Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   424 / 1388
(#) pici válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Mennyi a lassú?
Mert szerintem a 10 perc se gáz.
(#) edison14 válasza dorgan hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Hát nem is tudom hogy egy vagy két évig el e állna itthon mivel többnyire a suliban készítek nyákokat de itthon is szoktam csinálni bár nem túl sokszor. És hát az elég gáz lenne ha feloldanám a granulátumot és mikorra maratni szeretnék vele már csak víz lenne. Szerintetek akkor melyiket válasszam? Eddig vas kloridom volt amiből 0,5l bírta két évig és most már nagyon tele van.

Köszönöm a válaszokat.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Korrigáld, nem nagy ügy! Megméred mekkorát nyúlott(mert akkor én is beleszámolom!)?
(#) Frankye válasza edison14 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Mindegyik jó, de mindegyiknek van pozitív és negatív oldala.
A vasklorid oxidál mindent a környezetében és büdös, cserébe életed végéig tárolhatod, és nem olyan nagyon lassú.
A sósav&peroxid villámgyors, de büdös, és lebomlik, nem tárolható
A perszulfát nem büdös egyáltalán, nem bomlik el (tudtommal!), de lassú.
A Te döntsed, mit használsz. Én vaskloridot, mert egy kedves fórumtárs jóvoltából akkora mennyiséggel rendelkezem, amit több élet alatt sem fogok tudni felhasználni.
(#) Sir-Nyeteg válasza edison14 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Nem bomlik el. Volt már hogy fél-háromnegyed évig nem használtam, csak nagy ritkán.
(#) Sir-Nyeteg válasza dorgan hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Érdekes a gondolatod a lassúságról...
Vaskloridnál más oldja, és más oxidálja?
Na-Perszulfát: Tudtommal: rövid életű oxigén atomokat tartalmaz (létrejön, egyesül, stb, egyensúlyban van), amely egy pillanat alatt oxidálja a rezet, ez tényleg pár másodperc alatt tökéletesen látható is.
Kénsav keletkezik a na-perszulfátból, ami oldja a réz-oxidot.
Én ennyit tudok róla, évek óta bevált módszer nálam ez az anyag.
Én nem is szeretnék jobban belemenni a kémiába.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 22, 2010 /

Elkészült a laminálóm programja. Már mind a hat üzemmódja működik és ékezetes karakterekre cseréltem a szövegek betűit.

Után akarja valaki építeni a laminálómat? Mert ha igen, akkor feltöltöm ide a nyáktervet és a HEX-et. Egyébként csak az új weboldalam elkészülte és a cikk megírása után publikálnám a programot, de ha valakinek sürgős akkor már most is utánépítheti.
Kell hozzá egy nem gazdaságosabbik teszkós lamináló és egy ILYEN motor. A PIC 18F2520.
(#) denon888 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Én szívesen venném ha felraknád.
(#) Attila86 válasza denon888 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Használd egészséggel!

Szerk.: A nyák a szélein kicsit szellős, ez azért van hogy pont belepasszoljon a Lomexes P74-es műszerdobozba.
(#) denon888 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Nagyon köszönöm! Szerintem nagyon jól sikerült!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Szia! Ha véglegesítem akkor csinálok teszteket leírom az eredményeket! Holnap talán kész lesz a kapcsolóüzemű táp megszívatott rossz helyre kötöttem a szekunder tápot (van még egy 12V-os szekundertekercs csak az az áramot nem bírja azt melegedett mint a fene nem rajzoltam le csak úgy terveztem a nyákot nehéz is volt a hibát visszafejteni ) Rohadt tükörkép Amúgy teljesen utánépíthető verzió analóg léptetőmotor és hőszabályzásra magával a kapcsitáppal!
(#) patexati válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Köszönjük Attila! Talán egyszer megépítem de én meg a teljes analógnál maradtam bár az elején a pic-es verzión gondolkoztam csak nem fér bele ezért terveztem egy sima tacskósba való nyákot mit holnap teszek bele! Én is közzéteszem ha megbízhatóan működik a sajátom jól jöhet a léptetőmotoros építőknek!
(#) sucuka válasza patexati hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ez meg engem érdekel majd
Ha PIC-eset akarok, az saját fejlesztés lesz.
Bevallom kicsit irigy vagyok most... Attila ott tart, hogy talán soha nem érem utol
(#) patexati válasza sucuka hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Én is kicsit irigy vagyok bevallom de én is meg fogok próbálkozni a kontroller programozással azt majd kiderül,hogy megy Majd erőltetem Én inkább gyakorlati ember vagyok
(#) sucuka válasza patexati hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Minden esetre gratulálok neki, hiszen nem kevés fejlesztői munka áll mögötte!
Remélem azért számíthatunk majd a segítségére a "mester úrnak"
(#) dorgan válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Igazad van , a vas-kloridnál is így van ... Sorry.
Az én kérdésem a következő: melyik nem mar alá?
D
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Holnap kapok kölcsön egy infra hőmérőt, azzal bekalibrálom pontosabbra a lamináló programját. Szóval lesz egy új, 1.01-es verzió.

Ez tetszik nagyon a PIC-es áramkörökben, hogy ha később valamit módosítani szeretne az ember akkor nem kell újjáépíteni az áramkört vagy a panel fölött összedrótozgatni a plusz alkatrészeket, egyszerűen csak átírjuk a PIC programját, beleégetjük és már megy is.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Engem is megszívatott a nyomtatóm, egy egész napom pocsékba ment a torzítás megoldására.
Most ott tartok, hogy elkészült a nyers terve annak a nyáknak, ami a gyári dobozba belefér és minden rajta van ami kell(motor lassú, gyors kapcsoló és szabályzó potik, fűtés hőfokbeállítás külső potival, belső trimmerrel(jumperrel választható), fűtés lekapcsolóval a kíméletes lehűtés érdekében(forog a motor közben). A 2 LED a gyári hely alatt van(kis eltéréssel), Olyan trafót választottam, ami befér pont(még tesztelnem kell bírja-e a terhelést!). A triakok(BT138) gyári ajánlás szerint szűrve. A kivitel olyan, hogy érintésvédelmi szempontból megfelel, azaz megfelelő szerelés után a véletlen áramütés kizárt. A laminálót lehet használni nyitottan és zártan is, ezt csak a szükséges hőfok határozza meg(130°C ig lehet zártan is használni(pl. az eredeti funkciónak megfelelően), felette le kell venni a tetejét, különben elolvad szerintem, de majd tesztelem! .)

Annak aki elveszett volna a sok lamináló áramkörben, az én megoldásomnál nem kell motort cserélni és mást sem, csak az áramkört kell megépíteni és működik, a leggazdaságosabb lamináló típus esetén(van ahol még mindig 3000Ft)!
(#) gulasoft válasza dorgan hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Mind alámar. Olyan nincs ami nem mar alá, az max. mechanikus cnc maróval lehet marni. Marni nem maratni.
A maratásnál mind alámar, csak nem mindegy mennyire. Nekem a nátriumperszulfát bevált. Olcsó, nem büdös, látszik mikor telítődik, lassú, de kíméletes.
(#) zoox válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Már régen meg szerettem volna kérdezni mert én a hasoló projiknál mindig sokat szenvedek a menu megirásánál , hogy te milyen nyelven progizol (ASM vagy C).ASM-be elég körülményes MENU rendszert kreálni (vagy van valami trükk amire még nem jöttem rá) a C-t most erőltetem :eek2: csak lassan haladok vele.Nagyon tutti lett a Laminálód
(#) Attila86 válasza zoox hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Assembly-ben programoztam. A menürendszer működése elég összetett, hosszadalmas lenne leírni... Lehet hogy van erre valami trükk, én nem néztem ennek utána, csak az első ötletet megvalósítottam ami az eszembe jutott.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 23, 2010 /

Bár nagyon úgy tűnhet, de nem mindegy ám hogy a KTY84-et hogyan kötjük be! Én csak hat órán át méricskéltem mire rájöttem. Muszáj lesz venni hűtőspray-t...
(#) (Felhasználó 4577) válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

És mi a helyes bekötés?
Csak azért kérdem, mert én még áramkörtervezés előtt állok.
(#) watt válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Ugyanúgy, mint egy diódát, polaritás helyesen.
(#) zoox válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Köszi.
Nekem is az ASM az erősségem,csak gondoltam megkérdezem hátha van valami tök 1*dolog amire nem jöttem rá(de akkor sajna nincs )álltalában a progim 90%-át a menu leprogizásá foglalja el. Na mindegy akkor nyomulok a C irányában azzal bizti könnyebb lesz.(ha már megtanulom használni)

ui:remélem nem kapok offot mert kicsit elkalandoztam a NYÁK készités irányábol bocsi
(#) Attila86 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

A nyitó irányba, tehát az anód legyen a pozitívabb.
Ha fordítva kötjük be akkor nagyon hasonlóan viselkedik, durván 170-180 fokig. E felett ugyanis letörik és elég meredeken csökkenni kezd az ellenállása. Mit kínlódtam mire rájöttem...
(#) _JANI_ válasza zoox hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Bár nem vagyok nagy programozó. De a menünél is az egyszerűségre érdemes törekedni.
Vagyis az egyszerű ( logikusan felépített ) adatbevitelre... ( -kivitelre... ) Lásd PL: Attila86 menüit.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 23, 2010 / 1

Ja és konkrét mérési eredményeket is tudok mondani, ez elég pontos:
5V-os tápfeszültségre rá kell kötni egy TL431-et és egy 100Ohm-ot, hogy legyen egy 2,5V-os referencia (ellenállás felül, TL431 alul). Erre (tehát a TL431-re) párhuzamosan egy 4,7k-s ellenállás és a KTY84 sorba, nyitó irányba úgy, hogy a szenzor van a földön. Ebben a mérési elrendezésben:
30 fokon 572mV mérhető a szondán, 130 fokon pont 900mV, 200 fokon pedig kereken 1200mV. A közbenső rész tulajdonképpen lineárisnak tekinthető és a mérési hiba, a hőleadás egyenetlensége, a mechanika hőellenállása és hőtehetetlensége miatt nyugodtan elhanyagolható. Azért mértem csak ezt a három pontot, mert a karakterisztika-linearizáló szubrutinom ebből a három értékből számolja ki a tényleges hőfokot.
(#) (Felhasználó 4577) válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Értem. Erre a bekötésre korábban rá is kérdeztem, mert nem dolgoztam még ilyen szenzorral.
Azt hittem, hogy valami turpisságra jöttél rá.
Eredetileg DS18B20-al szerettem volna megoldani, mert az pontosabb és lineáris, de sajnos nem mér ekkora hőfokig.
(#) Attila86 válasza zoox hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Ne aggódj, nálam is rengeteg helyet foglal a menürendszer kezelése. Amit én kitaláltam, az legfeljebb két-három menümélységig átlátható szerintem, de elméletileg több is lehet persze.

Van két regiszterem, melyekben decimálisan tárolom az épp aktuális menüponthoz tartozó számot. Például bekapcsolás után a laminálómban a főmenü jön be, és kiírja, hogy "Üzemmód 1". Ekkor az egyik regiszter tartalma 1. Ha a LE gombbot megnyomom, akkor növeli ennek a regiszternek az értékét 2-re és törli a kijelzőt, majd kiírja hogy "Üzemmód 2". A kiírás után egy végtelen ciklusba kerül, amelyben folyamatosan beolvasgatja a nyomógombokat. Ha valamelyiket benyomva találja, akkor végrehajtja a hozzá társított parancsokat. Például ha a LE gomb van megnyomva akkor növeli megint egyel a menü állapotát beállító regisztert, immár 3-ra. De ha az OK gombot találja lenyomva, akkor egy teljesen másik regiszterbe (aminek egyenlőre nem mesélem el a célját) beír egy számot.
Ha a beállítás menübe lépek be, akkor ott ugyan ezt végzi a PIC, csak egy másik regiszterben, az almenü állapotát tartalmazó regiszterbe írja hogy épp hányadik helyen van a menüben. Az első és utolsó menüpont rutinját úgy kell megírni hogy azok értelemszerűen már ne tudják a 'menüpont-regiszter' értékét növelni/csökkenteni. Továbbá gondolni kell a gombok pergésmentesítésére és folyamatos nyomva tartására is, hogy a legelső menüpontból ne rögtön a legutolsóra ugorjon... Persze én ennyi mindenre nem gondoltam először, úgyhogy elképzelhetitek mennyit szenvedtem mire mindenre rájöttem...

Ja és az a regiszter aminek az előbb nem írtam le a célját:
Az arra van, hogy a motorvezérlést és a hőfok-szabályozást beállítsa. Ugyanis mind a hat üzemmódhoz más hőmérséklet és más motorvezérlő-algoritmus tartozik. Ha a főmenüben az OK gombbal belépek valamelyik üzemmódba, akkor ebbe a regiszterbe belemásolódik a főmenü állapotának regisztere. Tehát magyarul ezt a regisztert kiolvasva tudni lehet, hogy épp melyik üzemmód aktív. A hőfok-szabályozás és a motor-vezérlés teljes egészében a megszakításban történik. A hőfok-szabályozáskor a PIC megvizsgálja ennek a regiszternek a tartalmát. Ha mondjuk 4, akkor a négyes üzemmódhoz tartozó hőmérsékletet olvassa ki az EEPROM-ból és azzal dolgozik tovább. A motor-vezérlés is hasonlóan működik de itt nem csak egy érték más, hanem az üzemmód-regiszter tartalmától függően teljesen más rutinokhoz ugrik.
Van egy másik regiszter is de az nem az üzemmódot, hanem az üzemÁLLAPOTot tartalmazza, hogy a lamináló a nyák-készítés folyamatában hol tart (üzemi hőmérséklet elérése, nyákra vár, előmelegítés, nyák-készítés, nyák-kiadása).
Következő: »»   424 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem