Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Próbáld a google fordítóval lefordítani az előlapi szövegeket.
Hello!
Kettőt tudok: a függőleges illetve a vízszintes nyilak a sugárnak a pozícióját állítják be! Üdv Mate!
Attól,hogy lefordítottam,még nem tudom,hogy mit csinál (a nyilakat kivéve...)Meg aztán ott van a rövidítés...
Üdv
Van egy vezeték nélküli mini kamerám. A kamera adaptere 8V-os, tehát ennyi az üzemi feszültsége. Én viszont szeretném meghajtani egy 9V-os elemről. Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudnám a 9V-ot legegyszerűbben 8V körülire levinni? Ha rákötök egy egyenirányító diódát az azon eső feszültség kb 0.6-0.7V, akkor a kijövő fesz 8.3-8.4V. Szeritetek ez már eléggé közel van az üzemi 8V-hoz? Vagy valahogy meg lehet a 8.0? Köszi
Üdv!
Van egy 1 fázisú, indítókondis villanymotor, amihez lehetetlen áramrelét szerezni, a nyomógombos megoldás pedig macerás. 1,5 kW-os egyébként, az indítókondit pedig megmértem, 107 µF-os. Menni fog úgy, hogy egy állandó üzemű, 16 µF-os kondit kötök a helyére?
Szia!
Ha jól emlékszem: 1Hz-10Kz gomb: Nemes egyszerűséggel az időalapot csak két értékre lehet állítani, ezzel kapcsolsz át. Alatta van a szinkron gomb: egyik állásban az Y erősítőről szinkronizál, a másikban a hálózat 50Hz-jéhez. A legalsó gomb, talán az X erősítő bemenete, normál állásban a fűrészgenerátorról, átkapcsolva az X bemenet használható. Az X potik fentről: Helyzet Az időalap folyamatos szabályzója Az X eltérítés amplitúdója Az Y potik fentről: Helyzet Erre nem emlékszem pontosan, de azt hiszem az Y eltérítés maximális értékét lehetett vele beállítani Az Y eltérítés amplitúdója
Nagyon szépen köszönöm a (végre)használható választ.Egy kérdés:Mi az az "amplitúdó"?Lehet,hogy ostoba kérdés,de én nem tudom...
Még valami:Mi a helyzet a búgással?Normális ez?
Szia!
A 3014 teljesen más felépítésű mint a 3013.
Köszönöm a helyesbítést! Az orosz kollégák szerint sem jó hozzá.
De talán az N313-as rajza jobban hasonlít: N313
Üdv!
Hogyan lehet egy kvarcot rezgésbe hozni? Kösz előre is!
Ez sem nyert, de már beraktam a kapcsolását.
Bár a N313, és a N3014 is sokkal többet tud..
egy oszcillátor frekvenciameghatározó elemének kell használni. A kvarc olyan, mint egy rezgőkör.
Segédanyag:Bővebben: Link Ez is hasznos: Bővebben: Link
Wow...Köszönöm a sok hasznos hozzászólást! A rajzoknak nagyon örülök,a trafóhoz meg nem nagyon nyúlok,mert a suliból kaptam kölcsön.
Látom már. A ZIP-es PDF-ben van. Hát, nincs túlbonyolítva. Hangfrekis méricskélésekhez éppen jó.
Mivel soros/párhuzamos rezgőkör a helyettesítő képe, ezért pontosan úgy, ahogy egy rezgőkört.
Kell egy erősítő, amit pozitívan visszacsatolsz. Azaz a kimenetét visszakötöd a bemenetére. Ettől persze begerjed. Ha a visszacsatoló ágba kristályt ( rezgőkört ) iktatsz, akkor kristály rezonanciafrekvenciáján fog gerjedni. Úgy is fel lehet fogni, hogy az erősítő pótolja a kristályban elvesző teljesítményt. Konkrétan egy tranzisztor ( FET, elektroncső, műveleti erősítő, digitális kapu ) és pár ellenállás, kondenzátor kell a tápfeszültségen kívül.
Igen, szép lassú felfutású lesz a négyszög. Olyan trapézos.
Sziasztok!
tudna nekem valaki segíteni?! van egy nyáktervem csak valami progival lett csinálva, És nem tudom átalakítani nyomtatható változatba, hogy nyákot készítsek belöle. a segítségeket köszönöm! üdv szabolcs
Heló
Lenne egy kérdésem: Van egy trafóm, ami 2x11V (AC) 1A közép megcsapolásos sajnos. Megbontani nem tudom. Nekem szükségem lenne 1x 11V 1A-ra. (Ha csak az egyik tekercset használom, akkor 500mA-rem lesz.) Arra gondoltam, hogy mindkettőt külön graetz-el egyenirányítom, majd párhuzamosítom őket. Járható út ez? jó lenne, ha valaki gyorsan tudna válaszolni, már csinálnám is Köszönöm
Két lehetőség van:
- a transzformátorod 3 kivezetéses szekunderű. Ekkor az 1A-es áram a megcsapoláshoz képest mindkét "oldalról" avagy szálról levehető, tehát nem kell attól félned, hogy csak 500 mA-t bír a megcsapolásos szekunder. - a transzformátorod valójában két szekunder tekercses, és pl. össze van kötve a 2 szekunder "közelebbi" vége egy megcsapolásnak álcázva. Ekkor előfordulhat, hogy az áramot úgy adják meg, illetve a transzf. paramétereiből az adódik, hogy szekunderenként 500 mA vehető ki. Így viszont azt lehet csinálni, hogy a 2 függetlenné tett szekundert 1:1-ben párhuzamosan kötöd, majd ezután egyenirányítod és pufferelsz. Ekkor viszont az azonos feszültségértékekre figyelni kell, ami az egyes szekundereket illeti, nagyon különböző értékek nem tesznek jót a transzformátornak!
Ja, igaz tényleg. És akkor az nem megoldható, hogy 2A-rem legyen? Nem tudom szétszedni a két szekundert, hegesztett EI mag, és még azon is van másik szekunder. Az akkor biztos nem működne amit írtam? (két graetz)
Üdv!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy házi gyártmányú erősítő panelját csináltam újra csak valamiért nem akar szolni csak recseg ropog ,meg bd 139-es tranyók felforrósodnak ahogy bekapcsolom . Át tudnátok nézni ,hogy jól csinálta e az új nyákot ? Sajnos kapcs rajzot nem tudok mert ez nem tegnap épült de fel teszem a régi panelt meg az új panel képét is . Csinálta rajta egy két változtatást és lehet ,hogy ott rontottam el valamit ? A gnd csak azért használtam ,hogy gyorsabb legyen a maratás .Esetleg ha valakinek van szabad negyed órája akkor csinálhatna egy nyák tervet mert akkor abból is tudnék tanulni. Segítségeteket előre is köszönöm
Valódi megcsapolásos szekunder esetén nem oldható meg sajnos a 2A, ennél a transzformátornál, amit említettél.
A 2 Graetz-es megoldás nem működne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |