Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   74 / 966
(#) rockersrac válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
Valóban nem foglal sok helyet, de azt is hozzáteszem még, hogy mikor befejeztem a munkát, akkor még nem volt birtokomban a szalag sajnos!
(#) DuMatyi válasza rockersrac hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
Ha jöttél volna az előző börzére, akkor... De hát aki nem jön börzére, az nem Gaflytól kapja meg, hanem tőlem, mint postástól a rákövetkező alkalommal.
(#) mineral válasza mpisti hozzászólására (») Máj 1, 2010 /
 
Szia!

Alapvetően a villanyszerelés nem bonyolult dolog. Alap dolgokkal kell tisztában lenni. Ismerni kell hozzá a szabályokat, szabványokat. A szabványok évről évre változnak. Sőt, lehet, hogy gyakrabban is. Aki ebben dolgozik, tudja követni. Hiszen megkövetelik. Illetve villanyszerelési tervekben egyértelműen le van írva minden.
Én híradásipart tanultam. Ott nem ilyesmikről esett szó.
Ha jól emlékszem, akkor még itt olvastam a HE-n, hogy nem illik a védővezetőt toldani.
De tudni kell szelektálni a sok információ közül...

Potenciál rögzítő földelés. Szép kis kifejezés. Ha jól értem, akkor a garázsnál szonda le + a védővezető.
Köszönöm az információt.
(#) mineral válasza ego2 hozzászólására (») Máj 1, 2010 /
 
Szia!

A kábel keresztmetszetének alulméretezése az jogos.
Elsősorban világítás, barkácsgépek, fűnyíró, riasztóra volt méretezve. (De a csatorna ott ment el a garázs mellett. Gondoltam, bekötöm oda is vízzel együtt, hogy tudjak kezet mosni... A bojler később érkezett. De kéthetente menne max 3 órát. Vagy annyit sem.)
(#) mineral válasza teren56 hozzászólására (») Máj 1, 2010 /
 
Elektromos ismeretem az van. Azért ilyen kábellal dolgoztam, mert valóban ilyen kábellal dolgoztam.
Vagyis ezt tudtam szerezni szinte ingyen.
Ez persze nem azt jelenti, hogy bármi ráköthető. A bojler az csak úgy jött, szintén ingyen. Felakasztottam a garázsba. Enni nem kér. Lehet, építek hozzá egy teljesítmény-szabályzót. Leszabályzom úgy 0,75 kW-ra. Annyit már csak el kell bírnia a a vezetéknek. Most, hogy dupla annyi idő alatt melegszik fel a víz, most mindegy.
Egyébként egy komplett lakáselosztó van a garázsban is. Fi-relével, kismegszakítókkal. A földelőszondát akkor összekötöm a védővezetővel. Köszi neked is a segítséget.
(#) plepi válasza mineral hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Ezt nem értem minek kérsz tanácsot ha tisztában vagy mindennel. Na mindegy az a kábel amit irtál nem megfelelő 50m en nagyon karcsú
(#) mineral válasza plepi hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Azért kérek tanácsot mert ez a weboldal/topic ezért jött létre. Ha tudok is valamit az még nem biztos, hogy jól is tudom. És mint írtam volt nem villanyszerelő vagyok aki ebben dolgozik nap mint nap. A kábel több éve hever a földben egy 50-es pvc csőben. Eddig is használtam. Kettős szigetelésű gépekhez. De nemrég jött Bojler úr és bekötődött az elosztóba. Gondoltam megkérdezem tanult kollégákat, hogy mi a véleményük földelés ügyében.
(#) hggh válasza mineral hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Üdv!

Mennyi fázis megy ki a garázsba?
Mert, ha csak egy, akkor a kábelben lehet ereket közösiteni ez nem szép, de hatásos, hogy ne kelljen felásni újra a kertet. A földelés meg jó, ha van a garázsnál is.
(#) mineral válasza hggh hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Szia!

Mindössze egy fázis megy. Az ér közösítést megpróbálom majd. Mindenesetre mérek egy hurok ellenállást. Meg egy feszültség esést. A kábelméretezést meg kitanultam utólag.

Akit érdekel a mellékletben megtalálja.
(#) cornel hozzászólása Máj 2, 2010 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogy egy vagót hányszor lehet újra felhasználni?
(#) Gafly válasza cornel hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Attól is függ pédául, hogy milyen módon veszed ki belőle a drótot (huzal)
(#) talpas1971 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Általában sokszor. Erre találták ki. De még nincs olyan régóta használatan, hogy igazán bizonyíthatott volna. Sajnos vannak emberk, akik nem igazán bíznak benne.
(#) llaci56 válasza cornel hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Az mi? (... a vagó.)
(#) kadarist válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Szia!
Vezeték összekötő:Bővebben: Link
(#) llaci56 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Köszönöm! De ez Wago és nem vagó. Igaz, így sem ismertem.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Mellesleg szerintem az "egyszer bedugom de hogy jön ki?" problémára irányult a kérdés, nem az eleve így tervezett kötőelemekre (lásd kadarist linkje)...
(#) teren56 válasza mineral hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Nincs mit szívesen.De azért ha a kábelér közösítést fontolgatod arra hívom fel a figyelmedet,hogy 16mm2-ig a fázis, nulla, és védővezető keresztmetszeteknek azonosnak kell lenni. Vagyis kisebb nem lehet.Tehát az öteres kábel ilyen szempontból egy kicsit sántít. 2 ér fázis,2 ér nulla,2 ér föld, az már hat.
(#) ego2 válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Egyszer a villamossági boltban előttem egy faszi kért vezeték vágót. Adtak neki csípőfogót, de ő nem erre gondolt. Nagyobb sodronyvágót kínáltak, az sem volt jó. Jött a kombinált fogó, majd a harapó fogó, de egyik sem felelt meg a vevőnek. Mire végre kiderült, hogy a fazon által kért vezeték vágó az a Wago.
(#) ego2 válasza mineral hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Minek az a teljesítmény szabályzó? Rakjál bele egy 800W-os betétet. 1500Ft. Bár a feszültségesés így is jelentkezni fog, de kisebb mértékben.n
(#) cornel hozzászólása Máj 2, 2010 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat de még választ nem kaptam. Nem a linkelt uniwago-ra gondoltam,csak síma wago-ra. Csatolom a képet. Tehát hányszor lehet újra felhasználni,ha szakszerűen húzó és ide-oda csavaró mozdulatokkal bontom a kötést? Talán 3* még lehet?

wago.jpg
    
(#) antika037 hozzászólása Máj 2, 2010 /
 
Üdv!
Ha a garázsomba csak fázis és nulla megy ki, földelést meg oldhatom-e úgy, hogy egy méteres vascsövet beverek a földbe és arra csatlakoztatom a védvonalat?
Nem tudom, érthető-e a kérdésem?
Köszi!
(#) potyo válasza antika037 hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Nem csinálhatod így! Húzzass ki rendes földelést!
(#) dB_Thunder hozzászólása Máj 3, 2010 /
 
Helló Mindenki !

Olyan gondom van, hogy felkértek egy árterületen lévő oszlopokon álló kisház villanyszerelésére (felújítás).
Az a bajom hogy nem tudom hogy van e valami külön előírás az ilyen épületekre.
Illetve a tulaj szeretne világítást, és dugaljakat az épületet tartó oszlokopra is.

Az épületet a víz, nagyobb árvíz esetén szinte teljesen ellepheti. Tehát a meglévő szerelvények (dugalj, kapcsoló) is víz alá kerülhetnek. Gondolom ilyen árvizeknél az áramszolgáltató is lekapcsolja az áramot.

A dilemmám az, hogy nem illő dolog szerelvényeket olyan helyre tenni ahol bármikor víz alá kerülhetnek, de ha hosszabbítót húz és azt "felejti" ott ugyanott vagyunk.
FI relét biztos fel fogok szerelni, az oszlopokon lévő rést pedig minimum fázist és nullát egyszerre megszakító kapcsolóra kötöm, de gondolkodtam a teljes leválasztáson, mikor még a védőföldet is megszakítom, de ez tudtommal szabványellenes.

Bármilyen gondolatot szívesen várok !
(#) balogh válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Ha az épület víz alá kerülhet, akkor az elsüllyedt hajókra vonatkozó szabványt kell alkalmazni.
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Én llaci56 általános kérdésére válaszoltam, és nem speciálisan a "vagó" többszöri felhasználására. Sokféle Wago termék van, ez az egyik.
(#) zolika60 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
A védőföldet ne szakítsd meg, a többi gondolat jó. Víz mentes csatakozó úgysincs. A lényeg az, hogy amikor ott a víz ne legyen ott az áram. :yes:
(#) proba válasza cornel hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Egyet szétszedtem,határozottan látszott rajta a kiszedett vezeték helye .(.2 mm légrés volt a lemezkénél ,a használatlannál meg semmi, mondjuk 2,5 -es vezeték volt benne) Valószínű az EREDETI paraméterek megtartásával egyszer sem.
(#) rockersrac válasza proba hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Ha elég ügyes vagy, és úgy szeded ki belőle a vezetéket, mintha csavart csavarnál ki,vagy be, akkor meg lehet tartani az eredeti állapotot sok használatig! Én csináltam már ilyet, mert nem jó vezeték lett beledugva, kiszedtem óvatosan, majd be a helyére a jó vezetéket, és ugyanolyan jó volt mint használatlan állapotban! Lehet hogy ez nem szabályos, de ez van, én így csináltam akkor!
(#) rockersrac hozzászólása Máj 3, 2010 /
 
Szóval, ahogy ígértem hogy jelentkezem hamarosan képekkel a ,, művemről", hát íme, pár hozzászólásban felteszem a képeket, hogy milyen volt, és milyen lett! Képek sorban(remélhetőleg): első kép: ilyen volt a doboz tartalma, majd a második képen látható hogy milyen lett a végeredmény fél napi szenvedés után! Harmadik képen látható, hogy működik a rendszer(bár még nem a végleges formátumban üzemel, és még egy 15Wattos próba izzó volt rátéve, hogy ellenőrizni tudjam hogy jól kötöttem-e a kapcsoló szálakat,és hogy ne vesszen kárba az addigi munkám)Majd egy kép a kapcsolóról, szétszedve már, de még a burkolat fele fent van a kapu oszlopon. Következő hozzászólásban folyt következik képekből, na meg kommentárból is! szerk.: jól megkeverte a rendszer a képeket, de remélhetőleg látszik mindegyik képen, hogy mit akar ábrázolni!
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Folytatás: Első kép: első lámpa működés közben, még búra nélkül. Második kép: demonstrálni kívántam hogy mégis mennyi kábel darabot nyirbáltam le a dobozba beérkező/kiinduló kábelek tartalmából, aminek sajnos alamínium kábel a nagy része!(vagyis mostmár csak kb fele) A fehér szigetelő szalag darabokra van ráírkálva, hogy mi-micsoda, de némely vezeték felirata nem egyértelmű, így fogom majd magam, és csinálok hozzá egy normális cimkézést, meg számozva a kábeleket, táblázatban leírom hogy melyik kábel micsoda, és be ragasztom a dobozba, hogy tudja mindenki hogy melyik kábel micsoda, bár valószínű hogy egyhamar senki nem bolygatja a rendszert remélhetőleg(és ha hozzányúl valaki, az is remélem én leszek) de ha mégis valaki idegen nyúl hozzá, tudja hogy mi micsoda! Hétvégén még teszek fel pár képet, mivel sajnos rám sötétedett mikor csináltam 2 hete, múlt héten meg a csengővel foglalkoztam, meg barátnőmmel! De csinálok majd képet a komplett rendszerről,immár végleges formában, üzemképes(üzemelő) állapotban, és csinálni fogok képet a lámpák kötő dobozairól, és bekötéséről! Egyébként a leg szomorúbb az egészben az, hogy nővérem apjának valami VILLANYSZERELŐ rokona csinálta anno ezt a rendszer(meg nagyon sok más rendszert is)! De végre 8! év után működik a rendszer, meg vannak elégedve vele, és ennek nagyon örülök! Várom a reakciókat, észrevételeket ezzel kapcsolatban! Ja! És természetesen a régi kültéri kapcsoló is cserélve lett, mert bár IP44-es szabványú volt, nem bíztam benne, sem életkorilag, sem pedig kivitelezésileg(mármint felszerelésileg) sem pedig érintés védelmileg nem voltam megelégedve vele!(viszonylag könnyen beázhatott a kapcsoló nagyobb eső esetén) Jelenleg egy új, kimondottan vizes helyiségekbe való kapcsoló látja el feladatát,természetesen IP44 szabványnak megfelelő kapcsoló került felszerelésre!
Következő: »»   74 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem