Fórum témák
» Több friss téma |
,,A clip kivezetesre tedd ra a leddioda katodjat,a led masik vegit pedig 3,5kilo Ωos ellenalason keresztul kosd az ic plussz tap feszultsegere.Ennyi es igy mutatni fogja ha az erosito eleri a maximalis teljesitmenyet,nem a torzitasat''.Ezt talaltam viszaolvasva
A trafo amit irtal az jo.Aval fog menni jol.A klipp kivezetest mar leirtam fentebb
Rendben.Minimum kettő TDA-nak hány A egyenirányító kell?
Üdv! SZerintem 15A körüli kéne nekik, ha 4ohmos hangfalakhoz lesz.
Szerintem 500W-os trafohoz legalabb 25A-es diodahid kell.En igy tennek :yes:
A diódahidat a transzformátor maximális kimenő áramának effektív értékéhez (amit még képes leadni jelentősebb feszültségesés nélkül) kell igazítani, és nem a teljesítményéhez.
Igen ezt ertem de en azt hasznalnek mert igy nem izzad meg maximalis kivezerlesben meg nemart ha van egykis plusz szerintem.Persze lehet tenni 10A-rest is de igy bisztonsagosab Egy pelda ha 100W-os tranzistorok helyet teszel 250w-osat akkor mar konyebben elviseli a gyurodest legalabis nekem igy volt az egyik erositomnel amelyknek oszeert a hangszorokimenet es ahogy huztam a hangerot ugy halottam ahogy szol a zenne az erositoben.Ha gyengebb tranyo lett volna benne mar eltemettem volna.Szoval en nem szamitotam ki csak a bisztonsagosabb hatart irtam. Amugy kosz hogy leirtad az ismereteid
köszönöm a segítséget.Akkor beszerzek majd egy egyenirányítót.
Én sem szoktam kizsigerelni az alkatrészeket a határértékekig... 15A, vagy 25A jelen esetben mind1, még az árát tekintve is Viszont egy nagyon fontos dolgot még el sem mondtunk martin96-nak: Az egyenirányító hidakat -ahoz hogy bírják a névleges áramértéküket- hűtőbordára kell szerelni.
Ezzel telyesen egyet ertek :yes: Azert inkabb 25A es nem kell bajlodni a hutesel sem
Sziasztok!
Ha a 6 és a 8 láb között zárlatot mérek akkor lőttek az IC-nek ugye?
Hogy kerult zarlat a 6 es a 8 lab kozt?
Nem mukodik az erosito?Nem ert veletlenul osze a nyakon?
De igen, hűtés mindenképen kell rá!
Ha nem hiszel nekem, akkor barkobázd ki, hogy átlagban mekkora áramot venne fel a két végfok (P=I*I*R --> I= (P/R)e 0,5), és keresd ki ehez az áramértékhez tartozó nyitófeszültséget a feszültség-áram diagramon. És így már csak be kell szoroznod az árammal a hozzá tartozó nyitófeszültséget, ebből kijön, hogy mekkora teljesítmény disszipálódik a diódahidon, adott terhelés mellett.
Kivettem a nyáklapból és úgy mérem e két láb között a zárlatot.Egyébként szerintem az nem tetszett neki,hogy véletlenül rövidre lett zárva a kimenet.Még az volt a szerencsém,hogy nem robbant fel mert izzók voltak a tápágakban.
Hat igen a tda 7293 nem olyan hires a rovidzar vedelmerol ezt zoka forumtars mar tapasztalta.En is epitetem evel az ic-vel de meg nem zartam rovidre.A tda7294-est mar sikerult kifingatni rovidzaral szoval Ne zard rovidre !Jo kis Ic-k de ki lehet nyirni oket plane rovidzaral. :yes:
Bordára ráraktam a testet a bordához meg hozzáért a + kimenet.
De most már azt is tudom,hogy az izzó a tápágba ez ellen nem véd.
Nem vitatom a tudasod mert mindig tanul az ember bar en mindig hutes nelkul tetem a diodahidakat es nem purcant ki meg egy sem 200W-os trafoig 10A-erest szoktam teni ennel nagyobra mar 25A.Ez az en tapasztalatom nem mondom hogy nem kell ra hutes csak en nem tettem ra meg ugyhiszem hogy 175Cfokig birja a diodahid.Akkor miert tesznek 2A-es didakat 250W-os trafohoz audio erositokbe ahova legalab 10A (mert a bisztik 4A-es) kellene es hutes nelkul?Ez csak en (EGY AMATOR)tapasztaltam igy ezert irtam le
Az izzo nem vedelem kep teszuk hanem ha van valami gubanc(zarlat)akkor nem eg le semmi meg ez nem ved meg semitol ha az ic nem birja.Akkor ezek szerint nem birjak a zarlatot ezek az ic-k.Mar nem mukodik az ic?Hogy szolt?Nagy hangeron ert hozza?
Hat ezt nula hangeronel bekrepal Ez meg uj nekem Es meg sem szolalt?En meg holnap kell kapjak 4 tda7293-at na mindegy lesz ami lesz.Hat jobban meggondolom teszek majd a kimenetre sorosan egy 0.2ohm-ot hogy ne pont zarlatba menyen vagy a tapagaba tegyek nemtudom meglatom meg hogy dontok
Hat igen most nagyon megutaltam ezt az Ic-t.2 hetig megy nincs baja utana lezarlatol a test meg a-.Nemertem mi van ezekel az Ic-kel az egyik meg a tegnap meg semmi oknal fogva feltapfeszt kuldot a hangszorokra pedig mar csak +-24V-ot kapot elentetben azal hogy edig +-52V-ot kapot.Na jo bekapcsoltam megint semi baj de mikor adtam neki jelet vagy hozzaertem a bemenethez feltapfeszt kuldot a hangszorokra.Es meg van 4 darabom meglatom mi lesz vele.Igaz hogy szebben szol de hat nem bir sokat elni elentetben a kissebik testverevel Tda7294 amelyk nagyon is birja a strapat Es meg a zarlatvedelme is jobb
Szia!
Akkor most ennyire kaki ez az IC? Csak mert most sikerült beszereznem egy trafót hozzá. +-35V ad le egyenirányítva.Remélem nem adja meg magát. Szerintetek?
Nem, nem ennyire kaki.
Ha jól építed meg, nem lesz baj vele. A féltápfeszt nagyon nem szereti (egyből durran), ezért figyelni kell hogy a kondik ki legyenek sütve első bekötéskor.
Nem mondom hogy kaki,lehet csak en kaptam egy hibas szeriat ami hamar kinyiffan.Megint kinyirtam sikeresen 2 de nemtudom miert halt meg(elnemondjam hogy meg a teszt alat izoval)mukodot egyszer csak anyi mar vilagitot az izzo.+-42.5 V-ot mertem rakotve a ket Ic-t a nelkul +-46V miutan meghalt zarlat.Nekem rosz tapasztalatom van vele.Nagyon erzekeny ezt szerintem sokan tapasztaltak es hamar megadja magat
Köszi mindkettőtök válaszát.
Akkor összedobom majd ezzel a trafóval és beszámolok róla. Egyébként én STK 4048-al szenvedtem nagyon sokat.Nagyon érzékeny cucc.Soha nem építenék vele erősítőt még ha fizetnének érte akkor se.
Üdv mindenki!
Mi a véleményetek a TDA7293 IC gyári, megnövlet hatásfokú alkalmazásáról? (az adatlapon is rajta van, HIGH EFFICIENCY néven) Esetleg valaki megépítette már? Az a plusz két tranzisztor (ami ugye a táppal sorba van kötve) nem csökkentheti a damping faktort?
Ezt találtam A tda 7294-es topic-ban
Köszi.
Szerintem Highand hozzászólása alaptalan, és áltudományos! De a nagyobb gond az, hogy puszta elméleti eszmefuttatás , némi adatlapi adattal alátámasztva. Konkrét, megvalósított , meghallgatott, MEGMÉRT dolgokra lennék kiváncsi.
Akkor miért nem dobod össze? Nem olyan drága kapcsolás, és nem is bonyolult. Lehet, hogy csak Te látsz ebben a kapcsolásban valami újat, mások pedig megépítik hidalva, párhuzamosítva. Én már régóta olvasgatom a témákat, és még sehol nem láttam volna ,hogy valaki megépítette volna, természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs senkinek. Csak nem publikálta, nem szólt róla.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |