Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   50 / 188
(#) l48 hozzászólása Feb 23, 2010 /
 
A rám kimért kötelező szivások után. Mindössze néhány plussz kört futottam. Sikeresen elkészült az LCM 3 projekt és itt szeretnék köszönetet mondani a fejlesztőknek akik ezt a nélkülözhetetlen müszert megalkották. A dobozolás van még hátra.
(#) llaci56 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Doncso!
Lehet, hogy megtaláltam az LCD -d hibájának okát. Ha Csipked -es az LCD -d, akkor a 2 -es és 3 -as láb (táp és kontraszt) felcsrélendő a rajzhoz képest!
(#) Doncso válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Szia Laci.
Nem, ez nem chipcad-es, ez egy moncsiból bontott LCD, de azért kipróbálom, amit javasoltál. Valami megoldásnak kell hogy legyen, a monitorba tökéletesen üzemelt eddig.
Üdv és köszi.
(#) llaci56 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Írhattam volna persze típust is, ES (v. EW) 16....
Én is meglepődtem, mert eddig abban a szent hitben voltam, hogy két féle lábkiosztás létezik, aszerint, hogy a háttérvilágítás az elejére (1. és 2. láb) vagy a végére (15. és 16. láb) kerül. De a fenti típusnál a háttérvilágítás a 15. és 16. láb a rajz szerint van, de a 2. és 3. láb fel van cserélve.
A problémádra az egyetlen - még szóba nem került - megoldás.
(#) llaci56 hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
És elérjük a 100. oldalt...
(...mindjárt...)
(#) p_istvan válasza Doncso hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Szia!
Erről a lábcseréről már a múltkor is volt szó.
Talán töbet lehetne megtudni, ha azt amiből bontottad egy kicsit jobban megnéznéd: a tápbekötés és kontraszt. Persze, ha még van mit...
(#) Doncso válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Hát, mivel a bontás, mint olyan felütötte már a buksiját, nálam meg nem tart hónapokig, én egy-két óra alatt szétkapom a delikvenst, ami nem kell az meg kuka, így már a szaga sincs a monitornak a műhelyben.
(#) llaci56 válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Az 1. és 2. lábcserére emlékszem, de lehet, hogy már rosszul. (...vagy felületesen olvastam...)
(#) p_istvan válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Én már csak a cserére...
(#) llaci56 válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Következő hozzászólás:
Én már csak az ére...
(#) sector99 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
........elfelejtettem ! Mire is kéne emlékezni ???....
(#) Ideiglenes hozzászólása Feb 25, 2010 /
 
Végre megérkezett a próbapanel az LCFesR mérőhöz. Egész jó lett, csak a felirat mérete tér el valamiért a tervhez képest. Szerencsére vonalakat nem köt össze.
nagyképű
A panelterv itt található.
(#) llaci56 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
A "nagyképű" nálam nem jó.
(#) llaci56 hozzászólása Feb 26, 2010 /
 
Van két kérdésem.

Idézek a leírásból:

1. Áramellátásáról 9V-os elem, vagy 7V-nál nagyobb dugasztáp gondoskodik.

A mai dugasztápok már rendszerint kapcsolóüzeműek. Olvastam itt Skori tápjával kapcsolatban, hogy ilyet nem visel el az LCM3.

2. D4-es zéner dióda arra van, hogy…
Nem találom a rajzon a D4 -et. Hol van ez?

Köszönöm a segítséget.
(#) p_istvan válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
1; Dugasztáppal (kapcsolóüzemű) próbáltam, nem tűnt fel rendellenes működés. Igaz ekkor sokkal messzebb van az LCM3-tol a zavarforrás, mintha beleépítenénk egy kapcsolóüzemű átalakítót.

2; A cikkben benne maradt egy kósza gondolat az elkóbementre kapcsolt védelemről, de az inkább csak zavart okozott! A rajzon már nem szerepel, törölni kellene a cikkből is...

P István
(#) llaci56 válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Ezek szerint elképzelhető, hogy ha készüléken belül külön árnyékoló dobozba kerül a táp, akkor szintén nem zavarna?
(#) p_istvan válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Elképzelhető.
(#) Ideiglenes válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Igazából magam sem értem, hogy miért, de valóban nem működik a hivatkozás. Ha a címét másolom és beillesztem a címmezőbe, akkor bejön a kép. Ha csak simán rákattanok, akkor nem. Fura...
(#) hutale válasza Ideiglenes hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Valóban első kattintásra nekem sem jött le a kép. A link bemásolva működött. Megnéztem a honlapodon, onnan szépen működött a link (kipróbáltam innen ezt a linket, nem működött - fura).

A panel szép.
(#) llaci56 válasza hutale hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Kis híján dobtam egy hátast. Milyen lap ez?

„Van neked egy uzenet
Nyisad ki mostan az uzenetet”

Noooormááááliiiis?
:gumicsirke:
(#) hutale válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Túl gyors voltál.

Csak ki akartam próbálni egy linket ideiglenes honlapjáról. Nem működött.
(#) jano36 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Szia én a mellékelt tápot építettem be és ezzel gond nélkül működik.

Maga a táp kettő db. ceruzaakkuról működik - 1.8-3.5V között - és 700mA leadására képes, így a háttérvilágítást is tudja kezelni. Egyébként az USB-s eszközeim szükségtáplálására készítettem pl. MP3 lejátszó, navigátor 1W-os LED-es zseblámpa stb.
(#) llaci56 válasza jano36 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Nekem a
Skori féle táp jobban tetszik. Kevesebbet fogyaszt és gyakorlatilag hulladéból raktam össze a próbadarabját.
(#) ekkold válasza jano36 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Hát igen, az MP3410 hatásfoka 10mA-es terhelésnél 50% körüli, 20mA-nél 70%, és a 90%-ot olyan 150ma-es terhelésnél éri csak el.... Az LCM3 fogyasztása általában jóval 10mA alatt van. ( A blocking hatásfoka 10mA alatt is 83% felett van)
Mellesleg nem mindíg jön elő a mérési hiba a kapcstáp miatt. Próbálj 500nF...1µF körüli polarizálatlan kondit mérni kapcstápról, és elemről - nálam leginkább itt volt érezhető a különbség, kevésbé "szélsőséges" méréseknél alig volt probléma.
(#) jano36 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
A tetszik az nem egy műszaki definíció. Szívesebben vettem volna, ha arról írtál volna, hogy a hulladékból összerakott tápegységed hogyan vizsgázott.

Idézném Skorit:
"Sajnos az eddigi tesztelések alapján úgy tűnik, hogy az LCM3 mérőműszer nem nagyon szereti a kapcsolóüzemű tápegységről történő üzemeltetést. Egy a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy a műszer működik ugyan, de bizonyos mérések esetén a kijelzett érték kevésbé stabil, kissé ingadozik, és a mérés pontossága csökken. Ezért komoly kompromisszumot jelent ilyen megoldással üzemeltetni a műszert".
(#) llaci56 válasza jano36 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Skori a "kapcsolóüzemű tápok" -ról írta. Amit Te építettél, az nem kapcsolóüzemű?
Nem is műszaki paraméternek szántam a véleményemet, de azokat a paramétereket Skori leírta.
A táp bőven hozza a leírtakat. Az LCM3 és a táp együtt nálam még nincs meg, ezért együttes működésükről nem tudok beszámolni. De ha már kapcsolóüzemű, akkor inkább a Skori féle. Ha elkészül az LCM3, akkor arról is be fogok számolni.
(#) jano36 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Valahogy nem jól olvastad a dolgot, Skori nem általánosságban a kapcsolóüzemű tápegységekről írta az idézetteket, hanem konkrétan az un. Skori féle tápegységről írta (külön javára írom Skorinak, hogy a sok-sok próbálkozása után az egyébként jónak tűnő elképzelése az LCM3-nál nem vált be és ezt Ő nyilvánosan belátta). Azt meg meglepődve olvastam, hogy még el sem készítetted az LCM3-at s mégis állást foglalsz.
Ha megengeded pár szót szólnék a magam szemszögéből az LCM3 táp problémájáról. A témaindító kérdésed úgy szólt, hogy az újonnan kapható kapcsolóüzemű hálózati tápegységek felhasználhatók-e az LCM3-hoz. Erre István megadta a választ, igen. Azonban az LCM3 eredendően 9V-os akkumulátoros (elemes) üzemmódra lett tervezve, így nem szükséges, hogy használata közben állandóan egy tyúkbélen lógjon. És itt jön a probléma lényege. Ahhoz, hogy a kijelző az eltérő fényviszonyok mellett is jól olvasható legyen a tervezők háttér világításos LCD-t választottak és ez +200mA-t igényel és ezt a 9V-os telep nem tudja szolgáltatni. A háttérvilágítás csak hálózati üzemmódban működik. Skori csak a drága 9V-os akkut akarta kiváltani olcsóbb és hosszabb üzemidejű ceruza akkukra. Ő nem vette figyelembe a háttérvilágítást.

Ekkold ez a válasz részben Neked is szólt.
(#) ekkold válasza jano36 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Vettem az adást

Ki tudod próbálni amit írtam?
Nekem most úgy tünik hogy az LCM3 zavazérzékenysége is elég nagy (talán zárt tekecssel jobb lesz), ugyanis olyan hálózati tápegységről üzemeltetve is tapasztaltam kisebb mérési hibákat ami hagyományos (nem kapcsolóüzemű) felépítésű.
Lehet, hogy a blockingos tápot árnyékolva és/vagy az üzemi frekvenciáját jelentősen megnövelve is lehetne jó erdeményt elérni. Ki fogom próbálni.....

Kapcsolóüzemű és/vagy blockingos táp használata esetén sem válik egyébként használhatatlanná az LCM3, csak a paraméretrei romlanak valamelyest- tehát kompromisszumot kell kötnie annak aki használni szeretné (vagy kicsit még tovább kell fejleszteni ) Szóval erős a gyanum, hogy nicns még teljesen elvetve ez a megoldás sem.

Félig OFF: jártam szombaton a Puskás-börzén, és vettem egy nénitől (aki rendszeresen szokott ott árulni) 2db ceruza formájú Li cellából álló akkupackot (7,4V 700mAh) ez csak kicsivel nagyobb mint a 9V-os elem, és valószinüleg belefér majd az LCM3 dobozába.... Lehet hogy ez a legjobb megoldás az LC mérőhöz.?
(#) llaci56 válasza jano36 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Idézet:
„Valahogy nem jól olvastad a dolgot”


Én? Idézem Skorit:

"Sajnos az eddigi tesztelések alapján úgy tünik, hogy az LCM3 mérőműszer nem nagyon szereti a kapcsolóüzemű tápegységről történő üzemeltetést"

Most kezdjük ezt fordítani magyarról magyarra?

Másik idézet:
"...ha mégis sikerül az ezzel kapcsolatos problémákat elháritani, akkor újra előveszem a dolgot"

Ő sem mondott le róla, én miért mondanék?

Aztán itt egy kérdésem, melyet Istvánnak tettem fel. Ő erre így válaszolt.

Köszönöm, hogy leírtad a készülék tápellátását, de miért gondolod, hogy rajz nem volt érthető?
(#) l48 válasza ekkold hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
A nénitől én is vettem hasonló célzattal. Az általam épitett LCM3 -ba olyan kék szinű LCD-tettem amely csak háttérvilágitásal használható. (egész egyszerűen világitás nélkűl láthatatlan a számomra) Jelenleg egy nem a leggagyibb gyártmányú 500 mA tápról müködtetem, minden anomália nélkűl
Következő: »»   50 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem