem kell bántani! Az jó. Ha akkor is búg akkor meg addig dolgozni rajta amig meg nem szűnik. Ha ezzel megvagy vr5- fel. Ha itt is búg, akkor vr4, le. Ha megszünt akkor az első fokkal van a bibi. Ha nem szünt meg, akkor potikat áthuzalozni, házukat árnyékolni. Ic tápját babrálni...

ááá, ilyen niincs! Már 30ezret beladtam ebbe a projektbe.Megépítettem a végfokot, nem sajnáltam a trafóra költeni, újraépítettem jó kedvel , hogy új biztos jó lesz, erre ugyan az, kár volt kidobnom ennyit, és tesék, még adhatok rá több pénzt, hogy meglegyen
De nem érdekel! Majdcsak lesz valami belőle...

előrébb kérdeztem , hogy a mellékelt rajz jó.
mellékeltem újra....

Nekem a potielrendezés még csak nem is hasonlít a kapcsrajzon lévőre! Eleve a Mid és a low önmagára van visszakötve, ráadásul a magas jön utánnuk melynek közepe vr4-re megy. Szerintem nem is hasonlít. Én a két 100 mikros közepéről hoznám a földet, és nem a trafótól, de földhurokban nem vagyok jó... Ráadásul cserélném őket 1000 mikrosra! (szerintem a stabnak ezt még bírni kell feltölteni)

Más jelforrással is búg?

(Szerintem egy Fillért sem kéne ráköltened, max, elkók vezeték, ellenállás kb 100Ft...)

a csillagpontra gondoltam, hogy jó-e, a potikat azokat csak úgy szimbolikusan rajzoltam hogy látszódjon, hogy mi is az....

az egyenírányító híd után 2db 10.000µF os kondi van, az ellenállás után, a stabilizálásnál pedig 220uFosak

Más jelforrással még nem próbáltam, csak gitárral, de ha nincs rajta akkor is búg.

Ok, ha egyszerű megoldás kell
Tehát nem stabic, csak ellenállás. Cseréld 1200ohmra, lehet, hogy esik a kimenő feszültség, de ennyi belefér szerintem. 220mikros, helyett vagy vele párhuzamosan, egy minimum 1000mikros/16voltos (inkább minél nagyobb/ 25v). Így mit tapasztalsz?

2x55V-ot ad le a trafóm az egyenirányítás után, ezért fölvittem 3,3K omh-ra....3,2K jött ki számolás után, ehez közeli ellenállás kellett...ilyet kaptam.
A stabIC-s megoldás nincs ellenemre, és nem is drága....
Most nem tudom kipróbálni a kondikat, mert keresni kéne, és nem szeretnék hangoskodni, holnap megírom mi lett a végeredmény.
Következő: »»   41 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem