Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   850 / 3994
(#) alvarezlopez válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Ezt sejtettem én is, köszi a gyors választ!
(#) alvarezlopez hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Nemtudom mennyire szabad webbolt címnek a linkjét leírni, de a kérdésem arra irányul, hogy abban a boltban a legolcsóbb ellenállások mind 0.6W -osak. Ha 5nél többet rendelek 2ft/db.
Aki ismeri az oldalt tudja, hogy 100db felett mégolcsóbb! Akkor ismét feleződik egy ellenállás ára?

És ezek elég kitartóak a maguk 0.6W -ukkal, hogy majd egyszer erősítők építésében felhasználjam őket? Miért olcsóbb, mint mondjuk egy 0.4W -os? Nem annak kéne olcsóbbnak lennie mivel nem olyan kitartó?
(#) Imi65 válasza alvarezlopez hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

A 0,6W-os a legnagyobb mennyiségben áll rendelkezésre. Ahová nagyobb kell, azt külön jelzik, ahol nem, oda ez a legáltalánosabb méret.
(#) Mtt591 hozzászólása Ápr 24, 2010 /

ha sósavval és hidrogénperoxiddal akarok maratni de a h2o2 csak 9 % os menyi kell bele?
(#) BZoli94 válasza Mtt591 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Szia! Ha 200ml 20%os sósavhoz 6ml 30%os H2O2 kell, akkor gondolom, hogy (200ml 20%os, tehát ugyanolyan sósavhoz) 18ml 9%-os H2O2 kell. De annyira nem veszélyes, lehet hogy rosszul teszem, de én szemre szoktam, nekem is mutatták. Üdv, remélem tudtam segíteni.
(#) kadarist válasza BZoli94 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Szemre inkább ne, mert nagyon csíp
(#) BZoli94 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Ez nem egy szakadt smile.
(#) BZoli94 hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Ezen a kapcsoláson (stroboszkóp) mit kellene átalakítani, hogyha 9Vos elemről szeretném meghajtani? Ja és a C1 az 20nF-os, mert csak olyat árulnak... 20n-ossal rossz lenne?
(#) gabi20 válasza BZoli94 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Ha 20nF használsz valószínűleg a villogási frekvencia egy picit változni fog, de azt a potméterrel be lehet állítani. Szerintem gond nélkül kell működnie 9V-ról is
(#) kadarist válasza BZoli94 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Csökkentsd a LED-ek ellenállásait. A többi maradhat.
(#) alvarezlopez hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Ennek a cuccnak (amin rajta van az áramkör) mi a neve? Erről el lehet távolítani a forrasztásokat? Hogyan?
(#) BZoli94 válasza alvarezlopez hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Szia! Univerzális NYÁK a becsületes neve de én csak próbapanelnek hívom ezt is. Itt nézz szét! Üdv
(#) BZoli94 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Köszönöm válaszod és a gabi20-ét is! Én is gondoltam a LED-re, de a többiben nem voltam biztos. Kösz és üdv!
(#) djhua hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Ehhez az erositohoz : Bővebben: Link

Szerintetek milyen transzisztor part hasznaljak hogy a teljesítményt pl. legalabb 25W legyen ?? Ha lehet annal nagyobb akkor szuper

Mennyi feszrol taplalnatok , hogy a hang minoseg jo legyen ? es koszonom valaszotokat
(#) varttina válasza djhua hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Egy baj van ezzel a kapcsolással, hogy kizárólag áramot erősít, feszültséget nem. Egy átlagos műsorforrással (PC, MP3, lemezjátszó...) csak pár milliwattot tudnál belőle kihozni. Ahhoz, hogy 25W-od legyen, kell elé építened egy feszültségerősítőt. Egyébként ilyen teljesítményhez BD249C/BD250C párost szoktam használni. 2x24V elég lesz neki.
(#) djhua válasza varttina hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Hat koszi szepen !! a gyors valaszod !!
(#) B.I hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Sziasztok.
Az alábbi linken Bővebben: Link található kapcsolásról szeretnék többet megtudni, mert nekem is 2db. ilyenem van de nem tudom hogy hogyan és mire tudom használni. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) beeerka hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Üdv!

Lenne egy kérdésem, mégpedig az, hogy 17db 3mm-es kék ledet szeretnék meghajtani 12V dc, 1500mA-es tápról.
Úgy gondoltam, hogy 3db-ot sorba kötök, plusz egy ellenállást.
kérdés az lenne, hogy mekkora ellenállást tegyek be? és az utolsó 2db-hoz mekkora kell?
20mA 1 led fogyasztása.
Üdv, beeerka
(#) Frankye válasza beeerka hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

(#) beeerka válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

köszi, viszont azt nem tudom mekkora fesz esik egy leden.
(#) beeerka válasza saraha hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

köszi ebben benne van
(#) saraha válasza beeerka hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Nincs mit, közben töröltem a h.sz-t. mert van nekünk is olyan,mindegy.
(#) kadarist válasza beeerka hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Számolj 3V-al.
(#) B.I válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Leforditottam, meg el is olvastam de én ebből nem jöttem rá hogy hogyan és mire tudom használni.
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Ez egy régi szovjet mikrovezérlő. Biztosan egy nyugati koppintása. Nem tudom, hogy érdemes -e foglalkozni vele.
(#) B.I válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Szerintem nem a nyugati koppintása hanem egy régi szovjet mikrovezérlő mer a nyomógombok orosz betüvel vannak jelölve.
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Attól, hogy cirill betűsek a feliratok, még lehet nyugati másolat. A szöveg nem ad védettséget a koppintás ellen. Természetesen, mivel a SZU-ban gyártották, a Szovjet "piacra", ezért orosz felirat van rajta.

Másoltak az oroszok rendesen, és nem csak az elektronikában.
(#) monarovauxhal hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Van itthon egy LA4183 típusú IC-m, és gondoltam építenék belőle egy nagyon egyszerű 2 csatornás erősítőt. Gyári PDF-je Van pár dolog, amit nem értek a kapcsolásba. Alkatrészem van itthon hozzá egy rakat. Viszont a kerámiakondenzátorokon nincsen csak egy szám. Abból a számból én honnan tudom kitalálni a kapacitását? Illetve maga az IC be van ültetve nyákba, régebben is erősítő volt, csak szétbontottam. Amit a kapcsolásba írnak pl hogy 16v 471µF kell oda, de nincsen a nyákon csak 10v 470uf, most akkor ez nagyon nagy probléma? És még valami. Ennek az IC-nek ugye nincsen füle, amivel oda lehet fogatni bordához, hanem a gyári pdf-be van egy rajz milyen bordát kell rárakni. Ha én csak 5 volt környékén adnék az IC-nek akkor is kellene rá hűtőborda? Köszi, és bocs hogy ilyen hosszú lett .
(#) kadarist válasza monarovauxhal hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Szia!
Hol van a rajzon 471 uF? Én nem láttok ilyet. Egyébként az ajánlott tápfeszültsége 9V, az 5 volt elég kevés, ráadásul teljesítményed sem lesz.
Egy vékony rézlemez, amit a fülekhez forrasztasz, elég hűtést biztosít. Persze csak óvatosan a melegítéssel!
(#) djhua hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Udv ! Van egy LM3177 -em , mit tudnak vele kesziteni ? ?
Koszonom valaszotokat elore !!
Következő: »»   850 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem