Fórum témák
» Több friss téma |
Hali!
Hát egy elég hülye kérdésem lenne a tapasztaltabb emberektők erősitő terén! Szal.épitettem egy 2x100W-os erősitőt és egy autoerősitő dobozát alakitottam át,h.minden beleférjen(toroid,erősitő,stabilizáló,előerősitő,decibel mérő+1kis hőtőborda)ez a doboz teljes aluminium,csak az átalakitott oldal+fedőlap nem.De nemfér bele egy nagy hútőborda.Az lenne a kérdésem,h.ha a tranzistorokat leszigetelve rátenném a hútőbordára és a hűtőbordát szorosan az alu dobozhoz szoritanám,akk.azis átvenné a hőt,v.nem? A hűtőborda ILYEN! Előre is köszi a válaszokat! Üdv.Arnold
Helló!
Hővezető paszta nélkül semmi kép vagy csak kis hatás fokkal.
Meg lehet így csinálni, de ehhez SZOROSAN kell tényleg rögzítened, olyan szinten, hogy a dobozról letakarítod a festéket mondjuk kromofággal, és hővezető pasztával az egészet tökéletesen és nagyon vékonyan kontaktolod. Ez rendesen fog hővezetni, de egy tesztkört mindenképp csinálj vele (padlógáz, és folyamatosan figyeled mindkét "fél" hőmérsékletét). Gondolom a tranyókat csillámmal elválasztottad a bordától, illetve a doboztól…
Szia, én a helyedben fémtisztára takarítottam volna az aluházat a kontaktfelületeknél, arra fogattam volna fel a tranyókat és ha a tesztüzemnél tapasztaltak alapján túl magas a hőmérséklet, akkor erre az aluházra fogatom a bordákat. Természetesen mindenhova hűtőpaszta, a tranyóknál csillám, v szilikonlap. Ha pedig mindenképp a burkolatban lesz a borda, akkor oda aktív szellőzés kell, képek kellenének a pontos segítséghez!
Ilyen topik már létezik ami a hűtőbordákkal foglalkozik erre a bagatel kérdésre ott is kaptál volna választ ! Bővebben: Link
Köszi mindenkitől a segitséget..Persze szilikon+szilikontalppal elfogom választani,h.teljesen szigetelve legyen.Később teszek fel pár képet a dobozról.
Szellőzés is készül,már a szellőző rés megvan...még a tetejére egy ventilátor és azthiszem,h.ez elég szellőzés lesz.
Itt a kep.
Én a helyedben az alutömböt szellőztetném át, így szerintem nem lenne szükség külön bordára! Ezt úgy gondoltam, hogy például lezárod hátul a nyílásokat, a doboz belseje felől felnyitod a csatornákat, hajtassz rá lemezből egy közösítő csatornát, ebbe pedig levegőt fúvatsz egy ventillátorral, így elől kiáramlana a meleg levegő és nem pangna a meleg pl. a tv alatti polcos szekrényben(tegyük fel, oda szántad).
Üdv
annyi hely már nincs,h.az összes csatornára tudnék egy"lyukat"és azt közösbe hozni,mert igyis a hűtőnek csak 4cm-erem van...és hosszúságba 12..
szerintem azis megteszi,h.van 4tranyo+4kisebb hűtő,arra megy leszigetelve a tranyók és a hútőt hővezetővel ráfogatnám az aluházra Vélemény? :nemtudom:
Miért nem teszed ki, ahogy "eredetileg" gondoltad?
Ha egy izmosabb L profillal fogatod a házhoz a bordát amin keresztül át tudja adni nagyobb felületen a hőt akkor ér valamit. Egyébként meg kicsi lesz a felület ami érintkezik a bordával. Miért nem fogatod az aljára egyből a tranzisztorokat?
Üdv!
hát úgy hatásosabb lenne,h.lenne még hűtőborda is és ahoz lenne ventilátor..nem?
hát én igy gondoltam
Ha a dobozon belül lesz a borda akkor nem igazán sokat ér mert belül dög melege lesz a végnek. Úgy viszont jó ha kihúzza a venti a meleget belőle.
Elősszöris köszönöm a pontokat.
Ahogy látom, a teli oldal lesz az előlap, így a hátlapba, ahol a nagy négyzet ki van vágva, oda raknék 1 ventit, a jelölt végeket lezárnám, míg belölről, ahol a pöttyök vannak, végigfuratolnám, a diszipatív alkatrészeket, pedig közvetlen a talapzatnak használt bordára rögzíteném, tehát nem kell plussz borda. Így még a ház is szellőztetve van!!! Ezáltal több lesz bent a helyed. A bordabéget egy profilra vágott lemezzel szépen le lehet zárni, én a helyedben felpolíroznám az egészet, nagyon mutatós lenne, ha meg az előlapra ragasztanál egy 1mm-es rétegeltlemezt pácolva akkor egy kicsit még elegáns is. Üdv István
Ezzel a polírozással csak az a baj, hogy direkt van eloxálva feketére mert így jobb a hőátadás.
A többi részével egyetértek. Ha áthúzza a csatornákon a levegőt az nagyon hatásos lesz. Csak elég nagy méretű lyukak kellenek.
No de a szellőztetett részen maradna az eloxált felület, lefele, meg úgysem tud valami nagy hőt leadni a csekély kialakuló(mondhatni nulla) áramlás miatt! Ha mindegyik csatornába fúr 4db 10-es(sok tokmányba nem megy be nagyobb fúró) lyukat, szerintem minimális zaja lesz.
szisztok, az lenne a kérdésem, hogy egy alulemezre hűtőbordár FBS nevű 100% szilikon ragasztóval felragaszthatok?
Ha jól hallottam a szilikonnak sokkal jobb a hővezetése mint például a csillámnak, és a szilikonzsír is szilikont tartalmaz ugyebár... azért ezzel mert ez van otthon a nagy felület miatt meg nem vennék drága és nagy mennyiségű szilikonzsírt... mi a vélemény?
Sziasztok!
SMD méretű töltésvezérlő IC-re szeretnék rögzíteni kis hűtőbordát, mert sajnos ha melegszik leszabályozza a töltőáramot ami nekem nem jó. Kérdésem az lenne, hogy milyen ragasztó ajánlott ami kis mennyiségben beszerezhető, olcsó és jól vezeti a hőt? Én egy pici csepp pillanatragasztóra gondoltam, de ha valakinek lenne tapasztalata, vagy jobb ötlete kérem ossza meg velem. Igazán nem vennék pár SMD alkatrész miatt 1 liter műgyantát vagy epoxy-t. Köszönettel. GB.
Valami ilyesmit használnék. A pillanatragasztó melegedésre elenged és egyébként se jó hővezető.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
Nekem is ajánlották anno a pillanatragasztót, hát vagy nem mindegy hogy milyen, vagy felejtős inkább...leesett nem sokra rá a kis borda.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |