Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Kőszi majd átállitom.Bocsi de honnan veszed az adatokat a számoláshoz?
12W a cső maximális anóddisszipációja, ezen belül kell maradni. Amiből Imi kiszámolta 270V-nál a maximális áramot (hogy a max. anóddisszipáción belül maradjon) P/U=I.
A 12W katalógusadat, a 270V úgy jött ki, hogy a katódellenálláson is esik 7-8V, és a kimenő tekercsellenállásán is legalább ennyi (az már nem rossz kimenő, ami "csak" 180 Ohm DC, persze, lehet(ne) kevesebb is, de nem szokott kevesebb lenni ilyen rádiótrafó), tehát marad anódtól katódig 270V. Ebből már következik a maximális áram.
Köszi igy már értem, lassan de biztosan felfogom a lényeget tanulok tőletek valamit amit tudok később is alkalmazni.
Sziasztok. Csinált már valaki tepsibő erősítőt???
Régebben én is belinkeltem egy hasonlót. Jópofa de nem az én ízlésem.
Már ismerjük a Djhans féle dizájnt. Én azon szerencsések közé tartozom, aki a hangjukat is hallhatja.
Nemsokára "látogatást tesz nálam" az EL84 PP. Már várom a találkozást.
Hát hogyne! Bővebben: Link
Idézet: „Én azon szerencsések közé tartozom, aki a hangjukat is hallhatja.” Én is. Idézet: „Nemsokára "látogatást tesz nálam" az EL84 PP.” Tudom, hogy a füleidnek már nagyon újat nem lehet mutatni, de azért készülj fel valami nagyon jóra. Esetleg ha gondolod, elküldeném Janival az épülő deszka PCL86PP-met, na nem ám örökbe, egy meghallgatás erejéig, ha van kedved hozzá, sajnos még mono, de az is mutatja mit tud. Üdv. Doncso
Vááááá...
Ez az én ötletem akart lenni. (de látom hogy jó sokunk így gondolkodik) Csak éppen krómozott tepsi... A gazdaságosban láttam jó áron, és egyből a sasszi ugrott be. Az asszony pedig azt hitte, hogy neki lesz :hide:
A rendelkezésre álló anyagokkal és eszközökkel nkem ennyire futja. Meg vagyok vele elégedve. Igen, Doncso erősítőjét is el tudnám vinni a meghallgatásra.
Most könnyű dolga lesz Janinak, az 6P14P SE-met kell csak überelnie. Az lazán fog menni a cuccnak. A PCL PP-det meghallgatjuk, ha elküldöd. :yes:
Én egy olajos alkatrészmosó tálból akartam, de volt rajt egy lik. De aztán rájöttem hogy egy házhoz minden megtalálható egy családiház udvarán, csak egy kis fantázia kell hozzá.
Idézet: „Tudom, hogy a füleidnek már nagyon újat nem lehet mutatni” Dehogynem! Jani is tudott. Én anno egy sztereó csöves rádiót hallgattam meg, amiben ECL86-os végcsövek voltak. A kapcsolástechnika jól elbonyolítva, ráadásul az egyik csatorna gerjedt, mint a veszedelem. Azt gyorsan megtaláltam (hangszín potin elcserélt vezeték), de utána sem szólt úgy, hogy "én azért fizettem volna". Sávhatárolt, erőtlen, "ricsajos" hangképet produkált. Itt én - teljesen hibás szemléletből kifolyólag - le is írtam az E(P)CL86-ost (hangminőséget a TV-kben, meg más rádiókban sem produkáltak, ráadásul sokat cseréltem, mert hajlamos volt a gázosodásra). Jani hozott egy PCL86-os SE-t, amit alaposan kidolgozott. Hát, azon komolyan meglepődtem. Azt a briliáns, tiszta hangzást még nem hallottam ettől a csőtől előtte soha. Persze, a teljesítménye továbbra sem volt elegendő, de ez egy PP-re biztosan nem igaz.
Én majd fogok serpenyőből ! (nem vicc ! )
Nem, de jó kis alu serpenyű 3 mm-es lemezből, pár rántotta kisűlt benne, de már elnyűtt
Már álmodtam is bele valami kis jószágot, most úgyis lesz időm Van egy pár ECL82, 86, vagy a Sturbi-féle "turbo" EF80.. stb Idézet: „Dehogynem! Jani is tudott.” Igen, a Jani hangját én is szeretem. Viccet félretéve, szeretném ha szakavatott fülek is hallanák az erősítőt, nekem nagyon tetszett, kár hogy még monó, de így is igéretes. Janikámnak mondtam, hogy kösse fel a gatyót, ha kész lesz a másik kimenő, szerintem méltó párja lenne az EL84PP-nek. De kíváncsi vagyok nagyon a ti véleményetekre is. Megbeszélem Janival, és átviszem neki a kis porontyot. Üdv.
Megihletett Ecopityu köre? CIROKL is csinált valami hasonlót, ha jól rémlik.
Jól látod a helyzetet, ez már A2 osztályú beállítás, rácsárammal...
Ha megnézzük a karakterisztikát abból azonnal kiderül, hogy a szóbanforgó cső 400V körüli anódfeszültség esetén ahhoz, hogy használható, 70 mA körüli anódáramot produkáljon, szüksége van +huszonegynéhány voltos rácsfeszültségre... Én azért tennék az EL34 katód és a föld közé egy ellenállást... Az EL34-től meg nem kell annyira ódzkodni, hallgattam már olyan SE ampot, triódakapcsolásben, ahol bizony nagyon szépen szólt
Egyébként a 6P14P PP-t csak "ünnepnapokon" veszem elő. Nem mindegy ugyanis a fogyasztás. Általában nálam gépezés közben szól a zene több órán át minden nap olyan beszéd hangerőn. Annyit meg a piccolo is tud torzítás nékül feleakkora fogyasztással. Ha dúrvulni akarok előszedem a 6P14P PP-t. Ha majd kész lesz a PL504 PP akkor az már lehet, hogy kinyírná a hangfalaimat ha engedném.
Ha a 6P14P csak ünnep napi, akkor a PL504-es csak karácsonyi lesz? Szó mi szó, az már brutális lesz, mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok rá. Remélem az elsők között hallhatom. Eddig még nem csalódtam a csöveseidben, sőt.
Köszi szépen a bíztatást! Remélem, hogy jól sikerül majd ha egyszer lesz időm rá.
Azt az ellenálást a katód és föld közé szerintem is minden jóérzésű amatőr beépítené.
Szia Geri vagyok, van egy TEPSID?
De egyébként nem rossz. Az én első erősítőm (IC-s) egy fém csokis doboz tetejébe készült. Idézet: Igen csak hasonlót , ami azt illeti csak is idegen anyagból dolgozom ,kizárólag nem a háztartásban használatos anyagok felhasználását részesítem előnyben , nálam a serpenyő az csak a tojás sütésre jó! Bővebben: Link „CIROKL is csinált valami hasonlót, ha jól rémlik”
EL84-el vagy a mostani kedvencemmel a 6E5P-vel nem lehetne hasonlóan meghajtani, úgy már "rentábilis" lenne az a cső?
Igaza van Iminek, ha EL34 kell a vezérléséhez, az már kicsit luxus azért a 10W-ért... (Ha jól gondolom egy KT88 SE, esetlef UL-ben is tud 10W-ot, de az nem lenne ennyire olcsó és nem is DHT trióda...)
Én nem akartam tepsi meg serpenyő lavinát inditani, csak keresek egy képet egy erösitőröl, és ezen jót nevettem többször is. De nem az enyém. De ha már itt tartunk nem találkozott ezzel a képpel valaki?Ez egy rack méretű cucc volt, kb. 3U magas, az alja 1Umagas lehetett, az volt a sasszi, látszott benne minden csövek kondik trafók, és a eleje hátulja felül össze volt kötve valami ruddal. Valami látvány dolog volt ez is Linkeljétek be ha találkoztok ilyennel légyszi.
Üdv. A tepsi SE fan club
Na, ahol én laktam, ott mást is sütöttek benne, de nem részletezem inkább ... Amúgy is leszoktam már rég az ilyesmiről .. (tetra-hydro-... a többit tudjátok .)
Múltkor csináltam egy kis sült krumplit, ki kellett mosni vagy hat léről, hogy az a szag kijöjjön belőle .. ) De ha kész lesz, azon hallgatom majd a King Crimson - Into the frying pan, és a Primus - Frizzle fry dalait |
Bejelentkezés
Hirdetés |