Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV adó

Témaindító: loky93, idő: Máj 29, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 9
(#) ferzoo hozzászólása Jan 2, 2010 /

1db.Bfw93,+2db.Bfr91,és Bfr96st a vége.
Bfg felesleges,nagyobb táppal sem tud majd több teljesítményt produkálni,a pici bemenő jel miatt.
Próbáltam.
(#) kawabiker válasza ferzoo hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Tud többet ha több a meghajtás.
Az oké,hogy széles sávú de a végletekig nem mehet.
Előbb vagy utóbb már hangolt tagok kellenek.
bfg135 -tel bfr94 -t próbáltam kihajtani de csak az alsóbb csatikon működött valahogy.
blx91-92-93-94-95 -k meg rémes amit csináltak erősítésük majdnem nulla.pedig 430Mhz ra javasolja a gyári adatlap,az nem sokkal kevesebb mint az alsóbb frekik.
(#) varttina válasza 9666 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Annak néz ki. Nem értem miért kell bele D1, és Q2.
(#) 9666 válasza varttina hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Ha utánanézel, minden TV-adóba benne van a D1,de elhagyható. :nyes:
(#) gg630504 válasza varttina hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Q2 invertál, mert negatív AM kell. RF amplitúdó = 1-video.
D1 szinttartás???
(#) ferzoo válasza kawabiker hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Persze hogy hangolt 570-635MHz közt van a legnagyobb erősítése. Nyilván van a rezgőköröknek is bizonyos sávszélessége,rezonancia frekvencia közelében. Én a kollektorkörben 3,5T 3,2mm belső átm.tekercseket használtam,a 4-ik fok.nál a bázis-koll.ban van 3,5T +6pf.sorba kötve.Ez is a sávszélesseg,sáverősítését áll.be.
(#) ferzoo hozzászólása Jan 3, 2010 /

Egyszer a sarki szomszéd áthívott tv.t beállítani.Meglepödtem hogy jó minőségben fogja az általam sugárzott műholdas adást,lepke antennával 130-140m.ről.
(#) andris0523 válasza Novak hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Szia, a nyáktervet fel tudnád rakni vagy elküldeni légyszives?
Előre is köszönöm!
(#) Ant hozzászólása Jan 26, 2010 /

Sziasztok! Megépítettem az itt látható kapcsolást bfr91 es tranzisztorokkal. Mindegyik BFR91, de semmi nem jön ki az adó kimenetén. Mértem oszciloszkóppal a négyszögjelet(az 1khz-t nem viszi át jól a 22p, de nem ügy). A végén adott valamicske torz jelet, de sajnos nem tudom mit kellett volna látnom.
A videójelből semmi nem megy keresztül az adón, mivel le van árnyékolva, és az antennáig nem jut el még az rf modulátor normál erősségű jele sem. Persze ha leszedem az árnyékolást, akkor elsut az rf modulátor jel e az antennáig, de nincs rajta erősítés.
A frekvenvcia 610Mhz környékén van.
Mi lehet a gond? Talán nem jó a BFR91, vagy túl magas a frekvenvcia?

(A nyák eredetileg bfy90 re készült, de nem tudtam venni, így lett bfr91, ami kicsit gányolt megoldás...)
(#) dokidoki válasza Ant hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Szia !
Megnéztem a kapcsolást amit linkeltél. Első ránézésre szerintem rossz a kapcsolás, a tranzisztorok valószínűleg tönkremennek a 24 voltos betáp miatt. A bázisukat előfeszítő 22kOhm, és a kollektor 470Ohm ja elég durva A-osztályú beállítás. Ez még nem lenne gond, de szerintem a kollektor áram a tranzisztor határadata fölé emelkedik és kampeca neki. De ez csak meglátás lehet, hogy tévedek.
Meg kell mérni a bázisokon, és a kollektorokon a feszültséget, ebből már lehet gyanítani valamit. Az is könnyen lehet, hogy a bfr tranyók miatt gerjed valami magasabb frekin az egész, és nem erősíti a modulátor jelét.
(#) Ant válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Csak 12Vról hajtom az áramkört, így nem baj a 24 de akkor is adnia kellene valamit. Az a baj, hogy kinyit a tranzisztor rendesen az első tranzisztor után mérhető az 1khz jele.

Értem, a kapcsolást nem KHz jelek erősítésére szánták, bár a csatoló kondenzátor akadályozza ezt csak.
Mindenesetre a tranzisztorok kollektorain a feszültséget érdemes lenne megmérni, körülbelül 6 Volt lehet az optimális feszültség. Az utolsó fokozat pedig beállításra vár, mert az tényleg nagyfrekvenciás, a potméterrel valamekkora nyugalmi áramot kell adni a tranzisztornak, és a hangolt köröket pedig a meghajtó jel maximumára kell beállítani.
Érdemes hozzá csinálni egy sima diódás indikátort, valami analóg indikátor műszerrel. A jelszint növekedést jól nyomon lehet követni vele.
Szóval a ne kilohertzes jellel hajtsd a erősítőt, hanem a modulátor kimenő jelével, lehet, hogy itt félreértettelek.
Ha a modulátort hajtod 1kHz jellel, akkor az "átkeveri" 610MHz frekvenciára, és a tranzisztorok már ezt erősítik, ezért, a tranyókon eredeti formájában nem találod meg a meghajtó jelet. Esetleg oszcilloszkóppal, a burkológörbén, ha a videobemenetre kötötted a 1kHz jelet.
(#) Ant válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Tudom, hogy az 1kHz az nem megy át, de nem akartam a tranzisztorok teszteléséhez egy kristályos oszcillátort csinálni, így maradt az oszcilloszkóp 1kHz-s tesztjele. Egyébként ellenőriztem a kollektor feszültséget 6V körül van, a bázis fesz meg ugye 0,7V körül. Egyébként lejjebb állítottam a frekvenciát(mégsem volt 610Mhz, rossz táblázatot néztem), most 380Mhz körül van. Ha közel teszem hozzá vagy megérintem tv koax csatlakozójával az áramkör antennáját, akkor teljesen sötét lesz a kép.
Az baj, hogy 2 külön tápot használok az rf modulátorhoz, és az adóhoz, közös a föld de két külön dugasztáp.
(#) ferzoo válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Már bocs,de én is Bfr91,ket használok 680MHz-en és évek óta működnek.A 24V nagyon sok,ez a tr.15V-os gyakorlatban 6V-os tápról szépen erősít 10-12dB.1GHzig akár.Én video jelátjátszóm stabil 6V-ról megy,4fokozatú.
Az egyes fokozatok kollektorárama,első Bfw92=4mA,másodikBfr91a=5mA,harmadik Bfr91a=7mA,negyedik fok.Bfr96st=16mA,gerjedésmentes.
(#) Ant válasza Ant hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Csináltam jobb képeket is:

Értem, akkor nem marad más, mint megcsinálni egy indikátort, hogy lásd ha gerjed. Mert ugye, ha leveszed a modulátor tápját, akkor a RF jel is megszünik, ha mégse, akkor gerjed. Ami persze könnyen lehet, de megszüntetni nem lesz egyszerű feladat.
A táplálás nem kritikus két külön tápról, de a modulátor, az nagyon szereti a stabil 5Voltot, bár az erősítő is meghálálja a jó tápfeszültséget, mert a videójel könnyen modulálódhat a tápfeszültségen keresztül.
Sajnos, az is lehet, hogy a modulátor jel hatására gerjed be, akkor nehezebb lesz rájönni. Ha nélküle is gerjed, az könnyebb feladat észrevenni, és megoldani is talán.
Gondolom a Tv-t beállítottad, csak szimplán a modulátor csatornájára. Ekkor azt már nem kell elpiszkálni, az erősítő hatására meg nem erősödik a modulátor jele hanem csak sötétül a kép? Mert ha igen, akkor jól gondolom a gerjedést.
(#) dokidoki válasza ferzoo hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Oké, részemről nincsen gond, tévedhetek én is a 24 Volt csípte a szemem egyből. Csak gondolati szinten, egy 3-4 fokozatú tranzisztoros erősítőtől keveslem, a 10-12 dB-t, de ez erősen frekvencia és tranzisztor és kapcsolás függő. A gerjedés, meg erősítés és kivitel függő.
(#) kisgeri hozzászólása Jan 27, 2010 /

Ahogy látom amiket csináltok, az mind UHF sávban megy. Olyat tudna valaki, ami VHF sávban erősít? VHF OIRT modulátorom van az 1-12 csatornákra, ennek a jelét szeretném kicsit tovább erősíteni. Múzeális jellegű TV-khez kéne, hogy a vétel is autentikus legyen, nem csak úgy simán bedugva a modulátor az antennabemenetbe.
(#) dokidoki válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Szia!

Az utóbb tárgyalt kapcsolás, alkalmas lehet VHF-re is. Csak a utolsó tranzisztor "tank" körét kell módosítani a kívánt frekvenciára. Például: a kicsatoló kondi is trimmér legyen, és a többi trimmér nagyobb átfogású és értékű. Az L3 tekercs meg próbaképp 3 menet, 0,8CuAg-ból 6mm fúrószárra. És lehet kísérletezni a behangolással. De fülre nem fog menni.
(#) pucuka válasza Ant hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Üdv!
A képeiden látszik, hogy Te nem azt a kapcsolást építetted meg.
Azon, amit linkeltél, azon a kapcsolás három részre osztott árnyékoló dobozba van megépítve, légszereléssel. A tied, egy rekeszbe, nyákon. Nagyon nem midegy 600 MHz körül. A háromfokozatú erősítőt fokozatonként árnyékolni kell. mégpedig úgy, hogy a tranzisztor ki-, és bemenetei az árnyékolás két oldalára essenek.
A fényképeiden ennek nyomát sem látom, úgyhogy szinte jogos a gerjedés.
Meg lehet építeni nyákon is, csak sokkal nehezebb, mint légszereléssel, de nem lehetetlen.
A kapcsolással pedig semmi baj nincs, de ha nem azokat a tranzisztorokat alkalmazod, amikkel az eredeti kapcsolás készült, akkor bizony a munkapontokat be kell állítani, amihez azért elkél néhány műszer, pl. a dikidoki által javasolt diódás egyenirányító, és maga a tv készülék is.
A 24 V -al sincs semmi probléma, erre a tápfeszre is beállíthatók a tranzisztorok, de nem sok értelme van három egyforma tranzisztor egymásután kötésének, a végfokban sajna szükség van egy nagyobb teljesítményű típusra, a rajzon levővel kb. 0.5 - 1 W -ot is elérhetsz.
A szópnak meg esetünkben semmi hasznát nem veszed, hacsak nem wobblerszkóp.
(#) Ant hozzászólása Jan 27, 2010 /

Köszönöm a választ mindenkitől!
Akkor ezek szerint meg kell építeni újra normál tranzisztorokkal...Az a baj, hogy rendelnem kéne, mivel Pécsen nem találok olyan karakterisztikájút, ami jó lenne a bfy90 helyett. BF173 al csinálom meg és átszámolom az alkatrészeket, bár ennél ugye komolyan kéne mérni?
(#) bringas2 válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Persze hogy lehet csinálni,csak nem uhf modulátorral kell megépíteni,hanem
Vhf 2-4-5ch.méretezett hagyományos tranzisztoros kapcsolással.
Ahol az egyik fokozat az Am modulációt/kép,míg a másik az Fm modulációt/hang biztosítja.Ezután már csak fel kell erősíteni a már leírt Bfr tranzisztorokkal,majd kihangolni az adott sávra kollektorköri,és illesztő tekercseket.Az egész áramkör, árnyékolt ónozott lemez dobozban 9V-ról működhet.
(#) bringas2 válasza Ant hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Vhf/Uhf 4-5GHz tranzitfrekvenciájú tranzisztort szinte bárhol lehet kapni az országban.
Gyakorlatban nem a tranzisztor beszerzése a gond,hanem az első jól működő ák.elkészítése,pl.behangolás,gerjedésmentes hangolódásmentes üzemelés megvalósítása.
(#) kisgeri válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Üdv!
Köszi a választ, ez bíztató, hogy ebben a frekitartományban is megy egy kis változtatással. Ki fogom próbálni!
bingas2: modulátorral rendelkezem, ezt szerencsére nem nekem kell megépíteni.
(#) kawabiker hozzászólása Jan 31, 2010 /

Terra mt-30b vel valakinek van tapasztalata?
Vagy olcsón milyen vsb modulátort lehetne venni?
(#) kawabiker válasza Ant hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Ez a nyák úgy szar ahogy van!

bfr91 volt a rádió adómban is 100mhz n meg a régi tv adóm elején is uhf n.
Nagyon jó tranyó én kedvelem.
(#) Ant válasza kawabiker hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Kössz
(#) gg630504 válasza kawabiker hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Ahogy írtad, 100 millihetrzcel, azaz 10 másodperces periódusidővel még egy relé is jól működik. De a Nipkov tárcsás TV-nek is nagyobb frekvencia kell. Valami VSSTV alkalmazás lehetett
(#) ferzoo válasza kawabiker hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Igen jók a Bfr91,Bfr96st,tranzisztorok Vhf,Uhf,sávra nagy erősítés csekély zaj miatt.Én a Bfw92 használtam régebben 1fokozatként,5V-ról ment,10-12dB.erősítést könnyedén teljesítette.
(#) Ant hozzászólása Feb 1, 2010 /

Elkészítettem az újabb nyáktervet. 2 oldalas nyák az alja teljesen földre kötve, kivéve a furatok. A lila csíkok az árnyékolólemezek. Így már jó?

tv.brd

Következő: »»   7 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem