Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   38 / 132
(#) Tony válasza ptesza hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Akkor ami a pontos átvitel után van az a torzítás?
Vagyis ha nagyobb a kilengés akkor szebben is szólhat?
(Ez egy 300mm hsz. volt ami 3mm-be mozog. De látok 6mm-es is.)
(#) Tony hozzászólása Márc 23, 2010 /

Csak ennek az 1nek megmondanátok milyen a mélye kegyetlenül jó v. átlagos? mivel 50Hz-től kezdődik az Fs sem valami extra alacsony a Qts az talán jó mert alacsony.

Átmérő: 15" RMS 300 W 98,7 dB/1W/1m 50-2500 Hz
Lengőcséve átmérője: 3"
Small / Thiele paraméterek:
* Fs= 34,8 Hz, Vas= 226,94 liter, SPL= 98,7 dB/1W/1m
* Qts= 0,25, Qms= 5,34, Qes=0,26
* Pe= 300 W, Re= 5,92 Ω
(#) shalafi.66 válasza Tony hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Most nem egyszerűbb lenne, ha azt írnád, hogy reflex 15R300?
PA hangszóró, annak megfelelő mélytartománnyal, nem túl alacsony alsó határfrekvenciával, de legalább hangosan szól (ha még gyártják). Hogy neked mit jelent a kegyetlen, azt mi nem tudhatjuk.
(#) Tony hozzászólása Ápr 2, 2010 /

Tudnátok segíteni abban, hogy melyik szín tükrözi a valóságot?

10br60.jpg

(#) shalafi.66 válasza Tony hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Ezek mik?
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Még nem láttál ilyent?

A kérdés volt rossz...
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /

Most kérdezzem azt, hogy mirűl jók?

Egyébként jól közelítenek a valósághoz, ha megfelelők a bemenőadatok, vagyis a hangszóró T-S-e, a környezet hatásai-elhelyezés, csillapítás-hangolás-jóságok, erősítőre-váltóra-kábelezésre vonatkozó paraméterek.
(#) Tony hozzászólása Ápr 3, 2010 /

bocs most látom a kép átlett méretezve s olvashatatlan

no még 1x
A TS minden ok csak a Liter változik

10br60.jpg

(#) shalafi.66 válasza Tony hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /

Még nem jól használod. A T-S sem halálbiztos, ha nem az adott hangszórón lett mérve.
(#) Tony válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /

erre gondolsz?
Bővebben: Link

és ha attól eltekintek s csak a gyári Vb 47L értékkel kéne dolgozni akkor melyik a jó szín?
(#) Tony válasza Tony hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /

Vb helyett Vas
(#) shalafi.66 válasza Tony hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /

A Vas-nek semmi köze a szükséges térfogathoz. Majd estefelé ránézek, hogy szerintem hogyan lenne jó.
(#) Tony válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /

Köszönöm
(#) Tony hozzászólása Ápr 3, 2010 /

közben lenne még 1 kérdésem én reflexeset alkarnék
de ezt találtam 1 forumban ez igaz? mert van egy zárt dobozom:

"Arra kell azonban figyelni, hogy a zárt doboz tökéletesen zárt legyen, egyébként torzítani fog, zizegni, meg a membrán, ha finoman benyomjuk és az lassan mászik vissza, az nem jó, még nem zárt a doboz, valahol "szuszog". "
(#) Pett3r hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Hello, találtam egy jó kis 2 utas hangváltót, minden adat szerint 8 ohmos, max 600w. Mély:12db/o, magas 18db/o. 2.800hz a vágási frek.
(#) shalafi.66 válasza Pett3r hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

És szerinted miylen hangszórókhoz jó? Én úgy látom, hogy 8 ohmos ellenállásokhoz "tervezték".
(#) shalafi.66 válasza Tony hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Megnéztem, kb. 45 liter 45Hz-re hangolva. De nem tudom, mire akarod használni? Ugyanezt egy nagycsapos HA25 is tudja. Sőt.

Zárt doboznál általában az a jobb, ha teljesen zárt, de néha nem lehet megoldani, hogy valahol ne szellőzzön. Sokszor a hangszórónál (ezért kell alatta tömíteni), vagy azon keresztül. Persze ez a légmentesség nem csak a zártra érvényes, a reflexdobozoknál legalább ilyen fontos, mert ott meg csökkenti a rezonátor jóságát és el is hangolja azt.
(#) matyusz hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy Tento S30 as hangfalam nemrég kaptam és nemműködik a hangváltója megse mukkan de a hangszórók jók.
És az, hogy van a nyákon egy C1 feliratú kondenzátor helye de nincs ott semmi és nemtudom, hogy hány mikros lehet.
Nemtudna valaki küldeni egy kapcsolást?(vagy csak a kondi értékét)
Nagyon megköszönném!
(#) matyusz hozzászólása Ápr 21, 2010 /

Légyszi segítsen valaki.
(#) szamóca válasza matyusz hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Segíts Te!
Pl. azzal hogy teszel fel értékelhető fotókat, vagy visszarajzolod a hangváltót.
(#) matyusz válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Itt vannak a képek:
(#) zitzaki hozzászólása Máj 2, 2010 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogyha egy 8 ohmos hangváltó mély kimenetére rákötök két 8 ohmos 300 wattos hangfalat a magas kimenetére meg egy 8 ohmos 80 wattos magas sugárzót akkor ha a hangváltó bemenetére kötök 80 wattnál nagyobb erősítőt (persze 4 ohmon) akkor lesz valami baja a magsomnak
(#) Bell válasza zitzaki hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Szerintem az egyszerű, kimenetre kötött hangváltók csak úgy működnek kifogástalanul, ha az előírt lezárásokkal használod. Tehát ha 8 Ohmos hangszóró helyett 4-et teszel, megváltozik valamennyire a frekvenciamenete is. De ez nem biztos, hogy füllel észrevehető. Az is lehet, hogy melegszik, vagy elszáll.
A bemenetre kapcsolt teljesítményt mindaddig növelheted, míg a hangváltó, vagy a hangszórók azt csúcsban elviselik. Nagyobb ellenállású hangszórónak nagyobb feszültség kell ugyanakkora teljesítmény leadásához. Tehát az az eredmény várható, hogy nem fog tönkremenni, de a magas nem is fog rendesen szólni.
(#) ptesza válasza zitzaki hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Nagyon rosszul látod a dolgokat. Ha az erősítő 4 ohm os az nem azt jelenti ,hogy 4 ohm hangsugárzó kell rá , hanem azt ,hogy 4 ohm nál kisebb hangsugárzót nem bír meghajtani.

Kössz szépen a gyors válaszokat
Tehát szerintetek hány wattos erősítővel hajthatom maximum ez a cuccot? (úgy hogy ne menjen tönkre)
(#) zitzaki hozzászólása Máj 2, 2010 / 1

Vagy ha esetleg nem kötök két hangszórót a hangváltó mély kimenetére hanem az egyik hangszórót a hangváltó bemenetével kötöm párhuzamosan úgy működhet?

Szerintem ez a legjárhatóbb út.

És ha ezt a megoldást választom akkor kb. hány wattal terhelhetem maximum a cuccot?

Hangváltóra 80 wattos magas + 300watos mély és hangváltóval párhuzamosan még egy 300 wattos mély

Így erre max. 160 Watt / 4 Ohm erősítő mehet.
Következő: »»   38 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem