Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   50 / 227
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 25, 2010 /

Sziasztok!

Még most sem vagyok kész a tekercseléssel, a felével kész vagyok már, de remélem, hogy ma be tudom fejezni. Egy kérdés felmerült bennem. Miért nem szabad a meneteknek keresztezniük egymást?

Pisti
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

A térerőeloszlás és a menetfeszültség miatt. Nameg, hogy is néz ki egy rendesen elkészített szekunder, ha telivan menetátfedéssel?
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 25, 2010 /

Na lassan kész vagyok vele, most tartok 10,5 cmnél. 12 centiig folytatom. Kicsit félek attól, hogy kipróbáljam, mert nem akarom, hogy megint menetzáras legyen. Le kellene fújnom, de nem akarom, hogy buborékos legyen. A szikszalag meg semmit sem ér... Egyébként mennyire biztonságos a tekercs szempontjából, ha szigetelés nélkül próbálom ki?
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Ha kicsi a csatolás, akkor nem lehet probléma. Ez azt jelenti, hogy a szekunder aljához, vagy lejjebb rakod a primert. Ilyenkor még valami távtartót is be lehet rakni közéjük. Egyébként 0,3-as huzallal is meg lehet ám tekerni, sokkal könnyebb dolgozni vele, és a menetre eső feszültség is kisebb lesz.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Na kész lettem vele, 12,2 cm lett és szerintem tökéletes. A kivetéseknél úgy csináltam, ahogy a te tekercseidnél láttam. Ma már nem próbálom ki, majd holnap, reméljük nem lesz probléma. Lehet, hogy lefújom holnap vékonyan és meglátjuk, hogy buborékos lesz-e. Az gond, ha úgy fújom le, hogy a szikszalag rajta van? Bár szerintem ebből nem lehet probléma, de biztos, ami biztos megkérdezem.

A következőt tuti 0,3-as huzallal tekerem meg, mert ezzel nagyon sziszifuszi munka és óvatosan kell, a szemem is megfájdult.... 0,3-assal 63-as csőre mennyit kellett volna feltekerni?
(#) BULL1988 válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

És pár kép az új tekercsről. Azért sokat fejlődött....
(#) TheBartucz válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Na, így már mindjárt másabb én is kipróbálnám már szívesen, de még a meghajtó rész nincs kész Na, amúgy tényleg jobb
(#) BULL1988 válasza TheBartucz hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Köszönöm az elismerést. A te szekundered ezek szerint már kész van. Lefújtad valamivel? Hány centit tekertél meg? És milyen huzallal?
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Szerintem azért lakkozd le, mert az tartja a meneteket is egyben. Egy nagyon vékony réteg nem fog megártani.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Szervusz!

Ígértem képeket. Mivel megjavult a fényképezőm, tessék, a mostani tesla-verzió.
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Némi korona

A kisülések 20-25 centisek.
(#) BULL1988 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Grat hozzá, nagyon jól néz ki! Csinálhatnál róla videót!

Én most raktam össze az enyém, de még a régi tekerccsel és nagyon jól működik. Igaz megint menetzáras lett, de szerintem ezt már nem javítom ki. Az újat lefújtam 3 vékony rétegben lakkal, szerencsére nem lett buborékos. Ami viszont megint problémát jelent az az, hogy melegszenek a vezetékek. Itt speciel a primerhez futókra gondolok (a primer másból van, az nem melegszik...) illetve a tápvezetékre... Milyet kellene beszereznem, hogy ne melegedjenek? Mert nem akarom, hogy emiatt valami baj legyen... Kb 3-4 perc járatás után már elég melegek....

Még egy dolog eszembe jutott. A hűtőbordák, amiket a fetekre szereztem nem fértek el a nyákon, így kiforrasztottam őket és kb 5 centis vezetéken vannak csatlakoztatva (ezek is melegednek....) Mennyire melegednek fel üzem közben? A gond az, hogy a házhoz (egy pc táp házában kapott helyet) hozzá szeretném erősíteni őket, például ragasztópisztollyal, de nem tudom, hogy megolvadna-e a ragasztó.... Szerintetek?

Azt elfelejtettem mondani, hogy a vezetékek, amik melegszenek egy pc tápból vannak, azt hittem, hogy bírni fogják a strapát, de hosszú távon nem hinném, hogy menne nekik....
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Köszi!

Vannak videók, csak némi idő, míg elérhetővé válnak.
video1
video2
video3
(Olyan negyed 10-re meglesznek)

A másik fent lévő 3 régebbi állapot, még csak 1 csővel. A szikra alakja is más. Akkor még gyorsan felmelegedtek a MOT-ok, most nyugodtan filmezhetek, alig langyosodnak Ki van hangolva a szekunder. Persze, az egyenirányító magnetronok fűtenek rendesen, meg a fűtőtrafó is.

A te áramköröd másképp működik, mint az enyém. Az enyém nagy feszültségű, a tied nagy áramú. Nem tudom, mennyire lehet a tiedet hangolni. Ha messze vannak az alkatrészek, ott kialakulhatnak káros rezgések is talán. A vezetékek keresztmetszete a tiedben fontosabb, az enyémben meg a szigetelés a lényeg.
Mégiscsak 4000 Volt szaladgál benne...

Üdv!
(#) belganarancs válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Azt a leborult szivarvégit..
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 26, 2010 /

Beüzemeltem az új tekercset és működik. Minden klappol csak annyi a probléma, hogy néha leáll. Ha újracsatlakoztatom a táphoz, akkor megint megy, de egy pár másodperc múlva leáll. Gondolom ez amiatt van, hogy a két fet (T1, T2) egy 5 centis vezetéken csatlakozik a nyákhoz, sajnos csak így tudtam megoldani, mert a hűtőbordák nem férnek el egymás mellett. Csak az a megoldás, hogy visszahelyezem a nyákra őket? Jó lenne, ha más megoldást találnánk....
(#) Hodinka válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Szervusz!
Minden elismerésem a művedhez,ha jól látom két db "GU81" tIpusu csővel hajtod meg(gondolom párhuzamosan vannak),a két magnetron pedig ha jól tudom egyutas egyenirányItás ként szolgál neked(nem veszélyes ez egy picit még Igy mágnes nélkül is?),épp én is egy VTTC-t fejlesztgetek,csak én régi csöves TV-kből kibányászott sorkimenő tetródákkal hajtom meg(ugyanis GU81-eseket nem találok sehol),eddig négy db "6П45C" tIpusu csőnél tartok párhuzamosan,igaz a tiéd mellet messze elbújhat,de már ebből is ki tudtam csalni 6-7cm-es szikrákat,ezt is csak a tetőkapacItás korigálásával vált lehetővé,ugyanis nélküle csak max 2-3cm-es szikrákat produkált,nem is gondoltam volna,hogy ennyire befolyásolhatja a tetőkapacitás a tesla működését,majd tervezem 8 csővel kipróbálni,de ez már valószInű hogy bipolár üzemmódban lesz,merthát 8 cső párban nemhinném hogy túl jól érezné magát akár az itt már fellépő túláramok miatt is,a baj csak az,hogy Igy már nem földelhető a szekunder alsó vége a potenciálkülömbség miatt és a primernek is középre kell kerülnie,dehát majd kiderül amint lesz vele időm foglalkozni.
Üdv!
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Idézet:
„...Gondolom ez amiatt van, hogy a két fet (T1, T2) egy 5 centis vezetéken csatlakozik a nyákhoz...”

Nembiztos,szerintem próbáld leárnyékolni a meghajtót.
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 27, 2010 /

Azt hiszem, hogy velem folyton kiszúr a sors.... Leárnyékoltam és jó is volt egy darabig, de aztán láttam, hogy a primer vezetékéről egy kis szikra rápattan a nyákra, talán a kondira vagy a trafóra (utóbbit tartom valószínűbbnek), és azóta néma.... Gondolom végzett at egyik tranzisztorral vagy nem tudom.

Viszont nekem nem produkált akkora kisüléseket, max 3-4 centiseket, bár a tetőkapacitást még nem oldottam meg.
(#) gabrinator hozzászólása Márc 27, 2010 /

nah megint itthon vagyok , szal mar elkezdtem a tesla elektronikajanak a befejezeset , es azt kerdeznem , h ha nem 15/30 a trafo meneteinek a szama hanem 15/28 az akk nagy gond , vagy hagyhatom igy ?

Az árnyékolással én arra utaltam,hogy az egész meghajtót szőröstől-bőröstől burkold be valami fém dobozba és földeld le,de legalább a „GND”(„-„)-ra csatlakoztasd rá,hogy ilyesmi még véletlenül sem történyen meg,ugyanis köztudott dolog,hogy a félvezetők félnek a nagyfrekis,nagyfeszültségű hullámoktól,de már késő bánat,nagy valószInűséggel IC-t kell cserélned,a többi félvezető cuccot(tranyók,diódák,stb...) pedig,ellenőrizgesd át.
(#) Hodinka válasza gabrinator hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Azt a két menetet már nehéz volt rátekerni?mondjuk el fog működni Igy is,nem lesz döntő szerepe,de ahogy Collector szaktárs szavaival éljek”Ez egyre jobb lesz”
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Teljesen be volt burkolva, sőt, le is volt földelve azzal a módszerrel, amit írtál. (a burkolat is) Este nekem is eszembe jutott, hogy biztos az ic ment tropára.... A mai programom is megvan....
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

"primer vezetékéről egy kis szikra rápattan a nyákra, talán a kondira vagy a trafóra" ehhez már kevés a képzelőerőm,hogyan tudott a primerről a szikra eljutni a panel közepéig?Primernek nem szabadna szikrázni sehova.A primer vezeték legyen izmos,ha minden rendben,akkor nem szabadna melegednie.Minden oda megy,ahova kell neki L1, L2, L1+L2?Földet hova kötötted?

Hát ez nekem is ködös egy picit,hogyan tudott az a szikra bejutni a nyákhoz,ha az tisztességesen el volt zárva a külvilágtól,ráadásul a burkolat még le is volt földelve.
(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Szerinted kipróbálhatom a nagytesla primer meghajtását fázisjavító kondikkal is? 2KVAC-n 20µF ez kb. mekkorát szólna? :shocking:
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Nem értem, mit akarsz kipróbálni.

A néhány nanós kondi helyett... Azért ez mégsem 1J.
(#) Hodinka válasza SKY hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Ha a ház falát szeretnéd vele kirobbantani,akkor próbáld ki nyugodtan,már többször is levolt Irva hogy az olajkondik(minden fajtái) nem bIrják a nagyfrekit.
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Hát kipróbálhatod egy rövid ideig, de teslát nem fogsz tudni róla meghajtani. Tehát csak szikraköz + kondit akarsz tesztelni. Jó hangos lesz.

Most a következő dolgot akarom megcsinálni: egy 0,19mH-s és egy 17,5nF-os kondi által alkotott rezgőkört (88,6KHz) hajtanék meg 1db mikrótrafóval és 40nF-os kondival, statikus szikraközön keresztül. Meg tudnád mondani, hogy mekkora feszültség lesz maximum a rezgőkörben, mert a rezgőköri kondi 9KV-ra lett méretezve, ill. ha be van terhelve a rezgőkör, akkor gondolom nem nő meg annyira a feszültsége?
És még egy kérdés: a te fóliakondenzátorodban a kivezetéshez használt csupasz drótvég szétvan terítve az alufólián, és más rögzítés (forrasztás) nincs? Nem égetheti ki az alut, ha mozog a drótvég használat közben?
Következő: »»   50 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem