Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Frekvencia és periódusidő mérő HW-SW projekt TCXO-val
Témaindító: p_istvan, idő: Dec 2, 2009
Én építettem magamnak egy 3 (TTL) bemenetet kezelő frekvencia-periódusidő mérő cuccot PIC-kel (jelenleg 18F2620 van benne). A firmware c-ben van írva, a periódusidőt (impultzusidőt) viszont ASM betéttel, tight loop-okkal valósítom meg. A firmware-t még lehetne bővíteni mindenféle funkciókkal, egyelőre csak az alap van meg. Tettem bele olyan időmérő funkciót, hogy 2 bemenet közül választhatjuk ki a start élt és a stop élt is, azaz lehet pl. az A bemenet felfutó és a B bemenet lefutó éle közti időt mérni.
Nekem a legnagyobb nyűgöm a bemeneti fokozatokkal volt, illetve még van is, elkészítettem egy-két prototípust, de még a végleges bemenetet nem döntöttem el, hogy milyen legyen. A nagyfrekis előosztást az említett okok miatt én is MB501L-lel akarnám (van itthon egy marékkal), de úgy tapasztaltam, hogy a szerelés módjára nagyon érzékeny ez az IC. A nem előosztott bemenetet talán legegyszerűbb dual-gate MOSFET-tel lenne megcsinálni, hogy kellő sávszélessége legyen. De ha lenne megbízható bemeneti fokozatra ötletetek, azt szívesen venném én is. Azért a jelenlegivel is tudok dolgozni, szoktam 10.7MHz-es KF fokozatok beállítására használni. Bővebben: Link
Régebben vala egy OM335 típusú Philips hibrid erősítő, melyet antennaerősítőnek gyártottak.
Volt egy magyar gyártmányú frekimérő, 1.1 GHz -es, amelynek külön dobozban tartozéka volt, kb 20 dB-t erősített. De előerősítőnek jó a kétkapus FET is, pl. BF960.
Sziasztok!
Megy a fordulatszám mérés is... A mérések paramétereinek beállításait 10, 12, 20, 40MHz-es fémtokos oszcillátorral valamint a már említett DDS generátorommal próbáltam ki - rendben működnek. Frekvencia mérhető (6GHz -től 128 előosztással, ha lenne ilyen ic) 1.28 GHz - 5 kHz között, periódusidő 200uS (5kHz) - 2s (0.5 Hz) között. A 0.05 Hz méréséhez már 20 másodperc mérési idő kellene... Sajnos a 200us-nél kisebb periódusidő mérés már akkora terhelést jelent a 40MHz-vel menő pic-nek, hogy nincs ideje a megszakítások kezelésére - hibás lesz a mérés. Sziasztok
Üdv
Hp41C A FR1-es egy módosított változata ,amely DC-től indul és megcélozza az 50MHz-et , jelenleg 50-100mVos érzékenységű. Nehézséget az 5V-os táp jelenti. Mi az elképzelésed az egész eszközre vonatkozóan, tápellátás és egyéb funkciók szempontjából? Üdv M-V
Szervusz!
Én azzal az 50-100 mV-tal meg lennék elégedve, ha az kb. 30 MHz-ig közel állandó lenne, 50 MHz-en egy kis érzékenységcsökkenés szerintem belefér. Főleg egy 5V-os tápról működve, ami viszont fontos az alacsony fogyasztás érdekében. A stabilitás fontosabb szempont mint az érzékenység! (gerjedések és túlvezérlés miatti téves mérések elkerülése) Üdv. P István
Szia!
Az 50MHz -es bemenet megcsinálva, csak nem kaptam 50MHz oszcillátort és nincs megfelelő generátorom az előállításága (40MHz-cel próbálva). A nagyobb proiódusidő mérésének csak a türelmetlenség a határa.... 2 - 10 másodpercnél hosszabb mérési idő is megvalósítható (távirányított mérésnél nem gond). Beépített / tervezett szolgáltatások: - Frekvecia és priódusidő kiírása, - Automatikus és kézi méréshatárváltás, - 2*20 karakteres LCD + 5 gomb a kezeléshez, - 2 (8) bemenet (DC csatolt, AC csatolt alacsony fr., AC csatolt nagyfr, előosztott, stb... (Tervezés alatt...) - 2 csatorna A/D és D/A Varicap, VCO, PLL és hasonló egységek méréséhez, - Optocsatolt illesztés Rs232-n vagy USB-n keresztül PC -hez, automatikus mérési sorozatok lehetősége... - Tápellátás: DC-DC konverter az USB-ről, dugasztáp, elem... (Próbák alatt) Több verzió is előállítható: - Minimál verzió - 1 csatorna: PIC + kvarc(oszcillátor) + LCD + gombok + 3 ák. kétállású kapcsoló + bemeneti fok + elem vagy dugasztáp (Rs232 lehetőség) - Alap verzió - 2 csatorna: PIC + kvarc(oszcillátor) + LCD + gombok + 74F153 + bemeneti fok + előosztó + elem vagy dugasztáp (Rs232 lehetőség) - Közepes verzió - 8 csatorna: PIC + kvarc oszcillátor + LCD + gombok + 2*74F153 + bemeneti fokozatok + előosztó + dugasztáp (Rs232 lehetőség) - Teljes verzió - 8 csatorna + USB: PIC + kvarc oszcillátor + LCD + gombok +2*74F153 + bemeneti fokozatok + előosztó + MCP4822 + 2*6N136 + 18F2550 + dugasztáp vagy DC-DC konverter. Szia
Üdv
P_istván , Hp41C Miután mind két változathoz több megoldás is lehetséges, az 5V-os változatot még finomítom tovább, főként a magasabb freki irányba. Egyszerűbb lenne ha (FR1-nek) lehetne nagyobb a tápja. Ez elképzelésedben lehetséges e? Ugyan ez a probléma a másik változatnál is. Ez összefügg azzal is, hogy a zsebváltozat(kézi), ami saját telepről működik, vagy asztali változatban külső dugasztápról, ahol van legelább 8-10V DC. Az két változatban egyszerűbb a Hp-változat, mert nincs feszültség előosztó, elágazás az AD felé. Az FR2 ilyen vonatkozásban , az eddigi tapasztalaim szerint nem problématikus, az 501 (506) adja a lehetőségeket. Ha 40MHz-et pontossan számolja, akkor nagy a valószinűsége, hogy az 50-et is tudja. De ha mégsem, akkor is elegendő a 501-eshez, mig az 506-os is 64-es osztással is 40 MHz-ig tart. ( 2500/64=39,0625) Igaz hogy mértem 506-ot 2,7G-ig, csak nagyobb szintre volt szükség. Az FR1-csak azért tolni ki a felső határt mert ezt tudja a proci, a bemenő impedancia magas lehet szemben az FR2 50 Ohm-al. Ha végére jutottam az 5V-os változat finomításoknak , akkor egy érzékenység mérést csinálok , hasonlóan az 501-hez. Üdv M-V
Sziasztok...nem egy laborműszer lesz? Valami hordozható? Megelőzve egy esetleges üzenetváltást, feltételezem, hogy főleg hálózatról üzemelne, ebben az esetben sokadrendű dolog a fogyasztás, alá kell azt rendelni csaknem minden egyébnek...
Sziasztok!
A periódusidő mérését kiterjeszettem 400kHz-ig, a CCP modul 16-os előosztójával, a mérési eredmény jó, de nincs idő a kommunikációra. 40kHz -ig a kommunikáció is megy. Néhány kép: Sziasztok
Szervusz!
A végig 5V-os táp nekem valahogy szimpatikusabb! A többféle feszültség előállítása tovább bonyolítja a helyzetet: telepes ellátásnál vagy USB-ről való táplálásnál kapcsolóüzemű táplálásra lenne szükség. Ami egyrészt tovább bonyolítja HW-t, nehezítve az után-építést, valamint ha true rms-t akarok mérni, akkor zavarokat okozhat (talán még a kis jelszintű frekvenciamérésnél is). Ha már MŰSZER-ről van szó, azt én mindenképp analóg táppal táplálnám! Az érzékenységcsökkenés nem lehet, hogy a 74HC14 miatt is van 50 Mhz-hez közelítve? Az AHC sorozat jóval gyorsabb, a lomexben van pl. 74AHC1G04GV Schmitt triggeres kapu! P István
Üdv
P_istván. A problémát nem a S-trigger jelenti. 5V, kisáramú beállítás , frekvencia menet . Valószinű kompromisszumos megoldások fognak születni. Akkor maradjon az 5V-os táp. Üdv M-V
Üdv
Medve! A régebbi elképzelésekre visszanézve egy olyan változat körvonalazódott ami ugyan kézi ,de külső perifériákkal -főleg asztali változatban - valóban nem szempont a fogyasztás és egyéni igények , lehetőségek, függvényében bővithető. (abszolút pontosság, rövid idejű stabilitás miatt TCXO, vagy azt megközelító pontosságu időalap stb.) Az akkori igények figyelembe vételével került bele a feszültség mérés általánosságban fogalmazódott meg, de a lehetőségek inkább a TRUE RMS -t teszik lehetővé. Üdv M-V
Sziasztok!
Ajánlom figyelmetekbe ezt a TruPwr Detectort, több helyen is be lehet szerezni elfogadható áron... Sziasztok.
Sziasztok!
Szereztem 16, 24, 32, 48MHz-es oszcillátorokat. Még a 48MHz mérése is pontos. Sziasztok
Sziasztok!
Bemérve az A/D mérés, az SPI D/A kezelés... Az 1280.00 MHz még csak a program ellenőrzése - 10MHz oszcillátor mérése az előosztás figyelembevételével. Sziasztok
Szia!
Milyen felbontásra számíthatunk a végén? Marad ez az 5-6 digit ami a képeken?
Szia!
Az alkalmazott oszcillátor 20-50 ppm pontos, a 16F, 18F pic sorozatban a CCP modul 16 bites eredményt tárol... Ez a verzió 20 - 50 ppm alá nem vihető, de ez a pontosság az egész tartományban (0.5 Hz - 1.28 GHz) igaz. Házi körülmények között összarakott áramkörök között ritka az olyan, amiben ez a pontosság ne lenne elég... A minimál verzió anyagköltsége nem haladja meg az 5000 forintot... 24F sorozatú pic-kel néhányszor 10-13 (12 jegy) pontosság is elérhető - ebben az esetben az órajelet előállító oszcillátor pontossága lesz a meghatározó.
Üdv
Hp41C A frekvencia pontosság nem keveredett össze a kijelezhető digitek számával? Nem a PIC által kijelezhető digitek száma dönti el a pontosságot, hanem az időalap. Az általad megadott szám az atom óra pontosságú eszközök kategoriája. A 8-9 digites kijelzés már elegendőnek tekinthető , ez legalább 0,1ppm-es időalapot feltételez. A 20-50 ppm pontos kvarcot is be lehet állítani 0,01 ppm-re , az egy másik kérdés ezt mennyi ideig képes megtartani. Az általad bemutatott tokozott oscillátorok a pontos értéktől általában minuszban térnek el, néhány 100Hz-el szoba hőmérsékleten. Miután a legkisebb felbontás kHz-es, igy ez valóban pontosnak tűnik. Ugyan igy szükségtelen a 0,01 Hz-es felbontás, mert a kijelzett utolsó két digit mindig más értéket vesz föl. Egyszerűen fogalamazva, ha 1GHz-en 10Hz-es pontossággal lehet mérni, akkor az már nem hobbi kategoria. Üdv M-V
Bármilyen drága alkatrészekből is állítjuk össze a műszert, pontosnak (amely a műszer felépítésétől elvárható) csak akkor nevezhetjük ha kalibráltuk valamilyen etalonhoz. Erre a legtöbb alkalmazásban nincs is szükség. A nagyobb felbontásra viszont szükség lehet két frekvencia összehasonlításánál. A rövid távú stabilitását az oszcillátornak pedig olcsón lehet növelni ha pár kiegészítő alkatrésszel OCXO-t csinálunk belőle.
Szia!
- A most elkészült programnál a 20-50 ppm nem csak az oszcillátortól függ, hanem a mérési elrendezéstől is. 16 bites szám keletkezik a mérés alatt, de minden méréshatárban (a 0.5 Hz-estől a GHz-esig mindben). Az összes tartományban tartható a pontosság. Ennek megfelelő a kijelzés is: 5 digit (a GHz-nél 6, de az utolsó csak páros lehet). Természetesen itt is jelentkezik a +1/-1 hiba, ami a kapujel és a bemenőjel fázishelyzetének változásából adódik. - A 24F pic CCP moduljaival 32 bites eredmény is előállítható, erről írtam, hogy 12 jegyet biztosítana. Az is szerepelt, hogy a pontosságot ebben az esetben nem a program, nem a hardver, hanem a kontroller órajelének pontossága határozza meg. Ha egy 1 ppm -es TCXO adja a 24F órajelét, akkor a mérés 1 ppm pontos lesz, a 7..12 jegy kiírása felesleges.... - A számított jellemző (frekvencia mérés esetén a periódusidő, periódusidő mérés esetén a frekvencia) már nem lesz ilyen pontos. A metemetikusok a konstans/mérés pontosságára azt mondják, hogy megegyezik a mérés pontosságával, de abszolút pontos osztást értenek a művelet alatt. A kontrollerben az osztás viszont fix hosszúságú. Pl. 10 (decimális) mérési eredmény pontosan ábrázolható, de az 1/10 (decimális) szám egy végtelen, szakaszos binális törtszám, amit a kontroller csonkol. -- A 24FJ64GA002 kontroller kb. annyiba kerül, mint a 18F2420 (mind a kettő keskeny dip28 tok) -- Szia
Szia! Úgy látom a project sokat haladt előre! Talán érdemes lenne megtervezni,építeni egy prototípust is! Természetesen az alkatrészeket ki kéne választani mi kapható ha lehet egy helyen! Én egy vegyes DIP/SMD nyákot javasolnék de lehet csak az egyik is lehet egy kétoldalas te tudod
![]() ![]() ![]()
Sziasztok!
Egy kis fejtörés után megoldódott a CCP 16 bites mérési értékének kiterjesztése a 18F kontroller családban. A pontosításnak már csak két korlátja van: az alap oszcillátor pontossága - ára és a mérési idő. Türelmetleneknek 5.5 digites mérés valósítható meg 1 - 2, de maximum 10 - 20 sec mérési idővel, aki türelmesebb, annak 6 - 6.5 digites mérés is kihozható, 10 - 20, de maximum 100 - 200 sec mérési idővel. A pontosabb mérés nem terneli jobban a kontrollert, a kommunikáció is megy a mérés alatt (parancsok küldhetők, a mérési eredmény lekérdezhető, ...). Sziasztok
Sziasztok!
Néhány fénykép a "türelmetlenek" verziójáról...
Még néhány kép... Ennél a pontosságnál már előjönnek a generátor és az alap órajel oszcillátor pontatlanságából származó hibák: mind a két oszcillátor 30-50 ppm-es fémtokos kvercoszcillátor.
A 3Hz -es képen már a generátor pontatlansága a meghatározó 1/16 Hz...
Sziasztok!
A frekvenciamérő már a PicKit2 soros kommunikációs programja helyett a hozzá készített USB-UART illesztőről jár. A USB_FREQ képen egy HID tesztporgram kommunikációs ablakjában a frekvencia mérő parancsforgalma látható. A piros téglalappal megjelölt részen a mérési eredmény kiolvasása látszik. A "30 39 39 39 39 38 37" a mérési eredmény 7 jegyű BCD formában, ASCII karakterekkel. A mérés összeállítása az USB_FREQ képen látható, ahol az LCD-n a 999.986 kHz mért érték olvasható le. A kék téglalappal jelölt részen egy bemenet váltás parancsra adott válasz jelenik meg. Az LCD-is a 2. bemeneti csatorna kijelzése látható (C2). Sziasztok.
Szia! Milyen kontroller dolgozik az illesztőben?
Szia!
- 18F2550, de meg lehet csinálni kisebbel is... - Készül a PC-n futó program is, még csak az elején tartok... Szia
Szia! Én támogatom a PC irányú kezelőfelületet és kommunikációt minden fajta analóg (nyomigomb,kijelző,stb) nélkül! Most telepítettem a műhelyembe egy régebbi de annál kitűnőbb minőségű P4 gépet (ABIT NF7 2500Athlon procival és ezt szeretném belevonni a műszerezettségembe mivel nem telik drága műszerekre de szeretnék készíteni egy ilyen műszert mit te álmodtál meg ebben a formátumban! Szeretnék egy szkópot is gyártani a gépre mivel legalább tudnák tápokat és kisebb frekis dolgokat vizsgálni! Szerintem nagyon kényelmes ez a fajta megoldás ha vannak megfelelő kezelőprogramok így egy gépen (monitoron) lehet megjeleníteni több műszert,onnan kezelni,táblázatokat leolvasni. Megfelelő parancsikonok elhelyezésével és a kezelőfelület méretének optimalizálásával egy kisebb labort is össze lehet hozni szinte fillérekből ha azonos tudású műszereket nézünk! Én mindekép szánok erre a projectre némi pénzt! Csak így tovább alakul ez a technika kár,hogy rajtad kívül más nem foglakozik vele (gondolom te nagyon sok időt töltesz a szoftveres fejlesztésekkel) sajna én érdemben nem tudok hozzászólni de ez nem jelenti,hogy nem érdekel! ja és gépen lehet monitorozni,menteni a mért adatokat és utánna számszerű,grafikonon,vagy egyéb formában megjeleníteni persze ez mind a kezelőprogin múlik a lehetőségeket csak tudás/idő befolyásolja
![]() ![]()
Nagyon tetszik a project! Ez Delphiben készült?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |