Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   56 / 965
(#) ulrichpeti hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Hello szakik!

A kérdésem az lenne, hogy milyen évjáratú a legfrissebb szabvány házépítéshez és esetleg lenne valakinek hozzá linkje?
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Amire Te gondoltál, így nézne ki. Az időzítés is jól fog alakulni, mert aki utóljára hagyja el valamelyik helyiséget, ahhoz az időhöz fog késve kiejteni az időzítő áramkör is, kiszellőztetve a légteret. A relét mindegy melyik fázisról fogod működtetni, csak 230V-s legyen és érintkezői ívoltósak, vagy 400V kapcsolására legyenek alkalmasak. Ha nincs ilyen tűrésű, akkor legalább dupla morze érintkezős kellene és akkor átlósan kellene bekötni az érintkezőihez a fázisokat, hogy azok minél távolabb legyenek egymástól (ne egy oldalra kerüljenek a kötések). A lámpákat elszámoztam.

Ff-Ni.JPG
    
(#) VIM válasza ulrichpeti hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Szia!

Itt van némi leírás arról a néhány változástól, amit nem árt szem előtt tartani. A mérőhelyre vonatkozóan is vannak elvárások, de az a tapasztalat, hogy szolgáltatója válogatja, melyik tokozott gyártmányt részesíti előnyben.
Idézet:
„milyen évjáratú a legfrissebb szabvány házépítéshez”

Gondolom nem az építésügyi előírásokra akartál rákérdezni, hanem a villamosítással kapcsolatos kérdések érdekelnének. Ha szakember csinálja, akkor is meg lehet vele beszélni az elvárásaidat és a valahol kompromisszumot fogtok kötni a kettő között. Ehhez persze az kell, hogy jó előre megtervezed magatoknak, mit hová mennyit, milyet, mert utólag nagy munkával jár a lemaradt részek pótlása.
Üdv.:VIM
(#) llaci56 válasza dil hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Elég érdekes, amit írsz! Nálam a víz - gáz - kazán bilincsekkel és földelő kábellel össze van kötve és füldelve van. Így valóban jó "földet adnak". De, ha leveszem a bilincseket, akkor szigetelés-vizsgálóval 20000 Mohm fölött van a 0 és (pl) a kazán ellenállása.
De mitől is adna jó földet? A műanyag csövek hiába fekszenek a földben kilóméter hosszan, sosem lesz földelés belőlük!
(#) dil válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Elsősorban az ívóvíz rendszer ad elegendő földelést az FI működéséhez - mível maga a víz vezeti az áramot - kb 5 ohm szokott lenni. Az FI-hez rosszabb érték is elég hibaáramot produkál. De mint mondtam ez ne altassa el a földelés helyreállítás sürgősségét! Ügyanis átviheti a hibafeszültséget a szomszédba is, és ha nála nincs rendben a rendszer, bajt okozhat. Bár ennek kicsi az esély, de mégis lehet.
Pozitívumként azt azért jó tudni:
- A FI 0,01 másodperc alatt működésbe jön
- Ha szivárgó áram indít (nem hírtelen fázis-föld zárlat lép fel) már 3 Volt hibafeszültség megszólaltatja a védelmet (torroiddal kimértem).
- Ilyen rossz minőségű vezetőn a föld felé (5 ohm vagy rosszabb) nagyon hamar, már 5,5m-en 42V alá esik a feszültség. Ez már nem annyira veszélyes, plána ha, figyelembe veszed az előző bekezdéseket is.
Továbbra is: Földelés helyreállítás sürgősen!
Egyébként a fűtési rendszer nem találkozik a földel, azért mértél olyan értéket, ez jogos is.
(#) ulrichpeti válasza VIM hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Hello VIM

Köszönöm a válaszleveled és a linket is. Valóban a villamossággal kapcsolatban érdeklődtem. Ami miatt még aggódom az a szabvány jóváhagyási dátumát illeti, nem régi szerinted egy kicsit? Ne haragudj h kekeckedem, de...? Szerintem régi
(#) mfeco10 hozzászólása Feb 20, 2010 /
 
Hello
Nekem aza problémám lene hogy a földkábelom alu bol van és amikor beinditom hátul a fürészgépet a csoki elolvad ahola rézvezeték öszevan kapcsolva az aluval
máshol nincs probléma csak a konyha is ara a szálra van kötve igy ot pislákol a lámpa.
A földkábelt megmég nemtudom kicserélni mert levan betonozva az udvar más lehtöség lene esetleg?
(#) kojo válasza ulrichpeti hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Szerinted évente változtatják a szabványt?
(#) kojo válasza mfeco10 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Milyen keresztmetszetű a z alukábel és hány kilowattos a villanymotor?
(#) mfeco10 válasza kojo hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Az alukábel 3 - as avilanymotor pedig 3,5 Kw
(#) dil válasza mfeco10 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Ilyen kábel nincs, ellenőrízd! Illetve mond mit mértél: átmárő [mm], vagy keresztmettszet [mm2].
Azt sem árt tudni, 1 vagy 3 fázisú a mototorod, illetve a lakásod áramellátása.
(#) mfeco10 válasza dil hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
3mm2 azalu asorkapocson tuli réz pedig 2.5mm2
(#) mfeco10 válasza dil hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
1 fázisu az áramelátás és Amotoris 1 fázisrol megy indito kondenzátoral
(#) dil válasza mfeco10 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Ezekután keveset kérdeztem, ezeknek az össz. hossza is érdekes, de biztos, hogy kevés a keresztmrtszete akábelnek, hossza meg tovább ront a helyzeten.
(#) mfeco10 válasza dil hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Köszönöm a válszt majd meglátom ha sikerül kicserélni a földkábelt rézre akor majd hátha jo lesz.
Mégegyszer köszönöm.
(#) dil válasza mfeco10 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Addig is a csokinál, különösen ha szabadtéren van, a rezet ónozd le, az aluminiumot meg hajt alá kétszer a szorítónak, így javíthatsz a kontaktuson, csökkenhet a szikrázás, galvanikus oxidációs hatás.
Valamint az indítási áramlökést kellene csökkenteni, pl.:"lágy indítás" a keresőben. Ti. az indítási áramlükés alár hétszerese is lehet az üzeminek.
Gyors megoldásnak ennyi, aztán, ha lehet kábelcsere.
(#) mfeco10 válasza dil hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Köszönöm mégegyszer adigremélem kihuza amig lesz pénzem földkábelre.
kösz
(#) mfeco10 hozzászólása Feb 20, 2010 /
 
hello
Dil lene mégegy kérdésem szerinted jolesz-e eza megoldés mertha cserélem a földkábelt ugyis hozákelnyulni a kismegszakitokhz.
Elöreis köszi.

névtelen.JPG
    
(#) dil válasza mfeco10 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Így is jó, jobb a semminél.
Én általában a világítást és a dugaljakat is szét választottam, így ha egy készűlék hiba miatt leold a dugaljak áramköre, még marad a világítás, illetve, ha a világítási körben keletkezik hiba, akkor egy álló- vagy asztali lámpával lehet világítani.
De ennél fontosabb az áramvédő kapcsoló beépítése, ha nincs.
(#) mfeco10 válasza dil hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
hello
Áramvédö kapcsolo az nincs,köszi a tanácsot akor megtervezem ugy.
köszi
(#) teren56 válasza mfeco10 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Az 3.5kw-os motor egy fázison már elég durva.Ha cseréled a kábelt legalább 4mm2-es rézre cseréld.Milyen messze van a műhely a mérőszekrénytől? Lehet hogy a távolság miatt feszültségesésre is érdemes lenne méretezni a kábelt.Az áramvédő kapcsoló beépítését én is javaslom.
(#) ulrichpeti válasza kojo hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Nem egyáltalán nem ezt gondoltam de ember 2010 írunk! Én a 2001 kiadást öregnek tartom helyenként, ezért kérdeztem meg szépen, hogy van-e újabb kiadás.
(#) VIM válasza ulrichpeti hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Helló!
Nézd meg itt mit írnak. Ami változott az a szabvány száma, azon belül a felülvizsgálati idők és biztonsági előírások betartása "szigorodott". Nem tudom mire vagy kíváncsi a rád vonatkozó dolgokról. Én nem tapasztaltam számottevő változást semmilyen téren, inkább fejetlenséget. Ez annyiban nyilvánul meg, hogy a számodra fontos belső villamos kialakítást senki nem fogja leellenőrizni utólag, hogy megfelel-e az előírásoknak és a terv szerinti-e. A FONTOS részekért a szakember fog felelni. A fontosakat pedig most is , mint régen, kellő szigorral kell szerelni, kompromisszum nincs (értem ez alatt:bojler, mosógép, szárító, zuhanykabin hidromasszázzsal, jakudzy, stb. ....).
(#) ulrichpeti válasza VIM hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Köszönöm az újabb választ! Szem elött tartom a dolgokat. Szép naot!
(#) VIM válasza ulrichpeti hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Nagy nehezen megtaláltam amit kerestem neked.

2364.txt
    
(#) ulrichpeti válasza VIM hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Köszönöm ezt a levelet is átolvasom. Hy
(#) cornel hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Sziasztok! Mindig gondba vagyok az alkonykapcsolók beállításánál hogy merre kell tekerni a potit hogy korábban vagy később kapcsoljon be a világítás! Az egy potméteres beállítása érdekelne. Amíg nap és hold jelzés van rajta addig nincs gond,de ha lux skála akkor töröm a fejem. A be vagy kikapcsolási fényerősséget kell beállítani,és vajon mindig azt? A skálázás mindig növekvő vagy csökkenő,esetleg mindkettő lehet különböző típusok szerint? Pld. ezt hogy kell beállítani?
http://www.mes.hu/alkk.htm
(#) Kalex50 válasza cornel hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Kérdésben a válasz! A belinkelt képen lévő utasításból:
"Beállítási tartomány:
3-40 lux, a kikapcsolási érték a beállított bekapcsolási érték kétszerese"
Értelmezés: beállítani a bekapcsolási értéket tudod. Azaz a bekapcsolási megvilágítás érték 3 lux-tól 40 lux-ig állítható. Általános szokás szerint balra letekerve kapod a 3 luxos minimum értéket, jobbra feltekerve pedig a 40 luxos maximumot. A kikapcsolást külön nem állíthatod, mert az a bekapcsolás kétszerese.
Pl. bekapcsol 5 luxnál - ez olyan erősen sötétedésnek felel meg. Kikapcsol 10 luxnál hajnali világosság, éppen hogy felismerhetőek a színek.
(#) Kalex50 válasza ulrichpeti hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Itt a legutolsó -a témában született- kiadvány: 2364_korszer.pdf, és a szabványváltozási 2004-es összesítő.
(#) cornel válasza Kalex50 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Tehát ha azt szeretném hogy korábban kapcsoljon be akkor jobbra tekerem?
Következő: »»   56 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem