Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangelnyelő, hangcsillapító Melyik hova?
Lapozás: OK   1 / 2
(#) v.Krisztián hozzászólása Aug 17, 2006 /

Sziasztok azt szeretném kérdezni mitől függ hogy hangelnyelő vagy hangcsillapító anyag kell?Melyik hová kell Ha nem jó helyen van pl a hangcsillapító anyag mit befojásol annyit tudok hogy megakadályozza az állóhullámok kialakulását. Minden választ köszönök
ÜDV Krisz
(#) Moderátor hozzászólása v.Krisztián hozzászólására (») Aug 17, 2006

Nemtudom miért fogadtad el saját hozzászólásodat megoldásnak, de szerintem véletlen tetted! Levettem róla a megoldás jelzést!
(#) isamisa válasza v.Krisztián hozzászólására (») Aug 17, 2006 /

Hangfalról van szó??
Mert pontosítsd egy kicsit a kérdést.
Amugy aszem a legjobb hangelnyelő anyag a gyapju. Aszem. Azt hallottam legalábbis jobb mint az üveggyapptot
(#) v.Krisztián válasza isamisa hozzászólására (») Aug 18, 2006 /

Igen hangfalról van szó,háztartási boltban tudok venni gyapjút?Köszi
(#) v.Krisztián válasza (») Aug 18, 2006 /

Igen véletlen volt köszönöm
(#) (Felhasználó 46585) válasza v.Krisztián hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Nem tudom, él e még ez a topic, de nekem valami hangelnyelő anyagra lenne szükségem. A nappali szobám elég nagyméretű és nem sok bútor van benne, mert nem is akarok bele többet. Így viszont nagyon viszhangos, tehát nem szól benne jól a zene. Valami hangelnyelő anyag kellene a a falakra, mennyezetre, de olyan, ami azért esztétikus, szép.
Valami ötlet? Nem süketszobát akarok csinálni, de azért rendesen legyenek a hangok csillapítva.
(#) pid1951 válasza v.Krisztián hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Reflex dobozokba hangnyelő szivacs kell (az oldalait kell körberagaszani), ez ilyen tojástartó felületű, kb. 30mm vastag szivacs - hogy az állóhullámok ne tudjanak kialakulni a párhuzamos falak között.

A zárt dobozokat kell "kitömni" - pl. gyapjú
(#) (Felhasználó 46585) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

És ha fenn van a hungarocell, meg le van tapétázva, akkor már nem lesz visszhangos a helyiség? Valami puhább anyagra gondoltam... Kipróbálom valahogy, nagyon sok ablak van, megpróbálom valahogy felragasztani rá a hungarocellt, mondjuk kétoldalas ragasztóval. Aztán meglátom ( hallom ) mennyit számít. A gond csak az, hogy egyenlőre nem terveztem festést... meg hogy sose tetszett a tapéta... még a végén kitiltanám magam, ha rá akarok gyújtani egy cigire...
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Attól függ hol, milyen frekin kell csillapítani, és mennyit.
(#) shalafi.66 válasza pid1951 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Nem így működik a dolog. Az oldalfalakra semmit nem kell ragasztani, és ez nem a doboz kialakításától (zárt vagy b-reflex) függ. Egyszerűen az állóhullámokat nyomásmaximum pontban (vagyis a falaknál), nem lehet csillapítani, csak sebességmaximum pontokban, ezek pedig valahol a doboz belsejében vannak mindig.

Ui: az a szivacs a legtöbb itthon kapható formájában csak a térfogatból vesz el.
(#) (Felhasználó 46585) válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Egy lakószoba visszhangmentesítéséről van szó, nem pedig hangdobozokról.
(#) (Felhasználó 46585) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Az a "baj" az ablakokkal, hogy egy gyönyörű, panorámás helyen lakom. Hogy jó legyen a kilátás, hatalmas ablakaim vannak. Ha teszek rá függönyt, akkor oda a panoráma... Igaz, így meg besüt nyáron a nap és meg lehet veszni, olyan meleget csinál. Viszont ez nagyon jó télen, mert így alig fűtök, ha napközben süt a nap.

Tapétából van olyan, mintha szövet lenne a falon. Ez lenne a kenhető tapéta?

Egyébként, mindenhol gipszkarton van. ( Ez a vakolat )

Bocs, közben észrevettem, hogy nem nekem címezted.

Igen, kompromisszumok nélkül nem lehet. Köszönöm a válaszod!
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

pl. egy színházban hogy csináljuk? Utózengési időket mérünk, és beállítjuk a megfelelő értéket... konkrétumok nélkül nem is lehet jól megcsinálni.

Azért ez csak 52 nm. És azért nem kell túlzásokba esni, kinek bírja ezt ki a pénztárcája?

Folyékony tapétára gondoltam, egész jókat írnak róla. Most még egy helyet kell találnom, hol ezt meg lehet nézni, élőben. De nagyon drága.
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Egy ettől is kisebb mozizós szobábsn ugyanúgy zajlott a dolog.

És ez a késleltető izé ingyen volt?
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

A lakószobához is tartozik egy megfelelő érték. És amíg nem tudod, hogy mit kell kezelni, addig nem adható rá megoldás. csak erre próbáltam utalni.

Igen! Ráadásul nem is házimozihoz kell...
(#) karpi hozzászólása Ápr 5, 2010 /

Az ablak maradhat csilapitas nelkul ha a tobi resz csillapitva van .Ha nagyon muszaly lehet fogonyt is teni amit felrehuzhatsz ,Szerintem egy ilyen panorama ablkahoz is kell sotetito fuggony ami lehet vastag barszonyos anyagbol.
Haverom egy ures szobabol studiofelet csinalt , a csillapitas a falakon egy egy 1,2 x2m -es ramaba egy 4cm vastag szivacs ,a Keret be van vonva " rafeszitve" dekorativ relativ ritkasovesu anyag. Nincs az egesz felulet csak kb. 50%-ban takarva es cak ket szembe es a harmadik oldalfal. Ablakra is keszult egy felteheto szovacs de nem kelett vegul.Nem a szuper felvetelhez kelett ,inkabb hogy lehessen jatszani a zenekerral .Igy a dob nem zavar es hallatszik kis 30W-os erosito is jol a dobhoz viszonyitva.
http://www.youtube.com/watch?v=SolWsolfp_wItt lathato [/url
A szines boritasu ramak lathatok valamint a kisebbek amik szurke szivacsbol vanak,Az ajto a lepcso es a szembe ablak nem lett csillapitva .
Varatlanul jol szol a szoba es eleg jo felveteleket lhet kesziteni .Semmi viszhang kongas nem erezheto.Amugy biztos van valami reflexio de nem zavaro.
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Amiket említesz csak közép-magastartományban hatnak. Ezért nem mindegy, hogy mit akarunk csillapítani, és mennyire. Ezt kellene kideríteni.

zoli, a gúnyolódás nem sokat változtat a szabályokon.
(#) (Felhasználó 46585) válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Jó. És a mélyeket mivel lehet csillapítani? Egy szép nagy tölcsér lesz. A fele a nagyágyúnak. Nem a teljesítmény miatt, hanem hogy elég mélyre menjen le. Ráadásul, úgy fog kinézni, mit egy berendezési tárgy, vagy inkább térelválasztó.
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Egy jó b-reflex mélyebbről indul. Az a tölcsér nem erre való (általában a többi sem).

Mélytartományban csillapítani nagy méretű rezonátorokkal lehet, ugyanis a hatékonyság a mérettől, és a hullámhossztól függ.

Bass-reflexből nem tudok olyan jellegű térelválasztót építeni, amire itt szükségem volna. Egyébként mindenki mást mond, a hangfalak mélylesugárzásást illetően. És mintha te is lelkesedtél volna egy időben a tölcsérért... vagy rosszul olvastam? Terminalfórum, watt kolléga... bocs, neki jobban tudok hinni.

Az lehet, hogy szép nagy a nappalim, de nem stúdiót építek, hanem egy lakható, élhető környezetet. Némi hifi hallgatásra is megfelelőt. A házimozi nem érdekel. Az jó nekem akkor is, ha csak egy tv-n keresztül nézem. Csak a film legyen jó, akkor már nekem tökéletes élményt jújt.

Ez csak amatör színvonalon lesz megvalósítva, de bízom az itt levők és a saját leleményességemben.

Bocs, de valamit félreértettél, ez az egész nem a hitről szól. Minden hangsugárzónak megvan a maga ésszerű felhasználási területe-módja. És amíg az információid nem pontosak, addig rosz következtetéseket fogsz levonni.
A nagyágyúnak nevezet tölcsér kb. 40Hz körül kezd esni, viszont az elérhető hangnyomás viszonylag nagy. Tehát épp a céljaiddal ellenkező képességei vannak.

És mindegy, hogy mit hallgatsz, nem tudom, honnan jött a sületlenség, hogy csak mozizásnál érvényesek a csillapításra vonatkozó szabályok. A hullámhosszak adottak, és ha nem éri el az adott méreteket egy csillapításra szánt tárgy mérete, akkor bizony mélytartományban nem is működik.
Viszont figyelni kell, a ló másik oldalára átesni sem egészséges, mert egy ekkora helyiségben minden hangsugárzóval jól érvényesül a mélytartomány előlapfüggő esése, illetve nem segítenek a szoba kiemelései sem ~80-100Hz alatt.
(#) (Felhasználó 46585) válasza karpi hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Igen, egész jól szól az a felvétel. Jól szólt a dob is, bár egy kicsit hangos, de tényleg nem kong, meg ilyenek. Gyakorlásra nagyon jó a szoba. Adtál egy jó ötletet ezzel a rámás dologgal. Szólok asszonynak, hogy kezdheti csinálni a hatalmas gobelineket... És valószínű igazad van, nem kell minden felületet betakarni. Egyszer voltam egy ilyen süketszoba félébe, nagyon furcsa volt. Szóval, olyat nagyon nem akarok...

Nagyon szép a bársonyfüggöny és nagyon hatásos is lenne, csak az a baj, hogy süti a nap, kifakul, meg hogy nagyon drága. Kb. 16 nm kellene...

"...elérhető hangnyomás viszonylag nagy."

Ha ez így van,akkor az azt jelenti, hogy nagyon jó a hatásfoka a hangsugárzónak. Legyen is, mert bár nem akarok térzenét adni, de max egy 10...20 w-os A osztályú erősítőt terveztem hozzá. Tehát, olyan nagyon nem ellentétes az elképzeléseimmel.

A hittel kapcsolatban csak annyit, hogy az emberek többsége hisz! Valamiben, valakiben, egy eszmében, egy ideában, vagy éppen a tudományban, netán a fizikában. Azért említettem watt kollégát, mert tőle láttam némi matematikával, észérvekkel megtámogatott elméletet, amit egész jól lehet alkalmazni a gyakorlatban. Sajnos, csak azt tudom mondani, hogy tőled nagyon kevés ilyet lehet látni, inkább csak azt, hogy valami miért nem jó. Meg, hogy hangszórót lehet venni egész jót is, a SAL meg egy hulladék. Igen, de nem mindenkinek van rá pénze, hogy komolyabbat vegyen. Ilyen- és hasonló alapigazságokat bárki tud mondani... Most talán azt kellene elmondanod, hogy mi, miért lesz jó!

watt matematikája nem egészen úgy működik ahogy elképzeli, legfeljebb elnagyolt méretezésekhez megfelelő. Jó úgy lesz, ha egy erre a célra készült programmal modellezem pl.

A SAL árán kapható jobb hangszóró. Ez szoktam írni, és ez igaz.

Idézet:
„Legyen is, mert bár nem akarok térzenét adni, de max egy 10...20 w-os A osztályú erősítőt terveztem hozzá. Tehát, olyan nagyon nem ellentétes az elképzeléseimmel.”

Nem szeretek vitatkozni, főleg, ha nekem van igazam. A 95-6dB szobahangerő bőven elérhető b-reflex dobozzal, jó hangszóróval. Ehhez nem kell tölcsér, és alaptétel, hogy minél nagyobb az érzékenység, annál rosszabb a mélyátvitel, ezt csak a méretekkel lehetne kompenzálni, de ide most nem kell.

Egyébként úgy látom, nem figyelsz és nem érted amit és ahogyan írok, szóval szerintem hagyjuk egymás nyaggatását. Nem vagyunk egy szinten, főleg ahhoz nem, hogy belekötősdit játssz velem.

"...szóval szerintem hagyjuk egymás nyaggatását."

Maximálisan egyetértek. Úgy legyen!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem